Розумність: 7 вправ Гестальтотерапії

Вступ. У будь-який мінливий і швидкий світ, ми все частіше стикалися з стресом, перевантаженням інформації, а іноді неможливістю перебування «наче і зараз». З давніх часів філософи та духовні учителі підкреслилили цінність свідомого життя, але в сучасних часів завдяки гестольній терапії ця ідея отримала специфічні інструменти для безпосередньої реалізації в повсякденному житті. Це Гестальтовий підхід, який дозволяє переорієнтувати себе в даний момент, навчає вас бачити і відчувати, а не розірвати в нескінченні думки про минуле або майбутнє.

Що потрібно знати? Згідно з сучасними психологами (і, зокрема, дослідженнями (APA), регулярною практикою «переваги в даний момент» значно знижує рівень тривожності і сприяє кращому розумінні своїх емоцій. Тим не менш, Гестальт терапевти вважають, що багато незадоволення життя виникає від «неповних гесталтів» – ситуацій і почуттів, які ми не живемо до кінця. Успішне звернення до внутрішнього світу, що допомагає визначити та виправити такі «незакриті потреби». У цій статті ми розглянемо 7 вправ з Гестальтотерапії, які можуть бути корисними для всіх, хто хоче зміцнити контакт з собою та іншими.

1,1 км Ось і зараз вправи
Однією з ключових концепцій Гестальтового підходу є «наче і зараз». Ідея полягає в тому, щоб змінити фокус уваги на даний момент, витягнувши себе з нескінченних думок «що було» або «що буде». й

• Як це зробити: Насолоджуйтеся, подивіться навколо. Зверніть увагу на всі деталі ситуації: звуки, запахи, температура повітря. Дозволити себе кілька хвилин, щоб просто сприймати світ без судом або судом. Тоді плавно перейдемо до ваших почуттів: «Я відчуваю невелику натягу в плечі», «Я тепло». Опишіть собі те, що «нині» ви, навколо вас.
  • Переваги: Допомагає «підземити», зупинити автопілот думок, відновити контакт з реальністю.

Чому це важливо?
Дослідження показують, що наявність «розширених» в даний момент знижує рівень кортизолу (стресового гормону), а отже покращує загальне самопочуття і зменшує дратівливість. Для Гестальт-терапії, принцип «ше і зараз» - це основа, що дозволяє клієнту відстежити свої справжні почуття до тих пір, поки вони «в тіні». й

2. Вправа "Поява відчуттів"
Ми часто не помітили сигнали тіла, які розуміють, що переробити, емоції або соматичні реакції. Гестальтотерапевти прикріплюють особливу важливість контакту з тілом, так як в багатьох випадках внутрішньому конфлікті проявляється в жорсткості, м'язових блоках, болі невідомого походження.

• Як це зробити: Намагайтеся закривати очі (якщо ситуація дозволяє) і послідовно «сканувати» ваше тіло – від ніг до вершини, linger в кожній області. Поставити себе, «Що я почуваюся тут?» Тепло, холодний, натяг, поколювання?
  • Переваги: Це «перевірка тіла» розвиває чутливість до власної держави, допомагає вчасно розпізнати емоційні затискачі, які можна обговорити або опрацювати в терапії.

3. У Гарячі крісельні вправи (або самовіддалення)
Відома методика Gestalt, гаряча крісло, як правило, практикується в сеансах, але може бути адаптована для самостійної роботи. При виникненні внутрішнього конфлікту між різними частинами Вас (наприклад, «Я хочу піти на нову роботу, але я боїться залишити стару») ви уявите два стільці (або два позиції) і, змінивши розташування, спілкуючись з обличчям кожного «учасника» конфлікту. Так ви подаруєте голос як у соромі, так і амбітним.

• Головна Застосування: Візьміть два стільці, зателефонуйте їм, наприклад, «Мій страх» і «Моє бажання свободи імпульсу». Зробіть аргументи. Написати те, що ви чули.
  • Оформити: Допомагає інтегрувати «розпалювати» почуття, знайти компроміси і голос прихованих емоцій, інакше ліворуч невизначено.

4. Вправа "Незакінчений діалог"
У естальт-терапія є практика, що дозволяє «закривати» емоційно незакінченну ситуацію з іншою особою (або навіть особою, яка вже пройшла). Вважаю, що якщо ми не висловили відступ, не зізналися наші почуття, то це «неповний гестальт» продовжується і впливає на наш психічний стан.

