Григорій Померантц: The Soul Що Приїхати Правда

Я зумів прочитати одну з своїх статей, надрукованих під вуглецевою копію на папці сигарети, так як це було зроблено в Саміздаті, назад в Москві. Щоб слідкувати за серйозною роботою стала можливою тільки після еміграції в Америку в 1981 році. Я прочитав статті Померенца в журналах електронних мігрантів Континент і Синтакси, і буквально озвучив на 1972 р. збір есе в Франкфурті. Я пам'ятаю з якою радістю я купила в магазині Віктора Камкіна - alas, яка давно перестала існувати - питання журналу «незалежні приватні» «Російський богатство», опублікований міжвідомо з 1876 року. Тепер це питання (No 2 для 1994), повністю присвячене Григорію Померантзу, мабуть, бібліографічної мінливості.

Відкривається з автобіографічною новизною на птахах.

Ось перший вирок пояснюється значенням назви:Я професор, есеїст, письменник - ніхто в соціальній структурі. І, Померантз, якось вдалося жити в половині століття під радянським правилом як «вільний художник», який був renegade, незалежно від загальноприйнятих жорстких радянських норм. Я змогла писати тільки що я хотів.

Про відмову: ... Непристойна приниження мене. А потім виявилося, що провали були чимось, як води Стикса, в які Тетис занурив сина. (Відновлення до матері Агіллеса, вона занурила сина в сакральні води, утримуючи п'яту, що стала його єдиною вразливістю – гойдалкою Агілелі.) - А.М. Це не справа удачі або поганих удач.

Він не був відхилений контемптуозним і супутньою аргінацією радянських чиновників. Він, наприклад, гуморно описує, як він один раз вирішив отримати квиток до Кохтебель, будинок письменників, на підставі, що його дружина була вказана в групі письменників. Виявилося, що він забутий, щоб принести звіт про здоров’я. «У нас є письменники (з акцентом) принесуть сертифікати від лікаря-терапевта!» – відхиляли його, звертаючись до «реальних» письменників, тобто членів Об’єднання радянських письменників, а не окремої групи. Ми можемо сміливо сказати, що гори «ідеологічно витримані» письмо тисяч членів ССП не варто одностатевої статті Померанц.

У Росії почали друкувати тільки в епоху Перестройки, коли автор перевищив 70 (!), хоча в багатьох країнах, в той час він довгий час був одним з найбільших мислителів нашого часу.

Поморантц віддає перевагу цьому колективному концепту на термін «філософфер». На додаток до філософії, його роботи доторкнуться до багатьох інших гуманітарних наук: історія, культурологія, етнографія, соціологія, лінгвістика, лінгвістика. Він написав багато про поетів-сімболів на початку ХХ ст., чий кредь був життям яскравого, екзотичного, сповненого небезпеки, щоб жити, яке було важливим для успіху в творчості. У цьому сенсі біографія Померанзи буде заздрістю будь-якого символіки, вона може створити захоплюючий роман або повнометражний фільм.

Життя без страху

Ось тільки один епізод від свого життя, який просто просить екрана. Померанти прийшли до Гулагу після війни, який він пройшов через перший солдат, потім офіцер, з Сталінграда до Берліна. Інфлюкс: новий засуджений привів до халату, де він зіткнувся з бандитом, в таборі сланцю, «зав'язаними», яким влада свербіж і фізична сила зробила охорону в карантинних баррах. Він не чекав, щоб послухати запит, щоб зупинити одяг. І від кого - від деяких платних інтелектуальних ім'ям Померантца, щоб вимовляти щось, що його мова не вийде. Ви можете уявити вираз на його звірі обличчя, як він захопив табурет, щоб змащувати обличчя мужчини. Крім того, голий Григорій Соломонович виглядав перед ним, як худа курка перед твердим ведмедем. За кілька секунд в’язаний один проходив над головою та Григорієм Соломоновичем, навіть не намагаючись блокувати удар, Я шукав його прямо в оці. Цей вигляд Уркаган не вдається – він кинув біля табуру і стрибнув з лазні, навмисно потрапив на стелю.

