Сеп Холзер - людина легенди. Найяскравіший представник аграрного напрямку, який називався «пермакультурою» - перманентним, тобто природним, сільським господарством. Сьогодні вони кажуть: не просто пермакультура, але пермакультура від Sepp Holzer.
Австрійський фермер вважає, що пермакультура може подавати всю планету. Не турбувати природу.
Довгий час, Сеп Холзер був названий ребристим фермером в Австрії, і що він був диким землеробством. Він був змушений платити штрафи за відмову від традиційних сільськогосподарських норм і експериментів, і він зіткнувся з тюрмою.
Тепер майстерські хребти - створення земельних хребтів, кратерових садів, пристрій водойм - викликає захоплення серед багатьох фахівців і любителів. Секрет Zepp Holzer простий. Він дотримується природи і намагається жити законами.
Як хлопчик, Зепп виріс різні рослини на фермі батька. Тоді він підвів всіх своїх знайомих з городом і з радістю поділився своїми відкриттями з ними. Те ж саме відбувається сьогодні. Тільки зараз Холдер не відвідує дітей з шкільного двору, але професійними фермерами з усього світу.
Гозерний завод знаходиться в горах, на висоті 1300 метрів над рівнем моря. У Краметрхофі є суворі кліматичні умови, для яких його садиба називають австрійським сибіром. Навіть в липні-серпні землі Холзера можна покрити снігом, але в той же час сливи, абрикоси дозрівають, ківі і виноград відмінно вносять плоди.
«Щодо мене приходить і подивитися: що може виростити на ці круті схили в погану погоду і без добрива?» – говорить з посміханням Sepp Holzer. А коли побачать різноманітні екзотичні рослини, то вони зазвичай втрачають подарунок мови.
Щось з російської групи, яка нещодавно відвідала мене запит: «Що ви маєте найкрасивіші рододендрони, які можуть бути в природі, навіть до самої вершини Альп, і в наших передмістях вони не ростуть? й
А чому у вас є такі довгі ставки на схилах - 80-100 метрів, як вода в цих депресіях може лінгвіст, а крім без плівки? Ми не можемо врятувати воду навіть на рівнині. Тоді я починаю пояснити їм, що це нормальний природний процес, що природа буде робити все самим, важливо зупинити втручання з нею. й
Три аграрні шляхи
Сепаратор: Пермакультура може харчуватися принаймні в три рази, як багато людей, як сьогодні. Просто справа угоди з природою. й
У 1998 році австрійський студент оцінив економічну продуктивність ферми Сеп Холзера в Крамєф у його дисертації, податковий офіс відразу відвідав ферму. Ми провели повний аудит ферми, переглянули основні показники продуктивності, які зазвичай встановлюють кожні 10-15 років. В результаті наглядові органи майже десять разів збільшили кількість, за допомогою яких раніше було розраховано податки, з 24 тис. австрійських щитів на рік до 200 тис.
Коли запитали, чому його ферма в десять разів ефективніше, ніж середня ферма, Сеп Холзер заявив, що це було все про пермакультуру.
Сьогодні, коли люди говорять про сільське господарство, вони зазвичай означають його промислові та традиційні напрямки.
Як відомо, в промисловому сільському господарстві синтетичні добрива, пестициди, генетично модифіковані організми, а також важка сільськогосподарська техніка використовуються для швидкого росту рослин. Завдяки цьому фермери отримують високий дохід і прибуток, але хімічні речовини шкідливі для навколишнього середовища, а плоди, вирощені з ними, часто смакують.
Традиційний або біологічний тип сільського господарства характеризується близькістю до природи, повним відторгненням хімічних засобів захисту та внесення добрив рослин, застосуванням сівозміни. Головною перевагою є отримання здорових продуктів, недолік низької врожайності та високих трудових витрат.
Пермакультура пропонує новий тип сільськогосподарського бізнесу на основі відносин, які існують в природних екосистемах. Від традиційного землеробства пермакультура приймала відторгнення хімічних добрив, а від промислової - великої сільськогосподарської техніки.
