Козулі: рецепт традиційних новорічних пряників

Рецепти для виготовлення пряників Архангельського - коза. Я буду ділитися тим, що моя сім'я використовує і які мої мами навчають мене. Я брав участь у виготовленні козаків з раннього дитинства - перші розписні кози запечені матір'ю, а тепер, як дорослий, забрав батон з моєї матері і запікав їх на кожен рік. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.

Виготовляючи Архангельський новорічний пряник – це дуже довгий процес, який включає три етапи:

1,1 км Підготовка тесту.

2. Випічка.

3. У Декорування запечених пряників з глазур'ю.

Кожен з цих кроків не можна зробити поспішкою або в процесі звичайного бізнесу – нічого не буде працювати. Ваше ставлення буде впливати на якість моркви. Перед початком кожного етапу необхідно посміхатися, звільнити себе від зайвих думок і турбот, повністю зосередитися на цьому творчому процесі, а при створенні моркви, бути в мирному стані. Наприклад, мовчки – собі – читати молитви або сказати добрі побажання тим людям, яким ви даруєте пряники. Тоді кози принесуть тільки радість, здоров'я і щастя. А нагорода буде посміхатися тих, кому ви даєте їм, а також неповторний смак і краса отриманих пряників, гармонії та миру у вашому домі.

Зробіть тісто, коли ви не турбували або відволікалися – в нашій родині завжди пізно ввечері, коли діти сплять. Тест проводиться дорослими без участі дітей, оскільки цей процес дуже складний і вимагає точності і точності. Але ріжучі кози з цвільми і декоруванням їх глазур'ю є те, що ми можемо разом з дітьми з цілою родиною!

Етап один. Приготування козаного тістаЩоб зробити тест потрібно:

- 3-3,5 склянки цукрового піску, склянки охолодженої кип'яченої води, близько 2 кг борошна (він повинен бути просіяний через сито), пакет 200-250 грам вершкового масла або високоякісного вершкового маргарину (червоне зроблено на вершковому маслі), 2 яйця, 1 ст.л. соди з запеченим оцтом, прянощами для пряників (земні гвоздики, кориця, імбир, коріандр).

Як зробити тісто:

Крок 1. 2-2,5 склянки цукру залити 1 склянкою охолодженої кип'яченої води і покласти на невеликий вогонь. Робимо сироп.

Наріжте вершкове масло на дрібні шматочки.

Крок 2. У той же час, на іншому конфорці в металевій сковороді, загорніть 1 склянку цукру в коричневий. Ми робимо це на невеликому вогні з постійним перемішуванням. Найкраще розмішувати або з металевою ложкою ручкою або ножем (наприклад, цукор не прилипає). Цукровий цукор спочатку розтопиться на рідину коричневого кольору, потім з'явиться піна, вона буде кип'ятити і курити. Давайте відварити трохи, відключати пальника і відразу приступати до кроку 3.

Крок 3. Тонка стружка заливає запалений цукор в сироп з постійним перемішуванням ложкою отриманої суміші. Ми робимо це дуже повільно і акуратно, повільно.

Крок 4. Додати до отриманої суміші зрізане масло і перемішати до однорідної рідини. Поставте охолодження на балкон або зовні вікна.

Поки суміш охолоджується до теплого стану в холоді, замочіть посуд, інакше цукор застигне і буде складно мити. А потім робимо тісто.

Крок 5. Поставте в інший горщик з великої спеції за смаком. Зазвичай кладемо дві столові ложки спецій: 1 ст.л. меленої кориці і 1 ст.л. мелених гвоздик. Ми купуємо всі гвоздики і подрібнюємо себе відразу перед приготуванням пряників - виходить більш ароматним, ніж готові мелені рукавички продаються в магазинах. Ви можете використовувати інші спеції - імбир, коріандр або готову суміш спецій для пряників.

Крок 6. Покладіть в ту ж каструлю 1 столову ложку соди (колите її оцтом).

Крок 7. Збити 2 яйця з міксером або вінком. Додати в той же горщик.

А потім заливаємо в цю каструлю теплу рідину, яка на крок 4 поміщаємо в холод для охолодження. Ми перемішуємо.

Крок 8. Тісто цвіль. Почати додавати борошно до сковороди. Ми зберігаємо час на таймері, тому що потрібно витратити не менше години на мікс. Борошно необхідно просіяти через сито перед змішуванням. Додайте борошно в дуже дрібних порціях, перемішайте ложкою або міксером. Важко передбачити скільки борошна потрібно, потрібно відчувати його - але близько 1,5-1.8 кг.

