Про знецінення: психологія, екологія життя і шлях до зрілості

Ми всі знаємо біль, що йде від казки, «Ви не робили нічого особливого». Оцінювання не просто грубість або недооцінка. Це тонкий, іноді несвідомий механізм психіки, за допомогою якого ми захищаємо наше крихке само. Але знецінення отруєння. Поєднання відносин, розвитку та внутрішнього балансу.

Що таке знецінення?
Науково-мовний, знецінення Психозахисний механізм захисту, в якому людина знижує значення досягнень, почуттів або потреб інших (або себе) для підтримки або збільшення власної гідності.

Зловживання може прийняти форму:
  • сарашка і недбалість;
  • тиша зусиль і успіхів;
  • Порівняння: «Дуже, інші краще. й
  • «Я не гідний. й

Чому ми знаємо?
Оцінювання – це спосіб збереження вразливої позитивної самооцінки. Коли хтось навколо нас досягає успіху, і ми відчуваємо «попередня», це простіше, ніж розпізнати чужу гідність і вижити власну небезпеку.

Головна Оцінювання не зло. Це сигнал. Визначте, що щось всередині нас вимагає догляду, визнання, підтримка.

Історія життя.
Марина, успішний архітектор, нагадує: “Коли я зробив мій диплом, батько сказав: “Чому, це просто випускник.” Я не спить на день. Що болить коментар. Я зрозумів пізніше, що він сказав, що тому що він хотів бути архітектором, але він не міг. Його слова не про мене, але про його біль.

Як знищити нас і стосунки?
У короткостроковому терміні створюється ілюзія контролю. Але з часом:
  • Конфіденція у тісних зв’язках;
  • пригнічені емоції накопичуються;
  • Утворюється анксійний або уникає вкладення.
  • Самооцінка не залежить від зовнішніх факторів.

Як перестати боляче інших і себе?
1,1 км Зверніть увагу на ваші реакції.
Часто буває автоматичне. Пауза – перемога. Як мені зараз? й

2,2 км Визначте значення
«Я пишаю себе за цим кроком». Справжнє визнання є потужним перетворенням.

3. У Забезпечити внутрішню рану.
Оцінювання є симптомом. Зцілення вимагає боротьби з травмою: за допомогою психотерапії, медитації, боділі практики. Повернувшись до себе не слабкий, він сміливий.

Практичні поради
  • Зберігайте журнал про визнання – напишіть 3 ваших досягнень щодня.
  • Застосовувати техніку зворотного вигляду: Як ви оцінюєте цю дію 10 років відтепер?
  • Окремі факти з інтерпретацій. "Чому мовчить." "Не оцінить мене."

Поради психолога: Замініть фразу «це неспроможність» з «Я не повністю розумію». Ця проста зміна мови змінює сприйняття реальності.

Висновок
Оцінювання не ворога. Це дзеркало. Ведуться, куди болить, де ми вразливі. Замість того, щоб відкинути її, ми можемо використовувати його як шлях до внутрішньої зрілості. Справжня екологія життя - це дбайливе ставлення: до себе, до близьких, до почуттів.

Глосарій
  • Оцінювання Захисний механізм, що знижує важливість дій, почуттів або досягнень.
  • Самооцінка Тематична оцінка власної цінності на основі вірувань та досвіду.
  • Психологічний захист Несвідомі процеси, які допомагають впоратися з внутрішнім конфліктом або тривожністю.
  • Ударне кріплення Візерунок поведінки, в якому людина відходить від тісних відносин для страху болю.
  • Травма. Сильний психоемоційний досвід, який залишає слід у сприйнятті та поведінці.
  • переклад Предметове пояснення фактів або подій, які не завжди збігаються з реальністю.