Які візуальні ілюзії можна розповісти про наш мозок

Оптичні прийоми, різні реалії, і поведінкові переваги помилок зору: Нейролог Бо Лото розкриває, як мозок створює візуальні ілюзії (оптичні ілюзії) і чому світ не те, що здається.

Зробіть близький вигляд на плитку підлоги на малюнку нижче. По-перше, сфокусуйте увагу на плитці, які безпосередньо під кімнатною рослиною, в тіні столу. Потім подивіться на плитку праворуч, що зовні столу. Який яскравий? Ліворуч?

浜у 涓 蹇

Алас! Насправді – і ви можете побачити це в зображенні нижче – кольори плитки ідентичні. Цей трюк відомий як яскравість ілюзії. Ми сприймаємо об'єкт на світлому фоні, як темний, ніж той самий об'єкт на темному фоні.

Ця оптична децепція виникає, тому що наші візуальні системи оприлюднюються до сприйняття контрастів, які допомагають нам відрізняти форми (наприклад, адвансинговий пресатор). Не завжди дивляться речі, як вони є.

浜у 涓 蹇

Як нейронауковий, який вивчає ілюзії в Університеті Лондона, Бо Лото знає про способи, в яких мозок нас засвоюється, спотворює реальність для нашої еволюційної переваги. Наутил.us журналіст Claire Cameron розповів йому про шахрайську природу сприйняття і спробував виявляти, якщо ми не змогли бачити світ, як це таке. Ми перекладаємо цю розмову для вас.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

KK: Що говорить про те, як ми бачимо?

Б. А: Все, що ми робимо, про наше сприйняття. Наш досвід себе, інших людей, світу – все, що ми думаємо, вірити, розуміти – починається з сприйняття. І яскравість - простий режим візуального сприйняття, функція якого обмежена простою - побачити світло.

Ілюзія яскравості розповідає, що навіть на самому базовому рівні ми не можемо бачити все. Не вдалося побачити щось абсолютне. Набути можливості бачити стосунки і шукати, які вигідніше з поведінкової точки. Якщо він працює з яскравістю, він повинен бути вірним про різні речі, до абстрактних концепцій.

KK: Ви розумієте, що ми навчимося орієнтуватися на світ, визнаючи візерунки?

B. L: Так і ні. Основна проблема полягає в тому, що наш мозок перетворився на невизначеність – неоднозначність інформації. Інформація не говорить нам про себе; Отже, перше, що мозок, коли ви подивитеся на зображення, знайдемо шаблон, який не більше, ніж статистичні відносини.

Сама картина не має сенсу, як і безглуздий образ, який ви шукаєте. І ви не маєте інструкцій про те, що робити. Але як ви взаємодієте з світом, ви створюєте або «поведінка», яка тримає вас живою або «поведінкою», яка веде до смерті.

І ваш мозок пов'язує поведінкові значення з малюнком. Це поведінкова вигода ви бачите. Або це може бути поведінкова вигода, що ваші предки побачили до вас. Наша культурна історія, а також наша еволюційна історія.

KK: Але ми можемо знайти докази цього кодування в мозку людини?

B. L: На жаль, ми не знаємо, як працює механічно. Ми використовуємо Bumblebes як модель, оскільки їх мозок містить приблизно мільйон клітин у порівнянні з нашими мільярдами. І вони бачать однакові візуальні ілюзії, які ми бачимо. Хоча механізми можуть бути різними, принципи залишаються однаковими. Якщо ми можемо зрозуміти принципи, ми можемо зрозуміти механізми та застосувати їх до інших систем, таких як роботи.

KK: Ви створили зносний пристрій під назвою LumaKey, який перетворює світло в звук. Чому?

B. L: Ми хотіли створити новий досвід, який можна записувати. Фізична структура звуку дуже відрізняється від фізичної структури світла. Коли ми переводимо світло в звук, мозок також отримує візуальну інформацію, і ми можемо бачити, як акустична система створює це відчуття. Питання, чи можуть люди починають «сірувати» візуальні ілюзії? Це одна з причин, чому ми створили LumaKey. Ще одна причина полягає в тому, що це потенційно великий спосіб створення музики.

Роберт Кіосакі: Не заощаджуйте гроші.

Вчені про мозок: кращі лекції TED з російським голосом

KK: Чи можна змінити наше сприйняття?

B. L: Я думаю так. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Якщо ви подивитеся на ілюзію, не знаючи, що це ілюзія, ви відчуваєте почуття реальності. Але, як тільки я покажу вам, що це оптична ілюзія, ваш мозок починає робити щось дивовижне: він тримає дві реалії, які одночасно взаємовигідні.

Дві плитки виглядають різні, але я знаю, що вони однакові. Концептуально це не дуже відрізняється від значення фрази «Я досвід однієї реальності сьогодні, але я можу уявити ще одну реальність завтра». І єдиний спосіб, щоб дізнатися, щоб побачити по-різному, щоб реалізувати його.

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: monocler.ru/pochemu-myi-vidim-zritelnyie-illyuzii/