Як навчитися керувати будь-яким працівником

Я не психолог. Але я завжди зацікавлений у застосуванні психологічних методів, які можуть використовуватися в щоденній роботі: без складних тестів і залучення фахівців до їх результатів. Це прості та практичні рішення, які допомагають наймати працівників, розширити повноваження менеджерів або обговорити з потенційними партнерами. Зараз я обговорив кілька способів, які я використовую в своєму бізнесі і особистому житті.

Психотипи АфанасьєваЦей метод привабив мене до мого доброго друга і підприємця Сергія Котирєва. Є чотири чинники (або функції), які підкреслюють наші світогляди та дії. Це буде (B), фізика (F), емоція (E) і логіка (L).

Психотип людини визначається поєднанням цих факторів: деякі з цих сил переважають, деякі погано розвинені, а інші знижуються на першій можливості. Ієрархія функцій – це: перша завжди гіпертрофідна, друга – найкраща в нас, третя – наша головна слабкість, а четверта – «дивний хвіст», який випадає в критичні ситуації.

Сума 24 комбінацій і 24 психотипів. Кожна названа історичною фігурою.

Наприклад, Наполеон є міцною людиною дії (B), глибоко практичною і матеріально-технічною (F), скептиком (L), а також людиною з практично атрофованими емоціями (A). Наполеон більш схильний до прийняття рішень і йти вперед, ніж аналізувати і симпатувати. Для лідера міцна буде значним плюсом. Але непристойна впевненість в собі і непристойне ставлення до оточуючих може перетворитися на проблему.

Не погані види: Є головоломки людей з різними особистими якостями. Залежно від того, скільки вони можуть гармонізувати, вони можуть ефективно працювати. Наприклад, я менеджер з волі в першому місці, тому я спробую не брати менеджерів, які також мають в першу позицію в безпосередній подачі.

Скоро чи пізно, ми почнемо працювати і «спарку»: спори будуть проводитися не в режимі досягнення правди, а за принципом яких неспроможність. Гармонія виникає при перехресних посадах – першій і четвертій, а головне – другий і третій. Це, люди з другим будуть добре йти з людьми з третіми особами. Друга логіка добре працює з третім логікою.

Краса способу Афанасьєва полягає в тому, що його можна використовувати відразу після знайомства з ним, достатньо уваги і практики спостереження людей. Поступово ви звикли визначити, які функції знаходяться в міцних і які на слабких посадах.

Адміністрування типів виконавчих органів Експерт з ефективності бізнесу Itzhak Adizes створив метод, який допомагає визначити якості виконавчих органів та приймати відповідні управлінські рішення. У бізнесі є чотири типи управління (і менеджери). Для кожного етапу в житті компанії і за кожну лінію роботи, тип лідера домінує, і разом вони створюють ідеальну команду: 1,1 км БізнесВін має безліч планів і ідей. Підприємці потрібні на старті, вони надають прориви. Вони також корисні, коли потрібно привести команду в складні часи. Але в корпораціях вони можуть бути деструктивними, тому що підприємець потребує експериментів, і в великій компанії, процес цінується.

2. АдміністраторЦе те, що ми зазвичай називаємо «сильний бізнесмен». Він зосереджений на організації процесів, тому немає ніде без нього: хтось повинен вести операційну систему, вести переговори з контрагентами, вести секретар. У стартапі така людина може стати відмінним заступником підприємця.

3. У ПродукціяВін пристрасний тільки про створення товарів і послуг, тому він повинен дати можливість спокійно пиляти продукт, створити практично в вакуумі.

4. ІнтеграторВін будує мости: він будує спільні цінності, об'єднує команду і допомагає кожному згоді. Коли компанія виросла до 100-150 осіб, як наша компанія Netology Group, ця функція дуже важлива. Зокрема, коли частина команди приєдналася до компанії одночасно - під час злиття, наприклад.

Звичайно, кожен менеджер має виготовлення всіх чотирьох типів, питання, яке ще більш розвинене. Людина може бути 10% підприємець, 5% адміністратор, 10% виробник і 75% інтегратор. Корисно знати, як ці чотири функції розподіляються у вас і у ваших менеджерів.

Іноді аналіз Adizes дає можливість зрозуміти, що недоліки, з якими ви борлися в конкретному менеджеру, не є недоліками, але яскрава домінантість однієї з функцій в ньому. І з деякою реакцією роботи або зміною профілю роботи, цей менеджер покаже драматичні здобутки продуктивності: один з проектів, які я взяв CMO до HR-менеджера, і він зарекомендував себе кращим інтегратором, ніж підприємець.

Цей метод також корисний для налаштування цілей для себе. Перш за все, я підприємець і інтегратор, досить середній виробник і поганий адміністратор. Звичайно, я намагаюся заповнювати свої слабкості з компетентністю колег.

