Сандрин Thuret:Ви можете виростити нові клітини мозку. І я розповім вам, як. . й« » » » » » » » » » » » » » » Чи можна виростити нові нервові клітини як дорослих? Що ж таке плутанина, оскільки це досить нова зона досліджень. Наприклад, говорячи один з колег, Роберт, онколог, я чув, «Сандрин, ось таємниця». Деякі з наших пацієнтів, які знають, що вони вилікуються з онкологічних ознак депресії. Я сказав йому: "На мій погляд, що має ідеальне почуття. Препарати, які ви даєте своїм пацієнтам, перешкоджають розмноженню ракових клітин, але вони також зупиняються на виробництві нових нейронів в мозку. Так Роберт дивився на мене, як я був божевільний і сказав: "But Sandrine, вони дорослі -- дорослих не роблять нові нервові клітини більше." І до свого сюрпризу я сказав: «Так насправді форма». Це явище, яке викликає нейрогенез.
НейрогенезРоберт не є нейронауковим, ні був він навчався в медичній школі, що ми зараз знаємо: дорослий мозок здатний генерувати нові нервові клітини. Так Роберт, будучи професійним, хотів приїхати до моєї лабораторії, щоб отримати кращу ручку. І давав йому екскурсію однієї з найцікавіших частин мозку з точки зору нейрогенезу, стегна. Це сіра маса в центрі мозку. Ми знаємо, що важливо для навчання, пам'яті, настрою та емоцій. Однак, ми нещодавно дізналися, що це одна з найбільш унікальних частин дорослого мозку, де можуть формуватися нові нейрони. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Як для мозку людини, мій колега Йонас Френс Каролінської Інституту оцінюється, що ми виробляємо 700 нових нейронів щодня в hippocampus. В порівнянні з мільярдами нейронів ми вже маємо. Але за віком 50 років, всі нейрони, які ми вже з дня народження, замінені нейронами, які утворилися в дорослому мозку.
Чому ці нові нейрони так важливі і які їх функції? По-перше, ми знаємо, що вони для навчання і пам'яті. Ми показали експериментально, що якщо ви блокуєте здатність дорослого мозку, щоб генерувати нові нейрони в хіппокампу, ви блокуєте певні властивості пам'яті. Це особливо нова і вірна в умовах просторового визнання, як ви навігуєте місто.
У нас є багато вчитися, і нейрони важливі не тільки для пам'яті, але і для якості пам'яті. Вони допомагають пам'яті довше, вони можуть допомогти відрізняти дуже схожі спогади, такі як пошук велосипеда, які ви залишаєте на вокзалі щодня в одній парковці, але в злегка різних місцях.
Моя колега Роберта найбільше зацікавлена у вивченні відносин між нейрогенезом та депресією. Коли ми подивимося на депресію у тварин, ми знайшли, що у нас було зниження рівня нейрогенезу. Якщо ми приймаємо антидепресанти, ми збільшуємо виробництво цих новонароджених нейронів і зменшуємо симптоми депресії, тим самим встановлюємо чітке посилання між нейрогенезом і депресією. Крім того, якщо ви просто блокуєте нейрогенез, ефективність антидепресантів знижується одночасно. Після цього Роберт погодився, що його пацієнти продовжували страждати від депресії навіть після позбавлення від раку через те, що ракові препарати перешкоджають утворенню нових нейронів. І забуває деякий час для нових нейронів, щоб вийти і відновити їх нормальне функціонування.
Ми працюємо над тим, що ми маємо вагомі підстави для фокусування наших зусиль на нейрогенезі, якщо ми хочемо покращити формування пам'яті, настрій та навіть запобігти проблемам, пов'язаних з віком або стресом.
Ми можемо контролювати нейрогенез? Відповідь так. Тепер ми будемо робити невеликий тест. Я збираюся показати вам серію дій і станів, і ви будете розповісти мені, чи вони знижують або підвищують нейрогенез. Чистий? Походимо.
- Навчання? Збільшення? Я. Навчання підвищить виробництво нових нейронів.
до Що таке стрес? Так, стрес знижує виробництво нових нейронів у гіпокампу.
- Відсутність сну? Звичайно, це зменшує нейрогенез.