318652

Коли тісто стає досить щільною, ми починаємо замісити її не міксером, але вручну. Точно за годину. Якщо ви думаєте ще через півгодини, що тісто готовий, все ще продовжуєте його замісити. Невірно виготовлене тісто піде тріщини при випіканні. При перемішуванні ми кладемо наші позитивні думки в нашому живому тісті, скажемо добрі побажання тим людям, які з'їдуть ці моркви, прочитаємо молитви - тобто робимо все, що допоможе вам принести себе до стану спокійного, радості і подяки до світу, природи, подяки Вашій родині і близьких.

Змішуючи тест вимагає великих фізичних зусиль, тому чоловіки довгоїлися в цьому випадку.

Після години ретельного змішування тесту ви отримаєте красиву лофт однорідної густої консистенції. Вона виглядає як волога глина з шовковою глянцевою поверхнею, яка дуже приємна для прасування своїми руками. Тісто не слід приклеїти до рук. Загортаємо тісто в мішку, в'яжемо мішечку і кладемо тісто в холодильник на нижній полиці. Тісто потрібно лежати в холоді протягом 2 тижнів. Якщо ви не встигли зробити тісто заздалегідь, то дайте лежати в холоді принаймні на добу.

Невелике доповнення: мама не мала і не має чіткого спочатку встановленого пропорції продуктів в тесті кози – вона «люта» (як мій бабуся) і багато речей «за інстинктом». Наприклад, іноді кладуть не 2 яйця в тісто, але 3 яйця. І сода зайняла 3/4 чайної ложки. Борошно іноді залишилося 1,5 кг, іноді 1, 8 кг - це не вимірюється вагами. Але це вже «висока аеробіка», для якої потрібен досвід випікання кози. На початковому етапі краще робити тісто за тим же рецептом багато разів.

Етап два. Виріжте кіз з тіста і запікайте.Для випікання пряників знадобиться: форми або картонні шаблони для різання фігур, валика.

65 готових шаблонів для пряників можна завантажити безкоштовно в статті "Трапхарець для пряників" на сайті "Нативний шлях" - http://rodnaya-tropinka.ru/trafarety-dlya-pryanikov/. А також в цій статті ви можете відвідати імбирний бал і побачити реальні північні кози казкової краси.

Крок 1. Попередньо перемістити тісто з холоду і покласти його на 8-12 годин, щоб розігріти при кімнатній температурі.

Крок 2. Вирізати шматки з тіста і розкачати їх валиком в шарах товщиною 5 мм, не більше.

Крок 3. За допомогою готових форм ми розрізаємо фігурки. У центрі утворення поміщаємо великі фігури, з боків - дрібні. Намагаємось влаштувати фігурки так, щоб використовувати всю площу шару тіста.

Крок 4. Змійні кози в духовці при температурі 180 градусів протягом близько 5 хвилин (точний час залежить від характеристик вашої печі).

19702 р.

Як дізнатися, чи запечена морква?

Якщо пряники після 5 хвилин випічки мають колір вершкового ірису, то він ще не готовий, і потрібно тримати його в духовці ще 2 хвилини. Якщо пряники після 5 хвилин випічки мають коричневий молочний шоколад, то вони готові і можуть бути видалені з духовки.

Слід зазначити, що пряники, які ви вийшли з духовки, будуть злегка м'якими, але при цьому розсипаються. Імбир ще дозріває - сушиться в повітрі протягом дня. І вони стануть більш твердими. Покладіть випечений пряник на тверду поверхню - дайте їм лежати на добу.

У мою сучасною духовкою, випікаючи на 180 градусів з вентиляцією займає 7 хвилин, не 5 хвилин - як у моєї материнської печі. Тут потрібно спробувати і помітити конкретний «добрий» час і написати його на майбутнє в рецептурі кози.

Якщо ви тримаєте пряники в духовці, вони стануть міцними як камінь в день. Якщо вони не зберігаються в духовці - то поверхня кози в майбутньому буде подрібнити і виглядати неглибше, нерівномірно. Кожна піч має власний «характер» – тому обов’язково зауважте час, коли ви вперше запікали. Після цього слід пам'ятати його (якщо це добре працює) або налаштувати його.

Додаток як варіант. У нашій сім'ї прийнято випікати пряники з матовою поверхнею, як я описав вище. Якщо ви хочете отримати пряники з глянцевою поверхнею - то їх слід змастити перед випіканням жовтком або жовтком, розвести і добре перемішати з 1 столовою ложкою води. Моя мама іноді змащує поверхню пряників і одного білка. Спробуйте різні варіанти та оберіть найкращий варіант.