Сеп Холзер розраховує свої витрати, і він каже, що вони набагато більш скромні, ніж в промисловому і традиційному сільському господарстві. «Перший, я маю меншу роботу, яка впливає на оплату», - пояснює він. Я не витрачаю час вирощування рослин, вони допомагають один одному. По-третє, якість продукції вища, тому що мені не доведеться боротися з бур’янами – все регулюється природою, і я спробую не заважати його. й
Основна відмінність між культурою і промисловим та традиційним сільським господарством є гідним ставленням до всіх життєвих істот. При спробі змінити світ навколо них, культура постійно подумає про те, як їх рішення буде впливати на інших учасників екосистеми.
«Використайте мозок, щоб зустріти природу, не проти неї», - сказав Холзер. Не намагайтеся боротися з бур'янами, так як така боротьба надзвичайно шкідлива для сільського господарства. Ви повинні думати: ви можете взяти відповідальність, якщо ви змінюєте щось? Моя секрет полягає в тому, щоб покласти себе на місці свині, соняшнику, глиняного черв'яка, а людина навпроти вас. Чи знаєте ви, що це? Якщо так, ви робите право. Якщо ні, вгадайте, що неправильно. й
Сеп Холзер в Краметрхоф
Змішана теорія посадки
Sepp Holzer: Стати curious. Довгий багато насіння і подивитися, що відбувається. Що добре росте тут. й
У сучасному сільському господарстві прийнято вирощувати один тип культурних рослин у полях. Ця монокультура зернових культур, відповідно до Holzer, приносить тільки шкоду: рослини розвиваються і плодять в той же час, вимагають однакових поживних речовин, які змушує їх змагатися один з одним.
Holzer бере на себе різні шляхи шляхом просування змішаної посадки. Коли різні види рослин живуть разом, виникає симбіоз між ними. Представники різних видів вимагають різних поживних речовин, крім того, вони живляться один одному - грунт запліднюється листям, відмерлими частинами коренів.
Сеп Холзер розповідає про свою нерухомість в Австрії. Як і його батьки, він вирощує зерно. Але з ними Холзер вирощують плоди дерева, чагарники, овочі, квіти. «Мені люди думають, що зерно є монокультурою, і вони не, – каже він. Вони добре поєднуються з іншими рослинами. При видаленні зернових комбайнів я залишаю 10 сантиметрів стебел, щоб не пошкодити інші рослини під час прибирання - редиск, салат, морква.
Холзер впевнений, що вузька спеціалізація для підприємця в агропромисловому комплексі занадто ризикована не тільки в біологічних, але і в господарських умовах. У своїй молоді він спробував знайти певну нішу, щоб боротися тільки з нею. Один з його хобі був розведенням грибів - їх австрійський виробляється, оброблений і навіть продається в інші країни. Але один день, гриби з продажу сантехніки, і він майже пішов з банкрутом. У виді Holzer багатосторонній розвиток створює впевненість в сьогодні і завтра.
Ландшафтні зміни
Сеп Холзер: «Ланд є найбільшим капіталом у світі». Якщо використовується правильно, земля завжди буде насиченою. й
Стійка формування ландшафту може дати збільшення врожайності культурних рослин - це ще один постульгування доктрини пермакультури.
Фаворитні елементи холезерного ландшафту є земельними хребтами (висока горбова або плоска) і кратерними садами. Особливістю обох є у вигляді: різні рослини висаджують над кожним наступними кроками, завдяки яким збільшується не тільки підвісна зона, але і різні зони мікроклімату.
Земельна хребта виконана у вигляді злягання близько 1,5 метрів висоти. Ідеально підходить для вологих регіонів, де багато опадів падає - земля на ній висихає швидше, ніж на рівнині. На першому поверсі добре ростуть світлолюбні рослини, такі як соняшники. Плодові дерева висаджують там, але не яблуні дерева, коріння яких поширюють по всій землі, але з глибокими коренями, як вишні, - такі дерева будуть захищати рослини, висаджені нижче від вітру. У середній частині хребта рослина будь-які овочі. І на нозі, де збирається багато вологи, огірки, сквош, гарбузи, кавуни.
Кратерський сад побудований за таким же принципом, як і земляний хребт, тільки він йде глибоко. Для пристрою такого саду вибирається найнижче місце на ділянці, де підбирається надземна і підземна вода.
