Великою кількістю великих чоловіків були відчайдушні фольги.

Олександр Лобок, кандидат філософії та доктор психологічних наукДопомагає дітям впоратися з освітньою депресією, а батьки розуміють, чому діти знаходяться в ній.

Що робити, якщо підліток тільки зайнятий смартфоном? Чи варто критикувати за «фігуру»? Чому ми будуємо броньовану стіну між собою і нашими дітьми?

"Чи ви почуєте його?" - "Я запитую, я роблю!"

- Поширена ситуація: трирічна дитина перекреслила шматок паперу з деякими грубими кіптявами. «Що це?» “Автомобіль!” дитина щасливо відповідає. «Що таке автомобіль?» дорослий сказав. - Автомобіль повинен бути намальований таким чином! І він, дорослий, не усвідомлює, що дитина протягом трьох років не намагається ДІЄКТ автомобіля взагалі.

Що робити, то? Ну, наприклад, він відзначає своє відчуття від швидкознімного автомобіля, від шпинінгу коліс. І дорослий не встигнути думати і розшифрувати креслення дитини. Дорослі думають у стереотипах. І не дивно, що радість дитини від відкриття, зроблені ним, довіра у дорослому зникне.

І дорослий просто повинен розуміти, що трирічна дитина в принципі не малює «за схемою». І його малюнок не на все, що він намагається зобразити. Він, за допомогою свого малюнка, відзначає деякі його враження, його уява. І ось чому за кожним «кракером» він може приховати весь світ фантазії і фантазії.

Це може бути і жахів і пригод – але небагато. І дуже важливо, щоб ці секретні світи дітей були цікавими для дорослих навколо дитини. І якщо ми можемо послухати цей світ, дитина буде вдячна нам, він послухає наші світи. Якщо ми слухаємо дитину, то дізнаємось про нас. Це абсолютне право.

«Я маю таку неслухняну дитину!» Я кажу те ж саме до нього сто разів, і він не може чути мене. Я сказав: "Чи ви почуєте його?" «Що я запитаю, я все робимо». «У, немає!» Я кажу. Прослуховування намагається зрозуміти, що відбувається всередині вашої дитини. Що відбувається в ваших думках і почуттях в будь-який час? Для моєї мами це абсолютне розкладання. Не сталося, що найважливіше завдання виховання батьків – відчути світ дитячого досвіду.

Вічна історія: п'ятирічна дитина грає деякі ігри на килимі і метелики самому. Я пишу маму, «Що ви думаєте, що він говорить?» «Це нічого, що це важливо?» Я сидю поруч з дитиною і почати слухати.

І в певній точці, деякі його фрази починають захоплено повторювати. Просто повторіть слово для слова. Але - розфарбовування його інтонації. І я ніколи не бачив дитину, яка не перебуває в стані радості, бо це так чудово, щоб почути.

Це заохочує дитину говорити більше і більше. Взяти участь у діалогі з дорослими. Навчіть дитину, щоб почути, що говорить дорослий. Дорослим ніколи не слухайте дитячу мову. Це знайомий фон для них, який можна ігнорувати.

Дорослим слухати дитячу мову тільки тоді, коли дитина навчається говорити. Кожне нове слово, кожне нове слово, це подія. Але тоді, коли дитина починає реальний потік мови, інтерес з якоїсь причини зникне.

І найбільш поширена історія: дитина говорить, говорить про те, що важливо для нього, і матір його слухає ввічливо або взагалі не слухає. А потім вона скаржаться, що дитина не чує її. Але якщо ми починаємо слухати дитячу мову, це слово почне дарувати нам реальні перли. Ми знайдемо, що у виступі зростаючої дитини є багато перерослих, багато парадоксичних, магічних і поетичних.

І якщо ми починаємо писати ці перли виступу дітей на папері, це буде одним із потужних стимулів для цілісного розвитку дитини. І, зокрема, навчити його читати. І відкриється шлях до народження власної письмової мови. Він стане потужним інструментом для розвитку міфотичного мислення.

до Як знайти вчителя, який слухає і слухає вашу дитину?

- По-перше, подивіться на себе такий учитель. Так, школяр може бути поганим удачі. Вчителі вводять в прокриптове ліжко уроку і підручника. І хоча я знаю геніальні викладачі, які можуть почути і слухати внутрішній світ дитини, це все ще неймовірна сутність.

