Стрес в еміграції: 4 етапи адаптації в новій країні

АдаптаціяРадість і почуття, що немає бар’єрів щастя, як правило, тільки перші і один з найкоротніших етапів, щоб пройти через переїзд в нову країну. Як тільки евфорія, виникає багато проблем - від повсякденних питань з серії «Як оплатити електрику?» і «Чи потрібно зафіксувати велосипед?» до більш детального пресування «Як знайти друзів і не стати знахідкою?».

Автор популярної наукової книги про еміграцію «Як переїхати на іншу країну і не вмирати довге для дому»Оксана Корзун Вивчив наукові дослідження, які проводилися на цій темі протягом останніх 50 років і спілкувалися з видатками з різних країн.

8128664

Український переклад І. Огієнка

Наприкінці ХХ ст. вчені зацікавили процеси адаптації мігрантів до нових умов життя та культурного шоку, оскільки міграція стала спільною частиною життя практично в кожній країні. Кілька теорій були розроблені, які можуть описати механізм адаптації до нової країни. Найвідомішою і найбільш суперечливою теорією стала У-поточна адаптація, представлена Калерво Обергом у 1954 році, а пізніше багаторазово навчалася і рафінована іншими дослідниками.

Ця теорія неодноразово критикувала за те, що вона не може відповідати різноманітності людського досвіду. Але в останні 50 років не розвивалася інша теорія, яка більш доречна, ніж крива U. Незважаючи на те, що її недоліки та надмірна умовна природа, вона була підтверджена в частині або в цілому кількома дослідженнями інших авторів.

Етапи та етапи адаптації, відповідно до У-виходу, не завжди не мають обов’язкового та повного проходження всіма мігрантами. Деякі люди пропускають частину етапів, хтось застрягає на одному і не рухається. Є багато чинників, які впливають на кінець регулювання і етапу, людина може пройти через повністю адаптовані - такі як рівень освіти, очікування нової країни, культурна відмінність і багато інших.

Першим етапом адаптації є туристична, людина відчуває евфорич від руху, «Я тут, я змогла, для мене немає перешкод. йй Цей етап передбачає зменшення критичного мислення до реальності, гасіння зосереджена на приємних відчуттях, нових місцях, різноманітності магазинів, нових смаків, навколишнього середовища, розваг. Крім того, часто еміграція передувала нервовим переїздом і період збору документів - на цьому етапі людина розслабляє і видихає.

Цей етап зазвичай триває короткий час. Калерво Оберг говорить про кілька днів і до 6 тижнів. Варто відзначити, що це більше про повсякденне відчуття новизни від зміни пейзажу, а менше про полегшення від перебування місця проживання, яке не сподобалося.

І, нарешті, вдалося переїхати, бо близько 5 років до того, що я був будувати план для переміщення сім'ї з міста, де ми прожили, щоб кожен був щасливим. Решта почуття може бути оцінена як дружній інтерес до того, що навколо. Радість руху все ще не підлягає, тому що в Росії, з нашої точки зору, ситуація тільки погіршиться, інтерес до того, що навколо опинився на порівняно низькому рівні. Аріна, Канада, 1,5 років в іншій країні

У другій фазі фази поступового розпаду проблеми повільно ескалують. У емігрантів ще свіжі спогади про старі країни і неминуче починають порівнювати і зазвичай не вигідно для нової країни.

Найчастіше це пов'язано з стереотипами, які він жив з країною вильоту - тепер вони можуть зіткнутися з реальністю і часто це викликає необхідність реконструювати власні погляди.

На цьому фоні відбувається поступове зниження настрою, так як необхідність інтегруватися в навколишнє середовище передбачає зіткнення з життям і життям іншої країни і може викликати негативні почуття, так як навичка спілкування в цій культурній системі ще не була розвинена або доведена в автоматичність. На цьому етапі виникає сильне почуття відчуження і відсутність почуття «будинку». й

Деякі люди можуть мати думки про власну неповноцінність, дискомфорт від спілкування з зовнішнім світом через нездатність розуміти людей в новій країні, відчуження. Нерідко це призводить до усвідомлених спроб зменшити зв'язок з іншими людьми, щоб ізолювати, є розчарування у виборі країни і в цілому в переїзді. Люди починають запитати про правильність їх вибору.