Кратерний сад дуже зручний для рідких зон, де потрібна додаткова волога, він збільшує площу вошей, захищає рослини від вітру, створює теплову пастку і ідеально підходить для вологолюбних овочів. Взимку рослини в цьому саду захищені від вітру і заморозків.
Замість добрив і механізації Holzer використовує те, що природа збирається поділитися з нами.
"Пермакультура використовує будь-які земельні ділянки відповідно до їх придатності", - каже він. Уявіть область, розташовану на схилах гори. Вирощувати, але техніка не може використовуватися там. й
Холзер регулює ґрунти своєї ферми за допомогою свиней. Де він потребує розпушування, він розсипає горох. Поросята намагаються знайти продукти харчування і відрошення грунту. Крім гороху, на ділянці знаходяться свині і дрібні комахи. Вживаючи їх, вони отримують цінні білкові продукти харчування і знімають Holzer необхідно використовувати хімічні захисти від паразитів.
Кратерський сад в Білорусі, побудований методом Сеп Холзер
Аквапарк
Сепаратор: Вода є найважливішою на землі. Без води немає життя. Є багато води у світі, навіть у степу. Щоб дізнатися, як правильно його знайти і використовувати. й
Відновлення водного балансу є улюбленою темою Сеп Холзера. Holzer є проти механізованих систем поливу і пояснює, що хоча не вистачає джерел і ґрунтових вод всюди, є багато способів залучення води до вашого сайту.
Найпростіший спосіб зібрати дощову воду з поверхні в депресії, щоб накопичувати воду, а потім прями її на полив рослин.
Ще краще варіант - створити водойму самостійно, де накопичиться така вода.
«У Московській області середня 550-650 міліметрів опадів падає на рік», - коментує Холзер. - Це шість тисяч куб. м. Що відбувається з цією водою? Потікає в яри, переносить верхній родючий шар грунту. Починається ерозія грунту, що посилюється через вітр. Додайте світлий сон тут. На землі з'являються тріщини, рослини висихають, є небезпека пожеж. Хто таке полум'я - природа або власник сайту? Звичайно це людина. Поспішайте тримати воду в вашій місцевості, і ви зможете зберегти свої проблеми пізніше. й
Важливо вибрати місце розташування майбутньої води. Кожен власник знає всі висоти і труси його сайту, тому легко визначити, де дощова вода з часом знизиться.
Якщо сайт знаходиться на рівнині, Holzer радить дивитися рослини. Наприклад, вільха зазвичай вирощується там, де є підземні води. Так, поруч з ним і іншими вологолюбними рослинами, можна сміливо оформити ставку.
Австрійський фермер пропонує створити ставки, відключаючи від будівельного процесу плівки, бетону та інших матеріалів, які зазвичай використовуються для збереження вологи. «Я не хочу турбувати водний цикл в природі, тому я пропоную начинку водосховища природним чином. У майбутньому такий ставок не тільки пропагує зростання рослин - це вдасться породити рибу, раків, водяного сала, пояснює він.
У своїх ставках Holzer зберігає воду виключно за допомогою натуральних матеріалів. «Вода завжди прагне знайти петлю, щоб витікати, тому ви повинні знайти цю вузьку шию і запечати її. Для початку звільнити місце майбутнього ставка від чого проходить вода - пісок, дрібні камені. Потім копати кріпичку два до трьох метрів глибоко і засипати щільним матеріалом до дна, перемішати його екскаватором. Якщо ви зробите хороший замок, вода не буде збігатися з боками. й
Сеп Холзер проводить будівництво дами на одному з семінарів з переробної культури в передмісті
Шаманський причіп
Сеп Холзер: Росія має величезні території і кращий грунт в світі, але ви не знаєте, як використовувати їх правильно. В іншому випадку ви перезавантажили Захід довго. й
Зацікавлення в переробці є великим і зростаючим по всьому світу – від власників великих ферм, дрібних фермерів, які працюють в галузі біологічного виробництва сільськогосподарської продукції, а також від тих, хто хоче бути ближче до природи. У американському фермерському господарстві проводяться семінари по всьому світу і вони успішні.
Звісно, Holzer забирає гроші на семінари, і робить хороші гроші на ньому. У Росії семінари виявляються значно дешевшими, ніж в країнах Європи.
