Гестальтотерапія є однією з популярних напрямків сучасної практичної психології, розроблених німецьким психотерапевтом Фредерік Перлсом.
Головною метою Гестальтотерапії є створення цілісності, «щось» «від нічого», досягнення більш повного усвідомлення себе: почуття, потреби, прагнення, психічна активність, а також усвідомлення зовнішнього світу, в першу чергу світ відносин з іншими людьми.
В цілому теорія гестотерапії ґрунтується на положеннях, які дуже ефективно дозволяють його використовувати при лікуванні шкірних захворювань, а також багатьох інших психосоматичних захворювань.
Людське сприйняття не визначається механічною сумацією зовнішніх стимулів, але має власну організацію. У своєму сприйнятті організм вибирає, що важливо і цікаво.
Це фігура. Наприклад, спрага заохочує людину виділити склянку води на столі, викладених стравами як суттєвий малюнок, але коли спрага запечена, швидше за все, його увагу приверне щось інше.
Перцепція розташовується таким чином, що значною фігурою виділяється, чи є образ коханої людини, почуття голоду, біль нігтя в взутті або словом цього тексту. Всі інші об'єкти в цей момент об'єднуються, стають нечіткими і переходять в так званий фон. Саме тому людина завжди несе відповідальність за те, що він сприймає і як він відчуває.
Поведінка людини заперечує принцип утворення і руйнування плодів. Здорові функції організму на основі саморегуляції. Важка потреба виникає і починає займати домінуючу увагу тіла - фігура з'являється з фону. Далі тіло виглядає для об'єкта в зовнішньому середовищі, який здатний задовольнити цю потребу, наприклад, їжі, коли голодний. Запобігання і адекватна взаємодія з об'єктом (жовтіння і ковтання їжі в цьому прикладі) призводить до задоволення потреби – завершено гестальт і знищується.
Людина є невід'ємною соціально-біопсихологічною істотою. Будь-який поділ на його складові частини, такі як розум і тіло, штучний.
Людина і його навколишнє середовище є одним гестальтом, структурним цілим, що називається поле «організм – навколишнє середовище». Навколишнє середовище впливає на тіло і тіло трансформує навколишнє середовище. Це означає, що, з одного боку, ми вражені поведінкою інших, з іншого боку, якщо ми змінюємо нашу поведінку, інші змушені змінити.
Контакт - базова концепція ГестальтотерапіїНе може існувати організм в безповітряному просторі так само, як і в просторі, позбавлених води, рослин і живих істот. Людина не може розвиватися в середовищі, позбавлених інших людей. Всі основні потреби відповідають лише в контакті з навколишнім середовищем. Місце, де організм відповідає навколишньому середовищу, називається контактною межею в гестольній терапії.
Як добре людина може задовольнити свої або її потреби залежно від того, як гнучко він або вона може регулювати контактний кордон. Зокрема, шкіра є прикладом і метафором межі контакту: вона одночасно ізолює людину з зовнішнього світу і з'єднує її.Розуміння про те, що відбувається всередині тіла і в його середовищі.Про себе і про світ. До складу входить як досвід сприйняття стимулів зовнішнього світу, так і внутрішні процеси організму - відчуття, емоції, а також продумана активність - ідеї, образи, спогади і антатики, тобто охоплює багато рівнів. Розуміння, за винятком його психічного шару, також має тварин. Однак в цивілізованих світах люди мають гіпертрофідне мислення до розпаду емоцій і сприйняття зовнішнього світу. На відміну від раціональних знань, що дає реальну інформацію про потреби організму і про навколишнє середовище.
Величезна кількість людських проблем пов'язана з тим, що істинна обізнаність про реальність замінюється інтелектуальними і часто помилковими ідеями про неї. Наприклад, що очікувати від людей, як вони лікують мене, що мені потрібно і що робити.
Такі помилкові уявлення про непристойну реальність і зробити важко задовольняти потреби тіла - процес утворення і руйнування гестальту порушується. Гестальтотерапія припускає, що якщо люди досягають чіткої обізнаності про внутрішню і зовнішню реальність, вони здатні самостійно вирішувати всі свої проблеми. Тому терапія не прагне змінити поведінку.