Модель спіральної динамікиУ цій системі кожен етап особистісного зростання характеризується певним набором значень, вірувань, пріоритетів. Нагадує піраміду Маслоу, тільки при нанесенні на практичну психологію.

Рівень динаміки спіралі:

1,1 км Бежевий Рівень кам'яного віку, пріоритет виживання на всіх витратах.

2. Фіолетовий. Людина повністю підпорядкована інтересам групи, пріоритетом є інтереси громади.

3. У Червоний. - жорстке авторитаризм, «православство джунгля», пріоритет – це сильна особистість як міра все.

4. синій Одержимість до влади та порядку, пріоритет – система в цілому.

5. Умань помаранчевий Раціонізм, приватна підприємництво, першочерговий пріоритет – це ваш власний бізнес.

6. Зелений. Наголошуємо на раціональному гуманізму, толерантності, стабільності, пріоритету – прагматичний виграш.

7. Жовтий. Вражаюче життя, сумніваючи цінності світу споживання, пріоритети – внутрішня гармонія і гармонія з світом.

8. бірюз рівень освітленості до рівня шайби та тибетських ваг. Вкрай рідко.

Якщо ви розумієте рівень, на якому співрозмовник легше знайти спільну мову з ним, визначити шляхи мотивації співробітників або людей поза підприємством. Наприклад, наймолодші працівники лінії – «пурпур» та «червоні»; сприймають мову влади. Найперші продавці часто червоні. Але це не означає, що такі люди не повинні бути включені в команду, як вони вік, вони можуть переходити на «синій» рівень сприйняття світу і вище.

Менеджери і підприємці часто починаються з червоного, особливо в невеликих бізнесах. Потім вони еволюціонують на "помаранчевий", "зелений" і "жовтий" - хто досить. До речі, з точки зору підприємництва, «жовтий» рівень проблематично: з ростом до нього людина має питання про сенс життя і значення підприємництва, саме в цьому кроці спіралі, які бізнесмени іноді падають вниз.

Психотипи на основі слов’янських практикЯ зустрів цей метод книги Дмитра Агарунова «Бізнес в стилі G». Дуже просто. Всім людям по відношенню до роботи діляться на чотири типи - "покоївка", "полки", "парази", "майстри".

"Шип." Вони бояться відповідальності і роботи в цілому, вони вважають, що обставини і інші люди повинні відлякувати, але не їх. Немає єдиного рішення для управління овець. Хтось змусить потерти і комусь похвалитися.

Вовки. Вони нездатні творчої роботи, вони завжди для себе. Їх вплив в деяких випадках може бути небезпечним для компанії, тому їх потрібно контролювати.

Параметри. - імітатори і роботи. Їх потрібно відключити відразу.

Найкращий психотип гравця команди – хост. Власник, навіть як співробітник, розглядає бізнес, який займається, щоб бути дійсно власним. Він не опинився думкам про те, що він робить. Але є кілька таких людей, і пошук їх є великою удачою. У той же час психотипи можуть змінюватися, «покоївка» може виростити в «привиди», а «привиди» можуть перетворюватися на «паразитів».

П'ять мов любовіКонсорціонери Грудний Чапман вчить, що кожна людина має найвищу перевагу для одного з п'яти «лових мов»: слова затвердження, час, подарунки, сервіс, фізична дотик.

Розуміння «мова любові» людини корисно для підвищення психологічного комфорту в команді та емоційного комфорту особливо цінних працівників. Якщо ви дізнаєтесь, що працівник любить більше, вони будуть відчувати себе любов компанії: це додасть лояльність і вплив на продуктивність.

Я знаю одну практичну реалізацію методу Чапмана в російській компанії. Працівники Дмитра Агарунова ходять в офісі з значками, що вказують на їх бажану «мову мову». Bedge коментує: «Найкращий спосіб домовитися з мене є...» За словами Агарунова, вона стає набагато простіше для тих, хто хоче покращити відносини.

Думка є найбільш організованою формою енергії

Як боротися з іржі без зльоту

Ідеальна командаЯкщо ви уявите мрію, то це буде виглядати. Люди в керівних посадах чітко розподіляються за поняттям Adizes - підприємець, адміністратор, виробник і інтегратор. Кожен має психологію «Хости» за Агаруновим, і вони добре відповідають психотипам Афанасьєва – як головоломки, другий та третій та четвертий позиціях. І відповідно до динаміки спіралі кожен на високому рівні - помаранчевий і зелений. А ви або ваш HR знає, як винагородити всіх з однією з любовних мов.

Є багато способів натискання особистостей, і я, ймовірно, не знайомий з усіма. Але це не те, що мені потрібно. Простота, практична аплікація в бізнесі ситуації - можливо, цей критерій відповідає лише невеликій кількості методів, які я вибрав і використовує. Тепер ви знаєте їх, і ви знаєте їх.

Автор: Максим Спірідонов

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: Secretmag.ru/articles/2015/08/04/tipi-sotrudnikov/

Категории

Смотрите также

Новое и интересное