Станіслав Гроф: люди, які виправили матрицею

У енциклопедії з психології ім'я Станіслава Гроф є третім, після Сігмунд Фрейд і Карла Юнг, серед найбільших інноваторів науки містерій людської душі. Революційні відкриття ГРФ, які досі ігнорували офіційну медицину, надихнули культові директори братів Ваховського для створення трилогії фільму «Матрикс». Відомий світовий науковий співробітник дав Права. Русь ексклюзивного інтерв'ю.

Шановний Станіслав, дякую Вам за час проведення такої серйозної та масштабної розмови з нами в рік Вашого 75-го дня народження. Карлик Вуг також сперечався, що психіку немовляти не є табула раса. На основі багатьох клінічних досліджень ви прийшли до висновку, що наші несвідомі містять перинатальні (тобто пренатальні) і трансперсональні області. Але чому основні ліки ігнорують ці результати?

Сучасні дослідження в галузі свідомості приніс чимало доказів, що моделі людської психіки, які панують сьогодні в офіційній психології і психіатрії є поверхневими і неадекватними. На основі багаторічних психічних досліджень я мав створити надзвичайно розширену модель психічного виховання, додавши дві великі ділянки – перинатальний і трансперсональний.

Перинатальний район відноситься до спогадів про пренатальне життя і біологічне народження. Ця область складається з чотирьох основних перинатальних матриць, що відповідають чотири етапи пологів - від блаженного відпочинку в матці до народження. Трансперсональна ріелта містить досвід ідентифікації з іншими людьми, іншими біологічними видами, епізодами від життя наших предків, як людей, так і тварин, а також історичним колективом несвідомості, оскільки Jung інтерпретував його. Я був здивований і розчарував, що Юнг вегетативно заперечував, що біологічне народження мала будь-яку психологічну значущість, що вона була основною травмою. Вже незадовго до смерті, в інтерв'ю, вугор відхилено будь-яку можливість такого значення.

Традиційні психіатрісти, як в Америці, так і у вас добре обізнані про існування перинатального та трансперсонального досвіду, оскільки вони відбуваються спонтанно в деяких пацієнтів. Але, на відміну від мене, ці лікарі не вважають їх нормальною частиною людської психіки, але як результати невідомих патологічних процесів, що впливають на мозок. Це, люди, які несвідомості досягали перинатального та трансперсонального рівня, вважаються стражданнями психозу, психічно хворого.

Ви пам'ятаєте свій перший досвід? Зрозуміло стійкість багатьох акадмій до відкриттів сучасних досліджень свідомості. Нові революційні дані вимагають радикального перегляду всіх психологічних і психіатричних мислення, схожих на те, які фізики мали пройти через на початку ХХ ст., коли вони перенесли з розуміння Нової Церкви до квантової релятивістичної картини світу. Нова інформація в галузі наукових досліджень свідомості викликає на питання базових філософських позицій Західної науки, підмінює її матеріально-технічну спрямованість. На основі клінічних даних, трансперсональна психологія пропонує світогляд, схожий на те, що великі світові релігії та східні духовні філософії.

Він був таким незвичайним і дивовижним, що неможливо забути його. У листопаді 1956 р. в лабораторії Чеського інституту Психіатрії, коли волонтером сесії ЛДС. Ідея експерименту було застосувати потужну лампу строби на клімаксі відчуття LSD. Моя свідомість залишила своє тіло і всі межі Всесвіту. Я відчув, що ми надихнув досвід Космічного розуму до цього дня, припинив бути окремою істотою і стала Всесвітом.

Я описую цей досвід у моїй книзі, коли Можлива неможлива жінка. Пригоди в незвичайних реаліях, скоро випустили в російський переклад. Досвід половини століття тому був настільки потужним, що він дав мені життя інтересу до незвичайних держав свідомості. Звісно, він не міг відразу знищити мій матеріаліст світогляду, який був інстильований в моїх дослідженнях в комунікативному Чехословаччині. За роки щоденного спостереження за психіделічними сеансами, як власними, так і хворими, а пізніше в гомотропному диханні і нерудних терапевтах, які розвивалися з Христином. Сьогодні я абсолютно переконаний, що сучасна система поглядів і концептів потребує радикальної версії.

Після двадцяти років офіційних досліджень, проведених в СРСР Марія Телашевська, заборонені психіделіка. Чи не вим'язуються репроксами, які незвичайні стани свідомості в яких проявляються перинатальні і трансперсональні рівні з психоактивними речовинами?