Чому не вбити Померан? Не вдалося вбити кількість - він під час пов'язаного з вишневим ковпачем, розсипаючи кістки, і не покаже тіні страху. У перший раз, не боятися його.

І Померанти дійсно не знали почуття страху, звільненого від нього під час війни, в найважчих бомбах на Сталінграді.

Факшистські бомбардувальники «Вінкелі» мукають, на високій висоті вони не подбали про зловживаного солдата, що спійманий у відкритому грунті, які не встигли бігти до своїх траншей, але бомби знизилися навколо нього безкінечно з серцем, що знеболюється і гниль. Молода людина, на своїх ранніх п'ятах, збочений страхом, блювотою, «Мати, врятувати мене!»

Вдово, він запам'ятався думкою, що спочатку кинув на нього кілька років до війни: «Якщо нескінченність є, за визначенням, абіс, то я не, і якщо я, то немає абіс. й

Відбиваючи на цьому метафізичному максимі раптово знизився на його розумі, він прийшов до висновку, що так як він не злякався абісами простору і часу, він нічого не мав страху і «повідників». Після того, як він відчував страх, зникне.І з цього пам'ятного дня, Григорій Померантц вже не боїться хто-небудь-небудь—як можна побачити, в мисці, якщо він дійсно, душа не приймає приниження страхом.

На початку сертифікацій, написання шкільного есе на темі екрана «Чому я хочу бути?», Григорій буквально промовив вчителя літератури. Замість того, щоб стати пілотом, Stakhanovite або полярним дослідником, як його однокласники побажали себе, він приніс блокноти: "Я хочу бути себе." На щастя, він не звернувся з школи, але він, ймовірно, був «помічений», як вони сказали. Він написав правду: Чому хтось хоче бути кимось іншим, хто знав, що Бог дав йому надзвичайні таланти і уяву? Здійснивши це в шкільному віці, Григорій Померанти прагнули розвивати власну індивідуальність.

Його статті дав мені багато відповіді на питання, які займали мене довго. Ось один приклад.

Я і мене.

Коли я був кореспондентом для московського радіо, я мав можливість провести круглі розмови за участю доопрацьованих відмінних студентів з спеціалізованих радянських шкіл з навчанням англійської та юнаків з приватних шкіл, які приїхали до Москви як туристів. Я помітив, що майже кожен другий вирок англійської мови почався з слів «Я думаю», «ми думка», «особисно я вірю» і т.д. У той же час радянські школярі на початку будь-якої заяви говорили: «Ми всі вірні», «ми думаємо», «на нашу думку».

У своїй статті «У пошуках свободи» Грегори Померанти пише про «радянське ми». й Він був колективний менталітет, що імплантується радянською владою, який він сказав: «порушує особистий принцип, коли «Я останню літеру абетки», будь-яка ініціатива покарана, і всі рівні в їх неспроможності. й Померантц пише:інтуїтивно зрозуміле відчуття балансу, який не повинен жити в свідомості «ми», «ми», «ми» Що таке цілісність індивіда іноді вимагає акценту на «Я», на його думку, на його нетрадиційних діях. Ідею, здавалося б, просто, але не тут: Померанц всі ідеї, здавалося б, виткані з суперечок: «Against Procrustean «ми» я не можу допомогти, але переповнювати і побігти в протилежність, порожні збої анотації «Я» (торн від «ми» і «Я»).

Він був виведений з цього напалення війни. Як і всі солдати, він мріяв про перемогу, а потім він знайшов, що він називає «перед нами». І в Гулі наш філософ був досить задоволений «антирадянським ми» знайденими в «Сократичних» розмовах з інтелектуальними засудженими, такими як його. Під час ходьба по табору у вільний час вони обговорювали свою загальну невідповідність радянської реальності. І тільки через багато років, пережили смерть своєї коханої жінки, а потім знову закохався в любов з майбутнім дружиною, Григорій Соломонович прийшов до ідеї, що Є деякі I-You-We of love (в широкому сенсі слова «лове слово»), що розумне, ніж кожен з нас і об'єднує любов Бога. Я відчуваю «Я», «Ви», «Ми» не в окремих об’єктах, але в різних кутах одного Кайла. "Я" унікальний, незрівняний з мене, я я, і в той же час я рік для мого тебе, ми, поки не знайдемо їх і знаходить себе в діалогі з ними. . . ?

