384
Мераб Мамардашвілі: Понад здавалося б життя
Фото: Ігор Палмін
Він вже вражився на вигляд. Він ніколи не викликав нічого прямо, ніколи не зламав будь-яку раму, він просто - і дуже природно - жив, якщо це не існує.
Він ще не може бути сучасним, якщо він не відчував себе ніякої речі. Якщо я не дивився в будь-який час і місце ззовні, з точки зору абсолютного. Тим не менш, в наш час такий вид буде корисним. Люди з тим, що зараз немає. Вони не були: Мамардашвілі був так само само самотнім. І в Росії, і в Грузії, і в тій же Європі, яка любила дуже багато, від якої він вивчав багато, і в якому він не пішов жити і працювати, хоча він був викликаний. Після того, як він був звільнений від Інституту історії природничих наук і технологій для «невиконання плану», а потім позбавив його стільця в ВГК, він був запрошений в Мілан і Париж. Ні, я відмовився, я пішов до Грузії. Так як це було так багато. Починав свою першу лекцію на факультеті філософії в Університеті Тбілісі з словами (наукові слухачі сьогодні пам'ятають їх): «Я виходжу з моєї самотності до свого вихованця і бранчі». Залишилося побачити, як він буде входити в контекст в Європу. З контекстом, не кажучи вже про конвенцію та авторитет, він завжди мав ускладнені відносини.
«Імагін» згадав другу Мамардашвілі і видавцю своїх посмертних книг Юрія Сенокосова, «через досить довгий коридор <...> він рухається до вас – не йде, але досить повільно рухається, високий, широко-схилий чоловік з окулярами, з великим головою звару, злегка нахилений вперед, тому ви навмисно звертаєте увагу на це, його ціла фігура, як ковзаюча ковзанка, також здається рухатися вперед, хоча він явно не поспішає, і, коли він проходить, перш ніж приховатися на сході, він уважний його обличчя, ви бачите, що ви бачите, ви бачите.
Ця незвичайна людська фігура, спрямована вперед під вагою голови, застрягти мене більшість всіх. . . ?
Це було перше враження від своєї довгої дружби, і не дуже змінено.
Він вже вражився на вигляд. Він ніколи не викликав нічого прямо, ніколи не зламав будь-яку раму, він просто - і дуже природно - жив, якщо це не існує.
«Гі неземні лінії були яскравими», – розповідає учитель Vgikov. й
І це незважаючи на те, що він може легко стати його скрізь. І хто він не був, він не був цього світу. Він був гурманом, винним поціновувачем, поціновувачем тютюну і труб (після його смерті було ціле зібрання), постійно впав на любов і навіть спробував вводити своїх багатьох жінок один одному, так як святкують, що вони б подружать. Наприкінці свого життя він закохався в вісімнадцятих і гірко відхилений.
Він знав, як бути друзями, враховуючи, що дружба є зв'язком самотності. "Що я, якщо вас цікавить", - сказав він, "з продуктом самотності і тиші". Я люблю довгі розмови і довге спілкування. Він легко вчив мови: французи, які він вважається найбільш підходящою для філософії, англійської, італійської, іспанської - особливо для читання Джименец. Він вважає себе громадянином світу. Він любив Францію майже стільки, скільки він кохав Грузію, і він шкодував, як жарт, що він не міг бути французьким.
Mamardashvili - це знакова назва. Навіть для тих (і більшість з них), які навряд чи могли б пояснити тему його академічних філософських досліджень. Його ім'я люди 70-80-ті «приховане в темряві». Він став однією з найяскравіших і переконливих доказів своєї можливості.
Його книги, позбавлені голосу за ними і жвава присутність автора, зараз дуже важко читати. Думки кидають півходу, похилого, повторне... І так як він, строго кажучи, не писав їх, хоча він писав багато. Що зараз публікується (прописується, хоча майже 20 років пропущено з смерті!) переважно транограми та аудіозаписи його лекцій. Так, він ретельно підготував для кожного з них, і залишилося багато підготовчих рукописів. Але насправді його думав - існував - тільки в момент витерання.
Мамардашвілі стала справжньою подією в російському інтелектуальному житті наприкінці 70-х років, коли почав давати публічні лекції.
За цей час стала академічною, або гіршою, офіційною філософією. У двадцять-сіті він захистив кандидата, сорока - його докторант, за сорок-два він став професором. Ідеологічна робота Марксиста. Працює в редакції журналу «Проблеми миру і соціалізму» в Празі, в Інституті міжнародного трудового руху. З 1968 р. він був у «Чести філософії» вже заступником головного редактора. У 1974 році він був пожежним для ідеологічних причин: він нарешті зрозумілий, що цей чоловік не мав нічого спільного з офіційною рамою і ніколи не вписався в них.
Можливо, тільки після того, як він почав давати свої лекції, Мамардашвілі ставали те, що він залишається для нас в цей день, зайняв своє власне незамінне місце в нашій культурі.
Що він зробив, насправді, краще зробив дієслово.