Я думав багато років, що сильні психоактивні речовини, такі як LSD, необхідні для незвичайних станів свідомості. І я був здивований, щоб виявити, як глибокий вплив на психіку мають такі прості методи, як більш швидке дихання або евокативна музика. Але хамани та абрегулярні культури знають це на тисячі років і використовували сакральні технології в цілющих, обрядових і духовних практиках. Наукові спостереження, в тому числі антропологи, показали, що розрив між так званим «нормальним станом свідомості» і незвичайним станом не так велика, як було прийнято думки. Більш того, у багатьох людей такі умови можуть бути спонтанними, відбуваються прямо в середині повсякденного життя.

Але традиційно психіатрія все ще лікує такі умови, як психоз, які вимагають переважно медикаментозного лікування?

до Це проблема. Коли ми усвідомлюємо, що перинатальний і трансперсональний досвід є нормальною частиною людської психіки, ми починаємо запитати і відповісти на питання про такі епізоди абсолютно різним чином. Після того, як мозок генерує незвичайний досвід і які нібито патологічні процеси викликають їх. Мені зрозуміло, що досвід, які виникають в таких станах, є нормальними частинами людської психіки. Питання полягає в тому, чому деякі люди потребують психічних речовин або потужних нерудних методів, щоб зануритися в їх несвідомі, а інші потребують спонтанно?

Трансперсональна психологія має, що при незвичних станах свідомості вірно зрозумілі і підтримуються, вони можуть бути цілющими, трансформативними і еволюційними. Крістіна і я закликав їх «сихічні аварії», оскільки вони представляють не тільки кризу, але і можливість досягти найвищого рівня свідомості і психологічної дії.

Ваше переконання, що міфічний досвід доступний всім, що викликало дебатство.

Наші досягнення в психічних дослідженнях та гомотропних диханнях переконані, що місткість психічного досвіду є фундаментальним право людини від народження. В принципі вони можуть бути будь-якою особою, тільки деякі люди, які легше, ніж інші. У таких штатах люди, які важко знайти, незважаючи на всі свої бажання, входити в такі держави, і вони намагаються засвоювати їх різними способами. Але є ті, хто відчуває міфічні стани в середині дня, іноді проти їх волі, і знайти важко донести до звичайної реальності. По дорозі мій великий попередник Carl Jung належить до другої категорії. Він використав простий доступ до несвідомого джерела нової, революційної психології.

У вашій книзі Психологія майбутнього, опублікована в Росії, ви знову підніме питання про необхідність обговорення правових, соціальних та медичних аспектів психічної діагностики. Минулого року в британській науковій спільноті. Може бути проведений на рівні Світової організації охорони здоров'я, щоб видалити наліт секреції з цієї теми?

Я вірю, що для фахівців з багаторічним досвідом, це визначення очевидна. Дослідження показали, що при належному і контрольованому використанні психічні речовини мають великий лікувальний потенціал, а, з точки зору психології, не викликає звикання. Крім того, спостерігається поширене невдоволення з офіційною психіатричної терапії, яка становить стандартне пригнічення психічних симптомів транквілізаторами. Симптоми пригнічують, але основні психологічні проблеми не вирішуються. Крім того, люди стають більш в курсі побічних ефектів. Світова організація охорони здоров’я відіграє важливу роль в управлінні психоактивними речовинами, а всі країни-члени ВООЗ зобов’язані реалізувати свої рекомендації. Психедельні речовини, включаючи LSD, в даний час включені в Список No1 з визначенням «пружини без лікувальної цінності і з високим потенціалом для зловживання» застарілих методів.

В останні роки почалися зміни в галузі науки. Бажання знайти альтернативи замкненим методами традиційної психіатрії призвели до офіційної затвердження дослідницьких програм для психічної психієличної терапії в деяких центрах США, Швейцарії, Ізраїлі та декількох інших країнах. Щодо того, як я знаю з статей у Західному пресі, зокрема, у газеті Guardian, програми дослідження з терапії з використанням LSD, psilocybin, dimethyltryptamine (DMT), метилен-диоксид-метамфетамін (MMDA) і кетамін офіційно почалися.

до Отже, дослідники повертаються до досвіду 50-х років минулого століття?

Я думаю, що Західне суспільство краще обладнано для прийняття психічної терапії, ніж це було половина століття тому. Як я пам'ятаю, то всі психотерапії були знижені до дієслова, тобто дієслово, спілкування між лікарем і пацієнтом. Сильні емоції та активна поведінка під час сеансу були названі «зовнішня експресія підсвідомих психічних процесів» і оцінювали як порушення правил терапії.

