Мова піде про тих людей, яких ми дуже любили і часто бачили в дитинстві на екранах телевізорів.
Найулюбленіші фільми були саме в той період.
Давайте повною мірою розглянемо цих чудових жінок, згадаємо біографію і поговоримо про їхню красу.
Наталія Варлей
Дитинство
Наталія Варлей народилася 22.06.1947 в румунському місті Констанца в родині капітана далекого плавання. Як свідчить родинний переказ, Варлей — прізвище валлійське. Предки Наталії Володимирівни потрапили до Росії з Уельсу. У XIX столітті російський фабрикант привіз до Росії стайню і двох братів-жокеїв на прізвище Варлей. Потім вони одружилися з російськими дівчатами і остаточно обрусіли.
Дитинство Наташі минуло в Мурманську. З ранніх років майбутня актриса проявила себе надзвичайно обдарованою дитиною. З чотирьох років вона почала писати вірші, потім навчалася в музичній школі, малювала. Коли вивчилася читати, стала заповзято ковтати одну книгу за іншою.
Але водночас вона була дуже хворобливою дитиною: у неї виявили ревмокардит і заборонили займатися в школі фізкультурою.
Цирк
Наприкінці 50-х років сім'я Варлей оселилася в Москві. Одного дня мама повела Наташу в цирк. Вони прийшли раніше належного часу, а тут раптово почався сильний дощ. Мама з Наташею сховалися в касі, і перше, що дівчинка там побачила, було оголошення про набір дітей 11-13 років у дитячу циркову студію. Буквально наступного дня, потайки від батьків, дівчинка вирушила за вказаною адресою. Як це не дивно, але, обмірявши Наташу вздовж і впоперек, перевіривши її гнучкість і розтягнутість, педагоги студії визнали за можливе прийняти її до себе.
Розповідає сама Н. Варлей: «Нас, студійців, часто займали на виставах у прологах. Пам'ятаю, коли був хрущовський обмін грошей 1961 року, склали для нас танець під назвою „Копійка рубль береже“. Ми з фанерними величезними копійками з боків вибігали на арену і радісно вигукували: „Копійка!“, а остання, десята „копійка“ кричала: „Гривеник!“ І ось в черговий раз, вибігаючи в переможному марші незламної копійки, я застрягла між глядачами. „Копійки“ розрахувалися без мене, і гривеник вийшов з дев'яти копійок. Усі дуже сміялися. До речі, на виставах я зустрічалася з Юрієм Нікуліним»
1965 року Варлей закінчила Училище циркового та естрадного мистецтва і прийшла в трупу Московського цирку на Цвітному бульварі. Працювала еквілібристкою. Якийсь час виступала в одному номері зі знаменитим клоуном Леонідом Єнгібаровим: танцювала на трапеції з кастаньєтами, сидячи на стільчику, грала на концертино. І саме завдяки Єнгібарову Наташа потрапила в кіно. Сталося це за таких обставин…
«Кавказька полонянка»
Єнгібаров уже кілька років знімався у фільмах і мав безліч друзів у кіношному середовищі. Одним з його приятелів був режисер Одеської кіностудії Георгій Юнгвальд-Хількевич. Одного дня 1966 року він прийшов на чергову виставу в цирк на Цвітному бульварі і побачив там Наташу, вона йому настільки сподобалася, що він тут же запропонував їй знятися у його новому фільмі «Формула веселки». І Варлей погодилася. Їй дісталася маленька роль медсестри.
На жаль, картину на екран тоді так і не випустили, знайшовши в ній якусь крамолу. Однак, попри цю невдачу, зйомки у фільмі дуже допомогли Варлей: саме там на неї звернула увагу асистентка Леоніда Гайдая, який у ті дні готувався до зйомок фільму «Кавказька полонянка». Варлей запросили на проби.
На роль студентки-комсомолки Ніни у фільмі претендували без малого близько п'яти сотень актрис, серед яких були такі зірки радянського кіно, як Наталія Фатєєва, сестри Вертинські, Наталія Кустинська, Валентина Малявіна, Віка Федорова та ін. Однак Гайдай після довгих роздумів вирішив зупинитися на нікому тоді не відомій цирковій артистці, 19-річній Наталії Варлей. І, як виявилося, не помилився.