Zinaida Mirkin Дружина

У Нью-Йоркському університеті (NYU), я написав статтю про лінгвістики, в яких я звернув увагу на те, як радянська ментальність була відображена на мові. Наприклад, я відмітив, як агресивна англійська мова в її граматиці: в кожному вирокі, з рідкісними винятками, легко визначити людину, яка діє. Але російська мова сповнена неоднорідних фраз. Ви можете сказати: «зшита», або «хто було прийнято рішення позбутися від», або як правило, радянської, «Ви не розумієте», а хто загинув, хто вирішив, хто не розуміє – не важливо, тобто актор часто не зрозуміло, що дає багато заяв свого роду містичний характер.

Іншими словами, російською мовою, дія, що відбувається з вами, є більш важливим, ніж особа, яка його ініціювала. До речі, тільки в Росії може бути досить натуральним Gogol зауваження: «Я добре сьогодні» – на інших європейських мовах, слово «лі» як реверсивний, неперекладний дієслово не використовується.

Я знайшов підтвердження та пояснення моєї думки в статті Померанца «У пошуках свободи». Він також згадує прохідні російські конструкції, в тому числі найманих, таких як «ім'я», на відміну від «ім'я», як на замовлення на західноєвропейських мовах, і вважає це явище у зв'язку з проблемою прав людини. З часів серфдома російські селяни зауважили: «Ми – Псков», «Ми – Новгород», якби підкреслюють свою належність Пскову, Новгороду та ін., а європейський або американський б сказав: «Я – Псковит», або «Я – Новгородська». По аналогії, Померанти вважають, що найважливіше слово – «російське». етнонім «російська» є однойменним, позначенням приналежності до Росії. Всі інші етноніми – навіть депарація, зловживання – імена іменників. Тільки росіянка визначає себе як приналежність до великої імперії, з пригнієм і гордістю. Для передників імперії ніколи не може бути незліченно закріпленим, вони викладають нескінченно; практично до тих пір, поки імперія, оселилася занадто багато, починає розпадатися.

Немерценар Григорій Померанц

У Росії блискучі люди здобули популярність як після ранньої смерті, так і наприкінці довгого життя. Корні Іванович Чуковський, який я пощастило до інтерв'ю, сказав: «У Росії потрібно жити довго». Тоді щось буває. й

У 90-ті роки, коли Григорій Соломонович, нарешті, був випущений на міжнародні наукові конференції, він відвідав багато країн Європи та Азії.А коли він був 90 років, він був відомий у своїй батьківщині: документальний фільм про нього, він був інтерв'ю на телебаченні як члена Академії Гуманітарності. У той же час багато росіяни дізналися, що серед них живе не тільки велика математика і немерценарна Григорія Перельмана, але і ще Григорій, великий мислитель Померанти, також єврей і також неоднорідний. Після того, як він, хто може легко стати професором будь-якого престижного Західного університету, вибрав для проживання в Росії, бо там, в солюті, в спогляді природи, він зумів знайти себе. Він не має відзнаки або грошей. А можна помилитися природою, послухати музику, читати улюблені поети, багато хто з яких віршів він пам'ятає серцем, в будь-якому місці. Я попросив знаменитого поета, Лариса Міллера, який має теплу дружбу з сім'єю Померанза протягом багатьох років, щоб поділитися тим, що приходить спочатку до її розуму, коли вона згадує назву цього мислителя, і вона відповів: «Поєднання пристрасті та силісті».

У своєму старому віці – в березні 2013 р. Григорій Соломонович перетворився 95 – він написав як яскраво, як він зробив у своїй молоді, а як яскраво розповів історії в красивій мові, наповненій яскравими метафорами та об’єднаннями, без єдиного спадкування. Щоб побачити це, перевірте його і дружину на YouTube, а також його «магазину» на Google, де ви знайдете десятки статей, багато з них написаних ним в останні п'ять років.