Але що заважає нам слухати себе? Що перешкоджає перерву дитини, від забивання його власним потоком, але від ретельно культивування власної мови? Що запобігає лікуванню дитячого слова як святе слово?

- Дитина «дослідження» зазвичай доводить до психолога, а фахівець каже: що необхідно змінити в свідомості дитини. Ви майже єдина людина, яка пропонує змінити не дітей, але підхід до їх освіти, освітня система. Як ви знали, що ви повинні діяти в цьому напрямку?

до Який головний зовнішній стан для успішного розвитку дитини? Наша можливість зрозуміти його. Тим не менш, якщо він не знає себе. І все, що потрібно для нас, щоб дізнатися про його глибокий, внутрішній світ, який він сам часто недоступний і незрозумілий.

Але навчатися слухати внутрішній світ дитини є найскладнішим педагогічним завданням, що є у світі. Дорослим не можна почути. І ще більше, слухаючи. Намагатися зрозуміти, що відбувається на секреті, глибокі рівні свідомості дітей, почуття і уява.

І якщо є людина поруч з дитиною, яка симпатує з такими внутрішніми напруженнями, ті болі, ті внутрішні духовні пошуки, які завжди знаходяться в душі дитини, ця дитина збудує свою траєкторію успішно в будь-яких обставинах.

- Багато батьків стурбовані прогресом і невдачею. Чи є дитина, яка не встигла, що робити з ним?

до Для початку школи, яка фокусується на швидкості, є поганою школи. Після того, як слово «зроблений» має на увазі, що я можу зробити щось швидко. Але величезна кількість вкрай талановитих і навіть великих людей були відчайдушними. Якість мислення не визначається швидкістю. І коли дитина не встигає зробити щось, це не завжди погано. Головне - зробити те, що кожен робить. Або є більш важливим для побудови власної транзисторної траєкторії, набагато складніше, і в кінцевому рахунку більш ефективний всередині об'єкта, в якому він рухається? Дитина є цілим Всесвітом, завжди унікальний.

до Як допомогти вашій дитині побудувати власну траєкторію? Як розвинути свої здібності і не пропустити важливі? Якщо дитина любить фарбувати, він повинен бути відправлений до художньої школи?

до Тут потрібна екстремальна обережність. Ми знаємо, що іноді художня школа може руйнувати художній талант, музична школа може руйнувати музичний талант. Не про школу так. Питання – знайти талановитого вчителя. Один, хто здатний ввести в індивідуальний діалог з здібностями дитини, у ретельний діалог.

І ми повинні почати з себе. Чи готові вступити в діалог з здібностями, які дитина починає знаходитися? У діалоговому режимі, який знову починається з нашого ніжного прослуховування. Коли головне - не деякі зовнішні цілі і результати, але стан і розвиток дитячої душі.

Це проблема, якщо ми починаємо вимірювати розвиток дитини в першу чергу деякими зовнішніми успіхами і зовнішніми досягненнями. Розвиток людини в першу чергу внутрішній процес, не зовнішній. Не те, що ми можемо бачити, але що відбувається в певній внутрішній таємниці. Якщо батьки розуміють, що дитина не просто думка, яка повинна бути заточений для деяких освітніх цілей, але це з самого початку це світ душі і, в цілому, невичерпний світ, то може статися багато.

Це те, що ми, як батьки повинні навчатися першим. Ми повинні слухати ці секретні рухи. І зрозуміти, що душа – це те, що може відчути біль і радість. І якщо ми розуміємо, що це внутрішня ємність для болю і радості є головною справою нашої дитини (як головне в собі), ми досягнемо успіху.

Комп'ютерна гра вроджено заходи зусиль і удачі

до Ми маємо право судити наших дітей? Повідомляємо, що вони роблять.

- Почнемо з того, що ми оцінюємо не будь-яким особливим словом, але в першу чергу нашими емоціями, наша інтонація, благоустрій наших очей. А дитина завжди бачить наше емоційне ставлення. По-друге, слід розуміти, що головне – не «фінансовий продукт», але активність, яка займається дитиною.

Якщо ви бачите, що обличчя вашої дитини під час цього або того, що діяльність горить з натхненням, очі блиск – це те, що потрібно нескінченно радіти. Неперевершено, коли ви бачите, що ваша дитина погана, вам потрібно вмітити його. Ваш щирий компасіон є вашим оцінкам.