«Я дуже швидко зрозумів, що я не люблю більшість бельгій. Іноземці з великим креаком. Не про пити пиво, це про пошук людей, які говорять. Здратований ще багато, наприклад, запам'ятовує їх філістизм, що, замкнений власному світі, щось схоже на англійську вузькі. Хтось має сім'ю, хтось має місто, хтось має країну (або тільки його північну частину, де голландці говорили). Він був повністю з лінії з моїм світоглядом, де я маленька точка в великому, дуже різноманітному світі. І вона сповільнила багато розмов, і вона дійсно дратувала мене і сама. Анна, Антверпен, 2 роки в іншій країні

На цьому етапі мігрант може почати спілкуватися більше з колишніми співвітчизниками, як у людини, так і в Інтернеті, іноді висловлюючи свою агресію і роздратування при нездатності висловлювати її людям, які були причиною небезпечності. Зв'язок з співвітчизниками допомагає відчути себе на короткий час в безпечному середовищі, щоб розслабитися з іноземної мови, від стресу навчання нового соціального середовища, хоча це викликає напад довгого для старого життя.

«Анагер і подразнення, ні, я не знаходився. Для більшості випадків, коли ви закінчите роботу на різні місця, збираючи документи і документи, ви знайдете воронку, довге і ностальгію. Але досвідчений холодильник знає, що робити з ним все. Для мене найважчіша частина була відсутністю автомобіля і людей, які можуть допомогти оселитися. У перший тиждень або два ви перебуваєте в постійному стресі: пошук квартири, покупка все необхідне, регулювання платежів за електроенергію, воду і т.д. Тамара, Великобританія 5 років в іншій країні

Нова країна може здатися неправильною, лікологічною, агресивною, стереотипною і країною вильоту, навпаки, викликає приємні відчуття і здається розумним, правильним, безпечним. Ви не зможете зрозуміти, як вони реагують на речі.

р.

На цьому етапі іноді навіть здається, що локальні люди свідомо не хочуть спілкуватись і зробити життя важко (разом це не має сенсу - багато інтуїтивно зрозуміло відчуйте ворожість вибуху і реагують у вигляді).

«Я дуже зауважив про вступні іспити та візу, яка ще була у виробництві. Багато речей мали збігатися самі, розвиватися і не тільки від мене, це почуття було неприємним. В іншому випадку не було ностальгії, відчуття, що я був незнайомцем – не багато (чутта, очевидно, я не локальний, але було відчуття дружби інших стосовно мене). Відчуття самотності було особливо в перший тиждень, а потім стало простіше. Я просто спробував не ставити себе по-одинці. Кіра, Відень, 1,4 років в іншій країні

На цьому етапі може бути небажання дізнатися нову мову і використовувати її в повсякденному житті, роздратування і небезпеку, що ви повинні дізнатися її на всіх - так людина намагається захистити себе від почуття провалу і страху, що ви будете сміятися, наприклад, коли спілкування не працює, або помилки в виступі, акцент чув або ви постійно просили.

Нерідко це може бути пов'язано з тим, що людина не приймає нового життя, боїться спілкування з місцевим населенням, що охоче до нього ворожі якості - відчуження, залягання. Ігнор мови виступає як захисний бар'єр - Я не розумію тебе, так що не можна відображати мене.

