Нейро науковий співробітник Dick Swab: У небі я першим визнати, що я був неправильним у визначенні «свідомості». й

Нейро науковий співробітник Dick Swaab провів 30 років на голові Нидерландського інституту Brain (якби він був голландською версією Наталії Бехтерева – або навпаки) і написав книгу «Ми наш мозок», яка нещодавно перекладається на російську мову і оселилася як гарячі торти. І Д-р Сваба все частіше в Росії.

— Я хотів би розпочати з вибором найбільш популярних питань, таких як «вчений з лиману». Коли я вмираю, де буде моє само? Тексти пісень, а це означає: Чи є все, що залишилося після мене?

Сама вмирає з мозком, бо сам мозок. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Коли кровопостачання головного мозку припиняється, його клітини починають загиблюватися протягом декількох хвилин, а сам зникне. І це незворотно.

- Я зв'язався з вами, це питання не повністю від кламанця. Ваш колега Наталя Бехтерєва виступила коротко перед смертю про можливість певних суб’єктів, які не можуть бути ускладнені мозку. Послухаючись, вона приймала існування душі і Бога, життя після смерті.

Багато людей роблять те ж саме! Кожна релігія ґрунтується на тому, що щось існує після смерті. Але я розрізняю між свідомістю і продуктом такої свідомості. Свідомість – робота близько 100 мільярдів нервових клітин. І продукт є продуктом цих мільярдів клітин, що, в цьому випадку, ідея чого залишається після смерті. Тексти пісень, а це означає: І деякі вірять, що ми будемо жити життя роззброєння після смерті, деякі, які ми перейдемо в інші тіла. Як мені, я песиміст в цьому сенсі.

- Д-р Бехтерева не сперечить з вами, але лежак просить наступне питання. Як ви поясните, що після клінічної смерті деякі люди бачать себе переважаючи над власними тілами — добре, всі ці тунелі, що призводять до світла і т.д.? Я чув цю історію про мій найближчий друг!

Такі почуття іноді відбуваються в так званих приблизних станах, у моїй книзі я пишу про них. Крім того, якщо ви виконуєте операції мозку без анестезії, а за допомогою електродів проводити електричне стимулювання зони на кордоні часових і паріталових лобів - це називається кутовий, кутова гірка - тоді люди прямо на робочому столі починають говорити: "Ой мій Бог, рука ненависна!" Моя ніжка має горб! Тексти пісень, а це означає: Я пішов з мого тіла! І вони дійсно починають бачити себе лежачи на робочому столі. Ця область дуже чутлива до нестачі кисню. Але обробляє інформацію, що надходить від м'язів і суглобів до центральної нервової системи. Іншими словами, він визначає тіло в просторі. І якщо порушується проходження сигналів з кінцівок до мозку, мозок починає «фарбувати» власну картину того, що відбувається. Тексти пісень, а це означає: Я пішов з мого тіла! Я літаю. Як ви можете побачити, міфічний післярозповсюдження має логічне пояснення.

до Дякую. Я хотів би сказати resuscitator я знаю... Далі ще одне питання від філістану потрапив парад. Що відбувається нам, коли ми сніться і сниться? Чи можна переходити в іншу реальність під час сну і може снитися пророк?

Кілька речей з нами під час сну. По-перше, грубо кажучи, є очищення нашого жорсткого диска. Після того, як всі дані з наших почуттів надходять до наших мозків – але ми пам’ятаємо лише невелику частину. Більшість інформації мозок визнає непотрібні і під час сну просто стирає. Зверніть увагу, що мрії завжди мають крихітні хіппети того, що ми робили протягом дня, мозок позбавляючи те, що робити і де перенести наші спогади. І тому, що «картка» під час сну дуже реалістична, багато людей вірять, що в своїх снях вони переходять в іншу реальність або завадять майбутнє. У поліція намагалася так багато разів використовувати цю інформацію, але не проголосувати! Вирок майбутнього набагато важче, ніж мріяти.

