Кілька років тому Dan Chismash працював в звичайному школі в Мурському районі. Сьогодні він пропускає 45-хектарну ферму, яка вирощує все з троянд, щоб варити овочі до лікарських рослин до плодових дерев, і слугує натхненням для оточуючих. Молода людина з-за кордону приїжджає до еко-фарму в Цопі, щоб провести тренінги з органічного землеробства. І тут проводиться делікація, ароматна з довгозабутими ароматами - рожевим варенням.
З того часу, що сім'я Чисмаш взяла участь у проекті вже багато років тому в школі від S. Fight, Mures County. «Ми дуже раді, що ми впоралися з цією непростою задачою, особливо для людей, які ніколи не брали участь у сільському господарстві, а особливо в органічному землеробстві», – говорить Дан Чисмаш, який обробляє землю дружиною, чотири діти і дочка-в-право. Зовсім, вони отримують допомогу з-за кордону, таких як зараз, коли німецький студент працює в Tsop парниках і розсадах, які прийшли до Румунії протягом п'яти тижнів, щоб вивчити органічне землеробство на їх фермі.
"Скільки, які викликають синдром ADHD, розлад дефіциту уваги і гіперактивність легко знайти в румунських магазинах. І деякі батьки розуміють, що добавки, присутні в желе, роблять дітей агресивними. Як навчальний проект став еко-фармом залучення іноземців до Румунії
Спочатку проект бере участь у вирощуванні кущів троянд на ділянці близько 5,000 квадратних метрів, розташованих в селищі Боу і розширення посадок в селах Цопа, Данеш і Кріш. Ідея належала голові школи в с. Бой – Микола Суцю, а троянди висаджували в 2002 році за підтримки членів Фонду екології та культури від Медіааш.
«У той же час маслозавод був побудований в Денеші, який мав би обробляти рожеві пелюстки для виробництва косметичних парфумерних масел», – пояснює Чисмаш.
На фото: група німецьких студентів сільськогосподарського факультету від Меклебурга, які відвідали Зоп ферму, поруч з вчителями.
Через два роки оригінальний план було припинено. «У 2004 році, також у школі, ідея прийшла до створення екологічного землеробства, щоб надати місцевим дітям доступ до корисної інформації та пробудити інтерес до зростаючих троянд», – додав він.
Діти від проекту Boyu отримали 100 000 євро на фінансування з Німеччини. «Оригіно, проект був управлятися членами фонду, в той час як молоді люди, які хотіли б дізнатися принципи біодинамічного землеробства. На жаль, проект не підійшов як запланований, а через три роки Фундація вирішила поїхати до сім’ї, яка продовжить її розвиток, говорить фермер з Мурешу.
Таким чином, у 2009 році сім'я Кишинів орендувала ферму, яка сьогодні стала улюбленим місцем для відвідування іноземців, які зацікавлені в принципах органічного землеробства.
« » » » » » » » » » » » » » » У той час я працюю в школі Boyu, і я бачив і розумів Головне питання про освіту і інтерес у дітей. Я займався і кладаю багато зусиль для розвитку ферми, а пізніше сім'ї, і я вирішив взяти на ферму, а також, пояснює Dan Chismash.
Троянди з Tsop - еко-ям або здоровий чай
Dan Chismash і його дружина Tinkucea роблять варення з троянд під торговою маркою "біо", яка потрапляє на полиці магазинів за ціною 8 румунських леїв за 200 мл баночки.
Рожеві пелюстки також висушені і продаються як чай, так само, або в поєднанні з лікарськими рослинами, такими як обліпиха. Рожева сіль також виготовлена з пелюсток, всі продукти сертифіковані під еко брендом.
Крім троянд, сімейство Чисмаш вирощує овочі в тепличках 500 квадратних метрів. Всього ферми вирощують 45 га землі, з яких 30 га є пасовищними і луками з нормальною лушпинням, і 15 га землі, всі з яких отримали екологічні сертифікати або знаходяться в процесі їх отримання. На зрілих землях вирощуються трави, кукурудза, пшениця, а також плодові дерева, або досить яблуні дерева, груші та сливи.
«Ми дуже раді, що наша діяльність поширила таку красиву і щедру ідею – ідею спільної роботи і творчості», – розповідає Дан Чісмаш, який, серед інших речей, що займається тваринництвом і виробляє сир, сир і сметану.
Що таке органічне сільське господарство?
Забороняється використовувати ГМО, добрива та синтетичні пестициди, стимулятори та регулятори росту. Фермери не дозволяють використовувати будь-які гормони або антибіотики.
В еко-продукції застосування добавок, допоміжних і синтетичних речовин суворо регулюється.
«Органічне сільське господарство є одним з фондів сталого розвитку, збільшення господарської діяльності з значним доданим значенням та просування інтересу до сільських територій», - заявив Міністерство сільського господарства.
Будь-який покупець за допомогою етикетки може відрізняти еко-продукт від звичайного. На етикетках екологічно чистих продуктів слід пред’явити міжнародний бренд «АЕ», характерний для всіх еко-продуктів, а бренд споживчого продукту ЄС.
Джерело: www.ecology.md