Наталія Варлей згадує про свої кінопроби: «Прийшла на „Мосфільм“. Дали мені почитати шматочок зі сценарію. Потім зняли невеликий епізод з віслюком. І раптом Гайдай несміливо мене запитує: „Наташо, а чи можете ви роздягнутися до купальника?“ Я відповіла: „Звісно“. І роздягнулася. Всі так і ахнули. Це зараз актори вільно оголюються, а тоді і кінематограф, і вся країна були більш цнотливими. Але у мене ж купальник був повсякденною цирковою формою одягу, тому й думок ніяких не виникло. Словом, зняли і цей епізод. Мабуть, він і вирішив вибір».
Потім настали зйомки: «Досі я пам'ятаю кожен знімальний день. Багато було і смішних, і казусних, і драматичних ситуацій. Наприклад, я мало не розчавила знамениту трійцю. Пам'ятаєте, коли вони стояли на дорозі з Віциним посередині? Я мчу на червоній машині, а у неї раптом відмовляють гальма. Дякувати Богу, реакція у наших прекрасних коміків виявилася чудовою.
Назавжди залишився в пам'яті перший досвід артистичного перевтілення. До цього я фактично грала саму себе. Образ же Ніни в „Кавказькій полонянці“ зовсім не схожий на мене в житті: я ніколи не була впевненою в собі, бешкетною, оптимістичною, скоріше — тихою, мрійливою, романтичною. Тож Гайдай з мене прямо на зйомках ліпив „комсомолку, спортсменку і просто красуню“.
І ще один, далеко не комедійний спогад пов'язаний не зі зйомками, а вже з переглядом готового фільму. Ми представляли його комісії і дивилися більше, звісно, не на екран, а на її членів. У них були кам'яні обличчя! У нас виникло відчуття повного провалу. Але потім був інший перегляд — у Будинку кіно. Там глядачі реготали з першого і до останнього кадру. Чесно кажучи, реакція комісії мені так до сьогодні і не зрозуміла, але пам'ятався той жах, який вона викликала в душі.
Прем'єра „Кавказької полонянки“ відбулася в Москві 1 квітня 1967 року. Успіх картини був оглушливим. До Варлей прийшла всесоюзна слава. З цього моменту їй буквально не давали проходу збуджені шанувальники її таланту. Наталія Варлей підкорила серця глядачів своєю красою і чарівністю. Пісню „спортсменки, комсомолки і красуні“ Ніни про білих ведмедів наспівувала вся країна. Варлей писали листи, зізнавалися в коханні.
Коли вона з цирком приїхала на гастролі в Горький, біля будівлі, де проходили вистави, зібрався значний натовп, який бажав отримати автограф у молодої зірки. Цей натовп стояв біля цирку три дні, з кожним днем збільшуючись у розмірах. Зрештою, нашу героїню довелося терміново виводити з цирку через чорний хід і відводити подалі від цього місця. В іншому місті актрису поселили на другому поверсі готелю, і щовечора до неї на балкон забиралися шанувальники, які наполегливо пропонували їй руку і серце.
Варто зазначити, що, попри такий величезний успіх фільму „Кавказька полонянка“, сама Варлей отримала за нього премію спочатку в 200 рублів, плюс ще 100, коли успіх повторився.
Сама Наталія про цей фільм говорить так: „Серед 60 картин, в яких я знялася, для глядачів моїм головним фільмом залишається “Кавказька полонянка». Це особливий фільм. Особливий. Його повторюють знову і знову, і кожен раз його дивляться… На зйомках «Кавказької полонянки» запам'яталося все… більше було складного, ніж веселого. Моє життя розвивалося б зовсім інакше, якби не «Кавказька полонянка». Вона змінила мою долю, перевернула всю мою біографію. Я не збиралася йти в театральне училище до цього фільму".
Зміни в долі
Успіх «Кавказької полонянки» круто змінив долю Наталії Варлей. Вона покинула цирк і вступила до театрального училища імені Б. В. Щукіна.
