2189
Інтерв'ю засновника компанії з оцінкою $2,000,000,000. Степан Пачиков про свій неуспішний досвід роботи в хай-тек-бізнесі: «Для вступу до власного бізнесу»
AmBAR і SiliconНовини.ru інтерв'ю засновника Evernote (а також легендарного ParaGraph і Parascript), оцінка якого вже перевищила $ 2 млрд. Дуже цікава людина з цікавою історією, яка має щось вчитися. Перший раз, серед інших фактів, Степан Пачіков передає свої ділові збої
Степан Пачиков: російський інноватор, співзасновник ParaGraph Intl., Parascript, Evernote, який зробив великий внесок у розвиток розпізнавання рукопису та технології VRML (віртуальна мова моделі реальності, стандартизований формат файлу для демонстрації тривимірної інтерактивної векторної графіки, найчастіше використовується в WWW). Перший бізнесмен СРСР, компанія якого (ParaGraph) отримала контракт з Apple.
Іван Цибаєв: Поговоримо про Кремнієву долину першим. У вас є чудова надихаюча стаття, яка називається "Silicon Fever" від '95 у "Вогонь". Як було написано? Що таке враження? Що відбувається? Хтось етап, щоб дізнатися долину?
Степан Пачиков: Я відома долині з 90 червня, коли я прийшов там, то в 91 ми почали працювати з Apple, відкрився офіс ParaGraph в Cupertino, поруч з ними (це одна з умов договору) – і десятки ключових розробників розпізнавання рукопису переїхали до долини. Про проект дуже хвилювалися. Вони намагалися усвідомити про всі деталі, але вони не сказали нам, чому вони потрібні для розпізнавання рукопису. І це був одним з фундаментальних помилок Apple - ми були сліпими, тільки до специфікацій, які неправильно, тому що коли ви робите штучний інтелект, є багато нюансів, що стосується, і знаючи, що визнання буде здійснюватися вручну пристроєм модіфікує спосіб алгоритму і впливає на дизайн.
Я провів більше часу в Долині, тому я переїхав дружину і діти там в '92. Саша був 12, Xusha був 8. Я провів багато часу в Москві, але про стільки часу в долині і скільки часу подорожує.
В цей час я почав писати тижневий стовпчик, який називається "Погляд з Каліфорнії" в журналі Комп'ютерних пресів, який був моє розуміння того, що долина була схожа на час. Ця стаття знову прийшов до мого розуму, коли вони почали організовувати Skolkovo, і коли вони намагалися заявити Skolkovo Silicon Valley, Medvedev продовжує називати його Silicon Valley.
IC: Як змінилися відносини з Долиною?
SP: Ви знаєте, долина завжди була улюбленим місцем, і я особливо любила Маршрут 280, і я завжди говорив про це і взяв гостей до аеропорту разом з ним. Порада долини як іншої Батьківщини. Правда та деякі претензії до долини, що виникли наприкінці останнього століття. Здавалося мені, що з так багато грошей і капіталу, і з багатьма цікавими, розумними і освіченими людьми, навчальними закладами, культурним життям в Долині може бути більш інтенсивним: театри, консерватори та інші музеї. І здавалося мені несправедливість, що була така концентрація інтелектуальних, освічених і багатих людей, і така низька інтенсивність культурного життя. І я чую від своїх друзів і знайомих, які речі змінюються для кращого, але знову, це все про Сан-Франциско. Я не думаю, Сан-Франциско є частиною Силіконової долини. Сан-Франциско є великим явищем. Тепер SF може бути включений в долину. Мій зв'язок з Долиною в основному добре. Але бажання переїхати до долини з Нью-Йорка не є.
IC: Так що у вас є культурна проблема, я жив у Нью-Йорку, і я розумію, що Нью-Йорк має набагато більш інтенсивну культуру. Про те, чому ви переїхали в Нью-Йорк з долини. Що впливає на рух?