«Я зіткнувся з величезним психологічним бар’єром. Виявилося, що "Не даю, щоб помилитися", яка забивалася в дитинстві, не дає можливості говорити англійською - вона страшна, сором'язлива, болюча складна. Я не знаю, що мова дуже добре від мого точки зору, хоча є багато переселенців, які знають, що набагато гірше, ніж я, і відчувати себе абсолютно безкоштовно. У деяких місцях цей бар’єр подолав, я продовжую уроки мови з вчителями. Аріна, Канада, 1,5 років в іншій країні

Іноді в такій ситуації людина може бачити себе як відкриті, дружні, іноді з щирим бджолом, чому люди навколо нього не прагнуть спілкуватися з ним. Якщо ситуація змінюється і людина починає помітити особливості ворожості місцевим населенням, а на їх складі відкритість і дружби це може викликати агресію, спроби заявити себе за рахунок, оборонну поведінку, щоб не визнати своїх помилок, так як на цьому етапі це особливо складно.

Питання агресії та роздратування серед видатків – це велика тема для досліджень. Процес адаптації вимагає серйозної версії поглядів на життя, змінює людину зсередини як людину. Багато видатків в перші місяці можуть дуже болісно реагувати на зміну рольових моделей - в Росії ми були всі, але в новій країні все доведеться почати з початку. Учням нових речей неминуче супроводжується помилками в практиці, але для деяких людей, особливо тих, хто схильний до досконалості, ця ситуація може викликати розчарування і небезпечність.

Зацікавити, переживати неприємні емоції, часто не виражати їх на джерело проблеми - іншої країни і життя інших людей, і накопичувати їх в собі. Нерідко єдиним джерелом рельєфу є інші видатки або незнайомці онлайн.

Інші переселенці, які намагаються впоратися з зростаючою швидкістю пригнічених емоцій, навпаки, говорять тільки про дуже позитивні речі в їх житті, іноді перебільшуючи, не хочеться допускати себе в проблемах.

У процесі адаптації часто стикаються відчуття втрати ролі - тепер все доведеться знову почати, з чистим шифером, деякі люди можуть відчувати себе неповноцінним. Для багатьох, це цей етап, який займає найдовший час у порівнянні з усіма іншими, тому що якщо нова роль не знайдено, то багато починають переосмислити своє ставлення до переміщення або заблокувати себе в відмові.

Особливо довго і важко це може відбуватися для людей, які закриваються в російськомовному середовищі – тісно спілкуються з іншими мігрантами, читати російський інтернет, російські книги і дивитися російський телебачення, навмисно зменшити зв'язок з місцевим населенням, щоб мати можливість повернутися в зону комфорту, ближче до співвітчизників, зменшити тиск. Це допомагає швидко збільшити самооцінку і розслабитися від стресу, але серйозно сповільнює процес адаптації, який неможливо без вивчення життя місцевого населення.

Часом я поговорю до 2-3 осіб. Найбільша частина росіян тут – так звані «російські німці» – нащадки німецьких іммігрантів, що народжуються в Росії, з рідкісними винятками, непереборними людьми. Людина, яка досягла чогось в країні, де він виріс, подуматиме багато разів, чому він відкине все і впаде до всієї родини в незнайому країну. Ті, хто не досяг нічого там, прийшовши сюди, не дійсно опанував німецьку, половину забути російську, в результаті говорять дику суміш, живу на матеріальну допомогу або роботу в роботах, які не вимагають освіти, дивитися російські телебачення замість німецьких і стати запобіжником Кремля. Вони зазвичай спілкуються між собою, спілкуючись з німцями «відносно». Ще однією групою росіян тут є російські дружини. Вони часто цікаві люди, але не відносяться до будь-яких російських громад. На жаль, я ніколи не зустрівся з російськими представниками культури і науки, які тут. Олена, Гамбург, 14 років в іншій країні

У своїй найгіршій, це може відчувати себе як період тяжкої кризи і запропонувати серйозні проблеми з реалістичним сприйняттям світу. Осередок людей може здатися ворожим, емігрант відчуває сильний почуття самотності, відторгнення його цим світом.

