Чому у нас є страшні думки?

Це хороша річ, що не існує нічого поганого пристрою, інакше будь-який з нас буде спійманий червоний руки. Після того, як навіть найнадійніша і ніжна людина іноді може радіти в нездатності свого сусіда або відчути бажання подрібнити голову. Чому поважні громадяни насолоджуються переглядом трилерів з розчленуванням, а не життєрадісними лібералами іноді ловлять себе на ксенофобії? Чи можна заподіяти такі «судові злочини»? Jenna Pincott писав на Психологія Сьогодні.

Габаритний зображення

Кожен з нас іноді ловить себе на виворітному, виправленні або в'язанні думки. "Я можу легко подрібнити череп." Насолодіться другом, який пережив згортання в особистому житті, і таємно засвоюється приниженням деталей його сюжету. Водіння з близькими в машині і докладно уявіть, як ви втратите контроль і перейдете на вхідний провулок.

Більш наполегливо ми намагаємося відволікати себе від цих ідей, чим більше обсесивних вони стають і чим гірше ми відчуваємо. Не легко допускати, але ми пропонуємо примітивні відчуття та нещастя інших. Люди мають вражаючу погану команду власних чорних думок: ми не контролюємо їх тривалість або зміст.

У 1980-ті роки в його знаменитому експерименті Ерік Клінгер попросив волонтерів записувати свої думки на тиждень кожного разу спеціальні звуки пристрою. Протягом 16-годинного дня людина відвідує близько 500 неінтенсивних і обсесивних ідей, що триває в середньому 14 секунд. Хоча більшість часу наша увага береться з повсякденною діяльністю, 18% від загальної кількості думок викликають дискомфорт людині і відзначають як поганий, злий і політичний невірний. І ще 13 відсотків можна описати як повністю неприпустимий, небезпечний або ударний, таких як думки про вбивство і переверсії.

Швейцарський психоаналітик Carl Jung був одним з перших, щоб стати серйозно цікавими чорними думками. У своїй психології несвідомого (1912) він описав тіньову сторону особистості — прийняття грішних бажань і тваринних інстинктів, які зазвичай пригнічують.

Як утворюється темна сторона особистості? З нейробіологічної точки зору деякі когнітивні процеси утворюють себе, за допомогою яких ми звикли визначити — розумний, нормальний, логічний — при цьому інші процеси слугують поштовхом для розвитку темної, променевої свідомості, де народжуються обсесивні образи і ідеї.

Згідно з теорією Клінгера, древній пресвідомий механізм нашого мозку постійно шукає потенційні джерела небезпеки у всьому світі. Інформація про них, обходячи свідомість, передається у вигляді емоційних сигналів, які викликають небажані думки. Нейронауковий Сам Харріс вважає, що ці думки випадкові і абсолютно неконтрольовані: хоча людина має свідомість, він не може повністю контролювати своє психічне життя.

Темно-правильні думки

"Це знежирення, показати мені більше."

Люди розмаховані, щоб визнати, що вони приваблюють до гріхів і в'язнів оповідань: вважається, що це багато фреок і збоїв. Вентилятори кривавих трилерів, фотозбірки з жертвами нещасних випадків або алкогольних ембріонів мають знижену здатність до емпатії. Уже багато років тому, Марвін Заккерман, професор Університету Делавера, визначив, що деякі люди, швидше за все, ніж інші, щоб пережити гострі відчуття. Коли стикаються з чимось ненормальним і страшним, люди з цим типом особистості більш зловживані – це може бути створений шляхом вимірювання електродермічної активності.

Кравінг для нездорових і хрустких речей може бути вигідним. За словами психолога Ерік Вілсона, мислення про страждання інших дозволяє нейтралізувати деструктивні емоції без шкоди собі або іншим. «Я можу відчути цінність власного життя в новому шляху», – пише Вілсон, «Що я і моя родина жива і добре!»

