321
Знову про шкідливу допомогу
Допомогти іншим хорошим і необхідним. Немає того, що буде сперечатися з очевидною. Але допомога іноді може зробити величезну шкоду людині, яку вона була спрямована на. Нерідко діти, які живуть в дитячих будинках, страждають від неналежної допомоги, не знаючи себе.
Ось, наприклад, прийнятої матері Наталії Казгаєвої (на ній є сім дітей загалом), скаржаться, що її найдовший син був майже зроблений гамблер. Хлопці, коли він був в сирітці, просили гроші, і всілякі спонсори щасливо переносять – на телефон, інтернет-гаманець, ймовірно, радіючи, що вони допомагають «норфану».
Підліток ставиться на ці гроші в лебедах. І після того, як він потрапив в сім'ю, він припинив отримувати такі "покрапки" і почав вкрасти. З якоїсь причини не виникло навіть дорослим, щоб думати – варто давати гроші, як це, на першому запиті, людина зможе розпоряджатися ними?
«Че слово «спонсор» сьогодні частіше пов'язане з одним змістом – бездумним, непристойним використання коштів, ресурсів, де потрібно робити по-різному, лікувати по-різному», – розповідає Олександр Гезалов, громадський діяч, міжнародний експерт з соціальної інтернатності країн СНД. Люди без розуміння проблем роблять стабільні інвестиції. Розумні інвестиції – коли, після дії спонсора, ситуація має радикально поліпшену або є видимими передумовами для неї.
Найчастіше спонсор – людина емоційного повідомлення, завдання якого не включає глибокий аналіз того, що може слідувати за його «допомога».
Сьогодні, спонсорство в Росії часто швидкісна: людина, що турбує, швидко виділяється гроші, не замислюючись про наслідки.
Ви не можете давати гроші лише тому, що вони просять. По-перше, потрібно вивчити питання, зрозуміти, пробе, і що людина дійсно потребує? Подаруйте не рибу, але рибальські стрижні, намагайтеся вкладати якомога простіше в знання дитини, в своїх нових життєвих відчуттах, які потім допоможуть йому соціалізувати в дорослому світі, коли він виростає. Не привезти сумку одягу до серця. Цей одяг не допоможе йому в майбутньому, а знання допоможуть, чим більше знань, тим більше підвищується стійкість людини. Немає необхідності вкладати в людину, яка отримала знання, навички, потім він почне робити це самостійно. І перетворюють його в безглузді, постійно потребують допомоги, соціальний бочок, постійний беггар.
Дитина зростає в сім'ї розуміє, що подарунки, деякі поїздки, вартість батьків гроші. Він також бачить, як заробити гроші: батьки йдуть на роботу, втомлюються, говорять про те, що вони роблять там, і часто приймають своїх дітей, щоб побачити, що вони роблять, поки вони не вдома. Це подобається з їжею – домашньою дитиною знає, що їжа не з'являється сама по собі, спочатку потрібно придбати крупу (з заробленими грошима), потім варити. Але факт, що для вітчизняної дитини - про це життя, для дитини, що піднялася в дитячому будинку, часто терористична інкогніта.
Діти, які привозяться у дітей-сиріт, звикли до того, що подарунки (щодо найдорожчих - не кожна сім'я може дозволити собі подарувати, наприклад, дев'ятирічна дитина нового iPhone) випадають з дека. А потім, у дорослому житті, ніхто не збирається надати їм подарунки.
«У дитбудинку не існує спонсора. Бажання «безкоштовно» читає у всьому: «О, я маю право на квартиру; Я задаю, скільки я накопичився на моїй книзі – достатньо для iPhone?» Хочу піти і заробити, просто не приходять до розуму. Чому? І так вони будуть. Я говорю своїх дітей, які ніхто не дав нам нічого, кожен заробив його. Не потрібно розраховувати на допомогу: все варто завчасно самостійно. Роки важкої підготовки змінюють свідомість і ставлення до життя, говорить Наталія Городіська, голова проекту «Кафе вихованців» в м. Пенза, вихованець з багатьма дітьми (ні діти).
Від багатьох прийнятих батьків Я чув, що діти не знають, як насолоджуватися дарами і цінувати їх. Це те, що ті ж спонсори навчають їх.
Коли я працював в дитячому будинку, я пам'ятаю, як діти відчували про приїзд спонсорів і як їх подарунки були потім продані в сторону, вкрадені один від одного. Той факт, що вони не цінують їх можна судити навіть тим, що якщо вони були надані брендом телефону «під ключ», ніж очікувалося, то сердитися, вони могли б побити його на стіну, щоб телефон вилетів на шматки, згадував Станіслав Дубинін, координатор центру адаптації для поштової підтримки на базі ГО «Дитячий дім» в Самарі.
