Георгій Афанасьєв: А фермер трохи мене.

У британському дипломаті Ерл Амгерст (1773-1857) сказав, що «Чи є три прості способи піти злам: найшвидшим є кінні гонки, найприємнішим є жінки, а найнадійнішим є сільське господарство». Тим не менш, фермерство є досить привабливою нішю, в тому числі для «третіх-партій». Про те, як стати фермерами, і які ідеї нових фермерів намагаються реалізувати, ми дізналися на конкретному прикладі – в інтерв’ю з власником ферми «Західні сади», керівником експертного клубу промисловості та енергетики Георгієм Афанасьєвим.

Як ви прийшли стати фермером?

Я можу жартувати, що я був трохи пізніше фермера. Але процес становлення фермера не сталося відразу: «розбитий вірус» проникнув поступово. За сім років тепер я був блог Megapolis і село. У ній, у вигляді набору постів, відображаються всі метаморфози мого публічного, значуще занурення в тему землеробства. Але так як я досить обережна людина і я готую до будь-якого бізнесу заздалегідь, блог був спочатку закритий і існував тільки на моєму комп'ютері. За рік я написав блогер ноти «на столі», а лише потім пішов до публічної мережі.

На деякий момент я зрозумів, що як я продовжував жити нормальним життям, займаючись консалтингом і підприємництвом, почав робити дещо різні рішення. В кінці це призвело до мене з 124-хектарною землею, і у мене була моуюча ферма, персонал, техніка. Зникнення між досить філософським міським водонагрівачем і фермером, який оптимістично про переміщення до своєї землі.

Кінцевий виклик для мене полягає в тому, щоб взяти територію на досить нехтований стан і принести його до потрібного зовнішнього вигляду. Зображення того, що територія повинна виглядати, коли вона завершена, дуже важлива для мене і пов'язана з поняттям творчої території, яку я впровадив. Термін «вирощування території» зазвичай плутають з терміном «відмінне місто» як визначено Чарлем Лендрі. Запроваджуючи свою продуктивність, компанія Landry зосередилася на точності протилежності того, що я зосередився на. На творчому класі, на творчих професіях, на їх різноманітність, на вільному шляху життя і думки. Я, працюючи над концепцією «сприятливої території», виходячи з ідеї, що територія можлива не тільки процеси ресурсного використання, але і ресурсогенерування, які ми часто не звертаємо увагу на. Це як найбільша робота: ресурси беруться з-за кордону, продукти фіксуються, відходи кидають десь зовні. Креативна територія - це територія, яка збирає в себе процеси, які генерують ресурси, і не тільки їх використовують і перетворюють їх. До речі, міст, які об'єднують нас сьогодні і міські технології, є машинами для знищення ресурсів.

Я дивлюсь на територіальні комплекси з точки зору, скільки процесів, які генерують ресурси, воду, енергетику, харчування, навіть людини, можна розмістити паралельно. Є статистично достовірний вигляд, щоб міста були розроблені таким чином, що їхня родючість знижується. Поза містом вона висока, і в містах вона низька. Висновок є наступним чином: це спеціально створений простір, в якому знижується родючість. Може бути, вони не хочуть отримати цей ефект спочатку, але він з'явився і був виправлений. На мій погляд, така територія не може вимагати статусу творчого, навіть якщо є творчий клас, бо порушується базове відтворення. Приклад з біології: багато тварин не розмножуються в клітинках, деякі не розмножуються в вузьких клітинах, рибах в маленьких акваріумах.

до Якими були ви на підставі того, коли ви встановили ферму?

Моя думка креативних територій полягає в тому, щоб виділити процеси, які підвищують значення, розвивають здатність розмістити їх на цій території і можливість перенести ресурси з одного такого процесу на інший.

