385
Найкращий час для творчості
浜у 涓 蹇
Довгий тому наші предки прокинулися в середині ночі, щоб відобразити, писати свої ідеї або зробити любов. У темряві і тиші опівночі вони вводять особливий стан, викликаний фізіологічними змінами тіла, впали в зону сутінки між соном і прокислістю. Що ми втратили, коли ми скидаємо всю ніч? T&P переведено статтю Шотландського письменника, художника та фотографа Карена Emsley опубліковано в журналі Aeon. до 1 2 3 4 5+
Томас Едісон інcandcent лампа патент, 1879. Фото з Національного архіву
4.18 кв.м. У каміні помаранчеві вугілля обгорають, поступово перетворюючи в золи. Сузір'я Оріону висить над пагорбом. Таурус вішати накладні у вигляді блискавки V вказування до Плейади. Сіріус, вірний собака Оріону, пульсує червоний-блакитний пуповинний, як міжгалузевий дискотека.
Ось 4.18 ранку, я вівся. Таке раннє пробудження нерідко спостерігається як симптом депресії або тривожності - розлад, недійсність природного ритму тіла. На 4am я дійсно прокинувся з моїм головою. Тексти пісень, а це означає: І тоді я щасливий з життям, в загальній темряві, я отримую дивний. До мене краще виходити з ліжка прямо, ніж до балансу на сковороді lunatic insanity.
Як я пишу в ці предовзі, темні думки стають чіткими, барвистими. Вони формуються на слова і вироки, клонуючи один одному, таких як слонани, що йдуть один одному. Мій мозок працює по-іншому, я можу лише писати і не редагувати. Я можу тільки додати і не можу позбутися від будь-якого. Для точності мені потрібна чітка, денний розум.
Усі люди, тварини, комахи та птахи мають внутрішні годинники, біологічні пристрої, що контролюються генами, білками та молекулярними ланцюгами. Цей внутрішній годинник пов'язаний з безперервним циклом світла, викликаним обертанням і нахилом нашої планети. Ці властивості контролюють первинні фізіологічні, нервові та поведінкові системи організму відповідно до 24-годинного циклу, також відомі як циркадний ритм, а також впливають на настрій, апетит, візерунки сну і почуття часу.
Промислові товариства, засновані на годинникових читаннях, запроваджують поняття, такі як актуальність, пунктуальність або час очікування.
Римляни, греки і тушки без тривожних годинників у своїх iPhone або радіо. Природа була свого хронометра: Схід сонця, ранковий спів, нерозгорнені поля та голодні худоби. До XIV століття на церквах та монастирях почали будувати механічні годинники. На початку ХІХ ст. на шиї вже носили хронометри, зап'ясті та лапси – тепер можна було запланувати зустрічі та встановити час для їжі та сну. Промислові товариства, засновані на годинникових читаннях, запроваджують поняття, такі як актуальність, пунктуальність або час очікування. Час на годиннику стає все більш з сипучих з природним часом, хоча світло і темрява все ще визначають наш робочий день і соціальні структури.
Наприкінці ХІХ ст. все змінилося.
На вогні.
Сучасне електричне освітлення перетворило ніч і, в свою чергу, сон. За словами історика Роджера Екіхара, перед Едісоном, нічний сон був розділений на дві частини, відокремлений періодом прокидності, який може тривати кілька годин. Цей тип сну називається поліфазним. Сонце візерунки минулого може здивувати нас. Подумайте, що згідно з щоденним ритмом слід прокидати на світ. Але Екіхар вважає, що якщо люди повернулися до свого природного ритму, вони будуть спати в декількох інтервалах, як багато тварин і комах. Його аргументи базуються на 16-річному дослідженні, під час якого навчаються сотні історичних документів з давніх часів до сьогодення, в тому числі щоденники, судові записи, медичні книжки та фантастики. Він знайшов багато посилань на «першу» і «другу» мрії англійською мовою. В інших мовах цей розділ також згадується: є, наприклад, «прем'єр сомельє» в французькому, «примо сонно» в італійському і «примо сомно» на латинській мові. Це була поширеність цих алюзій до поліфазного сну, що призвело до висновку, що такий візерунок був один раз загальним, повсякденним циклом сну і пробудливістю.
Перед появою електричного освітлення, ніч був пов'язаний з злочином і страхом - люди, що залишилися вдома і пішли на ліжко рано. Їх «перший» час сну залежать від часу року і соціального статусу, але найчастіше це відбувалося через пару годин після заходу сонця і тривав від трьох до чотирьох годин, після чого сонники природним чином збиваються в середині ночі. Перед появою електричного світла, заможні сім'ї часто використовують інші форми штучного освітлення – такі як газові світильники – і відповідно пішли на місце пізніше. Цікаво, що згадки про поліфазний сон у особистих документах цих сімей мало.