Думки про сексуальну переверсію

Не відкривати на роботі... і ніде на всіх.

Багато хто з нас знаходжує думки, пов'язані з сексуальними табуями: нічого не гірше, ніж ловити себе фантазією про щось безсмертне або незаконне.

Хороша новина полягає в тому, що світле хвилювання не означає нічого. Клінічний психолог Лі Баєр, професор Гарвардської Медичної Школи, стверджує, що arousal є природною відповідь тіла на увагу: «Щоб думати про ваших статевих органів і переконувати себе, що ви не відчуваєте нічого». Якщо у вас була думка про ріпаку або секс з неповнолітнім не означає, що ви збираєтеся це зробити. Кожен думає про секс, але не всі фантазії варто приймати буквально.

Жінки еротичні фантазії підсуду і ріпаку мають логічне пояснення. Дослідники в Університеті Північного Техасу виявили, що 57% жінок коли-небудь відчували фантазацію про бурхливий сексуальний акт з собою потерпілий. Це можна пояснити бажанням жінки бути бажаним - так багато, щоб людина не могла контролювати себе. Ще одним поясненням є щітка ендорфінів, які більш активно вводять кровоплин через прискорене серцебиття, що супроводжує відчуття страху і розпаду. Уявна ситуація компуляції дозволяє дати свободу секрету «завибагливих» бажань без почуття винності. Фантазії про ріпаку, які залишаються під контролем наших розумів, не мають нічого спільного з прагненням бути ріпаку в реальному житті.

Політично некоректні думки

«Якщо вони дізналися, що я думаю, що вони не завадять мені. й

Ненавидимий голос у вашій голові, що перетворюється на «інші» у Вашому полі уваги – чи є людина в інвалідному візі, жінка в вівці, яскраво одягнена транссексуальна або іноземець незвичайного кольору шкіри. Цей голос, який ви робите краще, щоб висохнути, виклики на питання адеквації, поведінки, здатності і в цілому людські якості «інших». й

Марк Шаллер, психолог Університету Британської Колумбії, вважає, що такі думки провокують примітивний механізм захисту, утворений на світ людства, коли іноземці були визначення загрози. Механізм «психологічного імунітету», однак, не виправдовує сучасні прояви непереносимості – жирової худоби, ксенофобії, релігійної преюдії або гомофобії.

Хороша новина полягає в тому, що автоматично виникають некоректні думки можуть бути подолані: психологи радять зупинити мислення про те, як полоітні і неупереджені інші думають, що ви, і фокус на особистості людини, з якою ви спілкуєтеся.

Малійські думки

«Ваша невдача моя радість».

Коли ми почуєте на новинах, що дівчина зловила п'яний водіння і затримала, ми не дбаємо. Але якщо ця дівчина виходить до Парижа Хілтон, ми відчуваємо дивне злоякісне задоволення, яке німці називають «шаденфреуд» (літерально «хоче від шкоди»).

Австралійський психолог Norman Feather (Університет Flinders) зарекомендував, що ми більш задоволені недійсним, ніж провал когось, що дорівнює нам статусу. Коли успішні люди не в змозі, ми відчуваємо більш розумні, бачення та впевненість.

Можливо, це те, як проявляється наше внутрішнє бажання правосуддя. Але де виникає відчуття сором'язливості? За словами професора Річарда Сміта, автора ювію болю, не існує сенсу, що блимає себе для цієї тривіальної емоційної реакції. Щоб подолати атаку глотку, потрібно уявити себе в місці жертви або концентрату на власних досягненнях і віртуозах, адже найкращим антидотом заздрити є подяки.

Руель і кровотворні думки

Я хочу, щоб я мав ланцюжок прямо зараз.