Ще однією подією в житті актриси стало її заміжжя. Наприкінці 1969 року вона вийшла заміж за свого однокурсника Володимира Тихонова, сина відомих у всьому світі акторів Нонни Мордюкової та В'ячеслава Тихонова. Попри те, що надалі їхні шляхи розійшлися, Варлей про свого першого чоловіка розповідає тільки хороше. Ось як вона описує історію свого заміжжя: «Володя закохався в мене, коли побачив „Кавказьку полонянку“. Він був молодим, сильним, міцним. У нас були спільні дипломні вистави, я грала Снігуроньку, він — Мезгиря. Він був дуже здібною людиною, з прекрасними зовнішніми даними, добрий по суті. Володя чотири роки ночував на горищі, щоб побачити, як я проходжу повз. Але коли ми одружилися, він став ревнувати мене до кожного ліхтарного стовпа. Знайшлися люди, які говорили йому: „Я з нею був“. І ми з'ясовували стосунки через день!»
Треба зазначити, що десь на останньому курсі «Щуки» в долі Варлей з'явилася людина, яка цілком могла б забезпечити їй безбідне майбутнє далеко за межами батьківщини. Однак вони розійшлися.
Згадує Н. Варлей: «До нас в училище приїхали з Бельгії студенти театральних вишів. Очолював цю компанію Люсьєн Хармегінс, син міністра оборони Бельгії. Ми всі подружилися. Потім, коли вони повернулися додому, я стала отримувати від Люсьєна листи. Запрошував погостювати до Бельгії, кликав на його віллу в Ніццу. А щоб мені в голову не приходило нічого поганого, пропонував взяти з собою подружку. Загалом, закохався і дуже хотів на мені одружитися. Але у мене тоді були зовсім інші плани. Якби він з'явився в моєму житті раніше, ніж Володя, можливо, все склалося б по-іншому».
Ролі 60-х
Наприкінці жовтня 1967 року відбулася прем'єра ще одного фільму, в якому Варлей зіграла головну роль. Йдеться про картину К. Єршова і Г. Кропачова «Вій». Можна сміливо сказати, що це був перший фільм жахів у нашому вітчизняному кіно. Варлей зіграла в ньому роль Панночки.
Актриса згадує: «На зйомках цієї картини мені не раз бувало страшно. Наприклад, коли я випала з труни. Труна була прив'язана на довгій мотузці до стріли крана і на великій швидкості мчала по колу. В якийсь момент я втратила рівновагу і звалилася, летіла вниз головою. Навіть згрупуватися не встигла. Льоня Куравльов мене зловив. Проявив, можна сказати, чудеса циркового партнерства. Зі мною нічого не сталося, а по країні пішла чутка, що я загинула…
Взагалі тільки набагато пізніше я усвідомила, який був страшний гріх зніматися в картині „Вій“… За ним потягнувся шлейф нещасть. Здавалося, все в житті стало руйнуватися. Зради, зради, розставання, наклеп, а потім і загибель чоловіка, хоча вже й колишнього».
Крім фільму «Вій», Варлей наприкінці 60-х також знялася в картинах: «Сім наречених єфрейтора Збруєва», «12 стільців», та інших. У комедії Гайдая «Дванадцять стільців» вона зіграла Лізу, на роль якої пробувалася також актриса Наталія Гурзо. Розповідає Наталія Варлей: «Спочатку я пробувалася на роль Еллочки-людожерки. Але потім Леонід Іович попросив мене приміряти світлу перуку — і тієї ж миті побачив у мені Лізу. Я погодилася. Ця роль була не такою ексцентричною, але зате більш душевною».
Театр
Закінчивши театральне училище 1971 року, Варлей вступила в трупу Театру імені Станіславського. У театрі її першою великою роллю була Роз-Марі Фей у виставі Н. Погодіна «Альберт Ейнштейн». Потім вона отримала ще дві головні ролі, однак зіграти їх їй тоді не вдалося з цілком прозаїчної причини: вона завагітніла. Незабаром на світ з'явився син, якого назвали Василем. Однак на той час молода сім'я вже розпадалася: Володимир Тихонов став все частіше зловживати міцними напоями, в будинку на цьому ґрунті постійно відбувалися скандали. І 1971 року Варлей прийняла рішення розлучитися. 1990 року Володимир Тихонов помер від гострої серцевої недостатності через зловживання.