Філософ Мамардашвілі повністю став себе, коли він почав перетворювати не вузьке коло фахівців, а не дружити філософів, а людям загалом. Для всіх, хто хоче слухати і думати, незалежно від рівня готовності. Ймовірно, до речі, бо, за словами Мамардашвілі, не може бути будь-яка «підготовка» в принципі. Не більше, скільки він приготував себе, він мав його: в мисленні, він був впевнений, що все відбувається тільки тут і зараз і тільки за допомогою особистих зусиль.
До події тут і зараз виникла думка, що він не тільки своїх слухачів, але і сам.
Взагалі він вірив, що філософія реальна, «реальна», як він сказав, і не філософія «вчитися і системи» - одна. «Учням і системами» лише за різними способами, кожен по-своєму являє собою. І до цієї «реальної» філософії необхідно – якщо ви дійсно хочете зробити щось реальним – розбитись за допомогою особистих зусиль.
Ці зусилля виявляються, згідно з Мамардашвілі, сформованим станом культури в цілому, і, крім того, сам чоловік. Ми працюємо тільки з мертвими формами, в тому числі формами себе. Людина, в його концепції, дійсно живий тільки так довго, як він "поважає" себе, будучи зусиллями думки, які постійно поновили і ніколи не гарантовано нічого. Немає опор. Немає пам'яток. Це відбувається зараз.
В сутності філософія Мамардашвілі є антропологічною (або антропохірургічною) практикою: людське виховання в існування. Що потрібно постійно поновлювати, якщо ви хочете залишитися людиною.
Це особливий вид самодогляду, самовизначення, самовизначення, який був присвоєний європейському індивідуууу, як вид обов'язки з давниною. У варіанті, запропонованому Мамардашвілі, це вирощування створюється силою думки: від неї людина не тільки продумує свій об'єкт, але створює себе.
«Ми можемо зрозуміти, що написано в філософському тексті», - сказав він у 1981 р. Карціанські відбиття, «тільки якщо ми можемо відтворити в ній (не слів, але що це говорить в ньому) як можливість власного мислення». Що таке, що якщо хтось коли-небудь виконав акт філософського мислення, то він має все, що відбувається в філософському мислення.
Захоплюючих слухачів після того, як він відтворив думки Канту, Дескартеса, Проуста як можливість власного мислення, він дав всім можливість пробуджувати власну універсальність, «вселюдство»: пройти через власні зусилля і зробити «все, що відбувається в філософському мислення» факт свого життя.
Подумав, що він може бути тільки в пост-Різдвянській культурі: той, хто працював християнськими значеннями, але пішов за ними. У культурному просторі, який виповнилося після того, як християнські значення залишили його, але зберігає форму, яку вони давали. Напередодні етичного виміру мислення, для його етичних шляхів.
Філософія і історія знову в ХХ столітті почуття однієї простої ідеї. Це може бути вираженим наступним чином: де це стосується нас нового чоловіка, тобто абсолютно іншого чоловіка, ... коли ми не навіть що ми. ... Я зателефоную, що людина, яка виконала акт індикації. Не можна робити це для нього або для нього. Що ми бачимо емпірично, оскільки людські істоти не є людиною. Ми люди, які ми зробили, що це потенційно людський.
Крім того, будучи професійним філософом, культиватором інтелектуальної традиції він займав нішу проповідника для інтелігентів у нашій культурі. Проведення гумано-формаційної роботи, яка слов'янська релігія була виконана в країнах Європи протягом століть.
Він звернувся безпосередньо до людського ядра кожного своїх слухачів, до чого передує всі суспільні та біографічні визначення. Безсмертна душа. Він сказав: Забудьте, що ви несете відповідальність за все, що відбувається у світі. Ви несете відповідальність за власну безсмертну душу.
Єдина відмінність полягає в тому, що він не проповідував. Я не втрачу. Не знаю, де він збирається. Він експериментував з повною присутністю думки.
Мамарадашвілі, філософія, стала феноменом в першу чергу етичної, а лише тодішнім. Що таке непорозуміння? Я думаю, що я роблю. Він мало розумів своєю широкою аудиторією в повноті своїх смислів. Але він був дуже скинутим.
Дуже важливо, щоб він був єдиним, хто зробив його можливим для наших земляків, щоб відчути народження думки як особиста подія, особистий шок.
Звичайно, він був сприйнятий як вчитель неконформізму, і це також правильно, хоча неповний. Його лекції були уроки метафізичної самотності - розуміння того, що самотність і прийняття його як місії.
«Вся проблема мислення полягає в побуті життя, - сказав він. Ця дія повинна повторюватися і знову. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Я сказав вам, що до кінця світу, і ви не можете спати весь час.
Це, мабуть, найважливіше, чи ми є християни або ні: подолання явного життя. Ввічлива, відповідальна, на власний ризик.
Як завершити, практично смертельний для нього був включений в думку, перевіряється на одну справу. На початку 1981 року Юрій Сенокосов згадав, Мераб провів лекції на Descartes. Увечері з’явилися лекції. Мераб був рідкісним, ніколи не пізно або в будь-якому місці. «І тоді кожен день зібрав, величезну аудиторію, чекаю, і Мераб не був. Хвилі застигання. Починав лекції. І заближилися друзі, що Декартес прийшов до нього уві сні вночі. Вони говорять. Він кинувся, тому що кров заливається в горлі.
