Тетяна Чернігівська: За існування геній, людство сплачує величезну ціну

Нейролінгвіст і експериментальний психолог, доктор філології та біології, академік Норвезької академії наук Тетяна Черніговська дала лекції «Як інтернет змінив наш мозок».

23761

Що потрібно знати про мозок першим

Рецепт мозку виглядає так: 78% води, 15% жиру, а решта – білок, гідрат калію і сіль. Не існує нічого складного в всесвіті, ніж що ми знаємо, і що можна порівняти з мозком. До того, як я можу прямо змінити наш мозок, я буду говорити про те, як мозок дізнається і як він змінює, на основі поточних даних.

Ми можемо сказати, що зараз почалася мода для вивчення мозку і свідомості. Особливо свідомість, хоча це небезпечна територія, бо ніхто не знає, що це таке. Найгірше, що я можу сказати про це, що я знаю я. Відомий англійською мовою як перший досвід людини.

Це те, що ми сподіваємось, що майже немає тварин, і штучний інтелект ще не є. Однак я завжди рубаю всіх, що час не далеко, коли штучний інтелект усвідомлює себе як своєрідна індивідуальність. У той момент він буде мати власні плани, власні мотиви, власні цілі, і я запевняю вас, ми не введемо в це значення.

Звичайно, зрозуміло, що фільми зроблені і т.д. Пам'ятайте "Експертність" з Джонні Депп, як людина, dying, підключений до мережі? На прем'єрі цього фільму в Санкт-Петербурзі, під час скринінгу я чув одну людину сказати іншому: «Чернігівська писав сценарій. й

Тема мозку стала популярною, люди почали розуміти, що мозок є загадковою потужною, яка з якоїсь причини ми називаємо «мій мозок». У нас є окреме питання.

Що таке, що він закінчився в нашій черепі, в цьому сенсі ми можемо назвати його «ми». Але він незрівняний більш потужний, ніж ви.

«Я маю на увазі мозок і я інший?» ви запитаєте. Я кажу так. Ми не маємо повноважень над мозку, це робить своє рішення. Тексти пісень, а це означає: І це кладе нас в дуже ніжному положенні. Але розум має один трюк: сам мозок робить всі рішення, в цілому це робить все себе, але відправляє сигнал до людини – ви, кажуть, не хвилюйтеся, ви зробили все, це було ваше рішення.

Скільки енергії ви думаєте, що ваш мозок використовує? 10 Вт. Я не знаю, чи є лампочки. Можливий в холодильнику. Кращі мозки в кращих творчих моментах споживати, сказати, 30 Вт. Надкомп'ютер потребує мегаватів, а потужних суперкомп'ютерів споживають енергію, необхідну для електрифікації невеликого міста.

Мозок працює зовсім інакше, ніж комп'ютер. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.

Минулого року всі комп’ютери у світі були потужними як один людський мозок. Ви усвідомлюєте довгу дорогу, яка здійснила еволюцію мозку? Неандерталь після того, як деякий час перетворився в Кант, Ейнштейн, Goethe і далі в списку. Для існування геній ми платимо величезну ціну. Нервові та психічні розлади приходять в першу чергу в світі серед захворювань, починають перетворювати онкологію та серцево-судинні захворювання, які не тільки жах і кошмари в цілому, але, серед інших речей, дуже великий динамічний тягар для всіх розвинених країн.

Ми хочемо, щоб кожен був нормальним. Але норма не тільки що лягає на патології, але і що відпочиває на іншій патології з протилежної сторони - генія. Оскільки геній не є нормою. І, як правило, ці люди сплачують високу ціну за їх геній. Це величезний відсоток людей, які п'ють, або коментують самогубство, або мають шизофренію, або мають щось. І це величезна статистика. Це не бабуся, насправді.

Чим відрізняється мозок і комп'ютер?

Ми співпрацюємо з потужним комп'ютером. Але треба програмувати. У деяких програмах вже є, і деякі повинні бути завантажені там, і ви перекачуєте все життя до тих пір, поки ви померли. Ви завжди змінюєте, перебудовуючи.

У хвилині ми просто сказали, що мозок всіх нас, звичайно, вже перебудували. Основна робота мозку полягає в навчанні. Не в вузьким, тривіальним почуттям знаючи, хто Dreiser або Vivaldi є, але в широкому сенсі: він поглинає інформацію весь час.