Зацікавлення Holzer в нашій країні не виникало шансів. Один день десять років тому він прийшов в Раду начальників і хаманів індійських племен в Північній Америці. На зустрічі обговорювалися зміни світу, її доля. І що було обговорено, що мав досить великий вплив на світогляд Holzer. Я не можу сказати, що про те, що шмани говорять, бо я казав, щоб тримати його секретом, але це коли я почав зацікавити Росію. На жаль, я почув багато страшних речей про Росію, що я не хочу вірити, тому я почав вивчати вашу країну.
На сьогоднішній день Holzer має більш позитивну думку: вважає, що Росія може бути не тільки країною нафти і газу, її майбутнє лежить в аграрному секторі. «За багатство вашої країни лежить не в мінералах, але в переважних районах якісної родючої землі, де можна вирощувати широкий вибір культур», - сказав він. Крім того, відносні умови в Росії краще, ніж в інших країнах. Для кожної людини у вас є 8 га землі. Не країна в світі може запропонувати своїм громадянам.
Але я дуже дивився ставлення росіян до землі: Я часто сказав, що фермерство неприпустимо. Я хочу довести протилежний мій приклад. й
Ми не повинні довести привабливість сільського господарства для всіх. Є вже сеп Холзерський центр з пермакультури в Росії, який користується ідеями Сеп та допомагає йому проводити свої семінари тут.
Учасники семінару можна розділити на дві умовні типи. Колишня мрія про рух або вже переїхали з родинами з міста до села. Мета роботи полягає в підході природи, встановленні престралійських населених пунктів, або вони просто люблять природу і хочуть жити в гармонії з ним.
Другий тип – підприємці та більшість з них.
Деякі також хочуть побудувати сімейну нерухомість, підняти дітей і онуків в ній.
Але крім духовної складової цих людей, матеріальна сторона питання, практика життя, також стурбована. «Це дуже важко знайти чисті продукти, єдина гарантія якості – це продукти, які він вирощував себе», – розповідає Анатолія від Самара, яка одночасно навчалася як астронаут, але завжди працювала в приватному бізнесі. Недавній, Анатолій випадково відкрив ідею пермакультури і зрозумів, що це саме те, що він шукав. Тепер разом з сім'єю він обирає землю, на яку вирощувати овочі. Він також пропонує приватні консультації. Історінки інших учасників дуже різні – і схожі одночасно.
Музикан Володимир з Калінінградської області сниться скидання своєї сім'ї на землі, а потім знайшовши компанію, яка допоможе кожному розселення в с.
Ренальдо з Уляновської області вивчили принципи побудови поселень на рік, а зараз його плани – створити бренд, під яким жителі сімейних садиб зможуть продати надлишки продукції.
Гліб з Краснодарської Території керує підприємством в галузі туризму протягом десяти років - має аквапарк з фортепіано і коропом, тепер він будує міні-готель в лісі, де він збирається застосувати знання, отримані на переробці.
Holzer каже, що він має безліч успішних проектів в центральній Росії, на південь і Сибірі. «Я нещодавно почав співпрацю з Томським аграрним університетом: це масштабний проект, але наш досвід може бути корисним для всіх», – коментує Сеп. Ми висаджуємо лікарські трави в коробку, яка була встановлена на дереві, вона виявилася своєрідною гніздою. Рослинні рослини почали підніматися до стовбура дерева. Я думаю ландшафтні дизайнери і садівники можуть скористатися цією ідеєю.
Але найголовніше, якщо ви генералізуєте, є схожим садом, з яким можна обробити, кожен міський резидент може створити. Для цього балкон відмінно підійде, і якщо він не, то ящик з рослинами можна закріпити на зовнішній стіні або зробити, як ми робили: встановити зелену аптеку на дереві.
Австрійський фермер має декілька невдалих проектів. «Я б не хотів би розповісти про них», – каже Холтер: «Що я не відхиляв невдачу на мій помилки, але на тому, що проекти не приділяють достатньо уваги». Люди повинні розуміти, що не можна робити пермакультурний проект один раз в п'ять, а потім забути про це. Природа - живий організм, який постійно розвивається і не дозволяє нам відпочити. Таким чином, ви повинні працювати важко, аналізувати помилки і виправити їх. й
Інтуїція та самоорганізація
Сам Холзер готовий працювати над помилками постійно: його головна мета полягає у виправленні помилок минулого за допомогою законів природи і принципів пермакультури, для запобігання нових стихійних стихій. Таку філософію, звичайно, не можна, але відроджувати з турботою про культуру, багато з них починають активно стежити за викладаннями.