Поглиблені зміни в якості обізнаності.Ось і тепер принцип, що означає, що що до організму завжди відбувається в даний момент, чи будуть сприйняти, почуття, дії, думки, фантазії про минуле або майбутнє, всі в даний момент всі.Використання цього принципу дозволяє активізувати процес обізнаності.
Для того, щоб досягти зрілості, ми повинні подолати наше бажання отримати підтримку з зовнішнього світу і знайти будь-які джерела підтримки в собі.
Головний стан самовіддачі та саморегуляції – стан рівноваги. Стан досягнення даної рівноваги – реалізація ієрархії потреб.
ГоловнаСклад балансу – ритм контакту та відходів. Саморегуляція самонадійної особи характеризується вільною потокою і різним утворенням гестальту. Це спосіб зрілості.
Пропоненти Гестальтотерапії вважають, що причина хвороби часто нездатність індивіда взяти повну відповідальність за свої почуття, думки та дії, іншими словами, нездатність взяти відповідальність за своє «Я».
Люди часто схильні до зміщення відповідальності за негативні дії та почуття до інших: “Я пишу, бо мій життя так стресовий.” “Я обдурити на тебе, бо ти мене ревно.” Багато хто з них щиро вірять, що їх несправності і невдачі не мають власної несправності, але інші люди або обставини.
Гестальтотерапія сприймає організм як «Я», тобто тілесні процеси розглядаються в контексті всієї людини, а не як ізольованих явищ.
Таким чином, відчуття нашого тіла є невід’ємною частиною наших порід, відокремлюючи боділі відчуття від себе, ми можемо втратити значну частину себе.
Запропоновані практичні вправи Гестальтотерапії спрямовані на розвиток самодосвідомості, виявлення фігури та фону, а також усвідомлення тіла.
Коли ви робите вправи, важливо зрозуміти, що ви робите, як ви робите, і що це дійсно робить для вас. Для вас і не для інших людей і не для чуток. І звідси можна побачити, якщо це працює для вас і що потрібно зробити, щоб зробити його роботою.
У навчанні важливо відчути, що ви відчуваєте щось, що це. Повідомляємо, що труднощі заважають вас під час вправ, що викликає вас завершити їх (це може бути різні держави, досвід, почуття або думки). Якими думками ви маєте про вправи.
Може бути, ви сприймати їх як туга-повоєнна боротьба, і ви будете захищати себе. Після того, як ви не перейдете одну йота у вашій свідомості.
Повідомте, як ви втечу з цього приводу під час вправ і де ви йдете. Не змушуйте себе повертатися, просто дивитися.
Користь, яку ви можете зануритися з цих вправ, полягає у розробці здатності знайти власні бали. Виконайте їх як гра, не плутайте комічні або трагічні аспекти ситуації. З різних точок зору, такий же захід може бути як комічною, так і трагією.
Повідомляємо про те, що тривога або дегустація надходить до соку і змушує вас уникати вправ. Хто?
При виконанні вправ важливо не коригувати те, що ви усвідомлюєте, не заважати процес, але дотримуватися всіх спонтанних реакцій. Не намагайтеся пояснювати причини, усвідомити щось приховане або незвичайне, не варто шукати тлумачення в підсвідомості. Не думайте про те, що відбувається вам і чому.
Виконуючи ці вправи крок за кроком, ви починаєте приймати більше і більше відповідальності за всі ваші враження, включаючи блоки і симптоми, і поступово отримуєте вільний контроль самостійно. Ідея про те, що думки власної ініціативи і без вашої допомоги вводять вашу думку, дадуть шлях до бачення, яке ви думаєте про ваші думки.
Під час виконання вправ поінформованості тіла, майже всі труднощі, стійкість та тривожність. Але вони дуже важливі і варто витрачати багато годин в модерації. Це не тільки основа для руйнування «м'язової оболонки», але і засіб для лікування всіх захворювань м'язів.