1972 року, вже через місяць після народження дитини, Варлей повернулася на театральну сцену. Було дуже важко, оскільки доводилося розриватися між домом і театром. Коли Василю виповнилося три роки, вона стала возити його з собою на гастролі по країні. Чому дитину не можна було залишити на піклування батьків? Справа в тому, що батьки актриси в той період серйозно захворіли, а батьки з боку батька дитини — В. Тихонов і Н. Мордюкова — були зайняті своїми проблемами (у Тихонова за рік до Васи народилася дочка Аня).
Повернення Варлей в театр було важким. Вона згадує: «Перша роль була вводом у виставу за дві репетиції. Я трошки вийшла з форми, жахливо комплексувала. В залі сиділи мої батьки, тексту було багато. І в першій емоційній сцені я раптом відчула, що мене „перемкнуло“ від хвилювання і я не можу згадати жодного слова! Мене прошиб холодний піт. У цирку, коли душило хвилювання, — а я ж шалена боягузка, боюся висоти, — в проходах стояли мої колеги, які підтримували мене внутрішньо, і я заспокоювалася. А тут я повернулася до куліс і побачила очі акторів, які раділи моєму провалу. Всі вони чудово знали текст. Я подивилася в іншу кулісу — те ж саме. У погляді мого партнера читалося єхидне: „Ну що, звездулько?“ Все це тривало хвилину. Я подивилася йому в очі: „Борю, я текст забула…“ Він підказав одне слово, я за це слово зачепилася і від злості згадала все. Я зрозуміла, що в театрі ніхто тебе підтримувати не буде, як у цирку. Хоча і там теж від заздрості різали троси, люди гинули… Але це рідкість, за великим рахунком в цирку є почуття ліктя…»
За час роботи Варлей в цьому театрі змінилося чотири головних режисера, і її становище в ньому було то стабільним, то хиткою. Заздрісники не переводилися. Одного разу Варлей приїхала з-за кордону і привезла звідти красиву кофточку. У перший же день одягла її в театр, але, коли після вистави повернулася в гримерну, побачила, що на кофті кимось із колег пропалена величезна дірка.
В іншому випадку вона повинна була грати роль Наталі в «Былом и думах». Режисер Сандро Товстоногов пообіцяв, що вистава буде йти в одному складі і, якщо хтось з акторів захворіє, виставу скасують. Однак треба ж було такому статися, що незадовго перед прем'єрою Варлей потрапила в лікарню. І тут же навколо цієї ролі розгорілися інтриги, зрештою, її отримала інша актриса. Про свою обіцянку режисер вже не згадував.
Друга дитина
Як було сказано вище, Варлей вже в чотирирічному віці почала писати вірші. Не залишила вона цього заняття і в зріліші роки і зрештою вирішила отримати до трьох своїх дипломів ще й четвертий: на початку 80-х вона вступила до Літературного інституту (через це навіть покинула театральну сцену). 1986 року, коли навчалася на другому курсі, народила другу дитину, яку назвала Олександром. Хто батько — залишилося таємницею.
Наталія Варлей згадує про народження дитини: «Я тоді навчалася в Літературному інституті. Була вагітна. Пам'ятаю, друкувала контрольну з історії КПРС (виявляється, наприкінці вагітності не можна друкувати на машинці через шкідливу вібрацію). Почалися передчасні пологи. Дитина не закричала відразу після народження. Якби не дитячий лікар Олексій Володимирович Грачов, який випадково опинився поблизу, то сина я втратила б. Пізніше цей лікар пішов у духовну семінарію, став служителем церкви і нашим сімейним духівником. А лавина нещасть і бід у нашій сім'ї схлинула тільки після того, як ми похрестилися в церкві і стали намагатися жити за Божим заповідям».
Інші роботи в кіно
У 70-ті — 80-ті роки Варлей багато знімалася, однак більша частина цих картин не вийшла за рамки середніх. Найбільш вдалими серед них були фільми: «Великий атракціон», «Мій тато — ідеаліст», «Не хочу бути дорослим».
