357
Проти Empathy: Чому компасіон не має переваг
й Сара Андреассон
На жаль, це абсолютно позитивне поняття: необхідність емпатії з іншими підтверджено всілякими моральними органами – від Біблії до сучасних вчених. Але що про негативні наслідки емоційної чутливості? Павло Блум, професор психології Яльського університету, написав статтю про те, як емпатія перевищена, і відсутність емпатії не обов'язково змушують вас погану людину. Коли люди просять мене, що я працюю, я часто скажу, що я пишу книгу про емпатію. "Я проти емпатії". Часто викликає незручність сміється.
Спочатку ця реакція здивує мене, але потім я зрозумів, що говорити проти емпатії, як кажуть, що ви не знаєте кошеня: заяву так дикий, що це може бути лише жартом. Я також дізнався про те, що я не проти моральності, милосердя, доброти і любові, проти доброго сусіда, робити право і зробити світ краще місце. Моя точка полягає в тому, що якщо ви хочете бути гарною людиною і зробити хороші речі, емпатія є поганим довідником.
Слово емпатія використовується в багатьох різних контекстах, але тут я використовую найбільш поширене значення, яке відноситься до того, що восьмого століття філософи, як Адам Сміт назвав компасіон. Це процес перцевого світу через очі інших, можливість стояти в їхньому місці, відчувати їх біль. Деякі дослідники також використовують термін для більш холоднокровних процесів оцінки того, що інші думають: їх мотивація, плани, переконання. Це іноді називають когнітивною емпатією на відміну від емоційної емпатії. Я прилипаю до цього термінології в моєму аргументі, але варто пам'ятати, що ці два види емпатії передбачають різні процеси мозку (ви можете розвивати один вид емпатії і інший нерозвинений) і що більшість дискусій про важливість емпатії до моральності зосереджені на його емоційному аспекті.
Ми доведемо до певного рівня емпатії від народження: пам'ятки та звуки інших людей, які страждають неприємними для маленьких дітей, і якщо вони мають можливість, вони намагаються допомогти погладжуванню і заспокоїти особи. Це не унікальний людський рис: приматолог Франс де Ваал спостерігали, що хімпанці часто захоплюють і вихованці жертви нападу когось. Втілення може відбуватися автоматично, навіть проти нашої волі. Адам Сміт описує людей «з делікатними почуттями», які, на поміченні рани або виразки, «починають відчувати неприємні відчуття в одній частині їх тіла». Прихильник може бути доповнений уявою. У одному з своїх виступів перед тим, як приймати офіс, Барак Обама підкреслив, наскільки важливим є "дивитися світ очима тих, хто відрізняється від нас - голодна дитина, вогнестійкий стабілізатор, сім'я, яка втратила все після урагану ..." Коли ви думаєте, що спосіб, ви відштовхуєте кордони про інших людей, чи є вони близькі друзі або незнайомці, а потім він стає важче нічого, не допомогти.
«Щоб люди вірять, що переваги емпатії, як очевидні, як шкода расизму: занадто очевидно, потрібно підтвердження. й
Обама є правою про останній висновок: є сильне публічне супроводження якого психолога Даніель Батсон називає емпатичну гіпотезу альтрузії: коли ви симпатизуєте з іншими, ви, швидше за все, допомогти їм. В цілому емпатія допомагає відірвати межі між вами і іншою особою, це потужний інструмент від самопізнання і байдужості.
Більшість людей вважають, що переваги емпатії, як очевидні, як шкода расизму: занадто очевидно, бути підтверджені. Я думаю, що це помилка. Я вірю, що деякі аспекти емпатії роблять його поганим керівництвом до соціальної політики. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. І це дуже обмежена: вона з'єднує нас індивідам, реальним або уявним, але робить нас нечутливими для кількісних відмінностей або статистики. «Якщо я дивлюсь на натовпі, я ніколи не буду нічого робити». Якщо я шукаю одну людину, я буду діяти.
У світлі цих нюансів, наші публічні рішення будуть справедливими і більш моральними, якщо ми намагаємось абстрагувати себе від емпатії. Наша політика буде краще, коли ми усвідомлюємо, що сотні лет, які погіршуються, навіть якщо ми знаємо назву цього одностороннього жертви. І визнайте, що життя людини в далекій країні не менш цінний, ніж наш сусід, навіть якщо наші емоції витягують нас іншим способом.
Але якщо ви приймаєте цей аргумент, є інші аспекти, крім публічної політики. Уявіть свої щоденні взаємодії з батьками та дітьми, партнерами та друзями. Посилення може не поліпшувати нашу політику, але здається абсолютним боуном, коли мова йде про особисті стосунки.
Я вірю перед, але тепер я не впевнений.
Одним з найбільш думаних адвокатів емпатії є психолог Simon Baron-Cohen. У 2011 році наука Евіла стверджує, що ідея зла повинна бути заміщена «проведенням емпатії» і високими рівнями емпатії роблять фізичних осіб і цілих суспільств. Люди варіюються в свою здатність емпатизувати, і Барон-Коле пропонує масштаб від 0 (загальна відсутність емпатії) до 6, де людина постійно фокусується на почуттях інших, різновид постійної гіперроздатності. Вчений описує особистість шостого типу:
«Ганна – психотерапевт, і вона має подарунок назустріч іншим людям. Коли ви йдете в її вітальню, вона прочитає емоції на обличчі, постави, гай, постави. Перше питання, яке запитує, «Як ви?», але це не формальна банальність. Її інтонація звучить як запрошення на довіру, щоб виявити, поділитися. Навіть якщо ви відповіли з короткою фразою, твій тон розкриє свій внутрішній емоційний стан до неї, і вона буде швидко йти на: "Ви здавалося трохи сумного". Який ти?
