Щасливі, Не Зручні: Захистіть себе від Toxic Environments і Захищаючи ваші особисті зв'язки

Вступ. Нерідко в повсякденному житті ми зіткнулися з ситуаціями, коли здається, що люди навколо нас чекають повного вираження, без права на власні емоції і бажання. Ми поговорили, що не згодні, не суперечать іншим правилам, навіть якщо це стосується наших цінностей і потреб. Питання виникає: як підтримувати власну «Я», будучи в суспільстві або в середовищі, що іноді пригнічує і маніпулює? Як уникнути перетягування в токсичні зв'язки, де ви використовуються і ваші особисті кордони ігноруються або позбавляються? Ця стаття розповість про те, як зупинити прагнення до «комфорту» для інших і почати відчувати себе щасливіше. Ми розглянемо психологічні механізми токсичної поведінки, ознаки того, що ваші межі порушуються, і практичні методи захисту і самооцінки.

Що таке «токсичне середовище»?
За даними Американської психологічної асоціації (APA), токсичне середовище може бути визначена як сфера взаємодії, де переважають негативні візерунки поведінки: агресія, постійна критика, маніпуляція, готовність розпаду для потреб іншого. Це може бути сім'я, трудовий колектив, коло «другів» або партнера, чиї дії систематично втрачають свою самооцінку і змушують відчувати себе винним для будь-якого прояву незалежності.

Так чому ми перебуваємо в цьому середовищі? Часом ми повернулися страхом самотності, відсутністю впевненості в собі, а іноді банальною звичкою, коли «так, все погано, але це добре і безпечно». Токсимус не обов'язково означає грубість або відкритий конфлікт. Ви можете прийняти форму здавалося б "добрих" зауважень, саркатичних жартів, які підірвали свою впевненість, або постійного попиту "як всім іншим".

Ознаки, що ваші межі порушуються
Не завжди легко розпізнати, що є порушенням особистих кордонів. Деякі люди піднялися в середовищі, де не особливо поважали приватні місця та власні думки. Тому важливо дізнатися ці сигнали:

• Відчуття «дути» до чого не потрібно робити. Якщо ви регулярно знаходите себе в ситуації, де ви вчиняєтеся проти своєї волі, щоб не відображати когось.
  • Фрективні види і пояснення для себе. Ви відчуєте себе постійно довести до інших, чому ви маєте право вибрати.
  • Емоційне вигорання і відчуття пригнічений. При спілкуванні з певною особою (або групою людей), виникає хронічне почуття втоми.
  • Не можна сказати ні. Ви не даєте вибір або визнаєте для того, щоб відмовитися.
  • схильність до самозламу. Якщо ви не живете до інших очікувань людей, ви відчуваєте себе винним, навіть якщо логічно розумієте, що ви зробили нічого неправильного.
Якщо ви виявите себе з кількома цими рисами, це може бути час, щоб підштовхувати ваші особисті кордони важче і переосмислити ваш соціальний коло.

Чому важливо бути щасливими, не комфортними?
Бажання бути «комфортним» – це ставлення, що закладено кимось (парентами, школами, соціальним ставленням), які ми повинні адаптуватися до інших потреб людей, щоб бути «прийнятими». Але постійне нехтування почуттів і цілей призводить до втрати власної ідентичності і глибокої незадоволеності життям. По суті,

1. Втрата особистих фігур. Ви засвоюєте свої інтереси та час для цілей інших людей без розвитку власного потенціалу.
  2. Підвищена тривожність. Вибачте, що «відверто я розчарує когось» створює постійний натяг.
  3. Низька самооцінка. Якщо ви постійно надягаєте себе в другому місці, ваш внутрішній голос може сказати: «Ви не достатньо, щоб мати думку. й
По-перше, люди, які знають, як будувати кордони, відчувають себе більш в управлінні їх життям, швидше за все, страждають від синдрому рятувальника, і досвід менших конфліктів над тим, хто відповідальний за те, що.

Р

Як захистити себе від токсичних середовищ
1,1 км Визначення значень та пріоритетів
Почати з самовизначенням: Що дійсно важливо для вас? Які ваші пріоритети в момент: кар'єра, здоров'я, сім'я, творчість? Розуміння ваших значень є фундаментом, який допоможе вам не сказати, коли ви є «поглибленими» активами, що є відчужливим для вас.

• Практичні поради: Написати список значень 5-10 і зберегти його перед очима при прийнятті рішень.

2. Вчимося сказати ні.
Для багатьох «не» звучить як табу – страх відключення співрозмовника або втрати на користь когось. Але якщо ви не згодні, якщо ви не згодні, ви просто повірте себе в залежності від інших очікувань людей.

• Техніка «політної відмови»: «Я розумію, що це важливо, але я маю інші пріоритети зараз. Давайте подивимося, як ми можемо вирішити це по-різному.