Більшість економістів працюють зі знижками і в 99% випадків це негативна знижка. "Так, у нас є деяка вартість, але вона буде скорочена часом." Немає нічого спільного з творчою територією. Об'єкт, розміщений в ньому, буде рости в ціні щороку, як хороше вино, сир або дерево. Я зіткнувся з тим, що здатність бачити процеси збільшення цін і зібрати їх територіально разом, об'єднавши, не освоїли наше покоління. Оцінка продуктивності сьогодні базується на аналізі короткого періоду часу: якщо на початку подорожі ви витрачали гроші, а в кінці ви отримали більше, ніж витрачені - все дрібно, сформовано позитивний економічний ефект. Виходить, щоб бути таким, що є абсолютно непристойним видом економіки. Оцінка буде позитивним, навіть якщо протягом цього періоду ви намітили все, що було на території, всі його основні ресурси, які не можуть бути відшкодовані від вашого прибутку.

«Тільки на вирощуванні грунту роблять інші муки. Фермери є засновниками цивілізації. Даніель Вебстер, американський політик.

При проектуванні творчих територій я перейде з інтересів території. З точки зору збільшення родючості як базового значення цієї території. Відома початкова ціна за гектар. Як тільки я зробив щось право, ціна пішла. Не кожна дія на території збільшує її значення. Деякі будують будинок на їх території, але в кінці не можна продати його з урахуванням вкладеного значення. Тому що в такому комплекті і в цій архітектурі ніхто не потребує.

У кожній області можна розрахувати біопродуктивність. Наприклад, на звичайному гектарі землі можна виростити 10 ц/га біомаси. Ми беремо деякі дії, змінюємо дизайн біоценозу, а територія починає створювати 50 сантиметрів. Ми робимо те ж саме з іншими ресурсами, такими як вода. Більшість областей є водовідведеннями, вони приймають його або з невідновлювальних артезіанських свердловин або з водозабору великих річок. При певному оформленні водної системи можна перенести території, які рубають на водні ресурси у надлишки.

За майже 5 років ми шукали територію, яка поєднує в собі кілька чинників. Дуже важливо для мене мати асфальтовий вхід - Я міський резидент, я приводжу міський автомобіль. До 200 метрів по території є дорога, а на глибині територія землі йде в кілька кілометрів в ліс. Ліс закривається з півночі, під спідницею великих полів. Це важливий момент, оскільки край лісу завжди багатший, ніж глибина лісу, і це добре освітлене місце. Вся територія складається з нерівностей: спусків і підйомників. У зв'язку з цим тут потоки, вода не збирається, як, наприклад, в нижній частині. Це джерело.

до Які процеси вже були запущені на території?

Ми використовуємо концепцію керованого агробіоценозу та доповнюємо його префіксом «антитропо-». Обов’язковий елемент процесів землеробства, створення творчої території – сама людина, «особа в межах конкретної території». На землях, які ми перетворюємо раніше пустелі, вони вирощували державні селянські працівники. Ми втілюємо, що програма підтримки сільської місцевості не може бути успішним, оскільки вона забороняє селяну жити на його землі. Сьогодні це незаконно жити на сільськогосподарській землі. І на мій погляд, людина, тільки живе на своїй землі, починає по-справжньому доглядати за нею. Наприклад, якщо мої діти працюють на землі, вони стають хостами ситуації, і я гарантовано не використовувати пестициди на цій землі. Так що вони можуть пошкодити дітей, мій собака, себе. Вам необхідно жити в центрі вашої території, ходити по ній, створюючи «схеми уваги», адже якщо ви не бачите чогось особисто, то не підлягає вашому менеджменту і корекції.