Ви тихо ріжете цибулю на вашій кухні, і раптом подумав про те, що ми подаємо через голову: «Що я зрізаю дружину?» Якщо вбивця були злочинними, більшість з нас виявляли винний. За словами психолога Девіда Басса (Університет Техасу на Остіні), 91% чоловіків і 84% жінок, які коли-небудь уявляли, виштовхуючи людину від платформи, посиливши свій партнер з подушкою або жорстоко поєднуючи членів сім'ї.

Дослідник запропонував радикальне пояснення: бо наші предки загиблими до виживання, вони пройшли на генетичну схильність до вбивства. Наш субсвідомий розум завжди зберігає інформацію про вбивство як можливий спосіб вирішення проблем, пов’язаних з стресом, харчуванням, обмеженими ресурсами та загрозами безпеки.

У більшості випадків думки про насильство не передають фактичного насильства, але досить заблокувати його. Серцево-знімання знімків мозку змушує нас аналізувати ситуацію перед дією. Сцена відіграється у уяві, попередня кора обертається, і зникне брекет.

Але що відбувається в темних думках, коли ми пригнічуємо їх?

Хайдра ділемма

Метод радіаційного приймання...

Думки, які намагаються пригнічувати, стають непристойними. Це нагадує битву з Великою гідрою: замість міцної голови, нові зростають. Коли ми намагаємось не думати про щось, ми тільки думаємо про це. Мозок постійно тестує себе за наявність забороненої думки, і він знову попросить і знову в свідомості, при цьому почуття сором'язливості і самооб'єднання відволікають нас і ослаблення волі.

Хворий процес пригнічення може посилити депресію і стрес. Більшість зусиль ми проводимо боротьбу з обсесією, чим більше часу потрібно відновити і відпочивати. У людей, які страждають обсесивно-компульсивним розладом, боротьба з небажаними думками може зайняти кілька годин на добу. Ми можемо повністю контролювати нашу свідомість. Як Карл Jung писав, ми не контролюємо тіньове само, ми не створюємо темні думки і побажання власної безкоштовної волі, і тому не можемо запобігти їх виникненню.

Доктор Баєр рекомендує буддійський метод радикального прийняття: коли з'являється небажана ідея, варто спробувати сприймати його як просто думка, без глибокого значення і прихованого значення. Не судити себе або протистояти - просто дайте думці йти. Якщо вона повернулася, це знову.

Ще один спосіб дати йти з обсесії, щоб написати її вниз і знищити його. Це допомагає віддати себе від неприємної думки, а потім буквально позбавлятися від неї. «відкритий ефект» також може працювати – фізично переміщений до іншої кімнати допомагає мозку переключатися на нову тему і скидати короткочасні спогади. Для складних випадків існує радикальний підхід: не дайте лякати думки, але, навпаки, грати їх до кінця в уяві в усіх деталях.

Що дійсно має значення в темних думках? Ми додаємо їх. Ми можемо сприймати неприємні думки як цінні об'єкти для дослідження – відчуття, що тіньове само дає нам. Проаналізувавши свої прояви, краще розуміти інших і себе. Темна, непристойна думка стає джерелом натхнення. За словами Ерік Вілсон, люди з розвиненою фантазією можуть перетворити руйнівні ідеї в паливо для психічного та емоційного розвитку.

Батько аналітичної психології Карла Юнга зберіг щоденник, який пізніше був опублікований як Червона книга. У своїй щоденній, джунг записав порушення зображень і ідей від несвідомих, в тому числі його зустріч з метафоричною червоною їздою. Присутність гонщика неприємна для джунгля, але дослідник залучає до діалогу з незнайомцем: вони говорять, сперечають і навіть танцюють. Після того, як вчений відчуває надзвичайну щітку радості, відчуває гармонію з собою і світом. "Я впевнений, що ця червона людина була диявою", - написав Юнг, "але вона була моєю диявою".

P.S. І пам'ятаєте, просто змінивши наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: теоріяandpractice.ru/posts/11530-darkest-thoughts?utm_medium=rss&utm_source=rss