• Як: У спокійній атмосфері, уявіть, що у вас є комусь, з якою була незакінчена розмова. Скажіть про те, що був недобрим, а потім ваші побажання і кінцеві слова. Якщо виникає потреба, прощення або визнання провини.
  • Призначення: Позбутися від ситуації, яка несе емоційне навантаження. Не обов’язково ознайомтесь з ремонтом відносин, але внутрішнє «закриття» болю.

Чому це важливо?
Згідно з даними, люди, які беруть участь у таких «іматичних діалогах», відзначають зниження тривожності та зниження почуття провини або гніву. Вони починають спати краще, думають менше про «пасту», адже емоційне напруження частково розряджається.

5. Умань Вправа «Діалог з симптомом або емоціями»
Якщо ви занурилися певною емоцією (займіть, персистентне звернення) або фізичною симптоматикою (голова без медичної причини), Gestaltists пропонує «збуджитися в контакті» з цією емоцією/симптом, лікуючи її як «інтерлокатор»:

• Етапи: Ввімкніть, закрийте очі або фокусуйте на внутрішній екрані. Уявіть, що ваш біль / порятунок / страх є фігурою, яка може говорити. Запитайте, "Чому ти тут?" Що ви знаєте? Що ви очікуєте від мене? Написати відповіді, навіть якщо вони здаються дивним.
  • Результат: Ви можете знайти, що емоція намагається захистити вас, щоб запропонувати вам вразливість, щоб викликати зміни. Діалог допомагає зрозуміти приховане значення і дізнатися, як керувати цими сигналами екологічно.

6. Вправа "Зв'язатися з навколишнім середовищем"
Важливою частиною філософії Gestalt є розуміння, що ми є невіддільними від навколишнього середовища. Часто наше благополуччя залежить від якості контакту з людьми, природи, соціального простору. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час.

• Практика: Зайдіть в парк і сповільніть. Доторкніться дерева, подивіться на небо, дихає в повітрі. У той же час зауважте свої почуття: «Я відчуваю себе спокійним поглядом на листя», «Я відчуваю, що я є частиною цього великого світу. й
  • Вплив: Зменшує відчуття ізоляції, нагадує нам, що ми не тільки – є з'єднання з природою, оточенням, планетою.

7. Вправа "Лідер і послідовник"
Спочатку вона може бути проведена в парах, але з певною явною практикою, вона може допомогти одній людині. У класичному форматі одна людина закриває очі і інший веде його, створюючи безпечне, але таємниче середовище для людини, щоб дізнатися довіру і досвід роботи в організмі.

• Адаптація для сольної роботи: Уявіть, що є ваша «відкрита частина» (випадковий, сміливий) і ваша «збита частина» (примітний, невизначений). Подаруйте їм можливість «визначити» що відповідає за те, що. Це допомагає балансувати «залиття» і «запобігання» шляхом пошуку оптимальної дії.

Чому ці вправи допомагають розвивати обізнаність
Гестальтотерапія зосереджена на відновленні цілісності людини так, щоб думки, почуття і дії не «живо». Ми навчаємо помітити, що відбувається в самому і навколо нас. Розумність, з іншого боку, означає, що вона здатна залишатися на зв'язку з реальністю без висипання в фантазію або жорстку «непристойну відповідь». й

Статистика підтверджує, що люди, які практикують свідомі методи, швидше за все, стикаються з вигоранням, тривожними розладами та психосоматикою. Наприклад, кілька досліджень Гестальтового підходу показали поліпшення емоційного благополуччя та соціального регулювання у хворих, які пройшли терапія. Це показує, що в домашніх умовах, такі вправи можуть стати «допомагальним інструментом». й

Висновок
Розумність не знижується до бісквітної або східної практики медитації, вона може бути посилена специфічними психологічними методами – і Gestaltтерапія є однією з таких відповідних систем. Сім вправ, представлених вище, є лише невеликою частиною можливостей гестольної практики, але вони надають смак «гері і зараз», допомагають друзям з вашими емоціями, навчаються краще зрозуміти сигнали тіла і завершити «закриті гесталі».

Головне, що усвідомлення не вимагає різких змін у житті. Іноді досить виділити 10-15 хвилин на добу для «діалога з собою», сканування тіла або психічний «гарячий стілець», щоб з часом відчути щітку спокійної і чіткості. Можливо, ці прості кроки стануть початковою точкою вашої глибокої поїздки в світ Гестальтотерапії – чи з професійним терапевтом або самостійно. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. І нагадуємо, що ваше життя вже всередині, ви просто повинні дати вам можливість зустрітися з ним.