Особистий психолог Злягання: Точка, де загиблості

Спочатку я хочу визначити два поняття.
Порушення: будь-яка форма впливу однієї людини на інший, щоб змусити його проти своєї волі зробити те, що потрібна перша людина.

Ключові пункти тут «будь-яка форма», «цільовий» (тобто навмисність), а також «проти». Я не вірю, що, як ВОЄ визначає насильства, «корпоральні травми, смерть, психологічна травма, порушення розвитку або пошкодження будь-якого роду» повинні бути передумовою для визначення насильства.

Колекція районів Надії, Давид О. Рассел Комедія Драма

Особистий психолог Ім’я: Лінія між «I/Mine» та «Not-I/Alien». «І/ми» повністю та невидимо належить до ведмедя того, що «Я,» і ніхто не може розпоряджатися ним. Ще одне, що люди мають персональні межі різної ширини і, відповідно, різні ідеї про те, що вони можуть розпоряджатися і що ні. Наприклад, якщо мій час/місце не формально відчуває себе, як шахта, мій час/місце може легко приймати по іншому, і я не протистояти. Тільки що надходить до психологічних кордонів (агресія). Якщо вони неспокійно закриваються, то в житті цієї людини дуже легко вичавити. У крайніх випадках «ме/мін» не застосовується формально до власного тіла.

Інколи (в залежності від існуючого контексту) пропонують клієнтам або студентам провести такий експеримент в парах. Один з «партнерів» вибирає місце в кімнаті і розумово видаляє межею навколо себе, в межах якого «Я». Після того, як він робить це (і не скажеш нікому, де межа є), другий починає підходити, і перша робота полягає в тому, щоб зупинити його, як тільки він потрапляє до кордону. І ось різні явища взаємодії двох осіб.

Хтось підхід дуже турботливий про комфорт офіціантки, і зупиняє себе, іноді кілька кроків до психічного ліміту. Один з офіціантів легко говорить «відправляючи, ви не можете піти на», і підходящий спокійно припиняється. Він почав нервувати, обурювати, але не дозволяв йому знати, що він сказав, що ви перетнули кордон. Деякі підходники помітили нервозність і сповільнили (або прогулялися менше і менш впевнено), деякі спокійно ходили прямо в зіткнення, а в цьому випадку офіціанти почали відступати, але все ж не хочеться зупинитися жестом або словом, які чітко заважали за межі психічно встановлених меж. На таких моментах припинили деякі підходи, і деякі пішли, дивуючи те, що збирався.

У мене був один екстремальний випадок, де підійшов людина просто ігнорував слова і жести жінки «Стоп!», пояснивши, що «Я хотів приїхати, і я зробив те, що я хотів, і що вона збирається диктувати мені, що робити і що ні?» У свідомості цієї людини були абсолютно не особисті кордони як факт, навіть коли він знав на рівні «голови», які ці межі існували (і у відповідь на зауваження, що тепер він зробив майже реальний ріпак, він відхилений: ріпа повністю відрізняється, я не якийсь збочений!) Нарешті, в деяких випадках очікування особи не покажуть на порушення зовнішньої реакції.

Після цього експерименту неминуче питання: як ви відчуєте, коли ваш партнер підійшов до вас? Що сталося, коли ви отримали ближче? Як ви маєте справу з вашими турботами? Що ви переносить дискомфорт, але не реагуєте на вторгнення в особисті кордони? Якщо ви вже вийшли на зовнішню територію?

У дискусії для багатьох партнерів часто є реальним відкриттям, що вони активно брали участь у створенні несумісної ситуації, якщо будь-який. У випадку повного розпаду для відповіді жінки, де чітко визначені ролі. Важкий поділ на «добрий» і «поганий». Відповіді на вищевказані питання були різними. І вони дають ключ до розуміння, де починається здорова взаємодія. Існує кілька варіантів.

