19 лютого 1945 р. радянський пілот Іван Козедуб на літаку Ла-7 зняв німецький реактивний винищувач Me-262. Боротьба проходила на північ від Франкфурт-на-Одер. Ми пам'ятали п'ять відомих повітряних бортів, в яких радянські пілоти зуміли знищити німецькі літаки струменя.
Габаритний зображення
Іван Нікітович Шкіра
19 лютого 1945 р. генерал І. Кожедуб та генерал Д. Тітаренко на літаку Ла-7 зняв німецький реактивний винищувач Me-262. За даними німецьких джерел було підтверджено втрату повітряного судна. Номер літака WNr.900284 також відомий. Руйнування нового бійця була рідкісною справою. У зв'язку з вступом до Ме-262 у 1944 році. Першим літаком світового літака був перший в світі літак струменевого літака і перший літак світу. Саме так, як Козедуб описує свою зустріч з ним у своїй книзі «Особливості до Вітчизни»:
19 лютого Дмитро Тітаренко і я мав шанс зустрітися з німецько-фашистським струмом.
Що це було. Ми проводимо повітряне полювання не далеко від передньої лінії. Спостереження повітря близько. З півдня літак раптом з'являється на висоті 3,500 метрів. Він летить вздовж Одера на швидкості обмеження для наших "Магазин". Це літак струменя! Увімкніть швидко. Я даю двигун повним газом, захопивши ворога. льотчик, очевидно, не виглядав назад, спираючись на високу швидкість. «Вичавити» максимальну швидкість автомобіля, намагатися скорочувати відстань і підходити з невеликим зниженням під «повністю» ворожого літака. Хочу детально вивчити його, якщо це можливо, відкрити вогонь і стріляти.
Тітаренко продовжується. Знаючи він може поспішати, я попереджу вам:
- Діма, візьміть свій час!
Я підходжу з боку хвоста на відстані п'ятисот метрів. Успішний маневр, швидкість дозволила мені підходити до струменя.
Але що це? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу! Я безперечно скажу Старого чоловіка, я впевнений, що мій план дій був незрівняний. Але його треки несподівано допомогли мені: Німецький літак почав ввімкнути, в моєму напрямку. Дистанція була скорочена і підійшов ворога. Я відкритий вогонь з мимовільним хвилюванням. А літак струменя знизився.
Декілька експертів все ще сумнівається, що Кожедуб зумів зняти німецький літак струменевої авіації, зазначив, що документи полку не містять інформацію про збитий струменевий літак. Крім того, запис про Ме-262 у списку перемоги Кожедуб був виконаний з ручкою в запасах, хоча текст був набраний на машинці.
Гаррі Олександр Меркевич
Ще один пілот, який зумів зняти німецький струмінь, був Гаррі Олександрович Меркевич. У березні 1945 р. Мерквіладзе також знизив Ме-262. Згідно з деякими звітами, Мерквладзе полетів бійцю Як-9.
Під час одного з рейсів в березні 1945 року Гаррі Мерквадзе помітив новий ворожий літак, який вже готувався на атаку. Радянський льотчик вирішив скористатися маневром, щоб стріляти Ме-262. Німецький реактивний винищувач мав високу швидкість, але був менш маневреним. Це те, що Merkviladze вирішив використовувати. Коли ММ-262 пішов в хвіст радянського бійця і приготував до стріляти, Мерквіладзе зробив щерик на боці. Після того, як німецька площина ковзала вперед, радянський пілот взяв на озброєння і випустили чергу. Me-262 був збитий.
Ось як його колега пілот Іван Григорійович Драченко розповідає про цю боротьбу у своїй книзі На крилах:
Гаррі обдурив - він дозволяв йому ближче, а потім ковтати до бока, швидко повертався, і коли німці, прискорюючи на швидкості зламу, кинувшись минулим, застрявши машинну чергу в нього. Звільнили від здатності маневрувати. Гаррі зарекомендував, що не так страшний реактивний винищувач з його божевільним прискоренням. Прискорений літак струменевий не здатний різкого маневру.
ЛЕВ ІВАНОВИЧ СІВКО
22 березня 1945 р. відбулося чергове бій радянських бійців з ММ-262. У цій битві брали участь чотири Як-9 і парі пілота Me-262 Лева Івановича Сівко зняли німецький струмінь.
Зустріч відбулася біля м. Цечин. На висоті 2000 метрів, а швидкість польоту склала 550 км / год. На голові цього чотири капітана В. І. Мельникова. Ліевтенант Л. І. Сівко, що літають в групу зліва, побачила, як невідомий літак без пропеллерів захопив їх на високій швидкості, зі сходженням. Коли ворожі літаки почали перетворюватися, Лев Іванович загинув від 100 метрів пошкодженої правої крила літака Ме-262, між двигуном і консолі. На землі 5 км на захід від Цекхін. пошкоджено літак Л.І. Сівко. Не вдалося залишити його "Так" і загинув.
