Як зрозуміти підлітка

Це просто відповідь на будь-яке питання, яке ви можете почути. Незважаючи на свою простоту, вона має величезну силу. Щоб поспілкуватися з вчителям, заплутати батьків, учням друзів - все це в його силі. Проста і підступна зброя, яка підліток виходить з-за пазух досить часто.

Що він захищає себе від?

Типовий приклад від життя батьків

Історія може почати щось схоже.

У вихідні дні ми збираємося. Чи прийдеш ти?

Підліток: Я не знаю. й

Батьки: Чому?

Підліток: У мене є плани. . .

Батьки: Які інші плани? Ми попередили вас довго, тому що ми всі хотіли піти в кінці місяця! Ваші плани можуть чекати.

Підліток: Ось ми йдемо! Ви можете чекати. . .

Діалог може бути трохи різним. Але значення не змінюється.

Отець: Ви хочете грати в футбол?

Підліток: Я не знаю. Я зайнятий.

Отець: Я можу побачити, що ти нічого не робить. Зупинити мене!

Такі розмови часто не закінчуються. Батьки дроїться, що підліток знову не обіймає, робить все самостійно. Підліток знову переконаний, що ніхто не розуміє його і кожен, хто хоче отримати його божевільний. Багато емоцій, обидва боки переплітаються і розходяться в своїх кутах, як боксери в кутах кільця чекають на наступний раунд. А батьки мудрі, які в цей момент запитають себе: "І що означає це я не знаю?" ?

Потрібно прийняти, що відповідь «Я не знаю» завжди має певне значення. Це те, що потрібно бути відкритим для того, щоб перейти від бікерингу до конструктивного діалогу.

Уявіть, що ви знаходитесь в країні, чия мова ви не знаєте. Викладені два або три вироки, які ви повинні відповісти на більшість питань. «Я не знаю». Якщо ви не знаєте, то розфарбуйте фразу з певними емоціями. "Я не знаю" може звучати агресивно, якщо ви хочете залишити самостійно. Або як апологія, якщо ви спробуєте не відкликати людину. Попитувальник, в свою чергу, нехай ви йдете, шукаючи точну, чітку відповідь. І без отримання його, він може бути сердитися, swear.Але причина проста: ви ще не навчилися говорити мовою.

Так само можливо, що ви знаєте мову, але ви маєте труднощі говорити і вам потрібно зробити зусиль для формування думки. У цьому випадку простіше сказати «Я не знаю», бо це ледачий думати, немає звички мислення.

Тепер перенести цей приклад до підлітка - він або вона може бути в таких ситуаціях часто. І це велика допомога. Щоб допомогти йому, спробуйте подумати разом! Не боятися запитати уточнення питань, знайти аргументи для і проти, дати собі і його час подумати. Це як мислити гучно.

Ось як це може бути в одному прикладі з поїздкою.

У вихідні дні ми збираємося. Чи прийдеш ти?

Підліток: Я не знаю. й

Батьки: Що саме ви не знаєте? Бажаєте чи ні?

Підліток: Я не думаю про це. й

Батьки: Добре, якщо ви думаєте про це, які недоліки цієї поїздки? Я повинен зробити деякі роботи в саду, зробити деякі домашні роботи. . й

Підліток: І дорога довга і страшна. . й

Батьки: Але є очевидні переваги: зустріти друзів, риби, більшої свободи.

Підліток: Так, досить.

Ілюзія свободи

Якщо ви подивитеся, як батьки просять питання, ви можете побачити один загальний підхід, який, на жаль, відбувається весь час. Ви можете описати фразу: «Є дві відповіді на моє питання. Що я хочу почути, інакше неправильно.й

Мама: Син, ви можете допомогти вашій тато чистоти?

Син: Я не знаю. й

Мама: Що ви думаєте, я не знаю? Так чи ні?

Син: Ну, ні.

Мама: Що ти, ні? Як ви думаєте, що він повинен робити всі господині?

Гра віртуозів свободи вибору, ви не можете сказати нічого!

Якщо бажання підлітка відрізняється від "корректної" відповіді, то він знаходить себе на перехресті: він не хоче сказати "так", і якщо він каже "не", він почне від коханих, що означає багато йому. Який вибір? Підліток завжди відчуває це і готовий протистояти тому, що він позбавлений свободи вибору. І він потребує свободи, як повітря, оскільки це те, як його воліє, незалежність, вміння приймати рішення і приймати відповідальність за них ненависті і вирощені.

