13
Самокритика: Як зупинити отруєння себе
Надмірна самокритика – одна з найбідніших форм саморуйнівного ставлення. Коли внутрішній голос нескінченно повторює “Ви не робили це досить”, “Ви не розумні, досить красиві, успішні”, виникає реальна самофлягація, знищує впевненість і блокує особистісне зростання. Ми звикли думати, що самокритик є ознакою скромності та самооцінки «адекват». Але якщо ви не встановлюєте здорові межі, ви можете буквально почати отруєти себе зсередини, приводячи до почуття безпорадності і хронічного стресу.
Сучасне дослідження Американської психологічної асоціації (APA) підтверджує, що неконтрольоване самокритичність може призвести до розвитку депресивних станів, зменшення мотивації та припинення міжособистісних відносин. В той же час людина не завжди розуміє, що корінь багатьох проблем лежить в його ставлення до себе. В результаті будь-яка помилка або невідповідність високим стандартам сприймаються як особиста катастрофа.
Як ви знаєте, чи є ваш самокритик? Як вчасно помітити негативні внутрішні відносини і перетворити самокритичний діалог на конструктивні відгуки? У цій статті ми розглянемо характер самокритики, аналізуємо, коли вона стає небезпечною, і даємо рекомендації щодо того, як зупинитися у внутрішньому репрокасі.
Головна
Чому виникає занадто багато самокритиків?
Коріння підвищеної самокритики часто походять до дитинства, коли дитина звикла до суворих оцінок і критики від батьків, вчителів або однолітків. «Ви завжди повинні бути кращими, без помилок», «Якщо ви не струнете – це ознака слабкості». У дорослому житті така віра може бути трансляцією до себе: «Я невигідний, адже я не досягла успіху», «все про мене більш успішним, ніж я. й
- Порівняння з оточенням: Соціальні медіа та соціальні норми сприяють тому, що ми бачимо тільки фасад чужого «сухого» і постійно відчуваємо неприпустимо.
- Ідеалізація досягнень: Люди з високим самокритиком, як правило, роблять непристойні плани і самі поганяють для найменшого відхилення від ідеального.
- Грунт судового рішення: Фир «дивний некомпетентний» генерує постійний внутрішній моніторинг, що призводить до саморозвитку на найменшому наданні.
Коли небезпечна самокритика?
У певній формі, самокритика може бути корисною. Вона стимулює розвиток, допомагає не застоїти в зоні комфорту і вчитися від помилок. Однак лінія між раціональним відображенням і деструктивним самокритиком дуже тонка. Ось деякі ознаки попередження:
- Персистентна провина або голка: Ви, як правило, не тільки для реальних помилок, але і для обставин, які ви не маєте впливу.
- Зменшена мотивація: Замість того, щоб забезпечити кращий результат, ви потрапляєте в апатію або прокрастинацію для страху «не ідеальний». й
- Висока тривожність: Самокритика ручиться з очікуванням провалу, через який внутрішній фон тривожності стає постійним.
- Проблеми взаємозв'язку: Самокритична особа може «перенести» цю критичку близьким або, навпаки, уникати рапсументу, враховуючи себе невигідність любові.
7 способів зупинити самокритику
1,1 км Однією з ключових помилок в самокритиці є настій невдалої дії і власної гідності людини. Наприклад, фраза «Я поганий фахівець, бо я не змогла» замінена «Я не вдалося завершити завдання як заплановане». Важливо відрізнити «зміщення в певній ситуації» і «Я поступаюся в усіх сферах життя. й
- «Я зробив помилку, але я не помилився. й
- Перерахування внутрішнього діалогу: А замість "Я некомпетентний" -- "Я повинен вдосконалити свою майстерність" або "Це був непростий проект, варто аналізувати те, що пішов неправильно."
2,2 км Якщо самокритика стає звичкою, мозок починає «миття» позитивних аспектів. Доброго дня, коли ви записуєте будь-які досягнення, від малих до великих. Навіть «Я зумів завершити завдання на день раніше» або «Я побігти кілометром більше звичайного» - це гарна причина помітки мого прогресу.
- Зробіть це ясно: Охарактеризуйте, що ви здатні багато.
- Частота запису: Спробуйте записувати хід щоденно або принаймні один раз на тиждень, щоб сформувати нове когнітивне поле позитивного саморобства.