Перед тим як ви встигли реалізувати те, що відбувається, ви вже відкриєте цей чудовий слухач, який перебуває вас тільки на спокійний або виразний догляд, відображаючи ваші почуття, іноді пропонуєте м'які слова підтримки, щоб ви відчували важливу роль. Hannah не працює так, що це її робота. Так само, як і з клієнтами, друзями і навіть незнайомцями. Має нескінченну потребу в емпатії. й
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Ганна виглядає як хороший терапевт, і здається, вона може бути хорошою матір'ю. Але уявіть, що це так. Її занепокоєння для інших не викликає особливого ставлення до них, для неї все рівні: як друзі, так і незнайомці. Його не можна керувати або припинити. Її досвід є протилежністю самопізності, але однаково екстремально.
Крім того, така сильна ємність для емпатії повинна оплатити. Люди з цим синдромом часто вводять в симетричні зв'язки, коли вони підтримують інші, але не отримують достатньо підтримки. Вони також частіше страждають від депресії і тривожного розладу. Уміння відчути біль когось іншого призводить до того, що психологи називають емпатичним стресом. Він може бути контрастний з неемпатичною емпатією, більш далеким виразом любові, доброти і догляду. Варто жити за цією відмінністю, адже любителі емпатії тут починають плутати, зважуючи, що єдина сила, яка може мотивувати людину робити хороші справи, є емпатичною імпульсом. Але це помилка. Уявіть собі дитину, що потопає. Дуже емпатична реакція в такій ситуації полягає в тому, щоб випробувати те, що ваш друг переживає, що це, величезний жир і біль. Це не допоможе багато – ви будете пережити емоційне виснаження. На відміну від емпатії передбачається догляд і люблячий друг, і хоче допомогти, але не вимагає поділу всіх його страждань. Лікарі піклуються про пацієнтів без почуття емоційної емпатії, і це їх спокій і розуміння, що іноді є найкращою підтримкою.
Коли ми думаємо про людей, які знаходяться в іншому кінці балки Барон-Кохен — на нуль — ми зазвичай маємо психопати (або соціопати, або люди з антисоціальним розладом — зазвичай всі ці умови використовуються синонімно). У поп-культурі психопати служать епітомом зла: термін описує як найпрестижніші, так і званий політиків, так і послідовні вбивці, як Hannibal Lecter.
Є стандартна анкета для психопатії, розроблена психологом Робертом Харе. Для багатьох людей головною точкою тесту є виразність / відсутність емпатії. У багатьох соціопатій розуміють, що відбувається в інших головах людей, що дозволяють їм бути великими маніпуляторами. Але вони не здатні поділитися болем інших, тому психопати такі погані люди.
Люди з аутизмом Аспергера мають низькі рівні як когнітивної, так і емоційної емпатії. Незважаючи на це, вони не мають схильності до насильства та експлуатації інших.
Це популярна картина, але правда набагато складніше. По-перше, психопати страждають відсутністю не тільки емпатії, але практично будь-якої емоційної відповіді, і, можливо, причиною їх бідної поведінки - в деяких більш загальному емоційному проблемі. Розслідування наукової літератури на тему, психолог Дженніфер Скем і її колеги уклали, що каліптність і відсутність емпатії слабо пов'язані з жорстокістю і кримінальними тенденціями. Тест Hare може діагностувати психопатію, оскільки він захоплює насильницькі та антисоціальні поведінки в минулому, паразитичний спосіб життя, поганий контроль над імпульсами імпульсів, і нездатність пересуватися себе. Видаліть відсутність емпатії з цього переліку, і прогностична точність практично незмінна.
Що про агресивну поведінку в цілому? Чи здатні агресивні люди емпатії? Навіть я, скептик, може уявитись, що є якийсь тонкий зв'язок між емпатією та агресією, припускаючи, що людина з більшою потужністю для компасіону буде незрівнянним болячем інших. Але останніми знахідками, підсумовуючи всі доступні дослідження за посиланням між емпатією та агресією, призводять до різних висновків. За даними, з'єднання дуже слабкий.
Важливим випробуванням теорії, що невисока емпатія змушує людей погано навчатися групі людей, які не мають емпатії та інших рис, пов'язаних з психопатією. Такі люди існують. Барон-Коле виявляє, що люди з синдромом Аспергера та аутизмом мають низькі рівні когнітивної та емоційної емпатії. Незважаючи на це, вони не мають схильності до насильства та експлуатації інших. Тим не менш, вони часто дотримуються суворих моральних правил і стають жертвами насильства, а не ініціаторами.
Я думаю, що емпатія є незалежною або руйнівною для наших відносин? Що буде занадто суворим висновок. Є багато досліджень, які знаходять кореляцію між рівнем емпатії і готовність допомогти людині. Багато з них були погано виконані. Вони часто вимірюють емпатію через самозбереження учасників, тому не відомо, що вчені стикаються з: реальні рівні емпатії або сприйняття людей. Однак, є деякі наукові докази, що висока ємність для компасіону підвищує ймовірність алтруїстичної поведінки, тому буде неправильно відпускати роль емпатії в моральності людини.
Але ми знаємо, що більша ємність для емпатії не робить людину гарною, так само як слабка ємність для емпатії не робить людину поганою. Віртуе більше про далеку емпатію та доброту, інтелекту, самоконтролю та почуття правосуддя. У той же час, коли людина не може доглядати за іншими, і не в змозі контролювати свої апетити.
Джерело: теоріяandpractice.ru