Нейролог Djavid Perlmutter: наш робочий мозок залежить від якості і кількості S

Коли Самуїл, 48-річний пантестр, прийшов, щоб побачити мене один листопад ввечері, він попросив мене "збудити його здоровим". Це не перший раз, що я підійшов з таким загальним і трохи запитом. Але я знав, що він дійсно хотів: Самуїл побажав мене, щоб охопити його страждання і зробити його самопочуття вперше. Це складне завдання для будь-якого лікаря. Проте в пухнастому обличчі хворого, що миттєво привели мене до ідеї його можливої проблеми. Після вивчення історії та основних скарг я дізнався, що Самуїл зазнав від функції щитовидної залози і отримав певні препарати. Він сказав, що його життя був повним стресом, але його загальний стан був оцінений як добре. Я не мав нічого клонятися іншим, ніж минулі проблеми зі здоров’ям, але раптом хворий повідомив, що його син мав чутливість до твердих продуктів, як непристойність, а згодом діагностував чутливість клейковини. Як я почав гасити в задачу щитовидної залози, я дізнався, що Самуїл страждав від аутоімунного захворювання, щитовидної залози Hashimoto. Результатом подальшої експертизи стало те, що він мав дуже високу чутливість до глютену: рівень тільки одного з 24 антитіл, які вивчали в нормальних межах. Самуїл відчайдушно необхідний безглютеновий раціон.

Через чотири місяці після того, як він почав свою дієту, я отримав лист від нього, що нехайно зробив мені посмішку. Самуїл приймав, як нещастя він був, коли він вирішив записатися до мене. Акуратно, він був змовлений, коли він описав своє здоров'я з словом «добрий». Все здавалося далеко від хорошого. До того, як я був діагностований з гіперчутливістю клейковини, він зданий, як я був падаю в абіс... Не дивлячись на те, що я був трохи над сороком, я був захоплений постійним почуттям млявості. Моє настрій змінилося в блендері очей, і я здався на маленькі речі. Тепер я знову по-старому безтурботним чоловікам, сповненим енергії, що досить для всього дня. Тепер я спати добре вночі, і біль в суглобах пішли. Я можу подумати, що я не відволікаюсь під час роботи. Але це не найприємніша річ: жир навколо моєї талії, що я не можу позбутися від, буквально розтоплюється протягом двох тижнів.

Хоча Самуїл не згадав про проблеми сну, коли я зробив мій перший контроль, я мав відчуття, що звуковий сон довгий обходив свою спальню. Він виглядав виснажений. Багато пацієнтів страждають безсонням перед лікуванням. Це стає так знайомим з тим, що забуває те, що це означає добре спати вночі, поки вони знову відчувають задоволення від прокидання. Можливо, Самуїл подумав, що здоровий сон був просто побічним ефектом безглютенової дієти. Але є більше до нього. Багато хто з нас недооцінює переваги сну, але це насправді одне з найцінніших капіталів життя, що ми отримуємо безкоштовно і це важливо для нашого благополуччя. Крім того, сон є основним засобом боротьби з дегенеративними захворюваннями мозку, і це те, що ви дізнаєтеся.

Наукова база мрій

Сьогодні ми розуміємо наукову цінність сну. Доклінічні та клінічні дослідження показали, що робота практично всіх систем організму – особливо головного мозку – залежить від якості та кількості сну. Серед багатьох перевірених переваг є її здатність регулювати, скільки ми їсти, наскільки швидко ми обміняємось, отримуємо жир або схуднути, чи можна боротися з інфекціями, як творчий і неприпустимо, ми можемо бути, як добре справляємо з стресом, як швидко ми здатні обробляти інформацію, отримувати нові знання, організувати спогади і зберігати їх. Здоровий сон, який для більшості з нас передбачає принаймні сім годин поспіль, також впливає на наші гени.

На початку 2013 року британські вчені виявили, що відсутність сну на один тиждень змінили роботу генів 711, включаючи відповідальні за стрес, запалення, імунітет і обмін речовин. У будь-якому випадку, що негативно впливає на ці важливі функції боділу, впливає на мозок. В залежності від цих генів, оскільки вони забезпечують постійне надходження білків, відповідальних за ремонт пошкодженої тканини. Хоча ми не завжди можемо помітити побічні ефекти слабкого сну на генетичному рівні, ми, безумовно, відчуваємо ознаки хронічної депривації сну: плутанина, порушення пам'яті, плутанина, зниження імунітету, ожиріння, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та депресії. Всі ці умови тісно пов'язані з мозку.

