Двигун бака 5ТДФ

Не знаю історії. Для найбільш дивовижного двигуна я знаю, що був зроблений в Радянському Союзі і, ви вгадали його, не для Лади, але для T-64. Це називається 5TDF, і тут є деякі дивовижні факти.
Це був п'ятициліндр, який незвичайний. Він мав 10 поршень, десять штанг і два колінчастих валів. Поршневі поршні переїхали в циліндри в протилежних напрямках: спочатку зустріти один, потім назад, знову зустрітися і так далі. Потужність була взята з обох кранів, щоб бути зручною для резервуара.

Двигун працював на двостроковому циклі, а поршні відіграли роль шпильок, які відкрили вхідні і вихлопні вікна: тобто він не мав клапанів і кам'яних валиків. Дизайн був винахідливим і ефективним - двоступінчастим циклом забезпечує максимальну потужність літра, а прямий потік - високоякісні циліндри для наповнення.
Крім того, 5TDF був прямим ін'єкційним дизельним паливом, де паливо було втілено в простір між поршневими поршнями, доки вони досягали максимальної конвергенції. Крім того, ін'єкцій був проведений чотирма насадками уздовж хитрої траєкторії, щоб забезпечити миттєве змішування.

Але це недостатньо. Двигун мав турбокомпресор зі скручуванням - на вал розміщені величезні турбіни і компресори, і мали механічне з'єднання з одним з колінчастих валів. Геніус - в режимі прискорення компресор скручується від колінного валу, що виключає турборозій, і коли вихлопний струмінь належним чином відірвав турбіну, потужність від неї передається на колінний вал, підвищуючи ефективність двигуна (наприклад, турбіна називається потужністю).
Крім того, двигун був багатопаливним. Це може працювати на дизельному паливі, гасне, авіаційне паливо, бензин або будь-який з їх сумішей.
Плюс, двигун використовувався ще п'ятдесят незвичайних рішень, таких як композитні поршні з вставками жароміцної сталі і змащувальні системи з сухим клінком - так само як гоночні автомобілі.

Всі трюки, що виконуються двома цілями - зробити двигун максимально компактним, економічним і потужним. Всі три параметри важливі для резервуара: перший полегшує планування, другий покращує автономію, третій - маневреність.
Результат був вражаючий: з робочим об'ємом 13,6 літрів в найбільш вимушеній версії, двигун розроблений більш ніж 1000 к.с. Для дизельного двигуна 60-х років був великий результат. З точки зору конкретного літра і загальної потужності двигун перевершив аналоги інших армій кілька разів. Я бачив його жити і макет дійсно дивний - прізвисько "Suitcase" підходить йому дуже добре. Я навіть кажу "щільно упакований валіз".

Не ловила через надмірну складність і високу вартість. На фоні 5TDF будь-який автомобільний двигун - навіть від Bugatti Veyron - здається якось банально. Техніка може зробити поворот і повернути розчинам одноразово використовується на 5TDF: двостроковий дизельний цикл, силові турбіни, багатопалива ін'єкції.
Починався масивний повернення турбодвигунів, які в один раз вважалися занадто важкою для неспортивних автомобілів.

Джерело: krasnov74.ru