до Викладач Dima Zitzer в школі принципово не дає дитячих оцінок, але просто дає їм живу реакцію. Як ви відчуваєте цей підхід?

до Якщо ви зателефонуєте на оцінку рівня дитини, ви можете уявити найгірший тип оцінки. Людина в основному цінується істота. І ми завжди в оцінці ставлення до світу навколо нас і до себе. Але ця оцінка проявляється не в точках, але в чому-небудь відрізняється: в першу чергу, в наших почуттях.

І якщо ми даємо дитині дзеркало наших щирих почуттів і почуттів про те, що він робить, це реальна оцінка. І це оцінка, яка безперечно перекладається на точки. Ви не можете перевести в точки захоплення, радість або гіркий розчарування і відступ.

Однак, в якомусь віці, дитина має дуже особливий інтерес, щоб переконатися, що його зусилля вимірюється. Це одна з причин, чому діти так пристрасно про відеоігри. Комп'ютерна гра, вроджено заходи зусиль і удачі. Комп'ютерна гра ніколи не кладе точки: ви отримали три, чотири, п'ять. Але це дуже чітко вимірює.

Ви точно знаєте, скільки балів ви забили, і ви знаєте, що ви можете забити більше завтра. І перейдемо в інший, більш складний рівень. Він створює хвилювання. Всім дітям, починаючи з якогось віку, і всім дорослим його дуже люблять. Але з яких причин школа не знає, як дізнатися від комп'ютерних ігор, і продовжує наполягати на найбільш непродуктивному механізмі масштабування успіху. І все інше викликає цю примітивну вагу успіху «евалюація», що веде до семантичного гриба в голові.

до Але в сім'ях батьки оцінять п'ять, і пропускаються на дві. Шкільні бали є предметом емоційного ставлення.

до Якщо батьківське ставлення до дитини вимірюється шкільними балами, це катастрофа. Тому що головне питання для батьків не те, як дитина була масштабована в школі, але скільки зусиль він зробив і як далеко він зумів заздалегідь просуватися по відношенню до себе. Так само, як в комп'ютерній грі.

до Чи можна захистити дитину в рідній родині від цієї системи, навіть якщо вона існує і навколо школи, як щось супер важливо?

- Тільки своєю здатністю протиставити неоднозначність своєї здатності бачити реальний розвиток дитинства. Система забивання шкіл має лише одне значення: масштабувати дітей в плані їх порівняльного успіху. Це не людське завдання, але бюрократичним завданням. Але завдання істинного вчителя і істинного батька має бути досить різним: вимірювати розвиток дитини по відношенню до себе. Не порівнювати його нікому, але оцінити власний прогрес.

р.

«Дякуемо!» й

до Що робити, якщо дитина нічого не зацікавить, і весь день лежить на дивані або сидить у смартфоні?

до Відповідь парадоксична: причина, яку ми не зацікавлені в нашій дитині. Ми зацікавлені в своїх зовнішніх успіхах, не в якому відбувається в ньому.

Так, батьки приходять до мене і скаржаться, що дитина не зацікавлена в будь-яких, але комп'ютерних ігор. Я сказав: "Що він грає?" Як змінилися звички азартних ігор за минулий рік? І що саме приваблює його в цих іграх? І хто уявляє себе, щоб бути в цих іграх, хто відчуває себе, граючи цю гру?

І виходить, що батьки не мають ідеї про це. Вони навіть не думають про те, що, граючи певні ігри, дитина грає деякі свої стреси і страхи. Що, граючи, він обов'язково фантазує і уявляє. Він намагається вирішити деякі його психологічні проблеми.

Наприклад, виявляти з деякими монстрами або віллою, намагаючись позбутися від деяких глибоких самодостатків. Сьогодні комп'ютерна гра є дзеркалом душі дитини. І в цій грі він виступає від своїх страхів, його натягів, його болів. Але хто з батьків думає про це і намагається зрозуміти і відчувати, що відбувається в душі дитини, і які хворобливі проблеми, які він намагається вирішити за допомогою комп'ютерної гри?

Або коли дитина «повіді на дивані весь день і нічого не робить» типовою батьківською скаргою. Я сказав: «Ви впевнені, що він нічого не робить?» - Ніщо на всіх! Просто лежачи! «Ок» Я кажу, «Коли ви просто лежите, що ви робите?» Чи є на вас щось, чи ніщо нікому? . . ?