Раніше ці території використовували монокультурно. Ми відновлюємо сільське господарство в районі, яка була використана тільки для зернових протягом багатьох років. П'ятидесятниці території залежить від того, чи ходять тварини на ньому. Що ми успадкували - chernozems, serozems - були створені тваринами, що розводять степи, які, їсти траву, залишені поліпшені сліди цієї трави. Тварини – машини для створення гумусу. Враховуючи варіанти, ми покинулися стержне розведення великої рогатої худоби на користь грязі. Ми розраховуємо, скільки тварин може харчуватися на нашій землі і покращимо її відповідно. Наприклад, одна корова на 1,5 га; хоча площа, яку вимагає одна корова, може захопити 6 овець. У Єгипті, в Секвемі, є еко-просвіта, організована за принципами Steiner. Вони зберігають корови для виробництва гною. Вони навряд чи п'ють молоко, і їх гною використовують для розширення площі Секем. Купуючи прилеглі ділянки пустелі, перше, що вони роблять це з гною. Потім висаджують трави, потім чагарники, потім великі дерева, а потім все росте в тіні дерев. Але вона починається з корова, тому що вона виходить, щоб бути машиною, яка перетворює целюлозу в добриво. Немає машини, створених людськими руками, може це зробити.

Здоров'я є ключовою функцією території. Якщо ви рухаєте правильно, разом з належним чином організованою траєкторією, ви накопичуєте здоров’я як тип ресурсу.

Ми розробляємо необхідні об’єднання організму. Ми спираємось на ідею спілок живих організмів, громад, взаємопідтримуваних механізмів, алелопатії. Спілки рослин допомагають один одному, тому потрібно створювати їх на території. Ви не повинні виростити одну річ.

Замість «нормальних» полів, які ми пам'ятаємо — квартири в горизонті, без будь-якого поділу, ми зараз формуємо те, що описано в агропростірі. Агрофорестрі – це поєднання сільськогосподарських та лісових технологій. На полях ми висаджуємо енергетичний лущ (в смужках шириною 4 метрів), що виконує десятки біологічних функцій. Ми маємо дуже сильні вітри на західно-східному напрямку, ці смуги захищають від вітру і дають можливість сільське господарство в цій області: якщо не було бар'єрів, рослини висохнуть. У цій посадці гніздування птахів: спів, міграція. Птахи їсти комахи, і нам не потрібно використовувати пестициди. Змішаний вершковий дасть величезну кількість відновлюваних біоматеріалів. Європейки перемішують її кожні 7 років, заміняють висадку, і в цілому, можна відновити до 21 років. Найкращі гібриди в енергетиці постачають 115 тонн на гектар сировини, 35 тонн сухої маси. На такому фантастичному об'ємі котел чіп може працювати протягом року, нагріваючи кілька будівель. Я бачив цей приклад в Австрії. Три незалежних будівель, що знаходяться в одному котелі, що працює на чіпах, відновлюваному ресурсі, вони не мають газу. Ми також виділяємо частину території для даного випадку. Країна може і повинна виробляти енергію. Європейки тепер виділяють 5% території для електростанцій, вони хочуть довести норма до 7%. Вони розраховують, що це достатньо для задоволення енергетичних потреб економіки.

Як правило, енергозберігає буріння і шліфування. Зазвичай дві машини працюють в парі. Один розрізає і подрібнює гілки, а другий замінює тіло для збору чіпів. Збір врожаю збираються кожні кілька років, що дає рослину рости до 4-6 метрів. На фото: збір енергії в США.

до Як глибоко екологічна мережа збирається з дуже великих організмів?

Посадка рослини недостатньо, також потрібно мати симбіотичні мікроорганізми, які вводять корінь, створять ущільнювач і зафіксують азот в повітрі. Замість десяти тонн добрив на всю площу можна використовувати спеціальні бактеріальні добрива. Обробляти насіння. В основному використовуються кореневі добрива, наприклад, в Індії є вільні азотно-фіксуючі добрива, які можуть існувати протягом декількох років в грунті поза рослиною, виконуючи азотну фіксацію.

