12
Як зупинитися для всіх, які захоплюють життя

Ви не несете відповідальності за життя. Але будь-який екстремально негативно впливає на стан і стан справ. Надмірна провина є важким емоційним тягаром, що запобігає пересуватися вперед і насолоджуватися життям в повному обсязі.
Багато з нас надягають невидимий рюкзак з камінням самозбереження. З кожним провалом, помилкою або негативним подією, ми несвідомо додаємо ще один камінь. Згодом це навантаження стає настільки важким, що він буквально вигинає нас на землю, не дозволяючи нам розтягнути наші плечі і дивитися на горизонт можливостей.
Чому ми схильні відлякати себе?
Наші мозки запрошують шукати причину і ефект у всьому, що відбувається навколо нас. Коли щось йде неправильно, ми, як правило, знайдемо кульчок - і хто найближчий до прокуратури, якщо не самі? Але це автоматична відповідь часто irrational і руйнівний.
Коріння гіперчутливості
Згідно з дослідженнями психологів, схильність до надмірного самоблагу часто утворюється в дитинстві. Учні, які часто критикували дитину, або кладуть занадто багато відповідальності за нього, несвідомо запрограмовано модель мислення «якщо щось не виходить неправильно, це мій недолік. й
В результаті у дорослому віці людина продовжує відтворити цю модель, навіть якщо об'єктивно провинувати її в тому, що відбувається не або вона мінімальна.
Гіперспонсність також може бути таким чином, щоб підтримувати ілюзію управління. Я можу виправити її. Це оборонний механізм, який допомагає впоратися з тривожністю у обличчі невизначеності та хаотичного світу.
«Ми не можемо завжди вибирати обставини нашого життя, але ми завжди можемо підібрати наше ставлення до цих обставин». – Віктор Франкл
Як розпізнати токсичні самоблаки?
Відбувається тонка, але важлива лінія між здоровою відповідальністю і токсичною самоблагністю. Ось такі ознаки, які ви перетворилися на надмірне самоблаго:
- Ви використовуєте узагальнені слова про себе: «Я завжди зіпсую все», «Я ніколи нічого не робимо».
- Ви несете відповідальність за те, що об'єктивно з вашого контролю (наприклад, погода руйнувала вашу пікнік і ви відчуваєте себе винним).
- Якщо ви не зробили нічого неправильного.
- Ви відчуєте непропорційну винність для неповних помилок.
- Ви прагнете «прочитати думки» інших, припустимо негативне ставлення до вас без доказів.

Ціна, яку ми сплачуємо за само-блакитний
Постійна провина не просто неприємний емоційний стан. На всіх ділянках нашого життя є глибокий вплив:
Психологічні та фізіологічні наслідки
Хронічний самобламе асоціюється з підвищеним ризиком депресії, тривожними розладами та навіть фізичним захворюванням. Постійний стрес, викликаний провиною, провокує випуск кортизолу, стресовий гормон, який негативно впливає на імунітет і загальний стан організму в великих кількостях.
Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Behavioral Medicine, люди з високими рівнями самоблагми мають 30% вищий ризик розвитку психосоматичних захворювань.
Крім того, люди, які схильні до постійного самоблагу:
- Вони, швидше за все, повинні бути в токсичних відносинах, оскільки вони приймають полум'я для проблем, створених їх партнером.
- Ускладнює прийняття рішень через страх
- Вони є менш успішними у своїй кар’єрі, оскільки вони бояться брати на складні завдання і приймати ініціативу.
- Від низької самооцінки та самодовірності
5 ефективних стратегій подолання надмірної гільти
1,1 км Першим кроком для зміни будь-якого обструктивного думаного візерунка є ознайомлення з ним. Дізнайтеся, щоб відслідковувати моменти, коли ви починаєте відключати себе. Поставити себе, «Це реальна оцінка або автоматична відповідь?» ?
Замість миттєвого переходу до самоблака, спробуйте пауза. Зробіть глибоке дихання і уявіть крок назад і спостерігаючи ситуацію ззовні. Як би ви оціните відповідальність когось в подібній ситуації?
2,2 км Самохідність не усувається у слабких сторонах, але здоровий підхід до прийняття власних домішок. Вивчайте себе з такою ж добротою, яку ви перетворите на хороший друг у складній ситуації.
Дослідження доктора Христина Нефф, провідний експерт у сфері самообходу, показує, що люди, які практикують самообхідність, краще при співвідношенні з життєвими викликами та мають більш високу психологічну стійкість.
«Для того, щоб не бути дефектом, але частина загального людського досвіду. Не один ідеальний, і це океї. до Крістін Neff
3. У А замість того, щоб побачити невдачу як докази власної недостатності, див. його як цінний досвід і можливість для зростання. Поставити себе, «Що я можу дізнатися з цієї ситуації? й
Відомий, що Томас Едісон зробив тисячі невдалих спроб перед винахідником робочої лампи. «Я не змогла». Я просто знайшов 10000 способів, які не працюють.
4. У Є різниця між відповідальністю і провиною. Відповідальність – визнання ролі однієї події та готовність діяти до усунення ситуації. Гільт – це емоційна реакція самовизначення, яка рідко конструктивна.
Коли ви відчуваєте себе, попросіть себе, «Що я можу виправити ситуацію або запобігти її знову в майбутньому?» Зосередитися на прийнятті рішень, не на саморозповсюдження.