Тим не менш, більшість людей скептику яких пропозицій Holzer. Представники російського аграрного бізнесу ми інтерв’ю скажемо, що ідеї Holzer звертаються до них. Але, вони відзначають, практика пермакультури підходить тільки для створення невеликих нішевих сільськогосподарських проектів або для любителів садівників.
Незважаючи на зазначену вагу, яка сниться Holzer, важко застосувати її принципи у великих фермерських господарствах, і тому не може стати основою для сільського господарства і конкурувати з промисловим і традиційним сільським господарством. Існує кілька причин.
Фермери в основному стурбовані непередбачуваністю ферми Holzer. Сільськогосподарський бізнес, як правило, високий ризик: дуже важко розрахувати річний урожай. Якщо ви стежите за принципами пермакультури і покладаєте тільки на настрій природи, то буде ще складніше прогнозувати економічні результати майбутньої діяльності. Впровадження інноваційних проектів на кормовій культурі коштує багато грошей, тому якщо результат неуспішний (що є попитом з природи), ферми можуть піти банкрутом.
Кількість наших респондентів плутають тим, що Сеп Холзер є австрійським селянством, його досвід обмежений простором, де він виріс. На фермі Холзера в горах температура постійно змінюється, сонце блискуче, а сніг може падати влітку. І знання про те, що сільське господарство базується на його фермі, не є універсальними і не можуть бути розширені на інші території.
Багато залежить від людського фактора. На голові великої ферми, побудованої на засадах пермакультури, повинні бути такими ж спеціалістами високого класу, покладаються відчуття природи і знаючи її закони, як Сеп Холзер. На жаль, є кілька таких людей. Для того, щоб вони з'явилися, необхідно пройти весь шлях до Holzer з початку. Важливо, щоб людина, крім логіки, має хорошу інтуїцію.
Багато техніки повинні бути спеціально навчені, і не тільки від природи. Це вимагає спілкування з однодумцями. Хто візьме на себе відповідальність передкультурою і будучи викладачем? Тепер є такий гуру – Сеп Холзер. Але якщо це не так, то зникають ризики перемир’я.
Ще одним питанням є те, як мотивувати найм персоналу, який буде працювати на великому сільськогосподарському підприємстві, щоб звичайні працівники дотримувалися природи, а також голови ферм.
Пермакультура приваблює багатьох людей своєю простотою. Дійсно, все росте в природі себе, було б добре вчитися не заважати. Але не кожен може зробити таке навчання – висока самоорганізація, ентузіазм, терпіння необхідний. Це найвищий етап розвитку сільського господарства, який можна досягнути самостійно і свідомо.
І «Інтелектуальне сільське господарство» Зеппа Холзер, незважаючи на всю популяризацію, і великим, залишається шматочок. Дуже спокуслива.
Герої Пермакультури
Вперше про пермакультуру як один з способів економії сільського господарства і природи в цілому почав говорити на початку ХХ ст. Термін використовувався американський Джозеф Руссел Сміт. Зокрема, він був проти глибокого потоку, віривши, що таким чином ліс спочатку перетворюється в поле, а потім в пустелю.
Тема виснаження земельних ділянок та водних біологічних ресурсів, які здійснювали інші вчені, зокрема Білл Моліссон. У 1970-ті рр. навчався в більш ніж 80 країнах з відновленням сільського господарства та природним дизайном. Моліссон розуміє пермакультуру в вузькому розумінні - наприклад, він використовував його принципи в садівництві. Його ідея потім розширилася з сільського господарства до ековаріл.
Сеп Холзер вважає, що його плани відрізняються від своїх попередників, що вони є глобальними. Підйомник пермакультури не обмежується невеликим землеробством, але також передбачає розробку великих проектів, отримання економічної ефективності від них на промисловому масштабі.
У Росії ідеї пермакультури тільки починають поширюватися серед фермерів. В основному жителі еко-східей намагаються провести сільське господарство на засадах пермакультури.