Як проявляється самодогляд і самолюбство: 9 важливих ознак самовизначення

Вступ. Концепції «само-догляду» і «самоголюбу» часто сприймаються як щось самопізне або чисто естетичне (масаж, покупка, «самоделювання»). Насправді, однак, ці категорії доторкнулися до більш глибоких психологічних та емоційних аспектів особистості. Нагадувати, що соціологи та психологи (в тому числі Американська психологічна асоціація) довели, що здоровий рівень самооцінки і можливість піклуватися про себе не тільки особисте благополуччя людини, але і якість його спілкування з іншими, можливість досягти і навіть фізичного здоров'я.

Але як ми знаємо, чи ми любимо себе? Чи є «індикатор», який покаже, що ми на правій доріжці, а не попадаючи жертви нарцисизму або, навпаки, не вдарив себе в мертвий кінець вічного самовизначення? Нижче наведено дев’ять знаків, які можуть слугувати важливими для самовипробування. Якщо ви виявите принаймні деякі з них, то ви дійсно знаєте, як любити і поважати себе здоровим способом. А якщо ні, то варто переосмислити свої стосунки своєю особистістю і, можливо, від початку нового глави в саморозумітті.

1,1 км Уміння сказати без провини
Багато людей відчувають дискомфорт, коли вони повинні відмовитися від інших, чи є вони друзі, родичі, колеги. Але якщо ситуація вимагає поваги ваших ресурсів є одним з ключових показників самодогляду. Якщо ви усвідомлюєте свій часовий, емоційний, фізичний кордон і не дозволяйте іншим порушувати їх, то ви вже знаєте, як попередити самопочуття.

• Що говорить психологія: Згідно з експертами зв’язку, люди з «гнильними», але чіткими особистими кордонами, швидше за все, страждають від вигорання і тривоги.
  • Міні наконечник: Перш ніж погоджуватися з запитом, запитайте себе, «Чи це порушують мої плани або принципи? й

2,2 км Повага для вашого тіла і здоров'я
Самолюб, незалежно від того, що включає фізичну допомогу: сон, харчування, здоров'я. Люди, які знають цінність свого тіла, намагаються забезпечити якісний відпочинок, збалансовану дієту і принаймні мінімальну фізичну активність. Це не означає, що потрібно бути вентилятором фітнесу або жорсткої дієти – просто зверніть увагу на сигнали тіла і розумний баланс.

• Знак здорових відносин: Планування сну (не менше 7-8 годин), відсутність «попереднього самопокриття» для їди десерту, але також можливість зупинитися в часі, коли мова йде про надмірність.

3. У Внутрішній діалог без приниження
Як ви поговорите собі, коли ви робите помилку або зіткнулися з проблемою? Ті, хто любить себе, не скажеш «Я повну незрівнянність», але досить «все, наступного разу я врахую». З точки зору відреагувати конструктивно на ситуацію, без самовизначення і безглуздої критики.

• Просте тестування: Якщо ви рідко користуєтеся фразою «Я завжди зіпсую все», «Я нічого», то Ваш внутрішній діалог досить здоровий.
  • Чому це стосується: Самойдизм виснажує емоційні ресурси, зменшує впевненість і може призвести до депресії.

4. Можливість приймати компліменти
Для деяких людей, комплімент – це радісна «доза» визнання, для інших – причин бути розмаринованими і почати робити екзамени. Якщо у вас виникли труднощі, ви можете мати проблеми з самооцінкою. Уміння спокійно сказати “завдяки тебе” і щиро радіс – це знак, який ви цінуєте себе.

• Рада: Якщо ви виявите, що важко приймати компліменти, спробуйте подивитися на нього як жест поваги чи доброї волі, а не як «закуска», яка вимагає відповіді.

5. Умань Можливість запитати про допомогу
Подбайте про себе не тільки про те, щоб зробити все самостійно, а й про усвідомлення лімітів ваших можливостей. Людина, яка любить себе не соромно запитати про допомогу, коли він усвідомлює, що власні ресурси недостатньо. Це не прояв слабкості, але розумний рух, який зберіг емоційну і фізичну силу.

• Інсайт: Сильні люди не відрізняються тим, що вони здатні делегувати і співпрацювати грамотно.

6. Жнівень Знайте свої бажання та інтереси
Висловлюєте, що це дійсно інтереси і надихає вас. Не можна навіть сказати, що вони люблять. Навпаки, якщо ви явно усвідомлюєте свої хобі, мрії та пріоритети, ви вже прийняли великий крок до догляду за собою.

• Приклад: Зайдіть час на хобі, спробуйте дізнатися щось нове в галузі, що вас цікавить – все це паливо Ваш внутрішній вогонь і збільшує ваше щастя.

7. Про нас Прийняття компліментів та критики
Ми згадуємо компліменти перед тим, як про критик? Самолюбна людина не атакує себе або інші у відповідь на зауваження. Він здатний спокійно аналізувати конструктивні елементи критики і не “розрив” у фрагменти з емоційних атак.

• Форма здорової реакції: "Я думаю про це." Якщо критика необґрунтована, просто залишатися спокійним, розуміючи, що це думка іншого і не ваш «проти». й

8. У Право на відпочинок і особистий простір
У світі забіг для успіху і соціальних точок часто призводить до забуту про відпочинок, враховуючи її ознаку лізису або слабкості. Але реальність полягає в тому, що без якісного відновлення, наші ресурси швидко виснажуються. Самолюбна людина не працюватиме на виснаження, забуваючи про сон і елементарні радості життя.

• Практика: Заплануйте робочі дні напередодні часу, дізнайтесь, що вимкнете свій телефон і дозвольте собі нічого робити без почуття винності.

р

9. Навігація Спроба розвиватися і змінювати
«Я досить добре, чому змінити все?» Насправді здорова самооцінка включає бажання особистісного зростання. Якщо людина цінує себе, він хоче стати краще, виявити нові обличчя своєї особистості, здобути нові навички.

• Важлива точка: Про баланс: Ви приймаєте себе як ви, але ви також побачите можливості для покращення. Це не досконалість, але бажання реалізувати свій потенціал.

Висновок
Покупка і любляча себе не є модним трендом або пустим слоганом з постів «мотивних». Це системна робота над власним внутрішнім світом, можливість почути ваші потреби та екологічно будувати відносини з іншими. Якщо ви виявите ці ознаки, ви можете сміливо сказати, що ваша самооцінка і повага до себе на здоровому рівні. Але навіть якщо ви ще не в цьому місці, не отримаєте оновлення: багато якостей, описаних можуть бути розроблені. Важливо дати вам дозвіл на зміну.

Психологи закликають вас пам'ятати, що самолюбителі не відчужують людей від вас, але, навпаки, робить взаємодію більш чесним і якісним. Тільки людина, яка поважає своїх кордонів, може поважати іншим. Якщо ви відчуваєте, що є бар’єри до цього «нового» ставлення до себе, ви завжди можете звернутися до фахівців або досвідчених менторів, читати літературу, приймати курси підготовки. У будь-якому випадку, основна ідея полягає в тому, що ви можете стати щасливими тільки тоді, коли ви поважаєте і підтримуєте свою особистість, і нехтуйте її заради інших очікувань або стереотипів.

Цей підхід не тільки збільшує рівень внутрішнього задоволення, але і розширює горизонти вашого розвитку, допомагаючи розблокувати потенціал у вашій кар'єрі, творчості, взаєминах. Задайте собі питання, «Що хочу?», «Як я відчуваю в цій ситуації?» і свідомо рухаюся до життя гармонії. Після того, як самолюбство є основою для багатьох інших рад, які просто чекають.