3. У Не боїться відкривати себе тимчасово.
Іноді єдиний спосіб захисту себе тимчасово зрізається на зв'язку або навіть зрізається контакт з людьми, які постійно тренуються. Це може бути легко, особливо якщо мова йде про близьких, але все ж це ефективний метод.

• Практичні поради: Налаштуйте «пауза» до тих пір, поки ви відчуваєте емоційно готове до взаємодії без шкоди.

4. У Налаштування фільтра для маніпуляції
Токсичні люди часто використовують емоційну скриньку, щоб покласти тиск на плями суха. Наприклад, «Якщо ви відмовляєтеся, ви поганий друг», або «Ви голодні». Визначте ці маніпулятивні візерунки і свідомо відмовтеся від відтворення цих правил.

• Ознаки маніпуляції: Ви відчуваєте винність, ви відчуваєте недобрий тиск, ваші слова або аргументи ігноруються.

5. Умань Встановити фізичні та емоційні межі
Помилки не тільки емоційні, але й фізичні (особистий простір), а також тимчасові (коли і скільки ви готові спілкуватися). Подумайте про те, як і коли ви відчуваєте себе комфортно взаємодіяти з певними людьми.

• Приклад: «Я готовий обговорити робочі питання тільки під час робочого часу, не викликаючи на персональному телефоні. й

6. Жнівень Знайти підтримку.
Якщо ви знаєте, що є люди, які діляться своїми думками. Це можуть бути друзі, психологи, групи в соціальних мережах інтересів. Зв'язок з однодумцями зміцнює віру в свою силу.

• Факт: За даними НКБІ, соціальна підтримка значно знижує рівень стресу при виникненні конфліктних ситуацій.

7. Про нас Використання "I-статевіпів"
Коли конфлікт неминучий, формулювати скарги на людину у вигляді «І-статей», говорити про ваші почуття та потреби. Це зменшує ймовірність агресії і дозволяє своїм співрозмовником зрозуміти, що ви намагаєтеся захистити себе, не відмивати їх.

• Приклад: Замість «Ви завжди критикуєте мене!» Я відчуваю себе комфортно, коли ви говоримо в цьому тоні.

8. У Прийміть ідею, що «на будь-який» нереально
Багато людей постраждають від бажання, щоб будь-ласка. Але вірне щастя приходить, коли ви визнаєте, що ви є унікальними, і хтось буде нещасливим з вами. І ось.

• Думка: «Я не можу бути ідеальним для всіх, але я можу бути чесною з собою. й

9. Навігація Фокус на саморозвитку
Іноді, щоб позбутися від токсичних впливів, потрібно збільшити рівень знань, навичок і можливостей. Коли ви впевнені (наприклад, професійно або емоційно), вам складніше маніпулювати.

• Практика: Прочитати, приймати курси, покращувати навички - це зміцнює самооцінку і розширює коло спілкування.

10. Розгляд професійної допомоги
Якщо токсичне середовище є сім'єю або партнером, і ситуація розвивається протягом багатьох років, непросто впоратися самостійно. Оздоровчий психолог або психотерапевт допоможе вам виглядати з-за кордону і запропонувати інструменти для відновлення ваших кордонів.

• Результат: Правильно побудована терапія може буквально «згасити» ваші відносини, а в деяких випадках – надати поштовх до рішучих змін (до розриву деструктивних зв’язків).

11. Залишити заявку
Ми часто забуваємо виділити час для того, що дійсно радує нас: захоплення, творчість, відпочинок, подорожі, спілкування з людьми, близьким духом. Якщо ми не плануємо ці «зірки щастя,» акції та вимоги інших можуть заповнювати наш час.

• Практика: Щодня або щотижня, встав час, коли ви робите щось тільки для власного задоволення. Ніяких причин або компромісів.

Висновок
«Привіт, не комфортний» не про те, щоб бути самогубним або байдужим до потреб інших. Про здоровий баланс між допомогою людей та повагою власних почуттів та цілей. Коли ми свідомо захищаємо наші особисті кордони, ми не так багато «репел» інших, як навчаємо їх сприймати як повноцінну людину з власними інтересами. Токсичні середовища іноді можуть виходити самостійно, якщо вони відмовляться приймати вас на нові умови, і ті, хто дійсно цінує відносини адаптуються і переосмислюють їх поведінку.

Якщо ви повинні взаємодіяти щодня з людьми, які ігнорують своє право самостійно, варто пам'ятати наявність ефективних психологічних інструментів: від самодержавних і маніпуляційних фільтрів до обмежень часу і пріоритетного захисту особистого часу. Ви заслуговують щастя, не обтяжувати «комфорт» в очах когось. Знайдіть гармонію та дізнайтесь, що «не» необхідно. Це найкращий спосіб повноцінного, радісного і творчого життя.