Карл Юнг на середню кризу - період глибоких і дивних змін в душі

Веб-сайт оприлюднює вирок з роботи всесвітньо відомого психолога Карла Юнга, засновника аналітичної психології. Присвячується цьому періоду в житті кожної людини, яка називається «середньою віковою кризою». Але спочатку ми будемо говорити про проблеми молодого віку. Цей етап поширюється з негайного часу постзоляції, щоб навколо середини життя, який потрапляє між віками тридцяти п'ятидесят і сорок.

Якщо один намагається витягти з практично невичерпного різноманіття індивідуальних проблем молодого віку загальної та найважливішої речі, то одна по всій певній характеристикі притаманна всім проблемам даного етапу: Про те, що у дитини застрягається стадія свідомості, про протидію силам долі, що працюють у нас, і навколо нас, які намагаються внести нас у світ. Щось у нас хочеться залишатися дитиною, щоб бути абсолютно несвідомими, або принаймні, бути в курсі тільки нашого «Я» і відхилити все іноземним, в крайньому випадку підпорядковувати все інше. Я хотів би нічого зробити, і якщо я щось зробити, щоб моє задоволення або, щоб ствердити свою владу. Це проявляється своєрідною інерцією матерії, яка в свою чергу проявляється у ходькій фазі, свідомість якого менша, вузька, більш самосвідома, ніж свідомість подвійної фази, де індивідуа конфронтується з необхідною для визнання і прийняття інших, відчуження, як його життя і як «і-І». (...)

Досягнення, утиліта ідеально підходить для того, що здавалося б, з точки зору виходу з хаосу проблем. Вони є повидними зірками для розширення і консолідації нашого фізичного істоти, для нашого кореня в світі, але не для подальшого розвитку людської свідомості, тобто, що називається культурою. Для молодих людей це рішення досить нормальне, і це, в будь-якому випадку, краще, ніж застрягти виключно на ваші проблеми. (...)

Наближається середина життя і тим більше вдалося створити себе в особистому розумінні і суспільному положенні, тим більше здається, що права лінія життя, правильні ідеали і принципи поведінки були виявлені. Тому в майбутньому є ідея, що вони незрівняні, і є бажання клонатися їм назавжди. У той же час, однак, істотний факт, що затвердження соціальної мети відбувається за рахунок цілісності особистості ігнорується. Велике, занадто багато – життя, яке було проживало по-різному – залишається в шафах пиловлових спогадів, іноді навіть будучи червоно-гарячими вугіллями під сірими зливами. (...)

Дуже поширені нейротичні розлади дорослого мають щось спільного: вони намагаються перенести психологію юнацької фази через поріг дорослості. Хто не знає тих, хто торкнувся літніх людей, які пережили в бездіяльності філісталізмі, які постійно привозять до світлих старших років і, тільки повертаючись до минулого, до їх героїчного часу, здатні гасити полум'я життя? Тим не менш, вони, як правило, мають перевагу, що не повинні бути недооцінені: вони не неврологія, але переважно тільки нудні і стереотипні люди.

Скоріше, невротична людина, яка ніколи не в змозі зробити в цьому, що він хотів би, і хто, отже, не може радіти в минулому. Як і раніше він не міг позбутися від свого дитинства, тому тепер він не здатний позбутися від молодіжної фази. Можливо, він не може знайти себе в похмурих думках старіння, і тому він виглядає на десять, тому що він нестерпний для нього, щоб виглядати вперед. Так, як небайдужий чоловік побоює невідомого світу і життя, тому доросла шунає другу половину життя, якби не було ніяких труднощів чекали його, або як би вона була загиблою з жертвами і втратами, з якими він не міг прийняти, або якби його минуле життя було настільки красивим і так дорогим йому, що він не обійтися без неї.