3-й етап. Декорування кіз з глазур'юДля глазурування потрібно: 1 білок, 1 лимон, 1 сира буряка, 1 склянка цукрового порошку (попередньо просунути через сито). Ви можете купити порошок або зробити його самостійно з цукру піску.

Крок 1. Збиваємо міксером або королою одну білку. Необхідно ретельно збити, так як погано збитий білок дасть бульбашки при оформленні моркви.

Крок 2. Ми поступово додаємо цукрову пудру до білка невеликими порціями і продовжуємо збивання. Вийшла біла глазур.

Крок 3. Поставте кілька крапель лимонного соку в глазурі. Сік лимона додається, щоб надати глазурі блиск і злегка кислий смак. Біла глазур готова.

Відокремити 1⁄4 частини глазур'ю в окрему страву і приготувати рожеву глазур в ній.

Крок 4. Робимо рожеве глазурування. Для цього на дрібній тертці три штуки сирого буряка, вичавити сік і додати кілька крапель цього соку в посуд для рожевої глазурі. Стирати його вгору. Додайте сік буряка до отримання бажаного рожевого кольору.

Тепер харчові барвники додають для отримання різних кольорів глазурі, але ми ніколи не використовуємо їх в домашніх умовах і прикрасить пряники тільки з традиційними квітами - білими і рожевими - і тільки з використанням натуральних продуктів.

Крок 5. Декорування пряників.

Діти традиційно приваблюють до прикраси пряників - від наймолодших до підлітків. Це дуже захоплюючий творчий процес!

У північному прянику зазвичай не заповнює фон глазур'ю плям, але на нього малюємо візерунки - прямі лінії, хвилясті лінії, локони, точки, хрести, зигзаги.

Нанести глазур на поверхню пряників можна з:

A) wands (Я використовував, щоб повернутись з гострим кінецьм дерев'яного тамбуру з дитинства), часто зануривши її в глазур і протирання зайвої глазурі з неї лляною серветкою при роботі,

B) нормальна лакофарбова щітка з натуральним пальцем.

B) можна заповнити глазур в невеликому поліетиленовому пакеті, зробити отвір в кутку і пофарбувати його в якості кухонного мішка,

D) дерев'яний зубчастий використовується для тонких ліній,

D) з готовим тортом та випічкою.

Це способи їх використання. Навіть коли я був дуже молодий, я ніколи не змалював на кізках з пальцями – це не на замовлення. Прикрасити маленькі діти з козячою паличкою, викласти великі крапки і малювати великі лінії. Якщо ви малюєте пальцями, кози будуть виходити поганий, не похилий, а не на північ. Якщо потрібно закріпити щось - потім змочити щітку фарбою в склянці води, зняти зайву воду з щітки за допомогою лляної серветки. І закріплюємо контури малюнка вологою щіткою.

Трохи хитрості: якщо ви хочете глазурі бути снігопокритою, то посипати пряники з цукром відразу після фарбування, коли глазур ще не висохне. Коли глазур замерзає, збиваємо цукор. Ви отримаєте хутрію і пухнастий як сноубордовий візерунок на кізках.

У вас є приємне і захоплююче створення!

А в кінці статті – трохи про історію цих пряників з статті Степана Писахова «Про кози»

Закуски.«Захист старого життя несе з собою таємницю походження різдвяних козаків. Довгий час з Різдва. Але чому вони піклуються тільки на Різдво? А де прийде ім'я? Це питання для цього дня... Наші етнографи пропустили їх, очевидно, тому що вони прийшли до Архангельського літа, коли коза не там. Я спробую сказати кілька слів про кози. Можливо, хтось буде відповідати і ви можете дізнатися початок кози.

Найдавніші кози – Хольмогорськ і Мезен – виготовляються з чорного тіста, іноді фарбуються білим тісто. Kholmogorsk кіз схожий на оленя. З тіста фігура ліпиться на чотири ніжки, головка, кущ розгалужених ріжок, на яблуні, на пташині яблуках, або замість птахів крилах з білого тіста (яблука з крилами нагадує образ крилатого сонця). І весь козячий вид транспортується з самого старого язиччого світу. Здавалося б, в цьому дивовижному прекрасному фігурі. Розмір такої кози 5-6 топів. Невеликі розміри козаків виготовляються без яблук на роги, але тільки з птахами (птиці нагадують руки пальцями). Боксерські кози і невеликий розмір - біля вершини, спрощений на малюнку, або намагаючись зробити їх схожими на коров'ячий, коня (іночі з вершником на коні). Професор Зелінський помітив у 1913 році, що ці маленькі кози були дуже схожі за формою і розміром до кам'яних вікових фігур.