А) Гіперчутливість до чужих кордонів: після чого не вступають в контакт з іншою особою на всіх і не вказують на мої інтереси / потреби, спрямовані на інші, тому що я боїться зробити його некомфортним. «Гіперсенситивність» часто мають люди, які мешкали протягом тривалого часу з тими, чия особиста межа переповнена, а будь-який «екстра» рух інших сприймався як атака. Зовсім звичаю себе і «гіперспективи» інших, повністю пригнічує свою ініціативу. В результаті витікання особистих кордонів, які легко горять або ігнорують, тому що інший некомфортний з ними.

B) Можливість контактувати на кордоні. Підхід двох людей, їх особисті кордони, і вони дозволяють їм знати. Ось мої бажання, ось мої побажання. У готелі є окрема демарація. Можливо, тільки якщо обидва партнери говорять про себе, їх потреби і побажання, а в той же час є вибір, який потребує партнера, який готовий задовольнити і які вони не є. Люди постійно перевіряють кордони одного.

Наприклад, зробити щось, що ви можете знайти непристойний для кого-небудь іншому, не запитуючи їх, є прикордонною перевіркою. Якщо інший відреагований гнівом, ви перекреслилите лінію, «використали добре» і важливо повернутися і вирішувати, де буде намальована лінія. Але що це не насильство, це просто порушення особистих кордонів, які можуть періодично виникати в будь-якій особі.

Я дав приклад деяких смішних і дуже некомфортних подарунків, один з них кролик. Бабця подарувала їй маленьку онуку живого кролика, не враховуючи те, що її дочка, мати щасливого власника живої іграшки, доведеться подбати про кролика. Моя мама повинна подбати про мене протягом декількох років, але це насильне становище? Мати не відмовляється приймати цей кролик, вибираючи радість дитини, а не її власних потреб. Нема нічого приємного в цій ситуації, але це не насильство: вибір відмовлятися, проте ціна за це була досить високою, і кордони в цей час не маркувалися. Слід зазначити, що ситуація вибору може бути помилковою: ви, здається, попросити про щось, але відповідь ігнорується і людина все ж діє самостійно.

Так зв'язавшись на кордоні іноді призводить до розірвання інших кордонів, і це океї. Порушення не виконуються лише тими, хто не вдається контакту.

B) Прогнозування чітко визначених меж. Якщо хтось явно висловлює: «Це те, що це з мене, але це не те, як це таке, і другий продовжує робити (або спробувати зробити) що він хоче, то насильство починається з цієї точки. І немає інших варіантів. "Я не хочу сексу сьогодні." - "Ком на, що він коштує!" З моменту «Я не хочу сексу», всі подальші спроби мати секс – це спроби вторгнення території, яка закривається. Чому вона закрита (не хоче сексу) є ще одним питанням, і з можливістю зробити контакт на кордоні обох партнерів, її можна вирішити. І оборонна агресія тут є нормальною і природною реакцією.

«Бенефіти» часто стають формами насильства. Я знаю історію, в якій батько вирішив «нарядити» дочку, а при цьому вона була на канікулах, протягом двох тижнів команда працівників, які найняли батько, повністю ремоделювали свою квартиру відповідно до ідеї батька. Не просив її, звичайно, чи вона бажала його або ні, і вона не мала вибору, щоб прийняти його або ні. Вона була зустрінеться з фактом. батько просто задовольнив його потребу за рахунок своєї дочки. По суті, це символічний ріпак, тобто проникнення в глибини особистого (навіть інтимного) території без дозволу потерпілого, і навіть в його «невідомому» стані. У цьому випадку кордони були чітко позначені, і вони порушували.

Зловживання харчуванням, фінансовим насильством – будь-яка форма взаємодії, в якій один партнер робить іншим, що хоче, ігнорування волі іншого, є насильством. Неприємні коментарі та порівняння, знецінення, несправедливі поради – все це, будучи порушенням особистих кордонів, не насильство в собі, але стає насильством, коли він явно сказав: не порівняти мене з Женею або Саші, вона віддає мені. Я не хочу, щоб дати мені поради, якщо це необхідно, я запитаю.