При виконанні вправ важливо не «прогресувати», але просто йти вперед без натягу. Якщо ви думаєте, що ви вже знаєте, що ви вже знаєте і очікуєте. Будьте цікаві. «розумний» того, що відбувається найчастіше виражається в дієслові або «теоретичні» формі. Це може бути ідеально правильним, але воно не буде стриманим значенням, що передує фактичну емансипацію.
Багато вправ, якщо ви робите їх чесно, може викликати різні реакції у вас. Від радості шокувати, від радості навчання до пошкодження самооцінки у власних очах. Нехай ви знаєте, що таке шокування або приниження. І в порівнянні з чим.
Вправи для розробки самодосвідомостіПерша вправаСпробуйте кілька хвилин, щоб зробити фрази, які свідчать про те, що ви в даний час знаєте або не визначилися. Почати кожен вирок з словами «нині», «на даний момент», «так і зараз». й
Опишіть те, що відбувається вам і навколо вас, починаючи кожного разу з словами, «Не знаю, що я слухаю». Я також бачу, відчувати, думати, пам'ятати, уявляти і т.д.
Після того, як ви сказали щось, "Я знаю зараз, що...", зверніть увагу на вашу відповідь: Чи вибирається вона з числа можливих варіантів, або це дійсно просто один предмет?
І знову починайте вирок з словами «Не знаю, що ти знаєш, і додаємо слова «... і дізнайтесь його приємним (або неприємним). Якщо ви не знаєте, чи це приємно або неприємно, спробуйте відповісти на випадковому порядку і подивитися, якщо слово підібране правильно.
Тепер намагатися закінчити вирок, говорячи, "...і я знайшов його погано (або добре)." Намагаюся поєднувати цю вправу з попереднім, наприклад, «Нові я розумію, що... і я знайшов його приємним і погано. й
Почати вирок знову з слів: «Не знаю, що я дивлюся (сір, і т.д.) і я уявляю, що це...» ?
Друге тренування.Багато явищ не можуть існувати, якщо їх протилежність не існує.
Подумайте кілька пар протилежних, в яких кожен феномен не може існувати без його протилежності.
Третя вправа.Якщо вони були точними протилежністю того, що ви зазвичай думаєте, що вони є.
Уявіть себе в ситуації навпроти себе, де ваші нахили і бажання точні протилежності звичного.
Розглянемо об'єкти, зображення і думки, як якщо їх функції або значення є протилежним від того, що ви зазвичай думаєте, що вони є. При цьому, утримуючись від звичайних оцінок того, що добре і що погано, що бажано і небажано, що є значущим і що таке ступеню, що можливо і що неможливо. Стійка між протилежними – або скоріше над ними – в нульовій точці, зберігаючи зацікавленість в обох полях, не віддаючи перевагу нікому.
Уміння бачити протилежності, зберігаючи неупереджений інтерес, розвиває можливість знайти власні оцінки.
Чотири вправи.Уявіть, що рухи навколо вас відбуваються в зворотному порядку, як в кіно, коли дивер граціозно стрибає з води на пружину.
Зміна функцій до протилежного. За яких обставин можна їсти на стільці і сидіти на столі? Астроном дивиться через телескоп на місяць – що якщо хтось шукає його з місяця? Уявіть стелю на підлогу, переверніть стіни над. Поверніть фотографії вгору вниз. Уявіть підводні човни і риби, що літають в повітря. Побачимо, що це не дивно, ніж звичайна мудрість, що люди і суспільство в цілому завжди відчувають себе розумно.
П'ята вправа.Уявіть, що б сталося, якщо ви не вийшли з ліжка вранці. Що може статися, якщо ви не сказали ні? Що якщо ви були 10 сантиметрів? Або зважили 10 кілограмів менше? Якщо ви були жінки і не чоловіка, або навпаки?
Якщо щось стало більше, то десь ще вона стала менше. Подумайте про те, що ви отримали, і де це сталося? Що буде, якщо ви не отримали? Що робити, якщо ви не отримали?