З середини 90-х Наталія Варлей практично перестала зніматися в кіно. Актриса пояснює це тим, що їй не пропонують відповідних ролей: «Нещодавно читала сценарій, за яким мені відводилася роль жінки, що народжує в ліфті. Або сценарій, за яким мені з ліжка не треба вилазити. Я не ханжа, але все-таки належу до акторів старої школи».
Останньою помітною роботою Наталії Варлей в кіно в 90-ті роки був фільм «Чарівник Смарагдового міста» (1994), де вона зіграла відразу двох відьом: Гінгему і Бастінду.
Поетеса
1994 року Наталія Варлей закінчила факультет поезії Літературного інституту. Пише вірші, разом з композитором Миколою Шершнем випустила два авторських диски-гіганти пісень — «На вищій точці єднання» і «Не вмирай, любов!» і два компакт-диски «Жива вода» (1996) і «Не обірвись у мені, струна» (1999). Диски з піснями Наталії Володимирівни, за її словами, розкуповують охоче. А, судячи з кількості глядачів, які приходять на її творчі зустрічі, навіть, попри тривалу відсутність на екрані, актриса залишається однією з найвідоміших у Росії.
Телебачення
Щоб не сидіти без діла, Варлей погодилася дублювати численні серіали, які з середини 90-х заполонили російське телебачення. Наталія Варлей: «Я озвучила і здублювала близько 2000 ролей. Коли йшла робота над „Дикою Розою“, де я озвучувала Вероніку Кастро, до мене на вулиці підходили люди, дякували. Ну, коли говорять: „Дякую за "Кавказьку полонянку», я не дивуюся. А тут — «Дика Роза»! Що ж, приємно: значить, я змогла увійти в образ, злитися з ним".
Наталія Варлей, як і раніше, практично не знімається в кіно: «Я не вписуюсь в „новий“ кінематограф, який забув про духовність. Втомилася відмовлятися від сценаріїв, які не гріють душу. Є моральна опора, яку ніхто не скасовував. Вседозволеність — від лукавого. Маю сили і мужність відмовлятися від макулатури: ні в „Клубничке“, ні в інших серіалах, слава Богу, я не знімаюся».
Розчарувавшись у сучасному кіно, Наталія Варлей стала телеведучою програми «Домашні клопоти». Ось як народилася програма зі слів самої актриси: «Щось схоже мені вже пропонував Андрій Разбаш. Той проєкт називався „Кухня“, і його спонсором готовий був виступити „Кнорр“. Тоді я відмовилася, заявивши, що в рекламі не знімаюсь. Але з АТВ ми зробили передачу в якійсь мірі акторську, де мені дозволяється і поімпровізувати, і взяти якусь частину підготовки сценарію на себе. Нам пишуть з усіх кінців нашої все ще неосяжної країни. Листи різні — і з рецептами, і з подяками, і обурені: як, мовляв, вам не соромно говорити про ананаси у фритюрі, коли народ у регіонах голодує?! Але у нас дивовижні люди, які вміють готувати різноманітні обіди з того, що росте у них на городах.
Особисте життя
Наталія Варлей любить прикрашати дім всякими дрібничками. Як вона зізнається: „У мене скупчилася неймовірна кількість речей — хохлома, кераміка, жостовські підноси, різьба. І я відчула, що речі стали витісняти мене! Тепер я просто віддаю їх“.
Про її кішок — їх у актриси дев'ять — ходять легенди. „Вони для мене члени сім'ї! Всі вони — Зарплата, Пенсія, близнюки Бондик і Пондик і т.д. — родичі, нероздані кошенята. Крім Кицьки, яку шанувальниці підкинули моєму сусідові на-найцю Володі Асімову. Моя мама довго не могла змиритися з тим, що у мене стільки кішок. Але одного разу, коли їй стало погано з серцем, вони буквально обліпили її і — полегшало. З тих пір вона ставиться до них з повагою. Коли у мене починають боліти суглоби, хребет (пам'ять про травми в цирку), вони починають бурчати, “співати» і м'яти мене. Незабаром я починаю відчувати, що повертаються сили і біль припиняється. Тож кішки — найсильніші домашні лікарі".