СП: Є 2 причини. Перший - досить смішний. У '97, Silicon Graphics придбали свою першу компанію, ParaGraph, і це так сталося, що я зробив гроші - більше, ніж те, що я використовував, щоб витрачати і намагатися дізнатися, як витрачати гроші на іграшки, які я був зацікавлений в Hi-End обладнання (підсилювачі підсилювачі, електростатичні динаміки тощо), це все дуже дорогий веселощі, десятки тисяч доларів. Так сталося, що до тих пір я не був вболівальником опери, але так як у нас було дуже гарне обладнання і дуже хороший, чудовий транспорт для лазерних дисків, моя дружина почала купувати опери на лазерних дисках, і тому ми почали слухати опери та інші класики і швидко закохатися в любові з оперою і почали дивитися навколо. Ми почали працювати в оперних будівлях, в Сан-Франциско, в Сіетл, і ми дуже любили Нью-Йорк і його оперу, і я навпіл сказав дружину в 2000 році, замість того, щоб літати до Нью-Йорка весь час, давайте переїхати туди. І досить швидко, ми робили. Апартаменти розташовані в 15 хвилинах ходьби від Митрополита опери, в західній частині Манхеттена. У будь-який час ми просто впали в місто, коли ми почали літати до оперних шоу. Ми переїхали до Нью-Йорка через лазерний відеоплеєр.
Друга причина, що я не хотів би розповісти вам, є те, що я почав почати новий, досить успішний ручний і інтернет-видання на Silicon Graphics, і він швидко почав рости, але до того часу Silicon Graphics був почав мати фінансові труднощі, проблеми управління, вони починають позбутися від неядерного бізнесу, і гілки, що я очолював, разом з моїм командою, продовжує розвиватися технологія розпізнавання рукописів. SGI вирішив продати нашу галузь в Vadem. Я працював на Vadem майже рік, але це просто так сталося, один день, генеральний директор John Jao назвав мене вгору і сказав: ви зараз будете працювати для Microsoft, ви будете передаватися в Microsoft з усіма патентами, всі ваші технології, ваша команда, все. Він був великим ударом до мене, не тому, що я мав поганий ставлення до Microsoft, я мав багато поваги для Білла Gates і його фірма, але це було зроблено в злегка невимушеному шляху, за спину я був конфронтований тим, що я відмовився брати участь в угоді, заглушили двері, залишили фірму і був пригнічений на рік і половину.
Переміщення в Нью-Йорк був частково виходом з цієї держави. Microsoft придбала патенти Параграфа, і протягом багатьох років я затримала громадськість, кажучи, коли я був показаний визнання рукопису на телефонах Microsoft, "Написати пакети з будь-яким ступенем визнання ви хочете, але швидко і так далі". Ми завжди були впізнавані, тому що моє ім'я було в словнику, і технологія була пошита, щоб визнати моє ім'я, тому що під час демонстрації я часто писав моє ім'я - це було схоже на Великоднє яйце, яке наші програми зробили. Я переїхав до Нью-Йорка.
IC: Це зрозуміло, що Нью-Йорк став своєрідним випуском для вас з деяких не дуже приємних подій. Як часто ви подорожуєте в долину і для чого?
SP: Я є членом правління Evernote, який я почався в 2002 році - це була Нью-Йоркська компанія, але основна команда (людини з моєї команди в Paragraph) всі живі в Каліфорнії, і я почав літати в Нью-Йорк на вихідні. І тоді, коли Філ забрав у 2007 році, я припинив летіти до Каліфорнії і тільки приїхали на зустріч.
IC: Коли ви живете в Долині, які були російськими громадами в Долині та як вони спілкувалися?
СП: З 92 до кінця століття головним російськомовним підприємством, який був доступний мені, був екс-прем'єром, який був дуже багато, ми переїхали більше 25 сімей до Силіконової долини, тому більшість російськомовних людей, друзів і знайомих, пов'язаних з ParaGraph. Звісно, у нас є й інші російськомовні громади, але не дуже залучені. Це зрозуміло, що тоді нічого не сподобалося AmBAR (“Business Association of Russian-language professionals” з головним офісом в Пало Альто – близько. ed.) не було.
IC: Ви перереєстровані в Каліфорнії та взяли участь у конференції «Сільконова долина» (SVOD). Ви запрошували Олексій Федосєв, який раніше представив свій стартап, який він пізніше проданий Motorola?