Це відомий будь-яким гравцем на фондовому ринку. Однак чергове питання від мешканців. Як мозок жінки відрізняється від чоловіка?

до Вони дійсно різні мозку! Чоловічі мозку є більшими, але жіночий обмін мозку вище, і є багато структурних і функціональних відмінностей. Звісно, жіночий мозок має більше зв'язків між лівими і правими півсферами, і це те, що ми називаємо "жіночі інтуїції". Жінка легше підключати депараційну інформацію в цілісну картину. Відразу після пологів мозок дівчини більш легко входить до соціальної комунікації, ніж мозок хлопчика. Дівчата звертають більше уваги на обличчя і хлопці звертають більше уваги на переміщення предметів, і ця різниця не зникне з часом. Чоловіки воліють боротися з об'єктами (щодо того, чому хлопці люблять автомобілі, і чоловіки люблять автомобілі), і жінки воліють боротися з людьми (і дівчатам ляльки так само люблять людей).

Ну, ви отримаєте його від гарячих феміністів! Вони стверджують, що хлопці грають з автомобілями, тому що батьки не дають їм ляльки, і дівчата з ляльками, які не дають машин, але насправді дитина є порожнім аркушом паперу, tabula rasa.

Ви знаєте, що багато людей на Землі не мають уявлення про відмінності в мозку чоловіків і жінок, але вони бачать те, що іграшка дитини вибирає! Теорія «чистого шиферу» повністю неправильна. Відмінності між жінками і жінками, які фактично виготовляються до пологів. Наприклад, наша сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність – це, ми сприймаємо себе як чоловіка або як жінка – вбудовується в пумб. Природа і тип поведінки людини формуються на 50% до пологів, а потім ми можемо говорити тільки про розвиток або пригнічення деяких рис. Хоча я розумію, що це заданий характер або сексуальна спрямованість є надзвичайно важко для багатьох людей, які приймають. Вони думають таким же чином, що феміністи роблять: що ми народжуються як порожній шифер і можемо писати все на ньому. Але це не вірно.

Тепер я розумію, чому моя дружина, водіння, помітки, який новий магазин відкрився в алеї, і який пішоходів одягнений. Так що я йду на її нікому: «Погляд на дорозі!» Як чоловік сприймає інформацію про трафік по-різному жінки?

Пасажирські сидіння завжди страшні, оскільки пасажир отримує менше інформації, ніж водій. І коли я їду себе, я розумію, що більшість часу я їздив несвідомо. Я приймаю тисячі дуже важливих рішень під час руху. І в цей час я думаю про щось інше. Ми робимо більшість речей в нашому житті автоматично, хоча ми думаємо, що ми свідомо. І це дуже добре! Ми навчимося робити речі першими, але коли ми стаємо автоматичним, ми робимо їх набагато швидше і простіше, ніж якщо ми почали думати про них. Ось чому несподівана ситуація на дорозі настільки небезпечна: ми починаємо думати про те, що робити!

- Тоді я йду від ляльників до питань від студентів факультетів журналістики Московського державного університету. Ми обговорювали книгу Стівена Рожевийра, мови як інстинкт, і питання виникало: Чи може бути інформація про краєзнавчий продукт? Чи можна ми раптом "запам'ятати" мову, яку ми ніколи не говорили?

Немає, мова є ідеальним прикладом того, що ми не можемо отримувати або передавати генетично. Якщо японська або китайська дитина прийнята Західною родиною, вона буде розвивати Західний мозок. Ми вивчаємо мову тільки через навколишнє середовище.

Чи можна говорити про відмінності в мозкух азіатського дорослого і європейського — або, скажуть, комуністична і демократична, ліберальна і консервативна?