- Секс? Погляд (Дочка)
Так, ви маєте право, це збільшує виробництво нових нейронів. Але це все про баланс. Ми не хочемо потрапити в ситуацію, де занадто багато сексу призводить до відсутності сну.
- Вікування? Швидкість нейрогенезу знизиться з віком, але вона все одно з'явиться.
- Останнє, як пробіг? Я залишаю вас судді.
Це один з перших досліджень, що проводиться одним з моїх менторів, Rusty Gage of the Salk Institute, показує, що навколишнє середовище може впливати на виробництво нових нейронів. Тут ви бачите hippocampal область мишки, яка не мала колеса в комірці. А маленькі чорні крапки – майбутні новонароджені нейрони. Це hippocampal секція мишки, яка мала колесо в її клітку. Ви можете помітити величезне збільшення кількості чорних точок майбутнього новонароджених нейронів.
Так активність впливає на нейрогенез, але це не все. Що ви їсти також впливає на виробництво нових нейронів у гіпокампу. Ось приклад дієти, що складається з поживних речовин, які показали позитивний ефект. Хочу пояснити деякі з них: нейрогенез підвищується з обмеженням калорій на 20 до 30 відсотків. Короткострокова чистка — збільшення часу між їжею — підвищить нейрогенез. З'єднання флаваноїдів, які знаходяться в чорному шоколаді і чорниці, підвищить нейрогенез. Омега-3 жирні кислоти, знайдені в жирній рибі, такі як лосось, підвищать виробництво нових нейронів. Негативно вплине на нейрогенез. Етанол - споживання алкоголю - ослаблює процес нейрогенезу. Але це не все, що погано: Resveratrol, який міститься в червоному вині, було показано для просування виживання нових нейронів. Так під час чергового бенкету віддайте перевагу цьому «неурогенетичному співвідношенню» напої.
І, нарешті, давайте мені виділити ще одну точку - це маленька незвичайна. Японська зазвичай приділяє особливу увагу фактурі їжі. Вони довели, що м'яка їжа ослабляє процес нейрогенезу, який не можна сказати про жування або хрусткий продукт.
Всі ці дані, доступні нам на клітинному рівні, прийшли з експериментів тварин. Але ті ж дієти були випробувані у людини, і ми виявили, що дієта впливає на пам'ять і настрій так само, як це робить нейрогенез. Це, зменшення споживання калорій покращить можливості пам'яті, тоді як високожирна дієта збільшить ознаки депресії. Неперевершено омега-3 жирні кислоти сприяють нейрогенезу і при цьому допомагають зменшити депресивні синдроми. Тому ми вважаємо, що вплив дієти на психічне здоров'я, пам'ять і настрій фактично пояснюється його роллю в появі нових нейронів в гіпокампу. І це не просто те, що ви їсти, це також текстура їжі, яку ви їсти, час, коли ви їсти, кількість ви їсти. Ми хочемо, щоб краще зрозуміти функцію цих нових нейронів і як ми можемо впливати на їх виживання і виробництво. Ми також повинні знайти спосіб захистити процес нейрогенезу у пацієнтів з Робертом. І на вашій частині я залишаю вас відповідальним за власне нейрогенез.
Дякую.
Маргарет Хефернан: Здорові дослідження, Сандрина. Як я сказав, що змінив життя - тепер я їсть багато чорниці.
Сандрин Thuret: Дуже добре.
MH: Я особливо зацікавлений в роботі. Чи можу я запустити? Або достатньо аеробіки для збагачення мозку киснем? Чи може це бути будь-якого роду інтенсивних вправ?
КТ: На сьогоднішній день ми не можемо сказати з певними, чи працюємо це самостійно, але ми думаємо про будь-яку активність, яка збільшує продуктивність або викликає кров, щоб кидати мозок, повинна бути вигідною.
MH: Так що я не повинен поставити колесо в офісі?
СТ: Ні, звичайно не.
MH: Що таке рельєф! Це чудовий. Сандрина Щиро дякую.
ST: Спасибі, Маргарет.
(Застосування) “
Переклад Юлії Каллістратова
https://embed-ssl.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how.html
Джерело: www.quantumcristal.com