502
Принцип придатності їжі.
У 1902 р. великий лікар-фізіолог І. П. Павлов публікував роботу «В роботі органів травлення». Він знайшов, що для кожного продукту, організм виробляє ферменти та соки, що входять до складу, «солодкі соки» та ін. Ця робота дав поштовх до наукової думки у формуванні базових правил поєднання продуктів харчування на фізіологічному та біохімічній основі.
Багато науковців світу проводяться численні науково-дослідні дослідження щодо поєднання продуктів харчування. Цікаві дослідження проводили всесвітньо відомий доктор Герберт М. Шелтон. Свою роботу створив науку харчування, яку він назвав «Ортотрофію», де він чітко сформульував основні правила поєднання продуктів харчування (функція продуктів):
Ім'я * Не їсти концентрований протеїн і концентрований вуглевод. Це означає: не їсти горіхи, з крупами і солодкими фруктами.
Ім'я * Не їсти вуглеводи і кислу їжу одночасно. Це означає не їсти горох, квасоля, банани, дати та інші вуглеводні продукти з лимоном, апельсином, грейпфрутом, ананасом, журавлиною, томатами та іншими кислими продуктами.
Ім'я * Ніколи не їсти два концентровані білки в одній їжі. Дві білки різних видів і різні композиції вимагають різних травних соків і різних концентрацій. Ці соки не випускають в шлунок одночасно. Тому завжди слідувати правилам: один білок в часі.
Ім'я * Ніколи не їсти жири з білками. Рослинна олія не повинна їсти горіхами та іншими білками. Жир пригнічує дію шлунково-кишкових залоз і гальмує випуск шлунково-кишкових соків.
Ім'я * Не їсти кислі фрукти з білками. Апельсини, лимони, помідори, сосни, вишні, кисла слива, кислі яблука не можна їсти горіхами. Чим менш складні харчові суміші, тим простіше наші страви, тим ефективніше наше травлення.
Мелон завжди слід їсти окремо і, як будь-які фрукти, на порожньому животі, 1 годину 20 хвилин до їжі.
У салатах, говорить Г. Шелтон, не слід додавати рослинні масла, ні кислоти. Кислоти заважають поглинання крохмалю і білків. Якщо до корму додають неемульсійні жири, випуск гідрохлоридної кислоти в шлунку стає слабким або повністю відсутнім. Жири також заважають поглинанню білків. Краще заповнювати салати, при необхідності з рослинними соками. Сік капусти та інших овочів додають в їжу значно збільшує випуск шлункового соку. Крім того, сіки значно підвищують вміст ферментів.
Жири найскладніші для травлення в організмі. Жир навіть в невеликій кількості сповільнює випуск шлункового соку. Сік капуста практично повністю протистоює гальмівний вплив жирів на випуск шлунково-кишкового соку і мобільності шлунка.
Фрукти з'їдають з будь-якої іншої їжі, незважаючи на високу харчову цінність, перетворять всю їжу в обертову масу. При поєднанні з іншими харчовими продуктами легко легко ферментів фруктів. Краще їсти їх окремо, перед їжею, кислим і солодким - в одному прийомі, і солодким - в іншому. Для їх засвоєння плоди вимагають 65-80 хвилин. Якщо їсти їх разом з їжею, яка вимагає декількох годин, щоб засвоюватися, процес травлення буде серйозно порушений.
Як це не дивно, але їжа ідеально повинна бути споживана окремо, на жаль, наші смакові бутони не зможуть повністю плести від смакових атак. Тому зараз потрібно їсти, як вона виходить. Потім поступово відмовитися від деяких страв. Непристойна відмова від всіх страв загрожує поломками, зниженням настрою, апатією і навіть депресією.