Меню самооцінки: онкологія, психопатичний партнер, tyrant bos... Що ви хочете?

Деякі люди, почуття винних про що-небудь, пристрасно хочуть бути покарані і наполегливо шукати спосіб покарати себе максимально важко. У своїх намірах вони, як правило, досягають успіху – підірвали своє здоров’я, «забудити» неправдиві стосунки, регулярно беруть участь у самоадміністрації.

Класика жанру - різні види психосоматики: головні болі і мігрені, проблеми з шлунково-кишковим трактом і серцево-судинною системою, гіпергідроз, до найсерйозніших онкологічних захворювань.

Крім того, це може стати справжньою, фізична травма для себе: укусити нігті, натягувати волосся, нарізи, опіки, викликаючи біль, розбити руки і ноги. Такі види самооцінки часто вибираються дітьми.

Буває, що люди, покарають себе, залишаються в відносинах або ситуації, які чітко завдають шкоди їм, погрожують їх здоров'я і навіть життя. Наприклад, з партнерами, які практикують фізичні та емоційні зловживання. На роботі, де є щільний графік і неможливо відпочивати, спати, де є постійно напружена атмосфера і кожен спілкується один з одним в високих тонах. У квартирі, де є дванадцяти десятків орендарів в трьох кімнатах, які спокійно захоплюють один одного.

«Ворозькі» почуття – це гарна причина сильно покарати себе

Бажання покарати себе пробуджує всі соціально неприпустимі емоції, які ми заборомо себе відчути по відношенню до інших людей: страх, небезпека, біль, дегустація, провини, смарага, сумність. Людина, яка схильна до самовиправлення життя з ідеєю, що він не може висловити своїх негативних емоцій іншим, в тому числі близьких, - за жодних обставин не можна сердитися, не може бути сердитися, не може бути сумним і крім, не може вимагати самостійно.

Наприклад, я сердитися з Васею, але він мій бос, так що я перетримую мій гнів. Якщо мені важко тримати її в перевірці, я випадково крок на нозі або натиснути його з дверима. І якщо я хороша при складанні, гнів вийде у вигляді психосоматики.

Проблема приходить з дитинства.

Несвідоме бажання покарати себе, коли людина не може розміститися поза почуттями і переживаючим ним. Замість того, щоб направляти їх іншій людині або на ситуацію, до якої вони народилися, вони перетворюють їх на себе.

Всі почуття, емоції, відчуття народжуються в нас у відповідь на деякі стимули ззовні. Ми побачили друг, ми були щасливими. Обрізаний голкою, upset. Ми лікуємо наші почуття по-різному. Ми можемо висловити їх безпосередньо: наприклад, посмішка або рум'яна. Ми можемо – непрямо: анустичний жарт або змістовно мовчаний. Ми можемо зупинити їх і не ділитися ними з іншими.

Всі ці відповіді є нормальними і природними, поки вони чергуються, тобто до тих пір, поки людина зможе вибрати, як вони реагують. Але іноді цей природний процес порушується. Наприклад, батьки забороняють дитину висловити небезпеку: вони спустошуються і покарають його, якщо він сердитися, і заохочують його, якщо він не показує це «потворне» і «некомфортне» почуття, приховує його всередині. Дитина дізнається, що гнів повинен міститися, і відтепер він прагне її замаскувати. Це кладе його на ризик.

Будьте другом, не строгий суддя.

Якщо ви знаходите себе, звернувшись до себе, і хотіли б позбутися від неї, спробуйте взяти наступні кроки.

1,1 км Поверніть контроль ваших дій. Так, люди, які кусають нігті, змащують їх чимось гірким. Дякую за цей трюк, людина помітить, що він бітує нігті – зазвичай несвідомо – і зупиняється.

2,2 км Встановити справжній об’єкт негативних емоцій. Коли ви відчуваєте неспроможне бажання завдати шкоди собі, попросіть себе, «Що відчуваєте водіння мені?» Хто це дійсно спрямований на?

На цьому етапі корисно вдатися до класичної вправи, придуманої психотерапевтом, засновником Гестальт-терапії Fritz Perls - "Порожня стілець". Ви уявите своє «внутрішнє гніздо» у вигляді якогось образу (у тварині, знайомої або незнайомої особи, героя з анімаційного фільму та ін.) та «все» на пустому стільці. Ви встановлюєте себе навпаки. Намагайтеся візуалізувати свій аналог докладно, ви запитуєте його будь-які питання, які ви хочете. Наприклад, «Чому ви це робите? Що ви хочете? Що потрібно? Далі перейдемо на стілець своєї явної «інтерлокора» і відповімо від свого імені. Мета вправ – почути «проти», точку зору «внутрішнього шкідника», домовитися з ним, перевернути його від ворога в союз.

3. У Виберіть конструктивний спосіб, щоб висловити відчуття, що ви заборонете себе. Наприклад, ви усвідомлюєте, що ви сердилися і подразнені босами. Перш за все, важливо розуміти, що гнів є дуже корисним почуттям, він виникає, коли ми хочемо змінити щось в нашому житті, коли ми відчуваємо, що поточна ситуація нас завдає шкоди, коли виникає відчуття, що це не може продовжувати. Визначивши, які зміни бажані і необхідні для вас, чесно обговорювати з босами, які не підходять для вас. Може бути, він налаштовує вас нереальними цілями, або знизивши ваші заслуги і не заохочуючи вас належним чином, або лікуючи вас в боорішному шляху. Якщо ви не можете знайти спільну мову з керівником, ви можете зібрати однодумців навколо вас, запрошувати комісійну винагороду для оцінки умов праці, прийняти рішення про переміщення в інший відділ або відставку тощо. Є багато варіантів.

Нерідко люди думають, що гнів буквально перекриває їх і може знищити все навколо них. І якщо вони, нарешті, вирішили висловити його в офісі спеціаліста, то виходить, що «знайомитися» цього гніву значно нижче, ніж уявлялися.

Іноді справжня причина самообміну прихована і в'язана. У цьому випадку «заплутаний» краще розірвати разом з психологом.

Автор: Єлизавета Зубова