Ми боїмося конкуренції штучного інтелекту в різних сферах, але не в творчості: можливість створити красиву людство використовується для розгляду її передрогативних. Музиканти і творець інтерактивних роботів Гіл Вейнберг викликав стереотипи - його створення можуть сприймати музику інших людей, імпровізувати і встановити емоційний зв'язок з слухачем. На виставці Geek Picnic розповів T&P, чому реальний удар неможливо розрахувати заздалегідь, як послухати концерт U2 у власній кімнаті і як роботодавці можуть допомогти нам у вивченні людської природи.
- Я читаю, що ви експериментували з сумним досвідом в музичній школі — можете розповісти нам більше про це?
- Я мав дуже строгу музичну освіту. Вчителі завжди розповідали мені, що робити і як тримати руки. І сказав, що я не мав права зробити власну музику до тих пір, поки я дізнався, як грати в когось ще. Я почав експериментувати, щоб довести це поняття неправильно. Я думаю, що п'яти років-старці можуть вивчати музику і грати в класичному репертуарі, але в той же час вони повинні розвивати творчість і вивчити світ своїх почуттів, навіть якщо вони не мають музичного фону. І я вірю, що знання і творчість повинні йти в руки. Я створив кілька додатків iPhone для дітей, які не мають музичного фону. Можливо танцювати і перемістити iPhone одночасно – рухи і музика тісно пов'язані – і штучний інтелект в додатку проаналізували ці рухи і реагують на них різними способами, дозволяючи створювати мелодії в різних жанрах.
- Чому ви перейшли на роботи?
- Закінчила ступінь бакалавра в міждисциплінарній програмі – музика та комп’ютерна наука. Я зрозумів, що необхідно продовжувати наукові дослідження та вступати до аспірантури, а потім програму випускників MIT Media Lab. Спочатку я зацікавила створення різних музичних інструментів, і я вирішив зробити роботи після того, як я отримав в Грузію Tech. Чому я змінив концепт? Занадто втомився від електронного звуку: всі комп'ютерні музики надходять від спікерів і звуків. Я хотів яскравий, насичений звук, як у живому концерті. А коли я отримав в Грузію Tech, один з моїх студентів зацікавився робототехнікою, а пізніше побудував мій перший робот, Хайлі. Я завжди намагаюся навчатися зі студентами.
Перше створення Weinberg – робот-бар, Хайлі. Він здатний почути ще один барабанщик, розпізнати ритми і придумати власні композиції на основі них. Крім того, чистий технічний робот може робити речі, які людина не здатна: наприклад, одночасно збити семи кварталів з однією рукою і дев'ять з іншими, створюючи комплексний ритм.
до Що таке музичний талант на вашій увазі?
- Я не скажу, що мій робот має талант. Ані, вони дають змогу людині показати свій талант. Я використовую математичні алгоритми, які не є людиною, щоб вони могли виразити себе ще більш повністю, створити щось нове і унікальне. Але ми маємо довгий шлях, щоб перейти до того, як ми можемо самі зателефонувати роботів, як талановитий.
до Але ваші роботи виглядають як реальні люди. Чи може музика поставити душу в механічну істоту?
до Ми працюємо над тим, що я думаю, що музика є щось дуже особисте, що йде від спілкування, від взаємодії. Ми йдемо на концерти, не просто слухаємо пісні на комп'ютері - хочемо бачити, як народжується музика в режимі реального часу, як барабанщик і бас-програвач грають в одному ритмі, а солі-гітариста імпровізує вокалістом. Ми працюємо над створенням емоційного зв’язку як слухача, так і іншого музиканта. Звісно, що виникають питання. Люди розуміють, як машини можуть очистити будинок або будувати щось, але вони мають жорсткий час прийняття, що робот може зробити музику. Хто мені запитує: Як да ти дасть їм щось, яке унікальне для нас?
Ще один робот Weinberg, Shimon, може виконувати композиції на марімба, дивитися дії людей з камерою, і нехай голову бити музику. Він здатний адаптуватися до партнера, змінюючи темпи, об'єм і ритм виконання – це дає повне враження, що людина і робот знаходяться на одній хвилі. Крім того, Вейнберг і його колеги навчали Шимону грати в стиль відомих джазових майстрів – Thelonious Monk і John Collrane. Професор грає музику на iPhone, і робот починає просувати, намагаючись імітувати те, що він чув.