Чи мав Мамардашвілі вплив російської філософської думки? Складний. Є професійні філософи, які перебували в тісному контакті з ним, пережили його сильний вплив, і навіть розглядають себе свої дискрипси, такі як зараз живе Валерія Подорога. Але кожен з них, зокрема, той же Road, має власний, досить далеко від того, що Мамардашвілі. У строгому сенсі він не мав студентів, що є прямими наступниками інтелектуальної праці, які він почав. Він не створює школи.
І це не випадково: він не мав ніякого визнання.
Впевнений, у нього немає єдиного майстра з великим і незамінним листом. Як цей чоловік став самою, здавалося б, велика таємниця, якщо ми не пам'ятаємо, що, згідно з найглибшим примиренням самого Мамардашвілі, по-справжньому чоловіка створює себе тільки сам. Так він створив його на основі матеріалу, що історично трапилася.
«Початок», - сказав він, що означає всі рішучі особистісні обставини, «і завжди історичні, це, випадково». У 1949 р. син кар’єрного військового офіцера, комісар відділу гвинтівок, який народився в Горі - в однойменному місті з Сталіном ("...Освідомо," Сеньокосова прокоментував, - до атонії за свої здібності"), впевнений з дитинства, що він був філософом, прийшов до Москви, щоб вступити до університету. Ви можете уявити, що відбувається там час.
Не було реальної можливості вчитися навіть з книг. У списку заборонених авторів Леніном. Про Kierkegaard, Heidegger, Husserl, Wittgensteinstein ви не можете навіть затерти. Залишилося працювати з тим, що і інтелектуальна біографія Мамардашвілі та його друзів, юні фріролики (і одночасно Георг Щедровицький, Юрій Левад, Юрій Каржакін, Борис Грушин, Олександр Пятигорський, Олександр Зіновєв, Євген Іллієнков навчався на філософському факультеті), почався з Марксом. Ні, син Комісара, який не взяв участь у першому об’ємі Столиці протягом своєї студентської роки, не був підготовленим для того, щоб стати ідеологами-ідеологами. Він не зацікавився політичною стороною матерії, але чисто розумовою. Маркс привів його стати, разом з Грушіном, Зіновим і Щедровицьким, одним із засновників Московського Логічного кола.
«Для нас логічна сторона Столиці», - сказав він набагато пізніше, «Якщо ви звертаєте увагу на це, і ми зробили, був просто матеріал думки, що нам не доведеться ... винахідливість, це була надана як модель інтелектуальної праці. й
Де більшість його контемпорій нічого не бачив, але негострий ідеологічний орган, Мамардашвілі побачили проблему. Як він переглянув десятки пізніше, він бачив «Теоретичне завдання перед ним: зрозуміти, що текст?» Що таке свідомість? Дуже задоволена цими питаннями відповіли мої анархістські прагнення, бажання здобути свободу життя, як такі. Я довгав за внутрішню свободу, і філософію був інструментом, що дозволило мені досягнути. [І в цьому] Маркс допоміг мені. У своїй молоді він почав з критики свідомості – на рівні критики ідеології.
Це, серед інших речей, історія знову, що це не про тексти або матеріал. І не викладачі. Не навіть в середовищі. У зв'язку з багатьма студентами факультету філософії, Мамардашвілі також дихають значно пізніше.
Він, хто лекував за половину свого життя і був відомий саме через це, був впевнений, що навчання – це, передача певної готової суми знань і навичок – неможливе в філософії. Можна лише показати приклад, який в свою чергу можна сприймати або не сприймати, слідувати або не слідувати. І які, найголовніше, кожен з яких неминуче будується в розчині власних проблем. Вони можуть бути далеко від філософії. Ось як це сталося.
Поки не створювало будь-яку школу. Але примітка на ноти (докладно безкоштовно!) свого учня Плато було, як у Біловолоді спостерігали, всю європейську філософію.
Ефект Wittgenstein
Людвіг Віттогенштейн проявляє своє існування принаймні трьома основними інтелектуальними струмами, без яких минуле століття неможливий. Вінтгенштейн вважає своїм попередником логічною позиттям, пізніше - лінгвістична філософія та американська філософія мовного аналізу. В кінці радянського суспільства були два альтернативні механізми визнання гуманітарних наук, кожен з яких відмінно працював. Перше офіційне визнання, висловлене в різних бонусах, які отримали лояльні мисці, під час кар’єри, кульмінування, скажуть, назва академіка. Другий механізм був альтернативним – це всілякі критичні мисці, які не отримали спеціальних бонусів від радянської влади, але користуються надзвичайною популярністю серед радянської інтелігенції ( феномен М. Мамардашвілі). І пам'ятаємо, просто змінивши вашу свідомість – разом змінюємо світ!
Джерело: www.chaskor.ru/article/preodolenie_kazhushchejsya_zhizni_19821?fb_action_ids=659196837438241&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22659196837438241%22%3A4314583802%7D&_type_map=%22659196837438241%