Але можливо, це просто страх смерті? Це здається малоймовірно, але, так як смерть зазвичай далеко і тому дещо анотація. Досвід показує, що основа і причина всіх труднощів цього перехідного періоду досить глибока і чудова зміна душі. Для того, щоб оцінити його, я хотів би порівняти денний рух сонця. Я маю на увазі сонце, анімація людськими почуттями і надійшла з мимовільної свідомості людини. Уранці з'являється нічне море несвідомих, освітлюючи широкий, барвистий світ, а чим вище він піднімається в міцності, тим далеко воно розкидає свої промені. У цьому розширенні своєї сфери впливу, пов'язаної з виростом, сонце побачить свою мету і побачить свою мету в підйомі якомога вище, і тим самим розширюючи свою грацію якомога простіше. З цією конвекцією сонце досягає непередбачуваної середньої висоти – непередбачених через те, що через його одноразове індивідуальне існування, воно не може знати перед собою власну точку кульмінування. У дванадцятий годину ввечері починається захід сонця. Він являє собою інверсію всіх значень і ідеалів ранку. Сонце стає непристойним. Сорт прибирає його промені. Зменшення світла і тепла до повного знищення. (...)

У середню революцію змінюють навіть наші фізичні властивості. Для південних народів особливо характерно, що старші жінки мають харзу, низький голос, вуса, жорсткі риси обличчя і різні інші чоловічі характеристики. Неперевершено, чоловіча фізична звичаї ослаблюється жіночими рисами, такими як збільшення жиру і більш м'якшого виразу обличчя. (...)

Ще більше, ніж в фізичному розумінні, ця зміна проявляється в психічному сенсі. Як часто, наприклад, буває, що чоловік у віці сорока або п'ятдесят років йде банкрут, а потім жінка кладе на брюки і відкриває магазин, де людина тільки грає роль помічника. Багато жінок, в яких соціальна відповідальність і соціальна свідомість пробуджуються тільки після сорок років життя. У сучасних бізнес-кілах, особливо в Америці, поломка, нервова поломка після сорок років досить поширена. Якщо один досліджує такий бідний чоловік більш тісно, виходить, що старий, чоловічий стиль знищений, і що залишається фемінізований чоловік. Неперевершено, в тій же колах є жінки, які протягом цих років показують надзвичайну маскулінність і твердість розуму, відштовхуючи серце і відчуваючи на фоні. Дуже часто ці зміни супроводжуються всілякими маринальними лихами, не так складно уявити, що відбувається, коли чоловік показує свої ніжні почуття, а дружина його причина.

Найгірше про все це те, що розумні і освічені люди живуть без навіть знаючи можливості таких змін. Вони вводять другу половину життя повністю непідготовлену. Або, можливо, є навчальні заклади десь, а не тільки загальноосвітні школи, але вищі школи за сорок-рок років, які підготують їх до майбутнього життя з його вимогами, так само як школи і інститути вводять в знання світу і життя наших молодих людей? Ні, ми вводимо другу половину життя вкрай непідготовленим; гірше, ми робимо так під впливом помилкових понять наших колишніх прав і ідеалів. Ми не можемо жити в вечірці життя за такою ж програмою, як і ранок, адже що багато ранку буде трохи ввечері, і що вірно вранці не буде вірним. Я маю на увазі занадто багато людей похилого віку і подивіться на внутрішні кути душі, щоб випити правду цього базового правила.

Знімання особи повинна знати, що його життя не збільшиться або розширюється; навпаки, недорогий внутрішній процес призводить до звуження життя. Якщо молодий чоловік завоював занадто багато у власній людині, це майже гріх для нього, або принаймні небезпека; для старіння чоловіка це обов'язок і необхідність приділити серйозною увагою до себе. Сонце приховує свої промені, щоб підсвітити себе після того, як він має розмаїття світла до світу. Замість багатьох старших людей воліють стати гіпохондриками, маніпуляторами, вузькими педантами та землевласниками, а також залишатися вічно молодим — життєрадісним замінником для підсвітки самого, але неминучим наслідком глузії, що друга половина життя повинна регулювати принципи першого.

Я просто сказав, що ми не маємо багато років. Це не зовсім вірно. Наші релігії вже давно були, або один раз, такі школи. Яким чином багато інших людей? Скільки людей старшого віку насправді були принесені в одну з цих шкіл за таємницю другої половини життя, для старшого віку, смерті та вічності?

