Карл Джун: Єдина небезпека - сам чоловік.

Р

«Фаце на обличчя» – архівний запис інтерв’ю з Карлом Густавом Юнгом, найбільшим швейцарським психіатром та засновником аналітичної психології, в якому вчений розповідає про свій сільський дитинство, дружбу та перерву з Фрейдом, таємниці людської психіки та проблеми смерті (інтерв'юсер: британський політик і журналіст Джон Фріман).

Хто ми без свідомості? Скільки ми залежить від історичних обставин? Що таке Фрейд неправильно? Яка небезпека для людства? Чи можна відкинути ідею Спасителя? Чому ми не можемо ігнорувати смерть і як його лікувати?

Все по-перше. Для чіткості ми зробили невеликий вибір котирування з розмови.

На самодосвідомості:

Дж. Фріман: Чи можна згадати обставини, в яких ви вперше відчували себе?

Carl Jung: Я був 11 в часі. Я вийшов з туману на мій шлях до школи. Він був схожий на туман, що блукає. А потім вийшов з нього, знаючи, що я був там. Я, що я. І я думав: "Чому я перед цим?" І я усвідомлю, що весь цей час я блюв, як у тумані, не вдалося відокремити себе від оточуючих речей. Я був лише одним з інших речей.

Про розірвання з Фрейдом:

J. FREEMAN: Тепер давайте швидкий доступ до часу, коли ви нарешті зламаєте Фрейд. Чи можливо це зробити з публікацією книги Психологія несвідомості?

Карл Джун: Так, реальна причина була. Але вже давно приймав. Ви бачите, з початку я мав консервативний розум, психічне бронювання. Я не можу погодитися з багатьма ідеями Фрейда. Це в основному за рахунок свого особистого підходу і невідповідності історичних умов життя людини. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ми формуємо освіти, батьківським впливом, що в кожному сенсі не завжди особисте. Він має біас. Це вплинуло на історичні ідеї, або що я називаю домінантами. Це найважливіший фактор психології. Ми не належимо сьогодні або вчора. Ми вся історія людства.

Карл Джун: «Небезпечна небезпека для людини. й

На головній небезпекі людства:

Дж. Фріман: У «30-ті роки, коли ви працювали з німецькими пацієнтами, ви прогнозували, що Друга світова війна була про розбиття. Сьогодні ви відчуваєте можливість третьої світової війни?

Карл Джун: Я не бачив ніяких нервових ознак. Але є так багато ознак, які ніхто не розповість вам як. Чи є це окреме дерево або це ліс? Важко сказати, що народні мрії містять зображення небезпеки. Але дуже важко сказати, що це точки для війни, тільки тому що ідея в основному в свідомості людей. Не думайте про війну.

Тоді стало ясно, що сниться. Це не те, що це сьогодні. Ми так повні страхи і страхи, які неможливо сказати напевно, що вони вказують. Одне з них – це незворотна психологічна зміна. Безперечно <...>. Ми потребуємо більшої психології, нам потрібно більше розуміння людської природи, тому що єдина небезпека, яка є чоловіком. Він має велику небезпеку.

І, на жаль, ми не розуміємо. Ми знаємо нічого про чоловіка, дуже мало. Людина-психіки повинні бути навчені, тому що ми є джерелом всіх можливих майбутнього зла.