до Що буде музика майбутнього?
до Якість музики поступово зменшується. Після CD були MP3, які поступилися їм, і тепер люди зазвичай слухають музику на YouTube, де якість звуку ще гірше. Але тоді я думаю, що люди хочуть повернутися до якісного звучання знову, можливо, в новому сенсі слова. Тож мій погляд на майбутнє, ви йдете в рекордний магазин і замість рекордного гравця, ви купуєте оркестр роботи. Тут буде гітара, бас, барабани і все необхідне. А потім ви йдете додому і ви забираєте пісню, як U2 гурт, і роботи грають його в кімнаті. Проблема з вокалом: прямо зараз ми не знаємо, як зробити спів роботи в голосі Боно. Але я думаю, що це важка проблема.
- Чи є роботи, які починають писати себе?
до Вони вже знають, як. Це називається "алгоритмічний склад", і він був винайдений десятки років тому -- звичайно, він не був роботів, він був комп'ютером. Перші такі експерименти почали в 1960-х роках, але виявилося, що люди зазвичай не люблять, що штучний інтелект композує.
Є ще один напрямок: рекордні компанії використовують комп'ютер для аналізу всіх пісень, які були популярні в останні десятиліття і намагаються захопити мелодійні візерунки, які роблять пісню хітом. Але я не думаю, що це буде успішним. Про те, як виходить велика мелодія. Музика близько до математики, але вона також має емоції. Я думаю, що ми можемо принести емоцію до неї, а роботи можуть створювати цікаві ідеї та ігрові інструменти, які люди не здатні фізично. Якщо ми поєднаємо математику, вираз, емоції та фізичну здатність, то станеться щось неймовірне.
Одним з найвідоміших винаходів Weinberg є кіберпротез для барабанщика Jason Barnes британського гурту Def Leppard, який втратив праву руку в аварії. Штучна рука дала Барнас по-справжньому суперлюдські можливості: вона здатна не тільки обманювати свої ритми, але і адаптуватися до відтворення інших членів групи і створити власні імпровізації. Крім того, протез може відтворювати барабанну частину Нобелівського лауреата Річарда Фейнмана, який був не тільки великим фізиком, але і хорошим музикантом. Разом з тим, це не без інцидентів: перед польотом до Санкт-Петербурга Ясон пропустив свою руку в багаж, а працівники Пулково вдалося втратити валізу. Через кілька годин вони були знайдені, але концерт на Geek Picnic відбувся пізніше, ніж очікуваний.
- Ви та Jason плануєте інші співпраці з покійними композиторами?
- Я вибрав Фейнман, тому що він був дуже символічним поєднанням музики та науки. Крім того, деякі люди знають про свою пристрасть до барабанів. Цікаво, що рука Ясону стає краще і краще: спочатку він не був дуже добре на ньому, але практика працює чудеса, як з будь-яким інструментом. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів. Але я занадто зайнятий роботи.
- Можливо, високотехнологічні протези можуть зробити людей супергерої - приклад Jason дуже переконливо.
- Шість-часовий чемпіон Паралімпійських ігор, бігун Оскар Писторій тепер виконує в реальних Олімпійських іграх - за нього розроблені спеціальні простези Flex-Foot Cheetah. Іскраве обговорення. Люди, які звикли сказати, "Лок, це не ярмарок - здорова людина змагається з інвалідністю!" І тепер це протилежне: кіберпротези дають своїм власникам конкурентну перевагу. Цікава моральна дилема. Я запитав, якщо я збираюся позбавити музикантів своїх робочих місць. Але я не маю нічого подібного - Я просто хотів розширити наші можливості.
- Порівнятися з роботами допоможе нам краще зрозуміти, що це означає бути людиною.
до Коли ми граємо музичний інструмент, як фортепіано, це підсвідомий процес, ми не стежимо рухи кожного пальця. Але як робототехніка, я повинен думати про кожного руху. І по розробці машин, таких як це, я можу проаналізувати, як ми робимо музику і як наше сприйняття воно стосується наших органів. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Дар'я Варламов
Джерело: теоріяandpractice.ru