Психеделічні сесії викликали психомоторний хвилювання, драматичні емоції, яскраві когнітивні зміни. Вони дивилися більше, ніж в антропології фільми, що зображують цілющі обряди та обряди рідних культур, ніж що традиційно було видно в кабінеті терапевта.

Крім того, багато спостережень, отриманих після психічних сесій, ревопардовані матеріально-технічні ідеї про психіку людини і структуру Всесвіту, на основі парадигми Newtonian-Descartes. Я пам'ятаю, що під час роботи в Чехословаччині, один з пацієнтів Річарда, після сеансу LSD розповів мені, що під час «джурні» він отримав інформацію від певних осіб з проханням передати родичам певного Ладислава, що все було добре з ним в іншому світі. Вони диктували йому ім'я міста Крумрик, в Мораві, де родичі живуть і навіть номер телефону. Я записав цю інформацію в медичному записі і, як людина матеріальних поглядів на час, залишивши його невидимою. Коли випитливість набрав верхню руку, і через пару тижнів я назвав записаний номер в Кромеріку і назвав ім'я пацієнта, змочуючи звук на іншій стороні труби і слова: “Ми втратили Ladislav 3 тижні тому...”

В останні десятиліття в психотерапіях. Розроблено ефективні емпіричні методики, що підкреслюють глибоку регресію, прямий вираз сильних емоцій та вправ, що веде до вибуху фізичної енергії. Серед нових підходів я виповнила Gestalt практики, біоенергетика, примітивна терапія, ребірт (поглинання через дихання) і гомотропний дихання. І для лікарів, які практикують в цих областях, введення психієлій не буде різкою зміною практики, але наступний логічний крок. Сподіваю, що рехірургія інтересу до психічних досліджень, яка, безумовно, вимагає ретельного юридичного та медичного дослідження, принесе цей незвичайний інструмент в руки надійних лікарів.

Але це допоможе зберегти людство, яка, здається, миючи все більше і більше в хаотичний карамель деструктивності, жаді і тваринних інстинктів?

Психеделічне дослідження та експерименти з гомотропним диханням, лікування людей, які потрапили в «сихічні нещасні випадки», абсолютно підтверджені викладання Юнга про чорно-сірих сторонах людської психіки. Угору замовив їх тінь. Я дуже пишу про перинатальні і трансперсональні корені людської скорботи і жуді. Зокрема, у книзі «Психологія майбутнього» є розділ «Еволюція свідомості та виживання людини: трансперсональна перспектива глобальної кризи». На основі багаторічних клінічних досліджень, трансперсональна психологія прийшла до висновку, що всі аспекти сучасної світової кризи – економічна, політична, військова, релігійна, екологічність – один загальний деномінатор.

І це деномінатор. Коріння людської жорстокості і життєдіяльності глибоко в перинатальному і трансперсональних регіонах несвідомого. Це, набагато глибше класичної психіатрії. Традиційні форми дієслової психотерапії діють виключно на рівні післяпологічної біографія і не досягають рівня, на якому виникають проблеми. Якщо людина приходить до цих рівнів спонтанно, в результаті «спіритуальної аварії», то він продемонстрував постраждати від психозу і затримувати природний процес трансформації за допомогою транквілізаторів.

Саме тому виживання людських видів вимагає систематичної роботи з духовного розкриття особистості, особливо тих, хто перебуває в стані психоспіритуальної трансформації.

Станіслав, твої погляди на вирішальну роль духовних і не домінантних тварин у людському психіці, у багатьох відношеннях, схожих з тими великими російськими філософами і письменниками. Хто б ви не бували для себе? І як ближче до нашої психіки є ваші революційні ідеї, що підтверджують повне банкрутство чистого материка? Здається, що ми займаємося страшною забігом, безпрецедентно в історії людства. Якщо ми прилипаємо до старих стратегій, які монострочно деструктивні, людська гонка не витримає цього століття. Ми можемо тільки зберегти глибоку внутрішню трансформацію достатньо великої кількості людей, а також офіційну психологію та психіатрія, які показали їх повну нездатність.

Коли Христина і я офіційно запрошували до Радянського Союзу у 1989 році, ми шокували, як відкривати наші російські колеги були до нових ідей, в тому числі в академії. Від Грузії, від Сибіру... Я був дуже переміщений, коли я підійшов до автографа з перекладом «Регіони людської несвідомості», опублікованого завдяки підземним друкарням в самизі. Звісно, так як я піднявся в комуністичній країні, samizdat був не цікавістю для мене. Це не політична книга, але наукова. Я зберіг цю книгу як дорогий сувенір пам'яті мого візиту до Росії. Але це на жаль, випало в лютому 2001 року в вогонь в нашому домі, разом з усіма моїми бібліотеками та іншими майноми.