Ми маємо понад сотні мільярдів нейронів. У різних книгах подаються різні фігури, і як їх серйозно брати. Кожен з нейронів, в залежності від типу, може мати до 50 000 підключень до інших частин мозку. Якщо хтось може розраховувати і розраховувати, він отримає квадроциклію. Мозок не просто нейромережа, це мережа мереж.

У мозку 5,5 вихованців інформації три мільйони годин перегляду відео. Три сотні років безперервного перегляду! Це відповідь на питання про те, чи ми перевантажимо мозок, якщо ми споживаємо інформацію про «необхідні». Ми можемо перезавантажити його, але не з "екстра" інформацією. Що таке інформація для самої мозку? Не просто знання. Він зайнятий, рухомий калій і кальцій через клітинну мембрану, як працює нирки, що робить гортань, як змінюється склад крові.

Ми знаємо, звичайно, що є функціональні блоки в мозку, які є локалізація функцій. Тексти пісень, а це означає: І ми думаємо, як фольги, що якщо ми робимо мовну роботу, мозок буде активувати ділянки, які зайняті мовою. Ні, вони не будуть. Саме вони будуть залучені, але також будуть залучені інші мозок.

Увагу і пам'ять буде працювати в цій точці. Якщо завдання є візуальним, то візуальна кора також буде працювати, якщо аудиторія - то аудиторія. Потрібні процеси завжди будуть працювати. Коротко, під час виконання будь-якого завдання в мозку не активується будь-яка окрема зона — мозок завжди працює весь. Що таке, що є для чого, здається, є, і в той же час вони не здаються.

Наші мозки мають різний спосіб організації пам'яті, ніж комп'ютери — вони організовують семантично. Це, наприклад, інформація про собаку не лягає в місці, де зібрана наша пам'ять тварин. Наприклад, вчора собака наконувала чашку кави над жовтою спідницею і я завжди буду мати собаку цієї породи, пов'язаної з жовтою спідницею.

Якщо я пишу простий текст, який такий собака пов'язаний з жовтою спідницею, я буду діагностувати дементію. Тому що згідно з земними нормами собака повинна бути серед інших собак, а спідниця поруч зі сорочками. І відповідно до божественних правил, тобто правила мозку, спогади в мозку, де вони хочуть. Для того, щоб ви знайшли щось на комп'ютері, необхідно вказати адресу: папку так-і-со, файл так-і-со, і ввести ключові слова в файлі. Мозок потребує адреси, але він вказаний дуже різним чином.

У нашому мозку більшість процесів працюють паралельно, при цьому комп'ютери мають модулі і працюють послідовно. Це просто схоже на комп'ютер, що робить багато роботи одночасно. Насправді це просто стрибає від завдання до завдання дуже швидко.

Наша короткочасна пам'ять не організована як на комп'ютері. У комп’ютері є «важке програмне забезпечення» та «програмне програмне забезпечення», а в апаратному забезпеченні головного мозку та програмне забезпечення. Ви можете подумати, звичайно, що апаратне забезпечення мозку є генетичною. Але ті програми, які наші мозкові насоси та інсталяції протягом усього життя, після того, як, стають залізом. Що ви навчитеся впливати на гени.

Мозок не живе, як голова професора Довелла на тарілці. Він має тіло - вуха, руки, ноги, шкіра, тому він запам'ятовує смак помади, запам'ятовує те, що це означає "свербіжний свербіж". Негайна частина. Комп'ютер не має цього тіла.

Як віртуальна реальність Змінити мозок

Якщо ми сидимо весь час в Інтернеті, то є те, що визнано в світі як захворювання, а саме комп'ютерна залежність. Обробляється тими ж спеціалістами, які лікують наркозалежність, які п'ють міцні напої, а в цілому різні манії. І це дійсно наркоманія, не тільки страшна.

Однією з проблем, які виникають при комп'ютерній залежності, є позбавлення соціальної комунікації. Такі люди не розвиваються, що зараз вважається одним з останніх (і потім elusive) привілеїв людини в порівнянні з усіма іншими сусідами на планеті, а саме можливість побудувати модель психіки іншої людини.