Під час нічної прокидки люди читали, проповідували, писали, вирішили свої мрії, поговорили своїм партнерам, і зробили любов. Зазначимо, що після важкого дня роботи люди дуже втомилися за любовні насолоди (що може бути в тюнінгу з почуттями багатьох сучасних людей), але, прокинувшись в середині нічного свіжого, наші предки готові до бізнесу. Після того, як зробити всі види речей, люди втомилися і пішли назад до сну—друга фаза (також протягом трьох або чотирьох годин)—
Екіхар знайшов, що посилання на ці дві фази сну майже повністю зникли на початку ХХ ст. Електроенергія значно збільшило кількість освітлення, а денні класи тепер прослужили вночі; світлі вулиці стали безпечніше, стала модним для спілкування за межами будинку. Відрепресовано час для переходу на ліжко, а нічна прокидка, несумісна з подовженим днем. Але Екіхар вважає, що ми втратили не тільки цей час, але і його особливі властивості. У нічному позолі він сказав мені, був різний в природі від денного пробудження, хоча б за документами він знайшов. Третій президент США Томас Джефферсон, наприклад, читати книги про моральну філософію перед сном, щоб відобразити їх після першого сну. Історичний поет Франциска Куарлі, який цінує темряву, як тишу як допомога внутрішньому рефлексії:
«Останьте кінець вашої першої мрії пробудьте вас від відпочинку: тоді ваше тіло має кращу відставку, то душа має найменше навантаження; після чого шум не турбувати вуха; тоді об'єкт не відволікає очей. й
Мій персональний досвід підтверджує цю різницю; в нічний час мій розум перебуває в хребті снів. Під час сну наші спогади, наші бажання, і наші страхи виробляють багато зображень. Неприємний розум від зіткнення сну приносить життя нові ідеї і використовує їх під час творчості. В його есе Сон ми втратили, Ekirch пише, що, швидше за все, в момент пробудження з «першої» мрії, люди все ще повністю в силі снів «і таким чином, їхні мрії можуть бути поглинані до повернення до несвідомого». Люди розслаблені, крім того, коли відволікалися від шуму, хвороби або будь-які інші незручності. й
Ідеї Ekirch про поліфазний сон виводяться з старих документів і архівів, але підтримуються сучасними дослідженнями. Психіатр Томас Вер Американського національного інституту психічного здоров'я виявив, що поліфазний сон повертається з зникненням штучного світла. У 1990 році суб'єкти мали доступ до світла протягом 10 годин, на відміну від штучно розширеного 16-годинного періоду, який зараз є нормою. У цьому природному циклі Вегр каже, що «збільшився час і був зазвичай розподілений на два симетричні інтервали декількох годин з інтервалами пробок від одного до трьох годин. й
Через зіткнення між нашими природними схемами сну і нашими жорсткими соціальними структурами — годинникові читання, індустріалізація, шкільні графіки, графіки роботи — ми думаємо поліфазний сон – це розлад.
Дослідження і робота Екіхара все ще впливають на вивчення сну. У 2013 році на щорічній зустрічі Американського професійного товариства сну обговорювалися ідеї Екіхара. Однією з її найважливіших знаходжень було те, що найбільш поширена «середня» безсоння не є розладом, але скоріше поверненням до природної форми сну - зрушення в сприйнятті, що значно знизило свою тривогу про свої нічні позолоти.
7:04 a.m. Я пишу близько трьох годин, і я збираюся піти на ліжко за мій другий сон. Доброго дня. Моє життя (не діти, я працюю для себе) дозволяє мені це зробити. Але мені також довелося налаштувати роботу з 9 до 5, і цей графік роботи практично несумісний з звичним режимом сну; для людини, яка була випромінена на кілька ночей і просто переїхала до ліжка, нічого страшно, як слухання тривожного годинникового кільця. Це через зіткнення між нашими природними сонними візерунками і нашими жорсткими соціальними структурами — годинникові читання, індустріалізація, шкільні графіки, робочі графіки — що ми відчуваємо, що поліфазний сон – це розлад, не перевага.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
У Щоденних рітуталях: Як працюють художники, Мейсон Куррі розповідає про рутини відомих письменників і митців, багато з яких були ламки і деякі з яких були адвокати поліфазного сну. Пригоди виявили, що багато людей торкнулися на цьому шляху сну. Архітектор Франк Ллойд Райт, наприклад, прокинувся навколо чотирьох ранку і більше не може спати, тому він працював на три-чотири годин, а потім знову прокинувся. Nobel laureate Knut Hamsun часто прокидається після пари годин сну. Так він зберіг ручку і папір ліжком і, відповідно до власних слів, відразу ж почне писати в темряві, якщо він відчував надихнув. Психолог Burrus Frederick Skinner зберіг планшет, папір і олівець поруч з ліжком для роботи під час нічних пробок, і письменник Марилін Робінсон використовується для прокидання чи кішки під час чого вона називала її "чуттєвою безсонням".