Ми приїжджаємо до умов, що деякі з нас дають спати на користь інших потреб тіла. Експерти сьогодні орієнтуються не тільки на її кількість, але і на її якість, тобто його здатність ремонтувати мозок. Який краще: сон звуково протягом шести годин або вісім годин, але неспокійний? Здавалося б, що ці питання легко відповісти, і що ми знаємо все, що нам потрібно знати про сон. Але наука все ще намагається розібратися, який вплив на чоловіків і жінок. Як я написав цей розділ, нове дослідження було опубліковано на тему «Розвиток впливу сну на апетит». Як виявилося, гормони, які впливають на депривацію сну, відрізняються у чоловіків і жінок. Хоча результат аналогічний як для сексів - схильність до переїдання - основний імпульс, щоб задовольнити голод змінюється. Що стосується чоловіків, недостатнього сну призводить до підвищення рівня гетролу, гормону, який підвищує апетит. У жінок відсутній сон не впливає на гетрелін, але він знижує рівень глюконно-подібного пептиду-1 (GLP-1), гормон, який пригнічує апетит. Звичайно, тонка лінія може здатися невідповідним, тому що результат ще схожий результат – ми починаємо їсти більше, але цей факт підтверджує, наскільки погано ми знаємо, як біохімія тіла в цілому реагує на сон.

Якщо ми знаємо все про це напевно, це те, що як ми старіємо, сон стає більш складним. Цей факт обумовлений ряд причин, багато з яких пов'язані з медичними умовами, які можуть порушити навіть найсильніший сон. 40% старших людей позбавлені гарного сну через хронічні проблеми, такі як апное та безсоння.

Доведено посилання між порушенням сну та когнітивним зниженням. Христин Юффе, психіатр в Університеті Каліфорнія, навчає людей ризик розвитку пізнавальних порушень і дементії. У своїй клініці розладу пам'яті вона знайшла спільний деномінатор для найбільш поширених скарг пацієнтів, які всі вони борються, щоб закохатися і не прокинулися протягом ночі. Пацієнти повідомляють про те, що втомлюються протягом всього дня і приймають короткі перерви сну. Коли Yoffe провів кілька досліджень, аналізуючи більше 1,300 дорослих старше 75 років, вона зазначила, що люди з апное сну або розлади дихання двічі, як ймовірно, розвиваються деменції з часом. Пацієнти, які страждають порушеннями природного циркадіального ритму, або ті, хто часто кинувся в середині ночі, також при підвищеному ризику.

Щоденний біоритм – серце і душа нашого благополуччя. Упродовж шести тижнів віку ми розробляємо візерунок повторюваної активності, пов'язаної з циклами дня і ночі, що зберігається протягом усього життя. Як і захід сонця і світанок, ці ритми повторюють себе про кожні двадцять чотири години. Ми живемо в різних циклах, які збігаються з 24 годинами сонячного променя: від циклу сну до встановлених біологічних ритмів – підвищення і зниження рівня гормонів, зміни температури тіла і збільшення і зменшення кількості певних молекул, які позитивно впливають на наше здоров’я. Коли наш ритм виходить з гармонії з двадцятьма годинами сонячного променя, ми відчуваємо перехрещений або втомився: це відбувається, коли ми перехрестимо часові пояси, змушуючи тіло швидко адаптуватися до нового циклу.

Здається, що багато людей не розуміють, як тісно їх біоритм вкорінюється в звичаях сну і в якій мірі він управляється мозку. Найбільш очевидним прикладом є температура тіла, яка піднімається протягом дня, трохи зменшується після обіду (щодо бажання взяти перерви на сон вдень), піки ввечері, а потім знижується вночі – все це наслідок активності певних гормонів в організмі. На початку ранку температура на найнижчому рівні, що символізує початок нового циклу. Це тому, що рівні кортизолу піку вранці і зменшуються протягом дня. Люди, які працюють зсуви, мають підвищений ризик розвитку серйозних захворювань.

Отже, наступного разу ви відчуваєте необґрунтовану втому, гойдалки настрою, голод, спрагу, відставання мислення, проблеми пам'яті, або навіть тривожність, агресія або агітація, подумайте про те, як ви були спатими, щоб зрозуміти справжню причину цього стану. Досить сказати, що нам потрібна надійна модель чергування пробудливості і здорового сну для регулювання роботи гормонів.

Ми зосередимося на одному з них, що майже кожен забуває про те, що підкреслюючи своє значення: лептин. Це постійний координатор запального реагування організму, який перебуває під величезним впливом сну і допомагає зрозуміти, чи відчуваємо необхідність вуглеводів.

Чим менше твоїй мозок.

Відкриття лептину, яка застрягла медичну спільноту і назавжди змінила не тільки погляд на організм людини і його складну гормональну систему, але і сон і його істинне значення, що відбулося в 1994 році. На горизонті, існування якого ніколи не підозрювало. Можливо, це відкриття було пізно, тому що лептин був знайдений в незвичайному місці для гормону – в жирових клітинах.