СП: Олексій Андрєєв запросив мене і впровадив мене до людей, які навколо цієї конференції, і я зустрів Федосеєва набагато пізніше. Це сталося, що я інвестував в 4HomeMedia і навіть зробив гроші з нього, коли вони продаються до Motorola.
IC: Як ви почали розвиватися після реєстрації Evernote?
SP: Після того, як ми випустили бета-версію для Evernote в 2004 році для Windows, бізнес повинен був розвиватися, ви повинні були зустрітися з партнерами, з пресом, з інвесторами. Я був генеральним директором компанії і був в бізнесі 24 години на добу. І, звичайно, я був менш активним у всіх сферах, я зустрівся з інвесторами, давали інтерв'ю, зустрічалися з пресом, газетами, журналами, радіо. Я зробив свою звичайну SEO роботу. Нема особливого способу життя російській партії займають спеціальне місце, але більшість команди Evernote була російськомовною. Має свої плюси і мінуси. Недолік є те, що без волі мені довелося спілкуватися на рідній мові в компанії Brainstorm набагато зручніше в рідній мові. І залишив певну відбиток, створюючи відчуття, що це була російська компанія. Івернот був американською компанією, хоча велика кількість російських спікерів дала йому певну ауру. Зараз немає. Тепер зрозуміло, що це 100% американська компанія. Але Генеральний директор (Phil Libin) виступить російською мовою.
IC: Я знаю, що Evernote приваблює інвестиції з Троїки Діалогу та російських інвесторів.
СП: Він був з Філ. "Тройка" запропонував найбільш вигідні умови надання грошей в цей час.
IC: Ви почали будувати таку компанію і зараз одна з провідних компаній. Чому в попередньому інтерв'ю ви вважаєте себе середнім підприємцем?
SP: Природний режим :- Ви знаєте, коли ви витрачаєте стільки часу в бізнесі, коли ви познайомитеся з великою кількістю топ-рівневих підприємців, ви швидко усвідомлюєте, що ваше місце не у верхній частині тисячі. Наприклад, Філ є блискучим підприємцем, бізнесменом, і я думаю, що я хотів би зустріти таку людину раніше в моєму житті, я дізнався багато. Філ - це не тільки блискучий підприємець, але і блискучий педагог. Ви можете побачити, як навчаються співробітники, він робить їх великими спеціалістами. Насправді, він народився вчитель. Він дуже талановитий вчитель. Я думаю, що ми навчились багато років.
IC: Розкажіть, що ви зробили перед Evernote – що були важливі вершники в історії як підприємець?
SP: Перша фаза склала 67-68. В Новосибірському університеті відбувся перший рок-гурт Black Lines в Сибірі. Дотепер я вважаю однією з найуспішніших подій, які я змогла «покинути» 5,000 рублів від ректора Спартака Тимофєвіча Бєляєва на барабанному наборі (компанії «Троло»), і мені вдалося купити його на безготівковій основі, хоча продається тільки готівкою. Перший місяць я збив на барабанах, потім я знайшов більш талановитий хлопець, а потім став тільки менеджером цієї групи, дав концерти, виконані на весіллях, на танці в гуртожитку. Я все ще пам'ятаю це з задоволенням і вважаю його першим підприємницьким успіхом.
Наступним етапом у своїй організаційній діяльності був домашній науковий семінар, організований у своїй квартирі та обговорював широкий спектр питань. Вперше Коля Яценко ("Колаба") кілька місяців розповів про непривабливу концепцію історії громадянської війни, про те, як випускники Генерального штабу Академії Царства допомогли більшовикам виграти громадянську війну. Далі протягом декількох місяців ми проаналізували теорію Фоменко неоднорідності в знайомстві історії. Женья Палецький досить ретельно і критично проаналізував підходи Анатолія Фоменко. Так сталося, що на семінарі, проходив у неділю, близько 25-30 осіб. Це була чисто чоловіча компанія, навіть дружина зліва. Збирають і не п'ють горілку. Про музику та яку логіку в серці музичного сприйняття розповів Саша Семенов. Вперше я відчував себе лідером і менеджером.