Я думаю, що є багато причин відкритості російської трансперсональної психології. І над усім, глибока духовність, властива російським людям. У своїй книзі про історію трансперсональної психології величезна кількість людей російського походження, які відіграли неоціненну роль у розвитку нової науки людської душі. Серед них відомі імена, такі як Олени Благоцький, Джордж Гурдіфф, Володимир Соловйов, Микола Бердяєв, Лев Толстий та Василь Налімов.

Ще одна причина зростання популярності трансперсональної психології в Росії полягає в тому, що під радянським правилом, психології і психіатрії були обмежені невеликою кількістю філософсько прийнятних підходів, наприклад, на основі творів Івана Павлова. Коли стара система впала, духовний вакуум, і російські фахівці показали щире бажання приєднатися до останніх досягнень в галузі свідомості.

І на відміну від американських університетів, більшість з яких очолювалися консервативними засобами в біологічних, нео-фраудіанських і поведінкових полях протягом багатьох десятиліть, є набагато більше вчених в Росії, які підтримують трансперсональну психологію. Я відчував це під час своєї поїздки до Санкт-Петербурга влітку 2001 року. Я дуже сподіваюсь відвідати Велику Русь знову, і я готовий взяти участь в найбільш гострих і відвертих дискусіях на тему вивчення несвідомих, психічних і гомотропних терапія.

Допомога:

Станіслав Гроф народився 1 липня 1931 року в Празі. З 1956 по 1967 рр. був практикуючий клінічний психіатр. У 1961-66 рр. очолював лабораторію дослідження з застосування ЛДС та інших психіделіка для лікування психічних порушень в Інституті Психіатрії МОЗ Чехії. У 1959 р. Гроф присуджено премію «Купнер» – нагороду Чеської Академії наук УРСР «за найбільш видатний внесок у галузі психіатрії. й

У 1967 році Станіслав Гроф пішов до Сполучених Штатів, щоб відвідати Університет Джонаса Гопкінса. З 1968 по 1973 рр. він спрямований на психієлічну науково-дослідну лабораторію на Мариландському Центрі дослідження Психіатрії, єдине місце в США, де дослідження ЛДС було офіційно продовжено.

З 1973 по 1987 рр. Станіслав Гроф і його дружина Крістіна працювала в всесвітньо відомому Інституті Есальена (Великий Сур, Каліфорнія), де створили унікальну гомотропну психотерапію на основі спеціальних дихальних прийомів, кузовної та спеціально підібраної музики. В даний час Гроф проводить тренінги з гомотропного дихання, надає лекції, бере активну участь у роботі Міжнародної трансперсональної асоціації. Анормальний фейм Станіслав Гроф приніс свої наукові роботи – «Регіони людської несвідомості», «Бейон головного мозку», «Журні в пошуках себе», «Психологія майбутнього» та інших. У світі естселера людина в обличчі смерті (дотепер з Джоан Халіфаксом), Гроф публікував клінічні дані про міфічні уявлення, які були записані у хворих на рак терміналів під час сеансів з ЛДС-25. Ця книга була в центрі уваги багатьох релігійних діячів – так, довідники до неї знаходяться в знаменитій книзі найбільшого православного мислителя Петра Серахіма (Роза) «Сулі після смерті».

Вперше в нашій країні Гроф відвідав в 1963 році, прийшов в 70-ті роки, щоб познайомитися з дослідженнями нейросесій в мавпи в Сухумі. У квітні 1989 року на запрошення Міністерства охорони здоров’я СРСР відбулося реальне відчуття. На психоендокринологічному центрі Арбата Станіслав і Крістіна дали лекції про гомотропний дихання перед тисячами шанувальників своїх ідей, які прийшли з усього Союзу. У той же час АН УРСР опублікувало низку книг Гроф з обігом 500 примірників. В даний час майже всі роботи вченого були опубліковані російською мовою, за винятком LSD-психотерапії. TNT завершує чотиристоронній документальний фільм про життя та роботу великого інноватора, який буде випущений в цьому році.

Редакція: Психоактивні речовини, зазначені Станіславом Грофом (LSD, psilocybin, DMT, MDMA та кетамін) тепер офіційно заборонені в міжнародному порядку для виробництва, розподілу та використання в будь-якій потужності. За даними та укладеннями офіційної медицини, використання цих речовин, особливо неконтрольованих, позбавляє загрозу здоров'ю людини, може викликати психічні розлади та деструктивну поведінку. Видання

Джерело: наука.pravda.ru/mysterious/human/12-01-2007/209514-grof-3/