12
Мистецтво серенції: чому важливо вміти

У сучасному світі, де швидкість, ефективність та продуктивність були підвищені до абсолютних, ми так звикли до постійного руху до цілей, які ми майже забуваємо мистецтва серена. Наші календарі заповнюються зустрічами, переліками завдань є нескінченні, а думки зайняті планування майбутнього або хвилювання про минуле. Але що якщо ключ до виконання життя не хоче, але давайте йти?
Парадоксально, точно коли ми віддаємо контроль і зупинимо занепокоєння про наслідки, які ми часто відчуваємо найяскравіші і незабутні враження. Наукові дослідження підтверджують, що стан безтурботності не тільки приносить емоційне задоволення, але і сприяє кращому психічному та фізичного здоров’я.
Нейрофізіологія безтурботності: що відбувається в мозку
Коли ми перебуваємо в стані постійного натягу і контролю, наш мозок активно залучає до префронтової кори, області, відповідальної за планування, прийняття рішень і самоконтроль. Хоча ця частина мозку неймовірно важлива для виживання і досягнення цілей, її безперервна активність призводить до виснаження нервової системи.
Дослідження Матвія Келенсуорт Гарвардського університету показали, що люди, які свідомо постійно зайняті думки про минулий або майбутній досвід меншого щастя, ніж ті, хто знає, як бути в даний момент. У цьому випадку за замовчуванням система мозку, активована в стані спокою і серенності, грає ключову роль у формуванні креативних ідей, самовідомості і емоційного благополуччя.
Стан потоку: найвища форма безтурботності
Психолог Михай Цсиксентміхалий розповів про особливий психологічний стан, який він назвав потік. У такому стані людина повністю вбирається в діяльності, втрачає почуття часу і забуває про зовнішні турботи. Цікаво, що стан потоку відбувається, коли ми перестаємо турбуватися про результати і повністю відмовляємось до процесу.

Згідно з дослідженням університету Чикаго, люди, які здатні досягти потоку принаймні один раз в день, звіт значно вищі рівні задоволеності життя і стійкості. Зауважте, що досягнення цієї держави не вимагає особливих навичок або умов - просто навчайтеся пускати контроль і повністю зануритися в поточну діяльність.
Історична перспектива: мудрість давніх практик
Ідея пуску на контроль і безтурботне існування не нова. Стародавні філософські системи запропонували подібні концепції до появи сучасної психології.
У Таоизмі це поняття Ву-вей є принципом недіяльності або невіолевої дії, що надає гармонійне існування відповідно до природного перебігу речей. Буддизм навчає неприпустимості до результатів та прийняття цього моменту. Навіть фото у Стародавньої Греції розвивалися поняття розрізнених речей, які знаходяться в нашому контрольі з речей, які знаходяться за межами нашого контролю.
Ми не страждаємо від того, що відбувається, але через наше ставлення до того, що відбувається. - Епікет
Практичні рекомендації: як навчатися
7 Стратегії розвитку мистецтва безтурботності
- Розумна медитація. Навіть 10 хвилин щоденної медитації допомагають розвивати здатність помітити ваші думки без вкладення на них. Дослідження показують, що регулярна практика розуму знижує активність амигдали, центр тривожності мозку.
- Методика Трьохденний. Якщо у вас виникли проблеми, запитайте себе три питання: «Чи можу я зробити різницю?», «Чи не хвилюватися?», «Чому важливо в рік?» Цей метод допомагає усунути незначні проблеми.
- Планований час для занепокоєння. Налаштуйте близько 15-20 хвилин, щоб думати про проблеми. При порушенні думки, що відбуваються в іншому часі, відкласти їх до цього часу.
- обряд відпустки. Створіть символічний жест або дію, щоб звільнити непотрібні думки—наприклад, напишіть тривожність на папері і вигорніть його, або уявіть відпуск повітряної кулі проблемою.
- Практична подяка. Написати три речі, які ви вдячні за кожен день. Відповідна увага від проблем до позитивних аспектів життя.
- Фізична активність в державі свідомості. Виберіть вправу, яка дозволяє повністю зосередитися на ваших відчуттях тіла - плавання, йога, біг або навіть ходьба може стати формою руху Медитація.
- Ось і зараз техніка. Коли ви відчуваєте себе чуйним, помітите п'ять речей, які ви бачите, чотири речі ви можете зв'язатися, три речі, які ви чуєте, два запахи і один смак. Ця вправа миттєво приносить вам назад в даний момент.
Історія трансформації: Від контролю за свободою
Марина, 42-річний фінансовий аналітик, проживала в ідеалі і в цілому контроль за роками. Її щоденник забарвлюється за хвилину, і будь-яке відхилення від плану викликало велику тривогу.
«Я був впевнений, що якщо я розслаблений мій контроль трохи, мій весь життя згорнеться», – каже вона. Парадоксально, це коли я змушений був відпустити контроль через несподіване захворювання, яке я знайшов, що багато речей працювали на власній, і деякі проблеми, які я був хвилюватися, щоб бути безперечно.
Після її відновлення Марина представила кілька обрядів в її житті, щоб допомогти підтримувати баланс між цілеспрямованістю і відпускаючи йти. Вона тепер починається щоденно з медитації, і один раз на тиждень вона влаштовує «день без планів», коли вона дозволяє виконувати спонтанні бажання.