Наступний етап – Клуб Комп’ютерних дітей. У 84 році зацікавився персональними комп’ютерами. Я зумів отримати і читати різні іноземні комп'ютерні журнали. Я швидко став спеціалістом в особистих комп’ютерах і був запрошений до групи «Тимчасовий персонал школи під Президентом Академії наук СРСР». На чолі з Велихова, але лідером команди був Леша Семенов. Вчився досить багато.
У 86 році ми організували московський дитячий комп'ютер. І Гаррі Каспаров, потім значно допоміг в цьому випадку, так як він дав клуб партії комп'ютерів Atari - близько 50 штук. Це була найбільша концентрація персональних комп’ютерів у СРСР. З Атарі підписано договір, але замість грошей він взяв з них сірі цуценят - комп'ютери. У клубі з'єднуються грані. А клуб був яскравою сторінкою в житті Москви 80-х років. Вони навчать дітей безкоштовно. Для того, хто провів заняття з дітьми.
На клубі створено значне співтовариство ентузіастів СРСР. Тут були досить яскраві люди. Про те, як розпочати нашу компанію. ПараГраф був спільним підприємством, після чого зареєстрований в США як ParaGraph International з офісом в Москві. Так сталося, що з усіх різних видів проектів, які ми хотіли зробити, ми вирішили зробити текстове визнання. І було кілька причин того, що одна з них є мінімальним апаратом, необхідним: комп'ютером і сканером. Ми були щасливі і команда хлопців, які я привернув дуже швидко, зробив дуже хороший варіант, який показав, що ми можемо прочитати рукописний текст без навчання. Звісно, ми можемо лише читати легальні тексти. З цим ми пішли на COMDEX (то це була найбільша ІТ-конференція) в травні-червні 90. Авіакомпанія втратила наш багаж, і ми не мали комп'ютерів на стенді, без сканерів, але люди допомогли і зібрали «з світом на нитку». Ми дали комп'ютери, сканери, принтери, вішали прапор СРСР. Ми підкреслилилилися. Тоді CNN зробив звіт з нашого стенду та нашої демо. Це збіглося з приходом Горбачова, інтерес був величезним.
І восени ми вже були найвідомішою радянською компанією. Вони показали не тільки сканування, але і продемонстрували технологію за допомогою планшета з цифровими ручками. І один з людей, потім відомий — засновник Лотоса, після перегляду нашої демо, називається GO (фірма Джеррі Каплан, яка придумала ідею ручного орієнтованого OS, фактично він придумав планшетні комп'ютери) і сказав їм: "Це дійсно працює!" У падінні «90-х років ми повернулися до Каліфорнії, зустрілися з Apple, продемонстрували їх нашу технологію, вони почали писати слова, але нічого не працювала. Ми пояснили, що ми просто не маємо цифрового англійського словника і словника, який ми зробили себе на основі флоптичного диска з текстами Beatles, які я дав друг з Англії Тоді люди з Apple почали писати різні слова з пісень Beatles, і все працювали. Стан договору було перемістити в Долину ключі інженери. Яблуко заплатив нас $6 млн. Сутність контракту була в розробці технології андеррайтингу, оскільки вона пізніше стала чіткою для Apple Newton (табл. комп’ютеру ранніх 90-х – «подрібнювач» сучасного iPad – близько.ed.) І я маю ностальгічну любов до Apple Newton, хоча це не вдалося на ринку. Все через те, що неординарний маркетинг Apple зробив кілька помилок, які можна цитувати в підручнику з маркетингу. Одна з них була в тому, що вони підняли планку очікування від пристрою занадто багато. Люди дійсно вірили, що машина буде розпізнати мову краще, ніж вони могли.
Я пам'ятаю, коли ми були на конференції, і хтось в кімнаті витісняв гучно. Я сказав йому, якщо вам не сподобалося, відключіть його, не використовуйте його. Але він сказав, що він не міг зробити свій власний текст і тому купив Ньютон. Він дійсно думав комп'ютер, щоб зробити це краще, ніж він зробив. І це одна з найбільших недоліків Apple. Друга помилка полягає в тому, що Ньютон був попереду свого часу. Потужність процесора нанодонара була дійсно відсутністю. iPhone вдарив ринок на час, і всі інші передчасні пристрої, що піддаються дорозі. Apple Newton - це дуже значний верст.