У Росії немає хорошого терміну для цієї дії, на англійській мові це називається теорія розуму, яка часто ідіотично перекладається як «теорія розуму» і не має нічого спільного з ним. Але це дійсно означає, що вдається виглядати на ситуації не з власними очима (бруньками), а з очима іншої людини.

Це основа спілкування, основа навчання, основа емпатії, емпатії та ін. І це налаштування, яке приходить, коли людина навчається. Дуже важливо. Ті люди, які не мають цього налаштування, повністю є хворими з аутизмом і хворими з хізофренією.

Сергій Миколайович Yenikolopov, великий фахівець з агресії, говорить: нічого не може замінити дружню допою. Він глибоко правий. Комп'ютер вниз, його можна вимкнути. Коли людина вже «навчила» кожен в інтернеті, він думав, що він повинен їсти котлет, відключивши комп'ютер. Я повертав його, і вони знову живі. Такі люди позбавлені навичок соціальних комунікацій, вони не падають в любов, вони не знають, як це зробити. І в цілому виникають проблеми з ними.

Комп'ютер - магазин зовнішньої інформації. І при виникненні зовнішніх ЗМІ почалася людська культура. Чи закінчилася людська біологічна еволюція?

І до речі, це серйозна справа. Генетики говорять над тим, що все інше, що розвиває нас культурою. "Як ви знаєте, чи не секрет?" Як довго ми на планеті? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Анти, наприклад, жити 200 млн. років, порівняно з нашими 200 000 років, що є мілісекундним. Коли почалася наша культура? Гаразд, 30 000 років тому, я згоден до 50 000, 150,000, хоча я не був. Це просто момент. Давайте жити ще мільйон років і ми побачимо.

Збереження інформації стає все більш складним: всі ці хмари, які висять наші дані, бібліотеки, бібліотеки, музеїв ростуть кожні другий. Не знаю, що це зробити, бо ця інформація не може бути перероблена. Кількість статей, пов’язаних з мозком, перевищує 10 млн – вони просто не можуть прочитати.

Щодня десять грандіозних виходить. Ну, що я повинен робити з цим? Доступ до цих складських приміщень стає більш складним і дорогим. Доступ не є читацьким квиток на бібліотеку, але освітою, яка надається людині і ідея про те, як отримати цю інформацію і що робити з ним. Освіта набуває довший і найдорожчий.

Не важливо, хто сплачує, чи є студентом або державою або спонсором, що не є точкою. Дуже дорогі. Таким чином, ми не можемо уникнути контакту з віртуальним середовищем. Ми знайдемо себе в світі, що не просто складається з інформації, це рідкий світ. Це не просто метафор, використовується термін рідини світу.

Рідина, тому що одна людина може бути представлена в десяти осіб, в десяти прізвищах, і ми не знаємо, де він є. По суті, ми не хочемо знати. Яка різниця робить це, якщо він сидить в Himalayas прямо зараз, в Перу або в наступному номері, або якщо він не сидить в будь-якому місці, і це імітація?

Ми знайдемо себе в світі, який став неприйнятним об'єктом: це не відомо, хто його заражають, чи всі живі люди в ньому або ні.

Ми думаємо, що ми маємо дистанційне навчання, адже це доступ до всього! Але така підготовка вимагає дуже обережного вибору того, що взяти і чого не приймати. Ось історія: Я недавно купив авокадо для соусу гуакамоле, і я забув, як це зробити. Що робити? Чи можна це вирізати, наприклад, або блендер обов'язково? Я ходжу в Google за секунду, і я отримую відповідь. Це, очевидно, не важлива інформація. Якщо я зацікавила, що граматика мала Sumerians, то останнє місце я буду у Вікіпедії. Так мені потрібно знати, куди шукати. Це там, де ми приїжджаємо з незручним, але важливим питанням: Скільки коштує цифрові технології?

Що таке проблема Google та онлайн-освіти

Все, що навчається, стимулює наш мозок. Навіть ідиотичний. Я не маю на увазі сидячи в класі та читанні підручники, Я маю на увазі будь-яку роботу, яка виконана мозку і важко для мозку. Арт передається з майстра до студента, від людини до людини. Ви не можете вивчати приготування їжі з книги, це не працює. Ви повинні стояти і подивитися, що робить іншу людину.