Деякі з нас ранкові люди, інші нічні люди. Ларки або совки. Пригоди про те, що творчі люди, які працюють в нічний час "використають свій оптимальний стан, який їм необхідно працювати" і які регулюються природними біоритмами, а не індивідуальними вибірами.
Письменник Nicholson Випічка була єдиною особою, яка свідомо практикується поліфазним соном. Хлібопекар знає свої рідні місця і його рутину і любить експериментувати з його обрядами при написанні кожної нової книги. Здається фурнітура, яку він прокинувся на пару додаткових продуктивних годин, різьблення двох «морнів» за один день. Дійсно, коли Бейкер писав, що стане Коробою матчів — історія письменника, який прокинувся на 4 м., запалює і пишеться, поки його сім'я спить — він практикував той самий обряд, потім пішов на його «другий» сон. "Я знайшов, що це крихітне полум'я допомагає мені зосередитися", - сказав він Париж огляд. «Це щось просте і приємно медитативне про початок полум’я 4 м. Я почав писати окремі проходи, і це було дуже легко для мене. й
Здається, що ця гладкість характеризує творчу роботу в середині ночі. На цій точці нічого не відволікає нас; в тиші наше з'єднання з снятками стає міцніше. З приходом ночі в наш мозок викликається гормональними процесами, які сприяють творчості. Вер відзначив, що під час нічної прокидності, гіпофіз секретує велику кількість пролактину. Цей гормон асоціюється з почуттям спокою і несе відповідальність за виникнення галуцинацій, які ми можемо бачити під час осені дупа або прокидання. Виділяється в сексуальному задоволенні, в момент лактації годуючих мам, і це викликає курчат для інкубації яєць протягом тривалого часу. Ми змінюємо наш психічний стан.
Пролактинні рівні відомі піднятися під час сну, але Вер знайшов, що (хоча з мелатоніном і кортизолом) вона продовжує підніматися під час так званої «пробудження» між фазами сну, викликаними природними світловими циклами і не пов'язаними з соном на с. Насос з пролактином, блаженний мозок дозволяє нашим ідеям проявлятися і переплітаються, якби уві сні.
Якщо Промислова Революція має сяйво на нас, цифрова революція може бути набагато більш емпатичною до поліфазного сну.
Вер говорить про те, що сучасні рутини не тільки змінили наші візерунки сну, але і роздягали нас древнього з'єднання між нашими снями і прокидним життям, і навіть «маї служать фізіологічним поясненням для спостереження, що сучасна людина втратила дотику з джерелом життя міфів і фантазій.» Ekirch погоджується: «Дяку ніч в день, сучасна технологія заблокувала древній шлях до душі людини, перетворюючи нас, за словами сімнадцятого століття англійського драматурга Томаса Середтона, «в робленні, знецільно позбавлені наших снів і фантазій».
Сучасна технологія може порушувати наше з'єднання з снятами і заохочувати нас, щоб налаштувати замовлення з вирівнювання наших природних ритмів, але це також може повернутись до гармонії. Якщо Промислова Революція затопила нас світлом, то цифрова революція може довести набагато більш емпатетичну до поліфазного сну.
Технології є паливом винаходу нових способів організації нашого часу. Віддалена робота, фрілансування та гнучка робота все частіше зустрічаються, оскільки є поняття, як цифрові кочовики або віддалені працівники. А ті, хто в нічний час може знайти гармонійний баланс між поліфазним соном і прихильниками роботи, приймаючи менш жорстку рутину. Якщо ми можемо знайти час, щоб прокидати в ніч і відобразити на нашому пролактинно-лубризовані мозки, ми можемо від'єднатися з творчою діяльністю і фантазій, насолоджуючись нашими виробами, коли, згідно з Ekirch, вони "розміщені з першого мрію і ставилися над калейдоскопом частково кристалізованих зображень, злегка змащених і інакше яскраві фотографії, що народжуються своїми снятами. й
Джерело: теоріяandpractice.ru
Олександр Миасников: практично всі рекламодавні ліки без застосування
Рідке і прекрасне природне явище – товста фольга в Гранд-Кана