IC: Так ви прийшли до правого місця в потрібний час?
СП: У бізнесі дуже важлива удача. Багато людей знайдуть себе в правильному місці і часу, але не помітили його. Тому, удачі важливо, але не важливо пропустити цю можливість.
IC: Після 92, коли ви переїхали, були там будь-які великі моменти?
SP: Найголовніший момент прийшов 15 січня 1993 року, коли я раптом зрозумів, що WW дійсно був схожий на те, що він все ще був в його невідповідності. Зрозуміло мені, що мої діти будуть жити в різній епоху, і які ролі віртуальної реальності будуть грати, і я вирішив, що це не вдалося боротися з нею. І є така казка: «Якщо ви не знаєте, як боротися з ним, вам потрібно привести її» – тоді я мав картину віртуальної машини часу для дітей, яка дозволить вам не тільки подорожувати вчасно, але і зустріти людей, жити там, подружити друзів, зустрітися з архімедами. І це, коли концепція проекту «Альтер Его», і вона дійсно збуджена вся компанія. Хочу розповісти про те, що дуже часто в бізнесі працює принцип осьового супу. Якщо ви варите з сокирки довго і важко, ви отримаєте хороший суп. Проект Alter Ego - це блискуча мрія, і люди мали відчуття, що ми можемо зробити щось більш яскравим, ніж текстове визнання. Проект значно змінив компанію, компанія почала займатися тривимірною технологією, яка фактично існувала потім для особистого комп’ютера.
Ми будували все з нуля. З'явився власний об'ємний двигун, з'явилася нова команда людей, з'явилися нові фахівці – наприклад, Михайло Ляпунов, Едік Талникін, який написав власну мову для опису об'єктів об'єктів об'ємних розмірів.
ПараГраф був одним із засновників VRML. Ми спробували показати, як тривимірна графіка працює на персональному комп'ютері. Випущений на ринку продукт, який дозволяє будувати будинки і інтер'єри за допомогою тривимірної графіки.
І в цьому пункті Silicon Graphics шукав нову платформу, новий напрямок, і вони вирішили перейти на віртуальну реальність для особистих комп'ютерів. Вони мали проект, мета якого була віртуальною реальністю на ринку користувачів, і вони шукали найсильнішу команду в цій галузі, і ParaGraph здавалося таким командою, і співвласникам компанії вирішили продати компанію. Я не хочу продати компанію, хоча це важко сказати, що це сталося, якщо це не було. Компанія була придбана Silicon Graphics в '97, вона була під керівництвом іншої особи, я був видалений з віртуальної реальності, я був дозволений для створення власної філії, дозволяв наймати десятки інженерів, ми розробили нову версію програмного забезпечення для розпізнавання тексту, яка більш просунута, ніж Newton. Силіконова графіка вже збиралася внизу, швидко позбавляючи від усього, що вони могли і з часом виходять з бізнесу.
IC: Так ідея з'явилася на 15 січня 93 року, і це було 4 роки до Параграфічної графіки кремнію. Як виникла ідея?
SP: Я зрозумів від перегляду мого сина. На комп’ютері не читали багато часу. Він допоміг мені зробити демо на конференціях, коли він був 12 або 14. (В даний час VP на Evernote) Потім, в '93, вже зрозуміло, що це нове покоління дітей, для яких комп'ютер є життєвим станом - наприклад, з точки зору листування, зв'язку, пошти. І я хотів, щоб дитина читати книги, дати йому хороші книги, але він сидів більше і більше в комп'ютері. І я знав, що я мав зробити щось. Як я сказав, якщо я не можу зупинити цей процес, я повинен привести його.
р.
IC: Чи був ваш син в основному грати Ігри або що?
SP: Ігри теж. Бібіскк. Веб-сайт Вона була нова в часі. Він допомогло мені багато з моїм роботою. У нас є багато конференцій.
IC: Що відбулося далі?