Я сказав перед тим, що ці клітинки нічого не більше, ніж камера, упакована непотрібними калорійами—зайом, постачається на дощовий день. Але зараз відомо, що жирова тканина бере участь в фізіологічних процесах, як інтенсивно, як і інші життєві органи, все завдяки лептині, що вирішує, чи ми в кінцевому підсумку маємо великий живіт і, в результаті, невеликий мозок. У простих умовах лептина є примітивним інструментом виживання. Він тісно пов'язаний з координацією метаболічних, гормональних і поведінкових відповідей на голод. Цей гормон має потужний вплив на емоції та поведінку. Лептин – це свого роду, варто зрозуміти його пристрій, і ви точно знаєте, як регулювати решту гормональної системи, щоб в кінцевому підсумку дізнатися, як майстерно керувати нею.
Здоров'я

Незважаючи на те, що лептина міститься в жирових клітинах, це не означає, що це погано. У надлишку це може призвести до проблем, таких як дегенеративні розлади. Але здорові рівні лептину можуть запобігти більшості захворювань, пов'язаних з старінням, тим самим тривалим життям. Чим вища чутливість до цього критичного гормону, тим здоровіше ви будете. До чутливості я маю на увазі, як ваші рецептори сприймають лептину і використовують його. Нора Gedgaudes, визнаний фахівець в галузі харчування, дає коротке визначення лептину в книзі "Примітивний організм, примітивний розум": "Лептин повністю контролює обмін ссавців." Більшість людей вважають, що ця функція виконується щитовидної залози, але в реальності це лептин, який регулює обмінний курс. Він вирішує, що робити з жиром: змушує нас відчувати голодний і зберігати жир або спалювати його. Лептин контролює запальну відповідь і може координувати нервову систему. Якщо будь-яка частина гормонової системи не працює належним чином, навряд чи ви зможете повністю вирішувати ваші проблеми, поки ви контролюєте рівень лептину.

Наступного разу ви помістили виделку і отримайте з-за обіднього столу, подякуючи цьому гормону. Коли ваш шлунок повний, жирові клітини випускають лептину для сигналу до мозку, який час зупинитися. Це ваші гальма. І це пояснює, чому люди з низькими рівнями лептину схильні до переїдання.

У 2004 р. дослідження, розглянута пам'ятка, виявило, що люди з зниженням 20% в рівнях лептину мали 24% збільшення голоду і апетиту, що призводять до вживання їжі високо калорій і вуглеводів: солодощі, саворі снеки і крохмальмісні продукти. Що викликало це падіння рівня лептину? Відсутність сну.

Leptin і insulin мають багато спільного, хоча вони протистають один одному. Це два прозапальні молекули. Сам Лептин – цитокін. Керує створенням інших запальних молекул в жировій тканині тіла. І це пояснює, чому люди, які страждають зайвою вагою і ожиріння, схильні до різних запаленнях. Лептин і інсулін є важливими людьми в управлінні тілом, тому пов'язані розлади, як правило, спіралі внизу, викликаючи серйозні пошкодження практично всіх систем, захоплюючи навіть ті, які не безпосередньо контролюються цими гормонами. Але це не все. Лептин і інсулін негативно впливають на ті ж речовини, і їх найгірші вороги є вуглеводами. Я вже говорив вам, як відбувається інсулінорезистентність. Сама річ з лептином. Коли тіло передається і пригнічує речовинами, які викликають постійні стрибки в рівнях лептину, рецептори лептину починають відключатися, і ви розвиваєте стійкість до цієї речовини. Ви залишаєте себе самостійно з вашим тілом, схильним до захворювань і всіляких дисфункцій. Тому, незважаючи на те, що рівні лептину підвищені, вона не виконує свою основну функцію: вона не передає сигнали до мозку, які ви повні. В результаті не можна зупинитися і продовжити їсти. І це загрожує збільшенням ваги і ожирінням, що загрожує ризиком порушення роботи мозку.

Невідомий препарат у світі здатний нормалізувати рівень лептину. Але здорове сон і здорове харчування обов'язково допоможе.

Зворотна сторона медалі: ghrelin

Ще один гормон, пов'язаний з апетитом, варто згадати, перш ніж я піти на гетрелін. У них є лептин, як і ян. Ггрелін виробляється шлунком, коли він порожній, тим самим підвищуючи апетит. Відправляє сигнал до мозку, який потрібно їсти. Не дивно, що порушений баланс між лептином і гетролом пошкодить ваші смакові вподобання, відчуття повноти шлунку, можливість протистояти спокусі на кухні, а тому завдати шкоди талії. Дослідження показали, що рівні гетреліну у чоловіків небаритні у відповідь на порушення сну. Це спровокувало підвищений апетит і схильність до зловживань, високо в вуглеводах і низьких поживних речовинах, які легко перетворюються в жир практично відразу після введення в рот. При попаданні гормонів апетиту неприпустимо, з'єднання між мозку і шлунком порушується. Ви помилково вважаєте, що ви голодні, отримувати імпульси, які важко протистояти, захоплюючи ті продукти, які тільки закривають замкненене коло жирового утворення, тим самим підвищуючи ризик розвитку порушень і захворювань мозку.

Просто покласти, якщо ви не можете контролювати голод і апетит, все, що залишається, щоб побажати вас удачі управління біохімією крові, обмін речовин, розмір талії, і найголовніше, перспектива пошкодження мозку, що ламаються на горизонті. У третій тиждень моєї програми я хочу попросити вас зосередитись на здоровому соні, щоб ви могли контролювати гормони, які мають прямий вплив на долю мозку. І не доведеться вдатися до різних речовин, які допоможуть вам спати. Кращий сон для мозку є природним. опублікований

Олія і мозок Нейролог Девід Перлоттер

Джерело: postnauka.ru/longreads/33817