5. Умань Подивіться на те, як ви поговорите собі в часи невдачі. Пишіть свої типові самокритичні думки та намагайтеся перетворювати їх у більш збалансовані та допоміжні заяви.
Техніка: Якщо ви виявите, що ваш найкращий друг знаходиться в аналогічній ситуації. Що б ви сказали йому? Тепер скаже ті ж слова самі.
Це також корисно для відстеження джерел вашої досконалості та провини. Вони часто вкорінені в дитячому досвіді або в інтерналізованих очікуваннях батьків, вчителів або суспільства. Успішність цих коренів допоможе вам зрозуміти, що багато ваших стандартів можуть бути нереальними або не вашими.
Коли потрібна професійна допомога
Якщо провина стає неперевершеним і запобігає виникненню повноцінного життя, ви можете бачити психолога або терапевта. Це особливо важливо, якщо:
- Гільт супроводжується симптомами депресії або тривожним розладом
- Якщо ви не знаєте, що ви не бачите певних ситуацій або людей, які бояться зробити помилку.
- Самолікування призводить до самозахисту поведінки
- Ви не можете зупинити мислення про минулі помилки, навіть незначні.
Сучасні підходи до роботи з провиною
Когнітивна поведінкова терапія (CBT) була дуже ефективною у боротьбі з деструктивними моделями думок, включаючи надмірне самоблаке. У CBT терапевт допомагає виявити автоматичні негативні думки і замінити їх більш реалістичними і конструктивними.
Прийняття і відповідальність Терапія (ACT) також показали хороші результати, допомагаючи вам приймати свої емоції без судових рішень і діяти відповідно до глибоких значень, а не під впливом страху і провини.
Висновок: Відповідальність та самоприймання
Виготовляючи себе від надмірного провини не означає, що відповідальність. Навпаки це шлях до здоров'я і більш збалансований підхід до життя, де ви визнаєте свою роль в тому, що відбувається, але не дозволяйте самознімати вашу емоційну енергію.
Дорослим є можливість розрізняти між тим, що у вашому контрольі і що не є. Це можливість дізнатися від помилок і рухатися без отримання застрягти в болоті самовіддачі. І, нарешті, це прийняття власної імперфікації як невід’ємної частини людського досвіду.
Насолодіться любов’ю, щастям та успіхом. Ваше значення не визначено вашими досягненнями або помилками – воно властиве вам від народження та обміну.
Почати сьогодні на шляху до більш переконливого ставлення до себе, і ви будете приємно здивовані, наскільки простіше буде ваш емоційний багаж і скільки ширше горизонти можливості відкриється.
Словник термінів
Гіпервідповідність
Психологічний стан, в якому людина бере на себе зайву відповідальність за події та результати, часто за їх фактичний контроль.
Когнітивні спотворення
Систематичні помилки в мисленні, які впливають на сприйняття, судове рішення та прийняття рішень. У контексті самобламу вона може бути катастрофічною, особливою або чорно-білим мисленням.
Самохідність
Практика показу доброти і розуміння себе в моментах страждання, невдачі або усвідомлення власної недосконалості. Має три складові: доброту собі, усвідомлення спільного досвіду людини та розуму.
Когнітивна поведінкова терапія (CBT)
Сформа психотерапії на основі передумови, що думки, почуття і поведінки пов'язані і що зміни руйнівних думців може призвести до поліпшення емоційних станів і поведінки.
Приймання та відповідальність терапії (АК)
Психотерапевтичний підхід, який фокусується на прийнятті неминучих страждань в рамках життя і розвитку психологічної гнучкості для адаптації більш ефективно до труднощів життя.
Внутрішній критик
Частина особи, яка говорить про позицію судочинства та критики, часто використовують узагальнення та категоричні судочинства. Він утворюється в дитинстві під впливом критичних значущих дорослих.
Психологічна спадщина
Уміння ефективно адаптувати і відновлювати від стресу, травми або несприятливих подій. Висока стійкість асоціюється з низьким самоблагом.