до Це різні групи прикладів. Присутність лібералізму або консерватизму зазначають навіть перед пологами, як заданий характер. Але існують відмінності між мозкуми дорослої китайської та дорослої Європи. Наприклад, вони сприймають візуальні зображення по-різному. Це пов’язано з різним вивченням та різною мовною логікою. В цілому, коли я запитав, що утворює мозок - спадковість або навколишнє середовище? - Я завжди відповіла: перша 100% спадкоємність. Але потім навколишнє середовище виходить на: перший, хімічний і після народження, соціальний.

до Ще одне питання від студентів: чи можливо в майбутньому завантажити знання до мозку безпосередньо, обходити п'ять років навчання в університеті?

Я не бачив, як ми можемо зробити це. Тому що ми називаємо «кнолин» – це просто зміни, які відбуваються на сипсі, тобто між нервовими закінченнями. Тепер уявіть, що у нас є 100 мільярдів нервових клітин, і кожен з них контактує з тисячами або навіть сотні тисяч інших нервових клітин. І кожна нова інформація, яка надходить в мозок, означає новий синоптичний контакт, і різні сили! Я не знаю, як ви можете змінити або створити мільйони сипсів. Це те, що означає «завантажити знання». й

Вони повинні підготуватися до сеансу. У той же час навіть останній двоманець може закохатися. Що подобається з точки зору мозку?

Любов - це несвідоме рішення для вибору партнера. Я вже сказав, що ми несвідомо робимо тисячі рішень. І деякі з них дуже успішні, тому що без нас всі дані, що мозок має приймати рішення, обробляються. Любов від інших несвідомих рішень відрізняється виділенням гормону допаміну, що викликає надзвичайно приємні відчуття, а також стресові гормони. І тільки через кілька років рівень зниження гормонів стресу, інформація про вибір партнерів починає оброблятися корою головного мозку, і ми, нарешті, почнемо реалізувати, чи зробили правильний вибір. Саме тому в деяких культурах, таких як Індія, батьки обирають партнерів для своїх дітей. Може бути, що вони роблять помилку, але, звичайно, інший, ніж ми робимо.

А тепер питання від фахівців: біологів, нейронауковців. Що таке самосвідоме само з точки зору мозку? Що таке свідомість?

Свідомість – це процес необхідної взаємодії між корою головного мозку і таламою. Таламус – це область мозку, де обробляється всі дані наших почуттів. І це процес, без якого свідомість неможлива, тобто усвідомлення себе в середовищі. Це безперервний процес: ми знаємо про себе або щось в середовищі в десятці секунди, а потім оновлюється інформація. І це означає, що свідомість динамічна. Наприклад, якщо ви прихуєте свою реальну руку, а замість того, щоб показати штучну руку, яка повторює рухи справжньої – адже вона буде контролюватися точно такими ж сигналами, як реальний – мозок після того, як, оцінюючи та обробляти інформацію, прийде до висновку, що штучна рука є реальною. Так знову, свідомість - це безперервний процес обробки інформації з наших почуттів і наших органів, які говорять нам, що ми і що наше оточення.

Чи можна створити робочу комп’ютерну модель мозку?

Ви знаєте, що вся програма вже десять років працює, величезна програма, в якій працюють вчені з різних країн Західної Європи, мета якої саме це: створити модель, в якій все ми знаємо про мозок. На мій погляд це сприяє дослідженню, але не створення штучного мозку. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ми знаємо трохи про мозок, але більшість нас немає.

Чи можлива пересадка мозку в розумінні, що можливе пересадка нирок або серця?

І це вже зроблено, в розумінні, що вже пересаджені дрібні фрагменти мозку. Вони були імплантовані у людей, які страждають від хвороби Паркінсона, після чого потрібно менше ліків, поліпшення моторної активності та ін. Але проблема, на жаль, дуже мало клітин мозку вижити ці пересадки. Так це експериментальний метод, не рутинний метод, підтверджений клінічними випробуваннями. Але в принципі це можливо. Експерименти проводилися для знищення області мозку, де тварини мають біологічний годинник, а день і ніч для тварин перестали існувати. А потім був пересаджений біологічний годинник, і він вкорінився! Можлива трансплантація окремих структур мозку.

З точки зору вірителя душа ціла і невидима, як морква. Але з точки зору нейронауковця наша душа досить капуста, що складається з багатьох шарів. А ваш колега, американський нейронауковець Vileyanur Ramachandran, добре описує, як, в результаті нещасного випадку людина втрачає, наприклад, шейм, зберігаючи всі інші якості.

Я хотів би використовувати слово «мінд» замість «дупу».

- Всі права. Але якщо пересадити частину донорського мозку, розум якого буде хворим?

Одне з питань, які я запитаю в моїй книзі, саме це: Скільки частин мозку потрібно пересадити, щоб додати ім'я головного мозку до вашого імені? Ви також трансплантуєте частину свого персонажа з мозку, праворуч? Це не проблема, коли мова йде про мікротрансплантації, як у випадку лікування хвороби Паркінсона, або біологічної трансплантації. Але якщо ви пересаджуєте частину неокортека, нова кора головного мозку, ви також трансплануєте частину іншого персонажа людини. Так, це проблема.

Ще одне питання йде від професійного нейронауковця. Чому це, коли електричне імпульс подорожі тільки 120 м/сек через нейромережу, ми приймаємо рішення миттєво?

- Я не погоджуюсь з цим. Швидкість мислення не так велика – в більшості елементарних розрахунках ми втратимо на найпростіші комп’ютери. Але є те, що ми робимо краще, ніж комп'ютери так далеко, як розпізнавання зображень. Саме тому хороший діагностичний лікар визнає симптоми раку в мілісекунді, але комп'ютер не розпізнає. Але, я повторю, мозок не працює швидше, ніж електричний імпульс. Але досить швидко завершити завдання.

Тепер, особисте питання від мене. Я дуже зацікавлений у вашій ствердженні, що вільна людина, як правило, ілюзія. Що ми називаємо «безкоштовний вибір» часто поясненням, що було визначено ретроактивно. Так, свобода є ілюзією, це просто не потрібно?

Саме тому, що людина має мало вільного волі, що нам потрібна свобода. Ми не можемо вибрати, щоб бути гей або гетеросексуальні. Ми не можемо вибрати між невеликим IQ і великим IQ – 88% від IQ залежить від того, що ми успадкували. Ми не можемо вибрати, який тип роботи, який ми не робимо. Практично все, визначено спадковістю і умовами розвитку. Але саме тому, що ми не обираємо, єдиний спосіб жити з гідністю, щоб жити відповідно до того, як наш мозок заданий. Це вимагає свободи вибору до тих пір, поки це не заважає свободі вибору інших. І, коли ви обираєте роботу, і коли ви обираєте сексуальний партнер. Спіноза також заявив, що родом держави є забезпечення свободи. Але в деяких країнах, на жаль, це ще не зрозуміло.

РусскийУкраїнськаБеларускаяOʻzbek tiliEnglish Олександр Марков цитує дані, що розмір мозку знизився за останні 10 років. Він також надає пояснення: володіння зайвими культурними месеями після насичення культурного середовища більше не заважає переваг у виборі.

Я не маю доказів, що розмір мозку людини став меншим, принаймні в останні 40 000 років. Немає доказів, що він вирощував більше. І 40,000 років тому, був прекрасний пейзаж, який ми можемо милуватися сьогодні. Отже, якщо ми взяли новонародженого 40,000 років тому і поставили його в сучасне суспільство, вона виросла, щоб бути абсолютно сучасною людиною. Не хвилюйтеся!

Петро Климава: Якщо ви відчуваєте себе погано, то це не кінець. В кінці, всі дрібні.

Вчені про мозок: кращі лекції TED з російським голосом

до Спасибі, лікар. Дуже приємно зустрітися з небесним днем і продовжити цю розмову.

Так, в небі я першим визнати, що я був неправильним у моїй чіткості «свідомість». й

Інтерв'ю Дмитро Губін

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: dimagubin.livejournal.com/175439.html