Поліфазний сон: відгуки, «теорія», особистий досвід

Час – одна з основних проблем. І це не тільки для роботи, але і для відпочинку, фізичних і моральних. Відсутні години від такого непристойного часу, як сон.

Відповідно, відсутність сну є другим великим проблемою для сучасної людини (і, характерно, це зазвичай не вирішує перше). Похід на ліжко часто тьмяне: є таке погане почуття, яке потім тільки сон і робота буде залишатися в житті.

На час, що означає збереження принаймні 8 годин сну, оскільки ми навчаємо всіх. Але в кінці, більшість з нас спати протягом 6 годин, а потім “зламати” у вихідні. Але хоча ці 6 годин недостатньо для сну, вони все ще занадто багато в день: бажання (і тенденції!) до «короткого» сну ще більше – не зникне. У пошуках чарівних таблеток “як маленький сон і великий сон” я, як ймовірно, багато, в один раз прийшов в доктрину поліфазного сну.

Що це таке?

У статті Вікіпедії про це явище. Це також називається «Да Вінчі» і «сніжка вовка». Згідно з легендою, загальним серед прихильників «поліфазного», Леонардо скинув цей шлях, завдяки яким він зумів навчатися, винахідитися і створити так багато. Алас, це підробка. Друге ім'я дала її зовнішній вигляд до того, що режим сну багатьох тварин у дикій природі ближче до полі-не монофазного. Але не проводяться спеціальні дослідження з цього погляду.

Поліфазний сон – це не «слінговий блок», 8 годин на добу, але поступово в однорідних інтервалах. Загальний час його скорочується, до 2 годин протягом дня (в залежності від того, який режим ви обираєте). Описано декілька можливих режимів.

Звичаю роботу після обіду, виходить, дозволяє класифікувати своїх носіїв як практикуючий поліфазний сон - це режим «Сієста», спати 5-6 годин на ніч і ще 11,5 години після обіду.

Більше незвичайних і суворих режимів:

"Еверман": 1 раз 1,5-3 годин в ніч і 3 рази 20 хвилин в день.

"Dymaxion": 4 рази за 30 хвилин протягом дня за однорідними інтервалами, тобто кожні 6 годин.

"Уберман": 6 разів 20 хвилин протягом дня при однорідних інтервалах, тобто кожні 4 години.

Нарешті, є історія, що Нікола Тесла дотримується певного режиму поліфазного сну, названого на честь "Тесла": 1 час 2 години в ніч і 1 час 20 хвилин вдень. Як з Леонардо, не існує достовірних історичних доказів цього.

Якщо ви не знаходилися відомі «Сієта», то на практиці, спроби, зроблені в основному, для використання «Еверман», «Dymaxion» та «Уберман» (за звітами експериментаторів в Інтернеті).

Я спробував поліфазний сон на рік і половину назад. Я спробував зібрати якомога більше інформації про це явище, щоб сформувати звукове ставлення. Що сталося.

"Особливості"

Щодо багатьох звітів людей, які спробували поліфазу (і за минулий рік і половину, які стали ще більше). У RuNet такі звіти можуть легко знайти два або три десятки.

З них можна негайно відхилити, як не наголошувати критерії адекватності та надійності. Наприклад, звіти з написанням та граматичними помилками, текстами, опублікованими на сайтах, що сприяють особистісній ефективності поганих удач («Суперметод: зупинити сплячу стати новою особою і почати заробляти в п'ять днів!») Я не приділяв уваги.

Навпаки з'являються ряд інших звітів. Наприклад, опубліковані в блогах, де можна прочитати інші записи і сформувати думку про автора в їх контексті.

В цілому враження було це: він працює.

Більшість звітів були позитивними: спробували і досягнути успіху. Кількість негативних, які описують відмову, а не деякі роз’ємні наслідки експерименту. Потім рік і половина тому я знайшов тільки один звіт, який заявив, що результат спроби поліфасного сну були серйозні проблеми зі здоров'ям, які перенесли після переходу до нормального режиму (до речі, цей звіт був серед «кільких»).

А більшість негативних звітів одночасно зрозуміло, що автори порушують основне правило переходу на поліфазний сон: не витримують новий режим чітко, променевим, так що виходить «не риби ні м’яса». За словами гуру цієї теми, можна успішно пройти складний перехідний період тільки якщо є послідовний підхід і чіткість, уникаючи порушень в новому режимі.

Головна

Говорячи про гуру. Хоча ідеї мережного поліфазного сну часто збираються навколо певного sect (або навіть цілого sect ...), коло не зовсім адекватних вентиляторів, в цей час я не з'являв нічого подібного. І це добре.