У мене є чудовий досвід. Я був відвіданий другом, і матір його зробляв тістечка, які тільки їсти на небі. Я не знаю, як запекти. Я кажу її, "Одно продиктувати рецепт до мене", який не говорить мені розуму. Вона диктувала мені, я написав його все вниз, зробив це точно... і кинув все в сміття! Не можна їсти.

Смак для читального комплексу, цікава література не може бути інстильована дистанційно. Для того, щоб сидіти на інтелектуальній голці і отримати привід. Є багато чинників, які електрони не передають. Навіть якщо ці електрони передаються у форматі відеолекції, це ще не так.

Будь ласка, дайте 500 мільярдів людей, які отримують цей дистанційний навчання. Але я хочу, щоб отримати традиційну освіту. Я сказав інший день, що було прийнято рішення, що діти не будуть писати своїми руками, але тільки на комп'ютер. Письма - це дрібні моторні навички не тільки для рук, це моторні навички правильного місця, яке, зокрема, пов'язана з виступом і самоорганізацією.

Є деякі правила, які застосовуються до когнітивного та креативного мислення. Один з них полягає у видаленні когнітивного контролю: щоб зупинити пошук і боятися помилок, не переглядаючи те, що ваші сусіди роблять, щоб зупинити блювотні себе: Я не можу зробити це, в принципі я не можу це зробити, я не повинен почати, я не готовий. й

Давайте думки про те, що вони пливуть. Вони повинні йти, де вони повинні йти. Мозок не повинен бути зайнятий з обчислювальною роботою, як калькулятор. У деяких компаніях, які можуть дозволити собі це (Я знаю, що є деякі в Японії), вони наймають божевільну людину, абсолютну хіппі поведінкою.

Він заважає всіх, не завадить всіх, отримує гроші за нічого, не заходить в костюм, так як він повинен, але в деяких сором'язливих джинси. Він сидить там, де не потрібно, він перевертає все, він курить, де ніхто не допускається, і він дозволений, викликає потужну негативну реакцію. А потім раптом він каже: "Ви знаєте, це тут, і це тут." Результатом є $5 млрд прибутку.

Середня кількість Пошуків Google в 1998 р. склала 9,8 тис., тепер існує 4.7 трильйон. Я маю на увазі, дикі номери. І що ми бачимо, це те, що зараз називається Google Effect: ми сидимо на задоволення отримання інформації дуже швидко в будь-який момент.

Це призводить до того, що у нас є інший вид пам'яті. Робоча пам'ять стає хорошою, але дуже короткою. Ефект Google є те, що ми дивимося на наші пальці, які, як, покінг пальця, йде він.

У 2011 році в журналі Science показали, що студенти, які мають постійний і швидкий доступ до комп'ютера (і зараз, все, тому що у кожного є таблетки) можуть пам'ятати набагато менше інформації, ніж ті, які були студенти до цієї епохи. Це означає, що мозок змінився з тих пір. Ми зберігаємо в довгостроковій комп'ютерній пам'яті, яку ми повинні зберігати в наших мозку. Це означає, що наш мозок відрізняється. Тепер все відбувається, щоб стати додатком до комп'ютера.

Ми залежимо від деяких джмлерів, щоб вимкнути які ми повністю непідготовлені. Чи можна уявити, скільки ми від нього залежать? Більшість Google ми маємо, чим менше ми бачимо Google в ньому — ми довіряємо його повністю. Що ви думаєте, що ви не лежачи до вас? Ви можете, звичайно, об'єкт до цього: як я можу припустити, що мій мозок не лягає мені? І тоді я замкнувся, бо я нічого не збираюся, і я лежаю до мого мозку.

В Інтернеті, на віртуальних світах, ми починаємо втратити себе як фізичні особи. Ми не знаємо, що ми більше не знаємо, що ми говоримо. Можливо, ви думаєте, що ви йдете на різні люди, але ви насправді одна людина замість восьми імен, або навіть тридцять.

Я не хочу сприйматися як ретрограде — я витрачаю дику кількість часу на комп’ютер. Я недавно купив собі планшет, і я запитую себе: що пекло, чому я на голці весь час, чому вони дають мені цю версію Windows і цю версію? Чому варто витрачати свої дорогоцінні клітини — сірі, білі, всі кольори — задовольнити амбіції деяких інтелектуальних реакс, які технічно добре підготовлені? Немає інших варіантів. Я думаю, що я буду кінець на цю замітку.

Автор: Юлія Гусарова