3. У Люди з великим самокритиком часто не знають, як приймати похвалу. При близьких або колег говорять теплі слова, фільтр перетворюється всередині: «Я не заслугую.» Намагатися зупинитися на момент і свідомо дозволити собі відчувати приємні емоції від затвердження інших.
- Скажіть, що ви не знаєте. Ви навчитеся розпізнати свій власний бізнес.
- Аналізувати комплімент: Які конкретні риси або олені ви заробили свою похвалу? Це зміцнить розуміння, що ви робите щось добре.
4. Порівняння з іншими є найбільш поживним грунтом для токсичного самокритика. Ми бачимо інші образи «перфекту» (особливо на соцмережах) і починаємо відчувати, що ми не до певного стандарту. Але цей підхід позбавляє Вас від об’єктивності. Це набагато більш конструктивно, щоб оцінити власний прогрес щодо того, як ви були рік або місяць тому.
Запропонуйте себе, «Зроби я навчаю нові навички?» Чи можу я швидше за поставлені завдання? Чи можу я поліпшити фізичну фітнес або відносини? Цей вид позитивного фокусу допоможе вам побачити, що ви займаєтесь, а не стоячими.
5. Умань Корисна критика - це чіткий аналіз, що вказує на конкретні точки для поліпшення без перепаду до особистостей або застосування узагальнень. Деструктив також перетворює розмову в площину «Ви погані», «Ви ніколи не зробимо права». Застосовувати цей принцип до внутрішнього діалогу:
- Перевірте аргумент: Якщо ви зрозумілі докази, які ви можете поліпшити, це конструктивно. Якщо це просто самовиправлення, це деструктивна критика.
- Формуйте без “поворотів”, “не всі”: Абсолютні слова часто сигнальні, які ви перебуваєте в режимі самоблаго. Спробуйте використовувати «це час», «у цьому завдання», «у цих обставинах».
6. Жнівень Використовуйте «підтримуваний внутрішній критик» Спробуйте уявити, що у вас є «дві голоси» всередині: один суворий критик, інший – сміливий наставник. Коли критичний голос починає репресувати, уявіть «ментор» відповідь в стилі: «Так, було помилково, але ми ще можемо навчити урок і рухатися далі». Ця візуалізація допомагає балансувати внутрішній діалог.
- Ефект об'єкта: Ви перестаєте виявляти негативні думки і помітити їх ззовні.
- Будівництво самоемпатії: Навчіть себе, щоб розповісти про себе, як ви бажали другу.
7. Про нас Якщо самокритик настільки сильний, що ви відчуваєте себе «посмоктувати» і не бачите, корисно розглянути консалтинг з психологом або терапевтом. Спеціаліст допоможе зрозуміти основні причини самовизначення поведінки, розробити індивідуальні методи боротьби з ним і відновити здорову самооцінку.
Важливо розуміти, що професійна допомога не є ознакою слабкості, але спосіб якісно поліпшити життя, позбутися від емоційного навантаження.
Висновок
Самокритика може стати важливим інструментом для росту і розвитку, якщо він збалансований і конструктивний. Однак, коли цей інструмент перетворюється в зброю самозахисту, будь-яка помилка починає здаватися як катастрофа, а прагнення до досконалості перетворюється в паралізуючий ідеаль. У такій ситуації ви ризикуєте втратити не тільки віру в себе, але і радість життя, вміння повністю спілкуватися з іншими і рухатися вперед.
Основне завдання полягає в тому, щоб розпізнати ці деструктивні візерунки і навчитися замінити їх конструктивними. Для створення образу внутрішнього ментора, від обмеження порівняння з іншими, щоб прийняти щиру відповідальність за себе. Будь-який з них може принести помітне полегшення і поступово обробити обережне ставлення до власних помилок.
Ви не повинні бути ідеальними. Помилки є частиною природного шляху, і критичний вигляд себе не повинен знищити, але тільки допомогти виправити курс. Ви отримаєте доступ до свого істинного потенціалу, зможете прибрати збої та ще підтримувати впевненість та внутрішню гармонію. Почати зараз – зупинити отруєння себе, стати вашим союзником і переходити в сторону щасливця і більш виконання життя.