«Діти у дітей-сирітах не знають значення речей, адже вони даються одягом, грошима (приблизні дрібні) – теж, плюс спонсори приходять, дарують подарунки, чи дитина пішла в школу або ні, покарана або ні. Він не може навчатися, бути грубим для всіх, відправляючи вчителів в трьох листах, але спонсори приходять, і він зручний і елегантний йде, щоб отримати подарунки і взяти участь в подіях. Так патерн розроблений, що він може зробити те, що він хоче, і він нічого не отримає, і навіть дарувати подарунки.
Скільки оповідань Я знаю про те, як діти отримують iPhone на 30 000 рублів, і продають за 500 рублів! Вони просто не знають ціну речей. Вони визнають тільки при старті покупок з вами і захоплені, Олена Прудникова, психолог, керівник соціального проекту «Підготовка дітей-сиріт для життя після вихованця», продовжує бесіду.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів. Діти, які використовуються тільки для отримання, і хто прийде в наше життя, як дорослі живуть поруч з нами. Ми знаємо, що нічого не дається в нашому світі, і вони не є. Потім намагатися взяти його. Яким чином я не хочу говорити.
«Ані танці, свята, подарунки - все це не допоможе дитині в дорослому віці без досвіду життя в сім'ї», - розповідає Ольга Синяєва, мати багатьох дітей і прийнятий матері, автор фільму «Блуфф, або щасливий Новий рік!» про те, як працює дитяча система в Росії. Перш за все, звичайно, потрібно працювати з родиною крові, і це великий матеріал і професійні інвестиції. Якщо вона не працює, перенести дитину на виховання в сім'ю, а не до дитячого транспортера. й
Але Наталія Городіська ділиться досвідом: «Про споживче ставлення – це серйозна тема для прийняття батьків». Навіть після років в сім'ї багато підлітків вірять, що земля породжує їх. Але є зсуви, я бачу їх. Таким чином, сім'я, її життя, потреби, спільні справи, проблеми та шляхи їх вирішення, складні ситуації та способи їх вирішення – найкращий досвід життя. Найдавніші в сім'ї з 16 років. До цього п'ять років в дитячому будинку. У шість місяців загинув два таблетки. Першим є наш подарунок, другий заробив себе. Поява є однаковою. Хтось дивний, що буде ще один планшет, новий. Тепер він керує своїми грошима, більш тягачем. Він йде в коледж, живе в гуртожитку. «Я не знаю, як» – запам’ятовується фраза. І ніколи – “вчити”, “показати як”. Я жив. Він знає все. Я радий, що я зроблю тебе "від мене." З боями, іноді з скандалом і розгладженням дверей. Але вона прийшла в руки.
У нас є велика сім'я, і правила були узгоджені негайно. Я не пообіцяю всіх дорогих подарунків. Але були очікування. Я хотів би пояснити, що був бюджет. Навіть з калькулятором, вони сіли разом і підрахували витрати. Багато прийнятих батьків, за моїми спостереженнями, мають серйозну помилку на самому початку подорожі. Вони дійсно хочуть, щоб будь ласка, прийнята дитина, купуючи дорогий одяг і гаджети. Дитина природно думає, що це завжди буде справа. А потім батьки дійсно непідконтрольні: «Як він не розуміє?!!!» Він зламав свій комп'ютер і вимагав новий! Вони не розуміють або розуміють, якщо вони пояснюються. Ви можете бути пояснені тільки в сім'ї, не можна пояснити в системі.
Тож люди, які щиро хочуть, щоб допомогти людям думати про те, чи принесе їх допомога або шкоду. До речі, можна допомогти великі сім'ї (так що є кілька соціальних дітей-сиріт), а також сім'ї вихованців, щоб діти не повертатися до установи знову. Головне зрозуміти, як допомогти. «Якщо людина не впевнена, що кошти можна витратити правильно, сумнівається, як краще допомогти, краще знайти експертів, які підкаже правильний алгоритм участі», – розповідає Олександр Гезалов.
У висновку чіткий приклад належної допомоги Олександра Гезалова: Велика сім'я потрібна хороша флейта для своєї дочки. Я спробував зробити це запит спонсорам, але вони сказали, "Що таке флейта?" Прийміть свій одяг в дитячий будинок або цукерки ще одне! Знайдені гроші і купили флейти. Дівчина стала лауреатом національних та міжнародних конкурсів. Тепер вона здатна забезпечити себе і допомогти родині.
Автор: Оксана Головко
Джерело: www.matrony.ru/ne-ryibu-a-udochku-eshhyo-raz-o-vrednoy-pomoshhi/