Арсеній Васильович Ворошикін
Арсеній Васильович Ворозекін став єдиним радянським пілотом, який зумів збити німецький бомбардувальник струменя Арадо Ар-234.
Ось як Арсеній Васильович Сам Ворозекін описує цю нараду у своїй книзі Солдатів небо:
У літаку висуваються незвичайно швидко під нами. Його очі приглушені йому. Під крилами я побачила чотири близнюкові двигуни. Джей. Я чув з такого літака. Арада, винищувач. Має чотири тридцять міліметрові гармати і можуть виконувати ракети. Швидкість автомобіля становить близько дев'ятисот кілометрів на годину. Це остання новинка військової техніки Гітлера. Незважаючи на те, що ми летемо на кращих яках - Як-3, але вони поршневі і поступаються німецькому струменю на швидкості двохсот кілометрів. Старі методи цієї фашистки не можуть брати. Досвід запропонував, як краще атакувати його.
«Арада» дрочить. Я шість кілометрів високий. Коли струменевий опонент перед мною під кутом сорок-п'ять градусів, я зіткнеться круто і там я перехоплю його.
Як завжди, «такий» легко, як ігра, перевернувшись і круто пішли на землю, швидко набираючи швидкість. Загинув ворог. Чому б не ловити і вдарити мені чотири гармати, можливо, навіть ракети? Все, що він повинен зробити, піднімаючи його ніс, і він збирає мене відразу з великою швидкістю. І я різко перевертаю машину в дайв, щоб побачити, як Арада реагує на мене.
У літаку все ще летять низько і скоро захопить мене. Ось де я повинен зловити його. І знову я повертаю машину, як обійми з утрудненням, як би скаржитися: «Особливості мене, тест» – і поцікавити, щоб вийти з дайвінгу. Я тримую його щільно, як я тримую висоту. Стрілка пристрою. швидкість вже вібрує на круглому і небезпечному фігурі - «сімсота». І мій «такий», як ніби відданий від життя, втратив свою швидкість і більше не кинеться в небо, але з холодним купом йде на землю.
Автомобіль не призначений для такої високої швидкості: він може згорнути. І якщо є достатня міцність, вона не вийде з дайвінгу: вона смоктати. З повним м'язовим натягом я почав знімати. Він слухає щільно, але обійми. Правда, вона темніє в очах від перевантаження, але я знаю від досвіду, що це буде проходити, якщо просто полегшити тиск на ручку. Ще трохи зусиль. Я хочу, щоб я стояти як! Я хочу! Я відчуваю, що це. І тягнути. Хочу ніч на очах, я відчуваю, що це океї.
Як це зробити! Я бачу небо, небо, земля. Арада кудись. Тексти пісень, а це означає: Вона є! Поруч. Я отримав це право. Тексти пісень, а це означає: Тоді щось відбулося, що я більше не боятися. Був вибух, удар до голови. Я ховався на щось густе, холодне. Моя око знову впала. Свідомість чітко зауважила: це остання атака. Проектний розрив в кабіні ... Але чому вона холодна і не гаряча, і я не відчуваю біль або вогонь? У літаку знизився? Але до мене знову є небо, земля, горизонт і Арада. Моя як непристойна. Що про вибух, удар? Тут це - висихає кабіну ліхтарем, а холодне повітря збите в обличчя. Я приймаю Араду!
Це поганий удачі. Це довгий шлях звідси. Зйомка. Брілліант! Корди слідчих оболонок і кульок зловили ворогом і потрапила в його тіло. З «Аради» запалився, вогонь, густий дим знизився, а літак зникне в Берлінський опік.
р.
Іван Григорійович Драченко
Ще навесні 1945 р. Учасником цієї битви був пілот Іван Григорійович Драченко. Він описує цей епізод у своїй книзі На крилах:
Боротьба з Me-262 було набагато складніше. Одна пара, яка використовується для перехоплення "ілюшин". Повернутися до відправлення.
Командир корпусу, замовлених на всіх витратах, щоб зупинити ці нерозчинні атаки.
План прийшов з простою: мій партнер і я вирішив використовувати як приманку, щоб приманити зовнішній вигляд легкої преси.
Одного ранку, восьмому годину, я підняв свій шлам в повітря. Амуніція повністю, але не бомби. Трьох пар, які набули висоту п'яти тисяч метрів. Я почав ходити по аеродрому на швидкості. З передньої лінії почали виростити дві срібні крапки. Ме-262 хост пішов на атаку. Маевверінг я дав йому гарматну лінію. Це там, де наші бійці вийшли з вище. Атакуючий «Мессер» з стрілою пішов, і наші хлопці все ще покрили другий. Фоскус не мав вибору, але до катапульти.
звідси
р.
Джерело: