4 основні дії, які руйнують психіку дитини: приношення, сором'язливість, засудити, знецінювати

Розбиті дзеркала душі дитини - метафор для чотирьох руйнівних дій.

Кожен батько, присутній і майбутній, мрії про виховання щасливої, впевненої і гармонійної людини. Ми прагнемо дати нашим дітям найкраще, захистити їх від поваги і підготувати їх до життя. Однак іноді в спробі виготовити, вчити або виправити, ми виконуємо дії, які, як невидимі плінтуси, проникають в крихку дитину психіку, залишаючи глибоко, кровоточивість ран. Ці рани можуть не лікуватися протягом багатьох років, впливаючи на самооцінку, стосунки і навіть успіх майбутнього дорослого життя.

Сьогодні ми будемо говорити про чотири таких шахтних полісів, які батьки несвідомо створюють спосіб своїх дітей: блювотні, гоління, засуджування та знеціненняй Ці чотири дії здаються з гранатом і, можливо, навіть "освіта" в очах деяких. Але насправді вони мають руйнівну силу, яка може підірвати основу здорової особистості.
Давайте зануритися в цю тему, щоб зрозуміти механізми цих дій, дізнатися їх і, найголовніше, знайти конструктивні альтернативи, які допоможуть нам побудувати сильні, довірливі відносини з нашими дітьми на основі любові, поваги і розуміння.

Точність: Невидимий самозахист удар

Уявіть маленьку Мишу, яка випадково зламала улюблену вазу матері. Перша реакція емоційної матері може бути крім: «Миша, ви розбили вазу!» Чому ти так розумний? Ви завжди руйнуєте щось! Що говорить дитина в цей момент? Він почув не тільки твердження факту, але безпосереднє звинувачення, яка відразу перетворюється на критик своєї особистості. На відміну від реалізації помилки і можливості виправлення ситуації, Misha отримує етикетку: «Прихильник», «пошкодження».

Важливо розуміти: Точність не просто показання помилки. Саме зміна всієї відповідальності і полум'я на дитину, часто з емоційною забарвленням і узагальненням, які болять почуття себе.

Коли дитина постійно звинуватила, він починає вірити, що він властиво поганий, винний, нездатний. Він формує те, що називається "Незліченна домішка"Дитина втрачає мотивацію, оскільки будь-яка дія сприймається як потенційне джерело нового провини. Він боявся спробувати нові речі, щоб зробити помилки, щоб висловити себе. В результаті він може стати пасивним, тривожним, нещасливим дорослим, який завжди шукає полум’я і не несе відповідальності за страх відляку.

Як ви не можете заперечувати?
  • Зосередитися на дії, не особистість: А замість «Ви зламали вазу!» скажуть: «Ваза зламала». Далі перейдемо на обговорення наслідків і можливих рішень: Як виправити це? ?
  • Використовуйте "I-messages": Визначте свої почуття без розмахання дитини. «Я здаюся, бо ваза, яка дуже дорого мені, зламана. ?
  • Займіть розчин: "Як ми можемо уникнути цього в майбутньому?"
  • Розріз між похибкою і масою: Діти часто роблять помилки від нещасного випадку, від невагомості або відсутності досвіду. Розмноження їх для цього є несправжньою і контрпродуктивною.

Голка: болючий удар до гідності

Шам - це інструмент, який, на жаль, дуже часто використовується в освіті, іноді навіть з добре налаштованими намірами: «Подивитися, як брудні ви, кожен шукає вас!», «Щоб ти захопити це?», «Дуже великі хлопчики / дівчата не лікують цього!». Мета таких фраз полягає в тому, щоб дитина почувалася погано про свою поведінку, сподіваючись, що вона змінить його для кращого. Але ефект точно протилежний.

Зручність під виглядом: Шам'я ізолює і робить дитину нижчою.

Шейм вражає в самому центрі особистості дитини, його почуття власної гідності. Він відчуває себе не просто поганим через акт, але і «поганий» людина в цілому. Дитина починає асоціюватися з шубою, щоб вірити, що він не гідний любові і прийняття. Це може призвести до:
  • Низька самооцінка: Дитина вважає себе непривабливим, потворним, приступним.
  • Ізоляція: Уникайте зв'язку, щоб не зіткнутися з новим хвостовиком.
  • Ідеіонізм: Стійки, щоб бути ідеальним, щоб уникнути судів, що призводить до постійного стресу.
  • Агресія або пасивність: У спробі захистити себе від сором'язливості, дитина може бути агресивною або повністю самозбережена.

Як уникнути гоління?
  • Зосередитися на поведінці, не особистість: «Я бачу, що ти згасиш». Подумайте про те, як ми можемо зробити інакше.
  • Визначте наслідки, не мітайте їх: «Коли ти засмічуєш, інші засмічуєшся» замість того, щоб «Ви не грали!»
  • Вчити емпатію: Як ви думаєте, що інша людина відчуває, коли ви це робите? ?
  • Подаруйте мені можливість виправити: «Що можна зараз вилікувати ситуацію? ?

Приклад від життя: Маленька дівчина на майданчику скидається морозивом. А замість того, щоб бути недбалою, її мама сказав: "О, морозиво пішли!" Буває. Давайте знайдемо серветку, щоб протерти ручки і купити нову. Це створює здорове ставлення до помилок і навчає дітей розв’язувати проблеми конструктивно.

Свідчення: Відсутність без права звернення

Конвекція є кроком поза звинуваченням. Якщо обвинувачення встановлює факт провини, вирок заперечує вирок, поставивши етикетку і прогнозуючи майбутнє. «Ви ніколи не зроби нічого зробленого!», «Ви ніколи не зроби це!», «Ви завжди отримуєте це неправильно!» Ці фрази, спійовані в серцях або навіть як «освітній захід», мають величезну руйнівну силу.

Згода позбавляє дитину віри в себе і своїх повноважень. Вбиває ініціативу, прагнення спробувати і розвивати. Дитина починає вірити, що він справді «золотий», «нездатний», «нездатний». Це призводить до:
  • Збій провалу: Дитина боїться навіть почати щось, не підтвердити вирок.
  • Відсутність мотивації: Чому намагатися, якщо «не буде працювати»?
  • Залежність від чужої думки: Дитина постійно шукає затвердження ззовні, тому що він не має власного внутрішнього ядру.
  • Агресія або повстання: У підлітковому віці конвекція може спровокувати сильний протест і прагнення зробити все, щоб нехтувати.

Як ви не повинні судити?
  • Зосереджуватися на процесі, не результат: Підібрати зусилля, навіть якщо результат не ідеальний. «Я можу побачити, як ви спробували побудувати цю вежу!»
  • Надайте конструктивний відгук: «Це було зроблено по-різному, щоб зробити його більш міцним. Бажаю мені показати вам як?
  • Беліз у дитячому потенціалі: Покажіть, що ви вірите в свої здібності, навіть якщо щось не працює прямо зараз. "Я знаю, що ви можете зробити, якщо ви практикуєте трохи більше. ?
  • Відокремити дію від особи: «Ви зробили неправдиве, але ви хорошу дитину. й

1950712р.
Задоволення майбутнього: Сприяння виведенню світла індивідуальності дитини та потенціалу дитини.

ОЦІНКА: Задоволення емоцій та почуттів

Оцінювання – мабуть, найбідніша з чотирьох, адже вона атакує дуже сутність існування людини: право на почуття і емоції. «Чому ти зміщуєшся про таке неспроможність?», «Бой не плаче», «Не збиваючи, нічого страшного не сталося», «Це просто іграшка, чому ти так турбуєшся про це? й

Коли батьки знецінюють почуття дитини, вони надсилають чітке повідомлення: «Такі емоції не потрібні». Що ви відчуваєте неправильно. Ви не маєте права на ці враження. Це призводить до виховання дитини, щоб пригнічувати свої емоції, ігнорувати їх або бути захоплені ними. У довгостроковій перспективі це може призвести до:
  • Нездатність зрозуміти і керувати своїми емоціями: Дитина не знає, як відреагувати на стрес, сумність, гнів.
  • Психосоматичні захворювання: Відрепресовані емоції знаходять свій шлях через тіло.
  • Проблеми взаємозв'язку: Нездатність висловлювати почуття запобігає виникненню глибоких і довірчих відносин.
  • Низька емпатія: Якщо мої почуття не важливо, щоб інші почуття.
  • Почуття самотності і непорозуміння: Дитина відчуває себе ізольованою, тому що ніхто не розуміє свого внутрішнього світу.

Як уникнути знецінення?
  • Акнолин і ім'я ваших почуттів: "Я можу побачити, що ви заміняєте," "Ви, ймовірно, дуже сердитися прямо зараз."
  • Дякуемо! Не киньте його, не змусити його «містити». Зареєструватися
  • Вивчіть конструктивні способи вираження емоцій: «Ви можете торкнутися, коли ви сумуєте», «Ви можете малювати свою гніву», «Чи забираєте глибоке дихання, якщо ви дуже сердитися. й
  • Покажіть, що всі почуття є нормальними: Відчуття не існує. Як ми лікуємо їх.
  • Поділіться своїми почуттями: «Я здивився іноді, це океї. й

Золоте правило: «Невірно, але бути чесним з собою і світом». Дякуй дитині, щоб зробити помилки і відчути повний спектр емоцій. Це фундамент для формування здорових і стабільних психіків. Емоційний інтелект – ключова майстерність двадцяти першого століття, а його розвиток починається з визнання та прийняття всіх емоцій.

