828
Стейк яловичий з штучної яловичини значно знизився
Фото: Shutterstock
Вартість бджільництва lab-grown знизилася до близько $80 за кілограм. Керівник цієї дослідницької програми, професор Марк Пост Маастрицького університету, наведено цю ціну як еталон в інтерв’ю з австралійським телебаченням. Влітку 2013 року, коли стейк з штучного м’яса був першим обсмажений і запропонував намагатися волонтерам перед журналістами, це задоволення вартість творців $ 273,000 за гамбургером вагою 113 грам ($ 2,416,000 за кілограм).
Перший з волонтерів, австралійський фахівець з продуктів харчування Міс Ханні Руецлер, висловив її смак трохи плутаним: «Я очікував більш м'якшу текстуру ... смак насичений, він близько м'яса, але не має соковитості». Складається консистенція, але не вистачає солі і перцю. Для мене це м'ясо. Не падає на шматки. Харчовий блогер Josh Schonwald був трохи більш специфічним: У роті відчувається як м'ясо. Я не маю достатньо жиру, я не маю достатньо жиру, але в цілому, здається, ви їсти регулярний гамбургер.
Штучне м’ясо виробляється в лабораторії шляхом розміщення мікроскопічного фрагмента «натурної» м’язової тканини в сироватці. Він викликає зростання клітин, які утворюють майбутній шматок гамбургера. Є два фактори, які впливають на виробництво штучного м'яса. З одного боку, теляча сироватка є однією з продуктів боєби, тому аргумент вегетаріанців, які вирощують м'ясо «в винограді», зупиниться безглузде вбивство тварин для їжі, залишається сумнівним.
З іншого боку, так як процес росту штучних м'ясних тканин в деякій мірі копіює природне зростання клітин в організмі тварини, швидкість виробництва такого м'яса порівняно невелика. Це не дозволяє нам говорити про свій промисловий рівень вирощування. Зростання клітин може бути прискорене через гормони росту, але це також заперечує ідею штучного м’яса як свого роду здорового і екологічно чистого продукту.
Тим не менш, головним аргументом пропонентів штучної їжі є аргумент про всебічну економіку такого виробництва на глобальному масштабі. Якщо ви намагаєтеся порівняти вартість вирощування яловичини традиційним способом і в лабораторії, то виходить, що штучне м'ясо вимагає близько половини стільки енергії. Крім того, вирощування м’яса значно знижує викиди парникових газів в атмосферу і практично не вимагає від явних причин пасовищ і ферм.
Джерело: geektimes.ru/post/248642/