Якщо ви уважно дивитеся на те, що відбувається при контрасті двох ситуацій або двох явищ, ви побачите, що ви розміщуєте їх в певному загальному контексті. Як продовжити цю вправу, спробуйте краще зрозуміти контекст. Наприклад, в контексті слова «егг», «свіження» є протилежною «потенкою», в контексті «новини» – «обзолете». Створення точного контексту покращує вашу спрямованість. Ви починаєте помітити зв'язки, які ви повинні були шукати до.
Звертаємо увагу на те, як якість ситуації залежить від контексту: це відштовхлива або приваблива, радісна або трагільна. Якщо думка про втрату незадоволена, подумайте про те, хто відчуває радість такої втрати.
Вправи для визначення фігури і фонуПерша вправаЗверніть увагу на візуальний об'єкт, такий як крісло. Шукаю, помітивши, як він очищає, борючись на хмарний фон навколишнього простору і об'єктів. Потім перемістіть очі на найближчий об'єкт і спостерігайте, як він у свою чергу «розвивається» фон.
Так само, слухайте деякі звуки у ваших оточеннях і дивитися інші звуки стають фоновими. Нарешті, «листі» до деяких бодісних відчуттів, таких як біль або свербіж, і спостерігати, як інші відчуття, що відступають на фоні.
Друге тренування.Динаміка вільних відносин між фігурою і фоном може бути порушена в одному з двох способів:
(а) фігура занадто фіксована в увагу, щоб не виникло нових відсотків в будь-якому іншому об'єкті з фону (це те, що відбувається при фокусі уваги);
(b) фон містить точки інтенсивної уваги, до яких неможливо, принаймні тимчасово, щоб втратити інтерес, тому або вони дійсно відволікають увагу, або цей інтерес повинен бути пригнічений. Ми досліджуємо кожного з цих випадків окремо.
Дивись на будь-яку фігуру, тільки на ній, не відволікаючись від чогось іншого. Ви помітите, що незабаром стане непристойним і увагою почнеться розсіювати. З іншого боку, якщо ви маєте можливість «грати» з фігурою, весь час повертається до неї з різних фрагментів фону, завдяки таким рухам фігура отримає цілісність, стане чітким і більш рельєфним.
Виберіть турбулентну ситуацію, таку як чекає гостя або автобус на зупинці. Дозволити себе вільно бачити, чути і сприймати форми і фон в середовищі, так як в попередньому експерименті, тобто вільно рухатися від одного до іншого. Ви помітите, що arousal в ситуації тривоги (наприклад, підвищення тривожності про те, що він пізній і людина, яку ви очікуєте, не приїжджає) знижує інтерес до інших речей, знижує їх привабливість. Як ви продовжуєте спостерігати, що відбувається навколо вас (без фокусування на будь-якому місці), дозволити собі реалізувати хаотичну безглуздість навколишнього середовища. Зверніть увагу на ваші опори, сліпі плями і фантазії.
Третя вправа.Звертаємо вашу увагу на один об'єкт до іншого, розмітка форм і фону – і ваших емоцій. Висловлюйте свої емоції з такими словами, як «Я люблю» або «Я не схожий на це». Розділіть об’єкт на частини: «Я люблю цю частину і не схожа на це». І, нарешті, диференціювати свої емоції, такі як «Чи не загубили мене», і т.д.
Під час виконання цієї вправи ви можете зіткнутися з резистентністю, такими як плутанина, розшарування, страх бути занадто грубим, занадто непрозорим або нерозривним, або ви можете знайти себе, що може бути предметом уваги, а не дати вашої уваги. Коли ви подивитеся на людей таким чином, опір настільки сильний, що він змушує вас переривати вправу, протягом деякого часу звертати увагу на тварин і неживих об'єктів.
Тренінги з обізнаності тілаПерша вправаНаклейка на позицію, яку ви перебуваєте, наприклад, сидячи на шляху, ви сидячи без зміни нічого. Зверніть увагу, як ви сидите, як ви тримаєте руки. Після хвилини знайдіть точки, де дві частини тіла надходять в контакт, або де тіло заходить у контакт з зовнішнім світом. Як руки і підборіддя. Нехай ваш розум введіть свою руку, потім підборіддя. Намагайтеся мати розмову між цими двома частинами.