SP: У '96, мій партнер і I ізольований [з ParaGraph] всі технології розпізнавання сканованих зображень, сканований текст, рукописний, друкований, все, що пов'язано з рукописним текстом. Ми створили Parascript, систему, яка все ще працює і практично домінує веб-сторінку і перевіряємо сортування ринку. Кожен раз, коли ви падаєте лист в коробку, незалежно від того, як він написаний вручну або друкованим, він все одно сортується за допомогою технології Parascript. У зв'язку з технологічними роботами ми використовуємо найсучасніші технології. Тоді інші країни: Канада, Франція, Австралія. Після чого ми взяли на ринок розпізнавання чеків. І ми все одно власноруч з тим самим партнером, який належить ParaGraph.
Q: Ви все ще маєте дохід від цього?
СП: Є, обов'язково, щороку.
IC: Чи є Вашим клієнтам банки та послуги електронної пошти?
СП: Тепер проект розширюється, фірма дуже просувається в здатності розпізнати будь-яку форму і, швидше за все, буде домінантуватися в визнанні форм, рукописних, друкованих, будь-яких інших спеціалізованих форм. Дуже добре прочитали змішані тексти.
IC: Будь ласка, зв'яжіться з нами про ваші збої. Всі зазвичай говорять про успішність, але я думаю, історії про невдачі є більш обструктивними для інших.
Ви знаєте, що я не хочу сказати вам цю історію спочатку, тому що підприємець повинен виглядати як успішна людина, кожен хоче бути близьким до щасливих, щоб вони були, щоб імітувати їх, і тому я не хочу говорити про невдачу. Причиною цієї несправності є те, що я зламав золотого правила, яке Knysh (відомий KVN Scout) голосувало: «Не платите плату за власний бізнес. й
Я намагався запустити бізнес, який не був мій бізнес. Ця компанія, яка була заснована в 2001 році, була названа Hyperboloid. Ідея полягала в тому, щоб зробити світловий промінь таким чином, щоб він був майже схожим на лазер, але на відміну від лазера, він не був монохромним, але включав весь колірний гам.
Так ми почали робити точкові світильники, які ми можемо використовувати на хмарах, щоб писати все необхідне, всі види оголошень, всі види текстів, прямо на хмарах. Ми ще маємо деякі дивовижні якісні демонстрації, де ми можемо писати тексти зі світловими променями на деревах, дахах, на поверхні озера. [Проект не так багато технічно, як комерційно] Це абсолютно інший бізнес, в якому я не мав права володіти власними законами, власними правами.
IC: Чи є цей проект неруйнівним для вас і є Evernote корисним з нього?
SP: Я не думаю так, досить навпаки. У 2000 році, майже одночасно. Я знав, що я кохав його, і Hyperboloid був більше кроків.
IC: Що ти зараз?
SP: У мене є деякі ідеї з часу і я обговорюю їх. Включаючи філ. У 2006 році я придумав ідею універсального перекладача, і я зрозумів, як зробити одну, як перекладати з будь-якої мови на будь-яку іншу мову, використовуючи телефон. Це буде дуже корисно для туристів, коли подорожуєте. На цьому ж телефоні є персональний довідник і перекладач. Моя мрія була зібрати команду і зрозуміти, якою мовою є програмування Creator. Як програма, яка контролює павук.
Тоді прийшов уявлення про те, як зберегти прес від дегенерації - Я зловив вогонь з цим проектом, тепер я думаю про його виконання. Я ще не публічно розкриває деталі. Нереальні проекти. й
IC: Степан, дякую за інтерв'ю. Що таке повідомлення для підприємців?
Ви не повинні дотримуватися правил, але ви повинні дотримуватися їх.
Дякуємо за Вашу увагу і за позитивний відгук. Підписайтесь на наш блог на Habre, Twitter, Facebook, YouTube-канал, щоб дотримуватися оновлень. Попереднє повідомлення можна переглянути тут.
Інтерв'ю:
Ярослав Босенко – стартапер з України.
Олександр Процюк – блогер і інтернет-підприємець.
Іван Цибаєв (сама інтерв'ю). Ви зацікавлені в таких інтерв'ю з Кремнієвої долини? Так Ні тільки зареєстровані користувачі можуть брати участь у опитуванні. Приходьте, будь ласка, 757 осіб проголосували. 71 затриманий.
Джерело: habrahabr.ru/company/ambar/blog/202986/