Старший син Василь закінчив Інститут сучасних мистецтв, 1995 року у нього народився син Женя. Молодший син Саша зараз навчається в гуманітарному університеті на факультеті журналістики.
Нещодавно Наталія знову вийшла заміж: «У моєму житті з'явився Володя. Це мій молодий чоловік — ми обвінчалися напередодні Масниці. Що сказати про нього? Дякувати Богу, він не актор. Ми молодята, і я поки не хочу багато говорити на цю тему, хоча і не забобонна».
Наталія Варлей і сьогодні виглядає чудово. Як кажуть — «кавказькій полонянці» завжди двадцять п'ять років. Особливого секрету краси у неї немає: «Я лінуюся регулярно займатися спортом, іноді починаю бігати по бульвару, потім — плавати… Я не дотримуюся якоїсь системи в харчуванні. Їм, що хочеться, на що око „впаде“. Але пости завжди дотримуюся суворо. А вік, я думаю, це, в першу чергу, стан душі».
Анастасія Вертинська
Дитинство
Анастасія Вертинська (народилася 19.12.1944, Москва) — представниця славної художньо-артистичної династії Вертинських. Її батько, Вертинський Олександр Миколайович (1889-1957), великий російський шансоньє, композитор, поет, кіноактор, один з родоначальників вітчизняного жанру авторської пісні. Мати — Вертинська (Циргвава) Лідія Володимирівна, художниця і актриса.
Старша сестра Анастасії Вертинської — Маріанна Олександрівна Вертинська (1943) — є актрисою Державного академічного театру імені Євгена Вахтангова.
Своїм дочкам Вертинські прагнули дати якомога кращу освіту, особливу увагу звертаючи на заняття музикою і вивчення іноземних мов. Анастасія Вертинська згадує про свого батька: «Він намагався всебічно нас розвивати: вчив любити літературу, мистецтво, музику, вважав, що незалежно від того, ким його дочки стануть у дорослому житті, вони зобов'язані бути різнобічно освіченими».
Якось спохопившись і вирішивши, що вони виховують дітей не так, «не по-радянськи», Вертинські спорядили Настю і Маріанну в піонерський табір. Зібрали дві шкіряні німецькі валізи, наклали туди теплого одягу і всіляких продуктів і відправили дочок туди, де з них повинні були зробити справжніх радянських громадянок. «О, це був досвід, дійсно! Нічого не пам'ятаю про цей табір, крім дикого почуття голоду», — згадує Анастасія. Коли вони повернулися додому, у них була одна фіброва валіза на двох, в якій лежала запрана майка з вишитим «Коля К.» і сатинові труси, з написом «4 загін». З диким матом на всі літери алфавіту, розчісуючи вошиве волосся до крові, сестри ввалилися в квартиру. Не привітавшись з батьками, вони рвонули на кухню і стали руками їсти котлети, продовжуючи матюкатися. Остовпілий батько довго стояв у передпокої, а потім розгублено пішов у свій кабінет. Після марних старань вивести воші, дівчаток обрили наголо, а потім відправили на курорт — відпочивати після табору.
Перші ролі в кіно
1961 року, ще школяркою, Анастасія дебютувала в кіно, зігравши головну роль Ассоль у фільмі Олександра Птушка «Червоні вітрила» за однойменною повістю Олександра Гріна, де також були зайняті багато справжніх і майбутніх зірок радянського кіно, в тому числі Василь Лановий, Іван Переверзєв, Сергій Мартінсон, Олег Анофрієв. Неабияка зовнішність, щирість у виконанні допомогли юній актрисі завоювати симпатії глядачів.
Щоправда говорить Ассоль у фільмі голосом актриси Ніни Гуляєвої. «Насті було 15 років, і вона не змогла професійно озвучити свою героїню, — розповідає Ніна Гуляєва. — Тому режисер запросив на озвучування мене».
Сама Анастасія Вертинська неохоче згадує свою Ассоль, і каже, що пізніше, ставши відомою актрисою, зненавиділа свою першу роль: «Я тоді толком не знала, що робити перед камерою, як рухатися і що говорити».<