Я зацікавлений в нижній частині вивчення явища життя. Ми знаємо процес фотосинтезу, де життя створюється зеленим листом. Але про ефект хіміосинтезу, який був виявлений російським вченим-мікробіологом Виноградським, скажуть мало, і багато навіть забувати про це. Це явище є дзеркальним зображенням того, що робиться в фотосинтезі в зеленому листі. Це використання комплексних хімічних зв’язків мікроорганізмами, коли поломка хімічних зв’язків займає енергію без будь-якого сонячного світла і створює протеїн - фактично організм мікроорганізму. Це одна з альтернативних варіантів формування вуглеводнів. Так, знищуються деякі сульфатні зв'язки, і ця енергія досить створити життя без світла. Так, до речі, є багато висновків. Наприклад, цей тип життя може створювати добрива прямо в грунті, розщепивши підшарові породи. Тобто, якщо ви не вбиваєте ці мікроорганізми різними способами або змогли довести їх, то значна кількість добрив, необхідні мікроелементи, можуть бути створені безпосередньо в грунті через блювоту. В цілому багато досліджень, які показують, як це допомагає рослинам. Рослини проактивні у своїй поведінці. Відомо, що рослини надсилають корінням і кидають в кореневий простір вуглеводів, що виробляються в фотосинтезі, вуглеводи розмножують певним типом мікроорганізмів, необхідних для рослин. Що таке, перш ніж натягувати щось, рослина спочатку дає. Рослини в кореневому шарі завжди мають велику кількість симпіонів, і це те, що виглядає родючість. Коли ми говоримо про зростання біомаси, в результаті фотосинтезу вважається тільки частина, яка отримується в результаті фотосинтезу, а хіміосинтез забутий.

Одним з найвідоміших симпіозів, які можна успішно використовувати в сільському господарстві, є симобіотична асоціація міселію грибів з корінням вищих рослин, або просто «микоржиза». Грибок отримує вуглеводи, амінокислоти і фітогормони з дерева, а сам робить воду і корисні копалини, доступні для поглинання і поглинання рослиною, в першу чергу сполук фосфору. Крім того, грибок забезпечує дерево більшою всмоктувальною поверхнею, яка особливо важлива при вирощуванні на бідному грунті. У 1879-1881 р. за даними російського ботаніста Франца Каменського.

- Розкажіть про проект, який ви запустили на фермі.

Ми приймали ферму мимовільно. Початкова точка проекту стала прагненням виростити повний асортимент товарів для вашої родини. Ми встановлюємо правила для себе, що виробляємо 50 видів основних продуктів. З цим об'ємом є споживачі для всіх відходів: для рослинних залишків, які можна годувати тваринам, для гною, яка йде як красивим добривом, є повне закриття ланцюга. Додайте мені приклад, який буде уточнювати все. У нашій родині кількість людей відповідає кількості курчат, які розташовані на фермі для нашої родини. Курка кладе одне яйце в день – людина їсть про одне яйце в день. Людина виробляє 120 грам кухонних відходів на добу (шкірки, обрізка) – курка з'їдає їх. Вони ідеально підходять для одного. У світі багато, як і є мільярди людей, однакова кількість курчат постійно підтримуються.

Для того, щоб вирощувати землю, підтримувати тварин і бджіл, нам потрібні додаткові споживачі нашої продукції. Так, ідея була пов’язана з іншими громадянами. І ми приїхали з цією угодою: ми вирощуємо якісну їжу для нашої сім'ї, але ми вирощуємо її з очікуванням, що 1,000 більше людей отримаємо її. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Тоді виникало питання: як оформити відносини з громадянами? Економічні відносини навколо їжі, що утворюються через оптові та роздрібні мережі, не можуть допомогти тут. Таким чином, ми ввели в прямі відносини – контрактне виробництво, а саме, передоплату. Юридично, схема є наступним чином: як сервісний центр, Я послужу замовлення громадянина для отримання їжі для нього, за свої гроші, на моїй території, використовуючи свої ресурси. Перший висновок цієї схеми: Я не маю права виробляти те, що я не замовив. Як правило, виробляють щось, що може рости краще тут, що дасть максимальний обсяг, і це не повинно бути. Друга з цієї схеми полягає в тому, що я не потрібно виробляти багато. Ми встановлюємо бар 1,000 осіб - це те, що багато людей, які ми розраховуємо, можуть харчуватися з цієї землі без порушення принципів її використання.