Як змінити свій підхід: практичні рекомендації та життєві хакі

Знаючи, що ми робимо щось неправильно, є першим і найважливішим кроком. Зміна звичних схем поведінки може бути складним, але це абсолютно можливо. Ось деякі практичні поради, які допоможуть вам побудувати здоровий і більш гармонійний зв'язок з вашими дітьми:

1,1 км Розумність і самозбереження
  • Збереження щоденника: Спробуйте розмітити моменти протягом дня, коли ви зловите себе, що хочеш від полум'я, сором'язливості, засуджувати або знецінити. Написати свої слова та відповідь дитини. Це допоможе вам побачити візерунки.
  • "Стоп слово": Поговоріть собі або навіть ваш партнер про «стопне слово» або жест, який нагадуватиме вас, перш ніж сказати щось руйнівне.
  • Пауза: Перед тим як відреагувати, приймати глибоке дихання і видихляти. Подаруйте собі кілька секунд, щоб думати про вашу відповідь.

2,2 км Розробка емпатії
  • Покласти себе в місці дитини: Уявіть, що ви маленькі, недосвідчені особи, які знають тільки світ. Як ви хочете лікувати?
  • Активне слухання: Коли дитина говорить або ділиться досвідом, уважно слухайте, не перериваючи або позбавляючи. Покажіть, що ви можете почути його і зрозуміти його.
  • Відображення почуттів: Повторіть слова дитини або ім'я своїх почуттів, щоб вони знали, що ви чули їх. «Я розумію, що ви зміщуєте», «Ви повинні були дуже боляче. й

3. У Конструктивне спілкування
  • Фокус на рішеннях: Як виправити проблему або виправити ситуацію.
  • Позитивна арматура: Повідомляємо, що дитина за свою роботу, за ініціативу, для спроб. «Дякую вам спробувати!», «Я можу побачити, як ти спробував!»
  • Правила та правила: Налаштуйте чіткі, зрозумілі правила та наслідки їх порушення. Скажіть, чому ці правила важливі.
  • Відкритий діалог: Заохочуйте свою дитину, щоб запитати питання, висловлюйте свою думку, навіть якщо вона відрізняється від вашого.

4. У Робота над собою
  • Визначте помилки: Якщо ви думаєте про те, що ви шкодуєте, апологізуйте вашій дитині. Це покаже його, щоб бути невірним, і що важливо бути в змозі визнати ваші помилки.
  • Підтримка див.: Якщо ви виявите складно впоратися з емоціями або змінити поведінкові візерунки, звернутися до допомоги психолога або батьківського фахівця.
  • Читання та навчання: Вивчення літератури з психології дитини, дивитися вебінари, відвідувати тренінги. Знання – потужність.

Не забудьте: Ви є першочерговим прикладом для вашої дитини. Як ви лікуєте його внутрішнє світ і його ставлення до себе. Нехай ваш батьківство є джерелом міцності, впевненості і любові до ваших дітей, а не причиною прихованої травми і болю. Інвестування у психічне здоров’я дитини – це найцінніші інвестиції у майбутнє.

Ми робимо помилки. Що таке не те, що ми неправильно, але як ми реагуємо на ті помилки і як ми навчаємо їх. Наша мета не стати ідеальними батьками, але стати досить гарним, люблячим і впізнаваним. Батьки, які здатні створити безпечне місце для своєї дитини, щоб виростити, розвивати і висловлювати себе.

Глосарій

Вивчена домішка
- Психологічний стан, в якому індивід, зіткнувся з рецидивами негативних подій, над якими він не контролює, перестає робити спроби змінити ситуацію, навіть якщо виникає така можливість.

"І-повіді"
- Метод зв'язку, в якому динамік висловлює свої почуття, думки і потреби, не перейшовши до звинувачень або оцінок іншої людини. «Я думаю...», «Я не люблю це». . . ?

Прихильник.
- Уміння розуміти і ділитися почуттями іншої людини, покласти себе на своє місце, щоб краще зрозуміти свої враження.

Позитивна арматура
- Метод в поведінковій психології, в якій заохочується бажана поведінка (наприклад, за похвалою, увагою, відзнакою, винагородою) для збільшення подібності її рецидивності в майбутньому.

Психосоматичні захворювання
Захворювання, виникнення та перебіг яких залежать від взаємодії психічних та фізіологічних чинників. Нерідко асоціюється з пригніченими емоціями або хронічним стресом.

Емоційний інтелект
до Уміння розуміти, використовувати і управляти своїми емоціями позитивним способом зняти стрес, ефективно спілкуватися, гасити з іншими, долати труднощі і вирішувати конфлікти.

Автор: Ваш сімейний експерт психології для Башни. чиччолина