Це не означає, що мати в нашому прикладі повинні бути обережно приймати відповідь сина і мовчазно дивитися на обтяження батька, погладжувати речі в гордій самотності. Більш ефективна для перетворення явної свободи вибору в два різних типи ситуацій.

Перший. Ми приймаємо всі ситуації, де немає вибору, але є угоди та обов’язки. Це нормально, що в сім'ї, тато переконаний, що картини не падають з стін, мами переконайтеся, що є їжа в холодильнику. Підліток може гарантувати постійний доступ до корму для домашніх тварин. Є багато варіантів, і це все чудово вирішується в сімейній раді. Це ярмарок і ярмарок.

Ідругий тип Нехай все, де є свобода вибору. Якщо, наприклад, це право піти або не піти в дачу, то рішення не піддається сумніву і особливо засудженню від батьків. Тільки підліток має право вирішувати, і дорослі надають дійсність вибору.

Щоб зробити це можливо, сім'я повинна пройти основну трансформацію: Роль підлітка в ній необхідно змінити.й Якщо він звик прийняти місце дитини і не мав впливу на сімейні рішення, то він повинен піднятися на наступний крок і отримати право взяти участь в сімейній раді, бути включений до сімейного життя. І якщо батьки усвідомлюють змінну ситуацію і сприяють цьому переходу, у сім'ї є більше за дорослі!

Паранти часто є основною перешкодою для цієї зміни. Психологічна інерція веде їх дивитися на підліток як вічно маленький хлопчик або дівчина, яка повинна виглядати після того, хто може зробити нічого самостійно. Визначте підліток як дорослий засіб, що дає йому голос у сімейних рішеннях.й Зараз він може обговорити сімейний бюджет та «існуючі інші території», які раніше були поза сферою впливу. Обов'язки, які батьки хочуть накласти на підліток, не можна відокремити від прав, які вони мають право. Права та обов'язки - дві сторони однакової монети.

Важливо знайти гармонію між відповідальністю і свободою. У кожній родині гармонія буде самостійно. Не боятися надмірної свободи. Підлітка шукає її так само, як він відчуває необхідність висловити свою думку і бажання.

Коли всі члени сім'ї беруть свої сидіння і виконують свої ролі, відповідь «Я не знаю» часто зникне.

З боку підлітка

У житті, і ще більше, тому в конфліктних ситуаціях підліток має важкий час. Не тільки це в межах суворих обмежень батьківської думки. Важко відобразити на своїх почуттях, щоб відобразити. Це те, що він має значення. Але ось проблема: він ще погано розуміє себе і своїх почуттів, бажань. Коли він хоче дізнатися більше про себе, він просить інших. Повідомляється думка друга або друга, фраза випадково кидається в його напрямку - все стає надзвичайно значним, помічається.

Давайте повторимо те, що ми написали на початку: Розуміння ваших почуттів і емоцій є надзвичайно важливим для підлітка, і якщо ви можете допомогти йому в цьому, не соромтесь.й Наприклад, індистинкт «Я не знаю» відповідь на пропозицію другу піти на фільм може означати, «Я дійсно хочу піти, але я не маю грошей, і я хотів би запитати про це», або «Я вже був запрошений на інший сеанс, і я не знаю, як сказати, що це без викривлення,» або «Я не в настрої, щоб піти на кіно сьогодні, але я боїтеся, що ви не розумію, якщо я кажу це. й

Ці фрази пояснюють, чому підліток не піде до кіно. Він бере більш внутрішню сміливість говорити. Але давайте вірити, що він має відвагу. Вам потрібно підготуватися до того, що в певній точці ви почуєте «Я не хочу» замість «Я не знаю». Це буде крок вперед у ваших відносинах з вашим підлітокм.

Причини «Я не знаю» набагато більше, ніж ми можемо описати. Ми не хотіли б компілювати книгу всіх можливих варіантів, але показати, що ця тема є неоднозначним і багатогранним. Шукайте його всім хлібом душі, доступним вам і, як поет Яну Твардовського радять, поспішайте любити!

Автори: Барбара і Павло Кудельіна

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: www.manwb.ru/articles/psychology/pedagogics/ped/ped/