Звісно, чоловік не жив за сімдесят і вісімдесяти років, якщо така довжина життя не відповідала сенсу його виду. Тому ввечері свого життя також повинен мати своє значення і мету, не можна бути непорушним доповненням ранку. Безсумнівно, сенс ранку - це розвиток індивіда, його структура в зовнішньому світі, прокреація і догляд за потомством. Це очевидна природна мета. Але якщо ця мета затримана, і ще більше так, варто придбання грошей, подальшого завоювання і розширення простору його існування виходять за раціональне значення? Він, хто таким чином необов'язково передає закон ранок, тобто природне призначення, на другу половину життя, має право відступати з психічною втратою, так само як юнака, яка намагається перенести дитину до дорослого віку, повинна платити за цю помилку з соціальною недостатністю. Придбання грошей, суспільного існування, сім'ї, постереження є тільки природа, не культура. Культура на іншій стороні природи. Культура травень - мета другої половини життя?

У примітивних племенах, наприклад, ми бачимо, що старий майже завжди охоронці свят і законів, і це вираз культури племени. Яка ситуація з нами в цьому сенсі? Де мудрість наших старих чоловіків? Де їх секрети і мрії? Старі люди практично намагаються імітувати молоді. У Америці вважається, щоб говорити, ідеальна, що батько брата до сина, і мати, де можливо, молодша сестра своєї дочки. (...)

Звісно, якщо ці люди вже заповнили браму і гасали наше життя до дна, вони тепер відчувають себе по-іншому; нічого не буде тримати їх назад, все, що може спалювати, і спокій старого віку буде бажано їх. Але ми не повинні забувати, що деякі люди знають, як жити, і що мистецтво життя також є найважливішим і рідкісним для всіх мистецтв – вичерпувати всю чашку краси, до кого? Так, для більшості людей, занадто багато залишається незабутньою -часто навіть можливості, які вони не зможуть реалізуватися у всіх будех - і таким чином, вони крокують поріг старого віку з невибагливими позовами, що неприпустимо, змушує їх виглядати назад.

Шукаю себе особливо шкідливою. Скоріше, їм потрібна перспектива, цільова точка в майбутньому. Таким чином, у всіх великих релігіях є забезпечення інших країн світу, є мета над світом, що дозволяє смертно жити другу половину життя з такою ж метою, як і перша. Але так само, як переконливо, як цілі розширення і кульмінування життя для сучасної людини, так сумнівна або неправомірна ненав'язлива ідея продовження життя після смерті. (...)

Ось, проте, мій лікар пробуджує, що говорить мені, щоб зробити ще важливі моменти на предметі. Я знайшов, що цілеспрямоване життя, як правило, краще, багатший, більш здоровий, ніж безперечно, і що краще йти вперед, ніж назад проти часу. Щоб зацікавити душу, старий чоловік, не в змозі брати участь у своєму житті, здається слабким і хворим, як молодий чоловік, який не здатний його побудувати. Дійсно, в обох випадках часто з'являються однакові пологи, ті ж страхи, ті ж нещастя і самодостатня. Як лікар, я переконаний, що це більш гігієнічна, так щоб говорити, щоб бачити смерть як ціль, щоб бути переслідуваним, і що стійкість до нього нездоровий і ненормальний, оскільки він дає другу половину життя безцільним. Тому з точки зору психіки я вважаю надзвичайно розумні всі релігії, які мають мету над світом. Якщо я живу в будинку і знаю, що протягом двох тижнів він буде згорнути на голову, ці думки будуть пошкодити всі мої життєві функції; якщо, навпаки, я впевнений, що я можу жити в ньому спокійно і нормально. Отже, з психотерапевтичної точки зору, краще, якщо ми могли б подумати, що смерть тільки перехідний період, частина невідомого великого і тривалого процесу життя.

Карл Густав Юнг. Життя. - Карл Густав Юнг. Етапи життя. (Пристосовані фрагменти.)

CatalàDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoLatviešuLietuviųNederlandsNorskPolskiPortuguêsRomânăSlovenčinaSvenskaالعربيةفارسیעבריתΕλληνικάБългарскиРусскийСрпски / srpskiУкраїнська中文(台灣)