Поморське щастя

Ці статті впливаютьОснови для всіх нас: любов, віра, свобода, щастя. Нехай ми почнемо на останній, для того, хто не хоче щастя, це бажання навіть закріплюється в Декларації Незалежності. У статті «Аутентичний і привидний щастя», Померантц дає найцікавіші висловлювання філософів, письменників і поетів про це почуття. Він досліджує щастя на прикладах відомих літературних героїв, відзначає різні відтінки щастя в одному героя, зокрема, Фауст Готе. Як у статті про свободу, Померантц перетворюється на лінгвістики у пошуках більш глибокого значення слова: «щастя, рада всіх частин, цілісність істоти. На відміну від y-part, вичавленої в певну частину життя, як в дуеті.й Але, можливо, найцікавіше про цю статтю – його особисті почуття щастя. Згідно з його свідченням, він іноді відчуває це почуття в непередбачених обставинах:

«Найбільш поширене в усіх випадках щастя, що я переживаю себе творчим станом. Впродовж дванадцятирічного віку, за строковий папір на Достоєвському. (Святково, Померантц присвячував книгу «Відкритість до Абіса» та багато статей до роботи улюбленого письменника – А.М.).

Тексти пісень, а це означає: Я думаю, що це сталося на фронті, як почуття польоту над страхом. Для найбільшої частини, з'ясувавши чіткість думки, пов'язаної з почуттям такого рейсу, не знайшов зовнішнього виразу, але з одного разу я привів битву за кілька годин і зробив це розумно, хоча я не дізнався тактику взагалі. Я думаю, що ви можете назвати його творчим станом і любов'ю. Без натхнення, без творчого стану, музика любові не буде написана, а не симфонія буде написано.

У іншій автобіографічній статті Pomeranz підбиває такі ж думки: «Щастя не гнійна на дорозі. Відкриваємо з-за кордону, і для того, щоб вона була відкрита, все минуле, всі збої, в яких душа прийшла правда, були необхідні. й

На жаль, більшість людей відчувають не вірне щастя, але примарно, транзисторні, незбережені, в інших словах, знайти дуже «зволоження на дорозі». Це може бути ecstasy, викликаний наркотиками, алкоголем, сексом, як " випадкового спалаху, залишаючи тільки річний для нових спалахів." Тексти пісень, а це означає: І що ми називаємо солодке життя перетворюється в ілюзію, яка вбиває можливість істинного щастя. Підведення цих думок, Померантц малює постоли, які звучать як інструкції читачам. Ось деякі з них:

« » » » » » » » » » » » » » »Щастя творчості лежить в творчості, навіть без визнання, без успіху. Щиро вдячність за те, що любов не любить себе, навіть без зайвих зусиль. Уміння зробити це є частиною таємниці, які обмінюються закоханими. Щастя любові, щастя творчості, перемога над перешкодами не висока, але спосіб через біль і працю, як щастя матері.

Важко описати в декількох словах основні теми багатогранної творчої спадщини Померанзи. У певній мірі, академік Андрій Сахаров отримав успіх. У своїх спогадах, говорячи про дисидентський семінар, який зібрав у квартирі фізика Валентин Турчин у 70-х роках, він примітив:

Найцікавіші і глибокі були доповідями Григорія Померантца – Я вперше знав його, а глибоко шокував його ерудиції, хліба поглядів і «академічного» в кращому сенсі слова. Основні поняття Померанца: виняткове значення культури, створене взаємодією зусиль всіх народів Сходу і Заходу на тисячі років, потреба толерантності, компромісу і пані думки, бідність і бідність диктатури і тоталітаризм, їх історична спадщина, бідність і стерильність вузького націоналізму, грунт.

Прочитати будь-яку статтю Померенца і ви будете розуміти, як майстерно і творчо написано вільно і своєчасно. Ви відчуєте хороший прихід від неї, бажання допомогти читачам зрозуміти найважливіші цінності. Найцінніше це глибоко релігійний чоловік був живою людською душею. У одному з його творів він назвав один талановитий фотограф «античиковський» в сенсі, що прагнув половити не мертвих, але живі душі.

Таке «шухля живих душ» здається мені і Григорій Померантц. Загинув 16 лютого 2013 р., не проживавши один місяць до 95 років, вся свідома частина якої приступила до самообслуговування людям. Видання

Автор: Азарій Мессер

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: www.chayka.org/node/5329