Наукові докази ефективності безтурботності
Результати нейробіологічних досліджень за останні роки переконливо довели позитивний вплив стану безтурботності на здоров’я. Дослідники в Університеті Каліфорнія Сан-Франциско виявили, що люди, які практикують розумову пуску, демонструють:
- Зниження рівня кортизолу, гормон стресу
- Покращена імунна функція
- Вища активність теломерази, ферментів, пов'язаних з довготою
- Більш ефективне функціонування парасимпатичної нервової системи, відповідальної за відновлення організму
- Зміцнення нервових з'єднань в зонах мозку, відповідальних за емоційне регулювання
Особливо цікавим є університет Wisconsin дослідження, який виявив, що регулярна практика серенності і пусконаходу пов'язана з збільшенням обсягу сірої речовини в передфронтових корах і hippocampus, області, пов'язані з прийняттям рішень і пам'яттю.
Баланс між цілеспрямованістю і безтурботністю
Важливо розуміти, що мистецтво безтурботності не викликає повного відмови від цілей або незгодності. Про досягнення мудрого балансу між аспірацією та відпуском.
Як психолог Карл Юнг відзначає, що ми тільки досягаємо того, що ми хочемо, коли ми зупинимо для нього. Цей парадокс підтверджується багатьма дослідженнями: надмірне фокусування на результат часто перешкоджає його досягненню, при цьому здатність насолоджуватися процесом і пускати контроль створює оптимальні умови для успіху.
Циклічне життя: періоди напруження та релаксації
Природа існує в циклах: день замінюється ніч, літо - взимку, приплив - ebb. Життя людини і психіку також потрібно чергування активності і відпочинку, напруження і релаксація.
Хронобіологічні дослідження показують, що наші тіла функціонують відповідно до циркадієвих ритмів, створюючи природні періоди високої продуктивності та необхідного відпочинку. Стійкість до цих ритмів — спроба бути постійно активною та контролінгу — виводить ресурси організму та психічні ресурси.
Шлях до повного життя через мистецтво летіння
Уміння дати йти від ситуації і насолоджуватися безтурботністю не розкіш, але необхідна майстерність для повноцінного життя в сучасному світі. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Практика свідомого відпуску не є одноступеневим рішенням, але поступовим процесом, що вимагає терпіння і консистенції. Починайте невеликий: візьміть кілька хвилин на день медитації, намагайтеся відмовитися від планування вихідних або довірити свою інтуїцію, щоб зробити невелике рішення.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Словник термінів
Попередня кора
Площа мозку розташована переднього лобу. Відповідальний за комплексні когнітивні процеси: планування, прийняття рішень, прогнозування наслідків, соціальна поведінка та самоконтроль.
Збій мозку
Неурална мережа мозку, активний відпочинок і при відсутності фокусу на зовнішніх задачах. Асоціюється з функціями, такими як самодосвідомість, мислення про себе та інших, запам'ятовування та планування майбутнього.
Потоки
Психологічний стан загальної занурення в діяльності, що супроводжується високою концентрацією, почуттям контролю, втратою самовіддачності і спотворенням сприйняття часу. Термін був опублікований психологом Міхай Цсиксентміхалом.
Ву-вей
Концепція в філософії таоісти, в прямому сенсі «не робити» або «не робити». Це означає, що відповідно до природного перебігу речей, без запліднення або резистентності природних процесів.
Закупівля
У буддійській філософії, держави браку прихильності до бажань, думок та очікувань. Не означає апатію або байдужість, але досить прийняття реальності як це.
чуйність
Практика усвідомленості зосереджена на сучасному моменті, приймає ваші думки та почуття без оцінки їх. Вчені довели позитивний вплив на психічне здоров’я.
Свідомий відпуск
Практика навмисно випускає негативні думки, почуття або ситуації з повною обізнаністю процесу, на відміну від пригнічення або уникнення.
фістінг
Гормон стресу виробляється наднирковими залозами. Хронічно підвищені рівні кортизолу пов'язані з хостом негативних наслідків здоров'я, включаючи пригнічення імунної системи та метаболічних порушень.
Проксимус
фермент, який захищає кінці хромосом (теломери) від скорочення під час поділу клітин. Діяльність Telomerase пов'язана з процесами старіння і довголіття.
Якщо ви хочете завдати шкоди іншій людині, ви покараєте себе.
Про знецінення: психологія, екологія життя і шлях до зрілості