У мезені підраховують, крім дрібних, таких як Кольмогорськ, плоскі кози ще випікають: вони розгортають тісто з довгою стрічкою половину олівець густий і розгортають її з різними малюнками, іноді несподівано схожими на сакральний лотос в хвилястому середовищі нагадують промені. Є також птахи на гнізді та інших.

Навесні 1914 р., за моє прохання, стара жінка повинна зробити кози. Я прокочував нитку з тіста і почав складати малюнок, збиваючи щось. Я сказав: "Що, бабуся, ти згасаєш?" Стара жінка припинила і скінченно сказав: «І не збивайте, якщо вам потрібна коза.» Я не знаю, що стара жінка збивала все, щоб зробити з козаками, я не знаю. Стара жінка не пояснила. Іноземці знезаражені ігноруванням.

У Архангельську, кози випікають з пряників тіста, вирізають залізними формами (пісочні силуети) і прикрашають цукровою глазур'ю, білими і кольоровими (найчастіше рожевими), рясно покривають «золото» і «посипати». Форми, виготовлені з заліза, іноді досить товсті, стійкі до тривалого часу, проходячи від роду до роду. Опитування вдалося встановити вік форм до 200 років, але, безсумнівно, є форми і багато іншого. Ель Пет. W-wow форми від матері, бабуся і т.д. Крім того, інші майстри мають козаки з найдавніших малюнків, які прийшли до нас. Готові дівчата і кози часто не знають, як малювати олівцем, і візьмуть палицю або трубку з глазур'ю і силуетом пряників, повторюючи те, що вони побачили і прийняти з літніх людей, створюють дивовижні фотографії в краси.

У 1913 або 1914 рр. я побачила коза на ринку з орелою. На грудях - літера "А" і одна паличка (Александр 1). Я попросив її, «Чому ви маєте A на eagle і одну палицю?» Мені потрібно "N" і дві палички. Відповідав: «Зроби це необхідно». Моя мама і бабуся звикли зробити "А" і одну палицю, так що це правильно. Що ти шукаєш? Зміни у тісті. Тут майстри приходять з новими формами і відхиляють себе в тонкості крою, дрібно ставляться до встановлених малюнків.

У жовтні стартує козяча піч. На початку грудня з'являються кози в хлібобулочних і кондитерських магазинах. У середині грудня заливають всі вікна і полки хлібобулочних виробів і кондитерських виробів. Розмір кози від одного і половини до 10-12 топів. Їхня вартість від копійки до щебеню, а більш художні кондитерські вироби вартістю до 10 рублів або більше.

Перед Різдвом, кози заповнює ринок. Готівкові торговці підкреслюють рядки і розгортають їх коробки - пропонують покупцям широкий вибір варіантів. Велику кількість посилок з козаками було відправлено по Росії та за кордоном.

Багато в Архангельській губернії збереглися з найдавніших часів. Мені здається, що кози Кхольмогорськ і Мезен (і в ряді інших районів) є спадщина рідних. Можливо, городяни та музи, які приїхали сюди, привозили пряники з ними. А з давнього козацтва з чорного тіста і моркви, наша коза може статися. Але, можливо, морква була привезена до півночі іноземцями і адаптована замість язичкових cookie для християнського свята.

Малюнки найдавніших форм – зірка, ангел, вівчарка, корзина (з подарунками), птахи, тварини близько до людини, дерева, винограду, ваза з квітами, ваза з квітками, ваза з квіткою, льон (Леон як король здобів, і, можливо, вплив англійської або норвезького впливу тут). Пізніше кози є Amazon, кабман, собака з кабіною, котом. І з'явились в останні десятиліття - парова ложка, локомотива, цикліст, літак. І після 1920 р. - загиблий і молоток і дід з слоганом "Робота всіх країн, об'єднати!". У 1925 році я побачила на ринку коза з зображенням нового орла: форма моркви така ж, як і раніше, тільки на грудях орла хвора і молотка, хрест відрізається, а на вінці – «RSFSR».

В минулому 1926 я зустрівся в Москві Н. Д. Виноградова, який зібрав велику і, здається, єдиний збір в Росії пряників як зразки народного мистецтва. Побачивши, як Н. Д. Виноградова любляча і уважно відноситься до цього виду народного мистецтва, я поставив собі завдання зібрати повну колекцію кіз для нього. І, можливо, за допомогою Н. Д. Виноградова та інших людей зацікавленості, можна дізнатися їх походження.

З колекції Писахова С.Г. Tales, есе, листи. Сір. Російська Північ. — Архангельськ, Північно-Західна книжкова видавництва, 1985

Автор: Валасина Ася Володимирівна П.С. І пам'ятаємо, просто змінюємо наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: liveinternet.ru/users/oleska2112/post3469169/