Це точка: коли дитина є «простою на дивані» Він вважає, що він мріє, він фантазує, він відчуває. Але ніхто не піклується. Зважаючи на те, що для дорослих, всі свої враження та мрії – це «сусіди», які не варто уваги. Для дитини це найголовніше ...

Так, я наполягаю, що якщо ми зацікавлені в тому, що йдемо в внутрішній світ дитини, це буде основним містом, щоб зробити його цікавим у нашому світі. Якщо ми постійно оцінимо свій внутрішній світ: «Я думаю, що всі види несенсу!» – він буде рухатися далі і далі від нас.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Наші фантазії – це єдиний спосіб, який належить нам від початку. А найгірші батьки лікують дитячі фантазії з дисайном.

Не про вибір кар'єри.

до Що робити, якщо вже сталося відчуження, а підліток вже зведена броньована стіна між собою і нами?

- Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Подумайте про те, що сталося в цьому віці. Пам'ятайте про тяжкість власного досвіду. Відчуйте свої почуття. І поступово починає усвідомлювати, що відбувається всередині підлітка, що лежить на дивані, можливо, найголовніше в житті.

Тому що це питання про життя і смерть, про щастя і нещастя, питання про самотність і непорозуміння. Дівчата часто думають про своє право на життя, і тому їх право вмирати. Як багато дорослих думають про це? Єдине питання, що дорослі готові обговорити з дитиною – питання успіху школи та життєвих цілей.

І це гірко. Як тільки питання, що дійсно хвилює підліток, є питанням сенсу життя. Але це питання, що він не так багато «з головою» як він відчуває і живе. Він відчуває і живе з цілим тілом.

до Але як поєднувати це з тим, що це в цьому віці, який повинен виникати вибір майбутньої професії.

- Підліток не про вибір кар'єри. Про зустріч Перед тим як вибрати професію, необхідно пройти і пройтися. І ви повинні бути в змозі повністю жити вік підлітків - вік зустрічі з новим тілом, вік зустрічі з абсолютно новим досвідом, вік зустрічі з значущими життєвими питаннями.

І якщо цей вік повністю жив, то відбудеться повна зустріч з професією. Ми розуміємо, що кожен вік має свої закони та власні проблеми. І це дуже небезпечно, якщо ми стрибаємо на певну стадію психологічної дозрівання дитини.

Саме тут, в підлітковому віці, що деякі з найбільш фундаментальних речей, пов’язаних з переживанням себе. І якщо цей етап життя повністю проживає, то це буде закладено фундамент для щасливого життя.

Я запевняю вас, що одна з ключових джерел будь-якого роду депресії, алкоголізму та інших проблем, які виникають у людини (іноді дуже успішним) у дорослому віці є незабутньою підлітковою. Це те, що я кажу відповідально як психолог-консультант, який працює з величезною кількістю дорослих клієнтів.

В цілому проблема психологічної недбалості, психологічна зрілість дорослих є однією з найбільш гострих проблем сучасності. І корінь цих проблем є великим фактом, що в один раз людина не мала повного вивчення підліткового досвіду.

Головне - вибрати професію. Ні, головне - боротися з собою. І ховав чоловіка за вибором професії і не розвивалися найважливіших питань свого життя. І весь особисте життя аж до старого віку перетворилося в невимушене коло, де він постійно ходив на одній граблі. Він не може будувати щасливі стосунки з іншими або з собою.

Тим не менш, це глибоко нещасливий чоловік з патосом приносить власний підліток сина: «Ви повинні добре навчатися!» Ви повинні вибрати професію! Ви повинні встановити правильні цілі життя! Це, власне, запрошує дитину повторити шлях власної життєвої недостатності.

Оздоровлення, звичайно. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. – дійсно не працює. І це нічого, крім прояву глибокої батьківської немовляти.

Токсичні батьки

Щастя не схожа на тишу.

- Перш за все, батьки потребують психологічної допомоги?

- Звичайно. У нас є неймовірно нерозвинена масова психологічна культура, психологічна мудрість. Ми переключимо стрілку занадто швидко до дитини, кажуть, що його проблема. Ми повинні думати про себе першим.

Ми дізналися про себе? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Але якщо ми не розуміємо власних проблем, то ми не допоможемо нашій дитині.

Автор: Олександр Лобок

Текст: Анна Уткіна

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: www.pravmir.ru/semeynyiy-psiholog-kompyuternaya-igra-genialno-izmeryaet-usi-vezenie/