6 видів поведінки співрозмовника, які не можуть переносити

Причастя з кимось не є обов'язковим, але добровільним вибором, а порушення кордонів слід дотримуватися відповідної відповіді.

Кожен день ми беремо участь в десятках розмов — з колегами, друзями, родиною, незнайомцями. Але що відбувається, коли спілкування перестає принести радість і стає джерелом стресу? Психологи стверджують, що можливість розпізнати токсичну поведінку і захистити ваші межі не самопізністю, але необхідною навичкою для психічного здоров’я. Дослідження Американської Психологічної асоціації виявило, що люди, які регулярно відчувають руйнівний зв’язок – 40% частіше страждають тривожними розладами.

Сучасна психологія відрізняє безліч форм токсичної поведінки, але є шість основних видів, які особливо руйнівні для нашої психічної поведінки. Важливо розуміти, що толерантність до цієї поведінки полягає в тому, щоб інші порушувати свої кордони і підірвати добробут.

1,1 км Проблемування: Коли ваша реальність Питання
Ознаки газопроводу
Співбесіда систематично заперечує ваші спогади, почуття або сприйняття подій. Фрази, як “Це ніколи не сталося”, “Ви це робите,” або “Ви занадто чутливі” є класичними прикладами гайки.

Гаслінг є однією з найбільш відповідальних форм психологічного впливу. Потерпілий починає сумніватися у власній пам'яті та адеквації. Нейронауковий робін Стерн Яльського університету пояснює, що тривала експлуатація газового світла може призвести до змін структури мозку, відповідальних за прийняття рішень.

Як відповісти: Зберігайте щоденник важливих розмов і подій. Довірте свої спогади. Скажіть чітко, «Я пам’ятаю її по-різному» або «Мій сприйняття відрізняється від тебе». Не дозволяйте себе переконатись, що ви не знаєте.

2. Постійні устілки під пазом «хостійкий»

Прихована агресія
Людина регулярно робить їдкі зауваження щодо вашого зовнішнього вигляду, здібностей або вибору, приховавши за фразами «Я просто розповідаю правду» або «Без образу, але...»

Дослідження показує, що постійна критика активізує однакові області мозку як фізичного болю. Психотерапевт Аліса Хлопець призначає, що ця поведінка часто використовується як догляд або бажання допомогти, але насправді є формою емоційного зловживання.

Не про особистість. Пропонує рішення, не просто вказує на недоліки.

Стратегія захисту: Визначте чіткі межі: «Я не готовий обговорити це питання в цьому тоні» або «Ваша думка написана вниз, але я не погоджуюсь з ним». Не робіть звичок і не намагайтеся довести себе правильно - це тільки живить агресора.

3. У Емоційне вампір: Використовується як безкоштовний психолог
Односторонній емоційний обмін
Співбесіда постійно скаржиться на свої проблеми, вимагає підтримки і порад, але ніколи не зацікавлена у вашому бізнесі. бесіда завжди поповнюється ними.

Емоційні вампіри зливають нас так само як фізична робота. Клінічний психолог Юдіт Орлофф описує це явище як «енергія виснаження після боротьби з певними людьми». Такі зв’язки створюють ілюзію інтимності, але насправді паразитичні.

«Я маю 10 хвилин, щоб поговорити». Професійна допомога: «Значить серйозно, варто звернутися до фахівця». «Що про проект, який ви говорили? й

4. Маніпуляція провини
Емоційне повідомлення
Фрази як "Що я все, що я зробив для вас," "Якщо ви любите мене, то..." і "Я так здаюся про вашу відмову" є класичними прикладами провинної маніпуляції.

Маніпулятор використовує ваше почуття відповідальності та емпатії проти вас. Психотерапевт Судан Форвард у своєму дослідженні показав, що регулярний вплив таких маніпуляцій може призвести до розвитку співзалежністі та втрати здатності приймати самостійні рішення.

Антидот для маніпуляції: Не робіть вибачення за ваші рішення. Використовуйте сіру кам'яну техніку – відповідайте нейтрально і не емоційно. Пам'ятайте, що вам не доведеться жертвувати ваші потреби для когось іншого комфорту.

5. Умань Постійне переривання та нехтування
Визначте свою думку
Співрозмовник постійно переривається, не слухає закінчення, ігнорує слова або відразу передає розмову самому. Ваша думка не має значення йому.

Ця поведінка сигналів глибокого розшуку. Дослідження соціальної психології показує, що люди, які регулярно перериваються, починають говорити тихіше і рідше висловлюють свої думки, які негативно впливають на самооцінку.

Методика відновлення уваги: Відразу, «Я ще не говорю». Використовуйте паузи: зупинка і очікування уваги. Якщо поведінка триває, чесно кажучи, «Я бачу, що ти не цікавиться моїм думкам». Повернемо розмову. й

6. Настроювання ваших значень та рішень
Авторітарська комунікація
Люди думають, що вони знають, що потрібно. Він накладає свої погляди, критикує ваш вибір, і намагається контролювати ваші рішення «за ваш власний хороший. й

Ця поведінка часто використовується як догляд, але насправді є формою управління. Психолог Карл Юнг назвав його «психологічною інвазією» вторгнення в особистий простір іншої людини під приводом допомоги.

Захищаючи автономію: «Я оціню свою турботу, але я приймаю рішення». Не варто сперечатися про правильність вибору. Згадуйте, ви маєте право зробити свої помилки.

Важливо пам'ятати, що неможливо змінити токсичний співрозмовник. Ви можете змінити свою реакцію на його поведінку та рівень участі у відносинах.

Висновки: Ваше право на здорове спілкування
Захищаючи межі спілкування не самопізність, але необхідна частина психологічного здоров’я. Дослідження показують, що люди з чіткими кордонами відчувають менше стресу, мають більш високу самооцінку, і побудувати кращі стосунки.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ви не повинні переносити деструктивну поведінку заради підтримки відносин. Здоровий зв'язок повинен бути взаємоповно, поважним і довести радості обох сторін.

Почати невеликий – захистити свої кордони в одній розмові сьогодні. Ваше психічне здоров'я варто боротися.

Глосарій
газорозпилювання
Форма психологічного впливу, в якому агресор робить потерпілим сумнівом адекватність власного сприйняття реальності. Термін походить від гри Gas Light в 1938 році.

Емоційна вампіризма
Візерунок поведінки, в якому людина постійно виснажує енергетичні ресурси інших, вимагає емоційної підтримки, але не дає нічого повернення.

Маніпуляція провини
Психологічна методика, яка використовує провину для отримання певних дій або рішень.

Співвідношення
Психологічний стан, в якому особа переорієнтована на потреби інших за рахунок власних інтересів і благополуччя.

Токсична поведінка
Деструктивні візерунки спілкування та взаємодії, які завдають шкоди психічному здоров'ю та благополуччя інших.

Особисті кордони
Психологічні та емоційні ліміти людина встановлює для захисту своєї ідентичності, цінностей та благополуччя у відносинах з іншими.