Продукція утворюється в кошики, які доставляються щотижня. Щотижневий кошик виглядає так: 10 кілограмів продуктів, включаючи м'ясо, яйця, молочні продукти, збалансований набір овочів, фруктів, зелені. Тип м'яса чергується: птиці, перепели, баранина, яловичина. У нас є м'ясо цілий рік - немає проблеми з цим сьогодні. Що стосується овочів, багато з них зберігають протягом тривалого часу, і зберігаються без будь-яких дзвоників і скосів, згідно старих технологій - в мішках. У грунті довгої траншеї з глибиною 1-1,5 метрів витягують для захисту від заморозків; овочі складаються акуратно в неї без розриву. Це все закриття з вище. Взимку і весною ми маємо свіжі овочі. Звичайно, нові технології – спеціальні сховища з кондиціонером або навіть газозберігаючим складом, де знаходиться більш азот і вуглекислий газ.

Все це разом із загальним поняттям – продовольчим лісом. Я люблю ідею організації громад у лісоподібних областях, які продуктивні, але без багатьох людських втручань. Ця громада спочатку штучна, але потім зумовлена такою державою, в якій вона здатна жити самостійно протягом тривалого часу: принципи чергування і взаємодопомоги, властиві їй працювати без участі людини. І ім'я нашої ферми - "Залісні сади" - просто відображає ідею продовольчого лісу.

- З точки зору бізнесу, як вигідно це?

Наш проект легко підрахувати. Вартість щорічної підписки 59 тис. рублів, ми маємо тисячі клієнтів – оборот 59 млн. З точки зору старої економічної оцінки за перші два роки цей бізнес некомерційний, тобто значно фінансується з кишені. На жаль, ми не сплачуємо маркетингову агенцію, але відразу ж сплачуємо споживача за довіру до нашого проекту. Громадяни, які долучилися до кооперації лісових садів, отримують дешеву їжу якості, яку не можна купити в усіх магазинах. Якщо ви купуєте свою лояльність, перераховуючи цінний продукт дешевше, ніж він коштує.

При повністю сформованій інфраструктурі ферми необхідно виділити 30% бюджету на розвиток: зібрати кращі гени на його території. Якщо говорити про роль людини в природі, то це, на мій погляд, досить просто. Не багато чоловіка можна зробити. Але людина може збирати кращі гени тварин, комах, мікроорганізмів, дерев, трав. Це залежить від фермера, чи буде щось особливе або краще в його генетичній репрезентації. Це як різниця між кислим яблуком і антонівкою. Дерево може зайняти однакове місце, але воно забезпечить різні ресурси.

- Чи є діяльність, яку ви виконуєте масштабовані, реплікатні?

А тепер винайдений не масштабований, але реплікатний. Якщо кількість абонентів перевищує допустиму норму, то буде потрібно ще одну схожу територію. І я можу виступати в якості технологічного власника, консультанта, в передачі, передачі цієї технології, в тренінгу.

Я поясню простий приклад: людина їсть кілограм їжі в день, і це не вага. Ви можете зробити його їсти один і половину, два, але це недовго. У цьому сенсі харчовий бізнес охоче перерозподіляється. Сьогодні існує перерозподіл зі зміною споживача з промислово виготовлених поживних мас для органічно створеної їжі.

до Що ви думаєте, що майбутнє ринку продуктів харчування?

Яскраве майбутнє полягає в тому, що в найближчому майбутньому є виробництво їжі на місці постійного проживання. Виробництво продуктів харчування у місті – містобудування. Міське господарство в нових, зелених містах, де немає питання, що ви не можете їсти ягоди, вирощені дорогою або на дворі. Що я роблю зараз. Але я хочу побудувати систему, щоб ми могли підтримувати цей майбутній цикл харчової промисловості, адже нам потрібна передача знань, передача елітного матеріалу, передача комплексу технологій.

P.S. І пам'ятаєте, просто змінивши наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: Erzvitie.org/article/mnja_ukusil_fermer