Він має сумніви про власне значення, сильну незадоволеність себе і світу навколо нього, і повністю втрачає почуття своєї ролі в новій країні. Природна реакція на багато ситуацій є агресією, відмовою, подразненням. Довгий будинок може стати нестерпним і багато людей думають про повернення, просто не пропустити стільки.

Цей стан дійсно серйозний і небезпечний, він може підштовхувати людину до висипання дій, навіть самогубства, так важко він може бути досвідченим.

Перше, що я відчував, квудротор капіталістичної системи, здавалося б, п'ятдесят, жито, без сердець. Не пропустіть країну, але я пропустив російську культуру і Петербургську інтелігенцію. З Я переїхала недавно, ці почуття є меншою мірою, мій щоденний супутник. На жаль, у мене є лише боротьба з ними. Анна, Гейдельберг, 3 місяці в іншій країні

На цьому етапі виникають психосоматичні розлади, депресія, різні неврологічні проблеми. Хвороби можуть виникати без видимої причини, зміни схем сну, іноді здається, що немає сил навіть виходити з ліжка. Агресія зростає не тільки до місцевого населення, але й до безпосереднього середовища, сім'ї, це децептивно дозволяє захистити свою самооцінку протягом короткого часу, збільшити самооцінку.

«Я відчував трохи не схожих на місцеве населення. Здавалося б, заподіяти слабкій англійській мові і сприймати мій сором'язливість як зарозумілість. Тетяна, 5 місяців в іншій країні

Нерідко, будучи в серйозному напруженні через спроби адаптуватися, вибух може відчувати небезпечність і інтенсивне роздратування на місцевих звичаях і людям, їх поведінка, він заперечує культуру нової країни, відчуває відродження через культурні відмінності.

На цьому етапі є горіння і нездатне бажання повернутися до звичної ситуації і людей, які не можуть витримати напругу до старої країни. Багато хто забуває, чому вони залишилися, домашній навколишнє середовище, здається, острів миру і комфорту, місце де ви можете нарешті розслабитися, зняти напругу і стати собі.

Гаррі Триандіс.Ось американський психолог виносить окрему стадію - дуже дно кризи, загострення всіх негативних переживань і, на своєму погляді, тут, що вибір зроблений - пересилати себе і почати адаптуватися, навіть якщо нічого не виходить, або стати розчаровує в собі і нову країну і повернутися назад.

«Я мав неприємні почуття. Перший місяць до школи запам'ятався як щось страшне. Багато речей були дратівливими. Наприклад, бельгійці не викликали симпатію; він був самотнім спочатку; втомлений розв'язання нескінченних питань і труднощів (де отримати велосипед, де зафіксувати щось, де купити щось, магазини, які закриваються на 6 п.м., і багато хто не працює в неділі взагалі; які складні процеси з документами і оплатами; це було складно в основному тому, що не було дозволу на проживання, ні локальні банківські рахунки; мова! Бельгійки говорять про спеціальну версію голландської, і це було дуже важко для мене, щоб почати говорити спочатку, на телефоні, вона була зазвичай катування. В цілому, розвідувальність ситуації з якоїсь причини викликала тільки розпад і не раджу мене. Я хотів все, щоб бути знайомим і зрозумілим. Анна, Антверпен, 2 роки в іншій країні

На наступному етапі адаптації скупчилися проблеми повільно і поступово починають вирішуватися, серед місцевого населення з’являються перші тісні знайомства. На жаль, у нас немає труднощів, є можливість спробувати щось нове, а не тільки боляче бажання триматися тільки знайомим і знайомим.

Для кого це проявляється в почуття гумору - є сили жартувати на себе, сміятися на ситуації, враховуючи, що перед ним виникнуть болі і негативні почуття. Інші набувають можливість розпочати бесіду з незнайомцями без страху, відвідувати міські заходи, виходити поодинці в місті, якщо раніше це було зроблено тільки в разі надзвичайних ситуацій.