Знайти 3-4 дієслова, що ваше тіло говорить вам прямо зараз. Так само, як ви дивитесь на дії та наміри вашого тіла. Нерідко, що тіло робить, або що робиться на тіло, баланси або коментарі на що говорить слова.
Друге тренування.Взяти позицію так, щоб голова безкоштовно і нічого не відпочиває. З очей закривається, спробуйте відчути обличчя зсередини, відчути натяг. Знайдіть їх, але не намагайтеся їх ліквідувати. Повідомлення про те, що це таке. Що таке? Що таке почуття, емоція? Що таке асоціація? М'язи обличчя тісно пов'язані з емоціями. Ваше обличчя говорить вам, як ви відчуваєте про ситуацію, які моменти минулої матерії. Важливо звернути увагу на цю інформацію.
Виконайте вправи, щоб реалізувати все, що відбувається до вас в даний момент, спостерігайте його, голосуйте свої враження, кожен раз починає фразу з словами: «Ново я розумію, що...» Наприклад: «Ново я розумію, що я лежаю на дивані. Тепер я зрозумів, що я збираюся робити обізнаність. Тепер я усвідомлюю, що мене цікавить. Я можу побачити, що є радіо поза стіною. Нагадуємо мене... Ні, тепер я розумію, що я почав слухати шоу. . й
Я втілю, що я повернувся назад від блукання. Тепер я захопив знову... Тепер я розумію, що я лежаю з ногами перехрещений. Я знаю, що мій болить. Я розумію, що я хочу змінити речі. Тепер я зробив це ..." і т.д.
Третя вправа.Намагайтеся приділити увагу тільки зовнішніми подіями: до чого ви бачите, почути, запах, без пригнічення інших досвіду. Тепер, на контрасті, зосереджені на внутрішніх процесах: зображення, фізичні відчуття, натяг м'язів, емоції, думки. Тепер спробуйте диференціювати різні внутрішні процеси, фокусуючись на кожному з них, як можна: зображення, напруга м'язів і т.д.
Чотири вправи.Сидіння або лежачи в комфортному положенні, усвідомлювати різні відчуття тіла і руху (дихання, затискання, скорочень шлунка і т.д.); звертати увагу на те, чи є певні комбінації або структури в цілому - що відбувається одночасно і утворює єдиний візерунок натягу, біль, відчуття. Що відбувається при зупинці або зупинці дихання? Чи відповідає будь-який натяг руки, пальці, статеві органи, перистальтику шлунка? Або ж, можливо, є якесь з'єднання між тим, щоб провести дихання і процідити вуха? Або між тим, що дихання і деякі тактильні відчуття? Які комбінації можна знайти?
П'ята вправа.Зосередитися на відчуттях тіла в цілому. Звертаємо вашу увагу на різні частини тіла, «проходить» всього тіла з увагою. Які частини ви відчуваєте? Зауважте біль і затискачі, які ви зазвичай не помітили. Яка напруга м'язів ви відчуваєте? Не намагайтеся їх ліквідувати, нехай натяг залишається. Спробуйте визначити своє точне розташування. Зверніть увагу на відчуття шкіри. Ви відчуваєте своє тіло, з'єднання голови до стовбура, кінцівок?
Ви повністю знаєте про себе? Які «білі плями» ви знайдете у вашому тілі?
Шість вправ.Коли ви забуваєте, перш за все, що ви знайшли світ без тебе. Уявіть зараз, що життя йде без тебе, на власній. Дивитися на неї з... Тепер зайдіть на місце.
Чи змінився світ у вашій відсутності? Чи важливо в цій ситуації життя?
Наступні роботи:1,1 км Коли ви працюєте з вашим досвідом, Ваше тіло стає більш вільним, визволений, енергійний, мобільний і гнучкий.
2,2 км Коли ви працюєте на вашому тілі, на свою координацію, пластичність і гнучкість, ви стаєте більш відкритими для нових перспектив. Зміна ставлення, розширення здатності бачити схожість і відмінності, роблячи вибір, і побачити нові можливості. Видання
Автор: Ірина Малкіна-Пих
П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!
Джерело: //healthinfo.ua/articles/zdorovoe_mishlenie/23720