Найдешевші, узагальнюючи особистість і не тільки досвід книги на поліфазному соні, написаному певною американською живою в Мічигані, відомі під прізвищем PureDoxyk. Ця молода леді також має обліковий запис Twitter, і, можливо, копаючи в Інтернеті, може бути розкрито її ім'я і біографія, але я не робив цього. Книга стверджує, що автор має ступінь філософії, практикуючи поліфазний сон протягом багатьох років і відчуває себе великим.

Книга добре написана, і вона відчувається навіть у перекладі російської «браїну». Автор – людина з мозкуми та харизмою. Тексти пісень, а це означає: Текст просто вішати з відхилень, закликаючи читача лікувати поліфазний сон чуйно, щоб зробити перехід чітко і не зробити його виправданим для просто випадкових і неефективних сну. А потім...

Ось, насправді, ми переходимо до теорії. Я маю на увазі, "Теорія".

«Теорія» це.

Сонце, як ми знаємо, ділиться на фази повільного і швидкого сну, а частка левів нашого відпочинку зайнята повільним сонем. На жаль, не так корисно для тіла, як швидко, і це послідовники «поли фази», які пропонують його нехтувати.

При переході на поліфазний сон, мозок дізнається про «дайв» відразу в сплячу РЕМ, обходячи повільний етап. Після завершення переходу «зомбі держава» характерна для цього періоду. Людина отримує можливість спати набагато менше часу протягом дня, відпочивати одночасно, як і повністю, так і з 8-годинним соном, і все через «посідання» фази «необхідного» повільного сну. Повний перехід, до речі, займає близько місяця, а «зомбі держава» триває близько 10 днів, за умови суворого дотримання нового режиму. Коли вона порушена, вона затримується.

Поліфазний сон натуральний для людини, а також для тварин (тонкий вовк сон). Ось як малюки сплять. Люди часто приходять в цей режим природним чином в екстремальних умовах: в війни, наприклад.

Все, що було зазначено вище про «теорію» - це не моя особиста точка зору, але основа того, що прихильники «поліфазного» доводять до своїх експериментів. Здається мені не менше суперечливих і дуже поширених. Однак, маючи позитивні звіти онлайн, чарівність книги PureDoxyk і прагнення до чарівних стовпів підкаже мені спробувати.

Для себе я вирішив, що навіть якщо теорія неправильна, «полифаза» на практиці. Якщо зірки запалюються, то хтось його потребує. Можливо, такий режим для людини передбачений як екстремальний, а шкоду викликає тільки в довгостроковій перспективі.

У мене була просто ліва моя робота в офісі і вирішила спробувати. Як і більшість звітів я знайшов онлайн, я взяв Uberman режим розроблений PureDoxyk.

Як це було.

Я скажу вам прямо, що я не продовжив. Я не повторю помилку багатьох експериментів, і зберіг мій сон і прокинув періоди дуже чітко. Я не стикався з іншою проблемою, яка так багато людей писати про – нездатність прокидати; Я завжди чула час тривоги і знайшов бажання.

Я зробив серію речей, які я не можу отримати руки протягом шести місяців (як миття жиру загартованої кухні) і півходу через Call of Cthulhu game - години ночі, коли я не міг нічого іншого зробити, тому що мій голова не може його виглядати.

Я припинив експеримент на третій день, зіткнувся з проблемою про те, що ніхто не попередив мене – серце мій почав боляче. Не дуже багато, але кожен раз з дуже специфічними рухами. Я соромлюся, зауважив в журналі: «кінець» і пішов до сну.

З одного боку, у мене не було таких проблем перед або після, але з іншого боку, біль з'явився до, по суті, початок експерименту сну - очевидно, в результаті декількох днів повністю порушеного режиму і раніше, не пов'язаних з цим досвідом, відсутністю сну. Новий режим здійснюється лише за допомогою регулярних і зміцнених.

Тому, незважаючи на досвід, я ніколи не утворючу думку про такий сон. Очевидно, якщо ви намагаєтеся, то вам потрібно взяти цю спробу дуже серйозно, підготувати ще більш ретельно. Незважаючи на те, що експеримент не прослужив довго, я був повний незвичайних психологічних відчуттів, які давали ще гірше, ніж не вистачає сну. Уві сні почали відчувати певну життєву цінність, а реалізація, яка спати – і в подальшому не вийде, що цей режим назавжди – дійсно страшний.

Може бути в майбутньому я спробую знову. Але ті, хто хоче зробити такі експерименти, я хочу, щоб попередити знову: нам потрібна підготовка. Ну, можливо, підхід, коли ви збільшите свою ефективність, як такий – інтенсивний підхід – це більш правильним, ніж великий: намагайтеся просто «прогняти час» без вирішення базових організаційних завдань.

Джерело: habrahabr.ru/post/244007/