«Відчуття ностальгії ніколи не відійде, а не буде відчуття або страх, що ви не будете прийняті, а скоріше страх, що ви не відреагуєте, як «за» б. На роботі (тепер я працюю) мої колеги почувають себе боятися говорити мені іноді. Я зазвичай починає розмову першим. Ніна, Хент, 5 років в іншій країні

У світі більше не видається, так безперечно і безперечно. Нова країна поступово починає здаватися більш зрозумілим і доступним, країна виїзду і співвітчизників стає більш віддаленою, стає можливим відчувати себе безпечно без підключення з Росією.

Хтось на цьому етапі вже здатний допомогти іншим, таким як нові переселенці. Здається, що у вас вже є міцність для комфорту і підтримки не тільки себе, але і інших.

Неприємні відчуття виникнуть через 6 місяців перебування в країні і продовжуються в цей день, як я борюся, так і запобіжно перетягують себе в компанію американців і намагаються знайти друзів. Я також намагаюся адаптувати свій стиль одягу. У Москві звучать більш декоративно, тут - більш спортивні. Я намагаюся вчитися тримати розмову на всіх витратах. Ірина, США, 11 місяців в іншій країні

На останньому четвертому етапі адаптації етап бікультурізму мігрант вже повністю адаптований до світу навколо нього, легко взаємодіяти з людьми, повсякденні ситуації більше не викликають неприємних відчуттів. Людина відчуває, що він любить нову країну, але в той же час він може критично оцінити його позитивні і негативні аспекти, не порівнюючи її з країною вильоту, ситуація повністю стабілізована, негативні емоції не з'являються або з'являються дуже рідко.

Видата здатна оцінити нову країну і місцеве населення як інші, різні, не погані або хороші, незважаючи на те, що раніше вони можуть бути позначені, іноді негативно, щоб полегшити розуміння і відхилити свою роль. Навіть якщо виникає непорозуміння при спілкуванні з людьми в новій країні, вона більше не викликає страху і роздратування, можна навіть сміятися на ньому.

Особистість людини в той же час збагачується, він стає більш міцним і більш насиченим емоційно, здатний швидше орієнтуватися в стресових ситуаціях. По суті, людина вбирає дві культури, тим самим збільшуючи свою самооцінку, має силу рухатися і робити більше.

«Пристосування в Канаді триває два роки. В основному я відчував себе повністю адаптованим після підписання волонтерської програми, щоб допомогти новачкам і говорити з викладачем. Зареєструватися можна відразу. Стас, Канада, 6 років в іншій країні

Взяв близько 10 років для подолання мовних і побутових труднощів і абсолютно комфортних і не потрібна російська їжа, культура і т.д. Я використовую для відвідування сім'ї кожні шість місяців, але я не прийшов в рік. На першому відвідуванні було абсолютно нове, щоб побачити архітектуру міста, привернути увагу до рідкісної краси. У той факт, що місто є великим селом, яке використовувався для мене, раптом почав довести комфорт. У той же час, як час був коротким, я переоцінив, що було дуже важливо для мене вдома. Багато тісних відносин поступово демонтуються. Марія, Нью-Йорк, 22 років в іншій країні

Описана схема може бути актуальною для багатьох людей, але не завжди в цій формі - багато може стрибати через певні етапи або зупинитися на одному і не закінчити процес адаптації взагалі. Для деяких це може зайняти пару місяців, а для інших кілька років. Вибір шляху розвитку ґрунтується на індивідуальних чинниках особистості специфічних людей, а також на характеристиках країни, до яких така людина рухається і культурна дистанція.

Деякі дослідники виділяють окрему стадію - преадаптація. Ми говоримо про період, коли емітенти вивчають суспільство, культуру та історію нової країни, перш ніж вийти, вивчіть мову перед скиданням, тим самим починайте процес адаптації до кордонів нової країни. Видання

@ Оксана Корзунь, розділ з книги "Як переїхати на іншу країну і не вмирати з дому"

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: //theoryandpractice.ru/posts/15978-stress-i-nenavist-v-emigratsii-4-stadii-adaptatsii-v-novoy-strane