Один з прикордонних зон тут мухує. Простава чоловіка і жінки має на увазі проникнення кордонів, а тут чутливість один до одного, для реакції на кожен з них дуже важливий крок. Просте покладання жінки або чоловіка для «місних місць» (жіночі також можуть зробити це) не вибір, а насильство з усіма припущеними реакціями на неї.
Партнер не завжди має можливості та ресурси для боротьби або реагації в часі, але завжди є можливість безпосередньо вказувати його ставлення.

D) Невизнані або невизнані особисті межі. У зв'язку з тим, що один або обидва партнери не можуть чітко вказати своє ставлення до цього або того факту. Наприклад, людина хоче сексу, і жінка в відповідь дуже вагомо говорить “майбе”, “ми побачимо”, “well-ooh”, “надійно” і так далі. І невербальні повідомлення також подвійні.

Ці вагові слова і жести не мають ніякої відмови або згоди, і, власне, тлумачення залишається ініціатором сексу. І він хоче секс, а потім він може інтерпретувати його з точки зору, що він хоче, що є природним. «Так, вам потрібно бути більш стійкими, вона чекає!» (повідомо про те, що вона чекала). Я не знаю, де прапори є. У разі відсутності прямого зворотного зв'язку люди часто починають шукати деякі зовнішні критерії, які дозволять їм зрозуміти партнера.

І серед них можуть бути стереотипи про «праву» чоловічу або жіночу поведінку, культурні норми (припустимо три рази – відмовляються двічі, демонструють скромність, погоджуючись на третій), поради від друзів і подруг. Орієнтація на зовнішні критерії не призводить до нічого хорошого: контакт не реальних людей, але ходьба стереотипів. Чи продовжив ініціативний насильство? Ноп. Він вибирає опцію, прийнятний йому в умовах невизначеності, іноді на основі навіть на минулий досвід: коли, показуючи ініціативу, він не зустрівся з реагуванням, але, припинивши проявляти його, раптом з'являється перемир'я. Таврха в голові сидить на таргані, а cockroach chases what a man has, що має жінка.

(Варіант No1 для тих, хто в баку: звинувачення пораненої особи провини самовикористання іншої людини неприпустимо і забезпечує відмінне відступання для викривлення.) Наповнювач насильства несе повну провину і відповідальність за неї, і за жертви, це може бути лише його відповідальність за захист особистих кордонів, не насильства.

Причини, чому важко визначити межі. Хтось побоюється, хтось просто боїться свого життя і здоров'я через минулі враження. Хтось маніпулює, граючи свої ігри. (Надання #2 для тих, хто в танкі: не завжди людина може знайти психологічний ресурс для боротьби з насильством або розмітити їх кордони, тому Придбання цих ресурсів часто є завданням психотерапії.

Ще один спосіб лікування. Коли обидві сторони підіймають один одному: Як ви хочете бути на цій відстані? Чи можу я стати ближче? У звичайному житті це означає приділити увагу досвіду та потребам іншого. Як зробити ваш партнер нещастя? Забудьте, що він має свою територію, і на цій території він встановлює правила себе. Ви можете спробувати обговорити нові правила, але не натискати. З моменту відштовхування (проти, ігнорування) діалог припиняє і насилля починається.

І не має гендерної специфіки.

P.S. Дуже часто буває, що людина автоматично записується на ріпаку, якщо він продовжує ініціативу у відповідь на невизначеність. Проте значна кількість чоловіків, після продовження ініціативи та пошуку, що «не» ховається за «не» (за невербальними реакціями), зупиниться, тому що вона не згасає сорому. І вже відчувається, що рапси, тому що не зустрілися з чітким «Я не хочу» вирішили піти на свинцю стереотипів або минулого досвіду (де це «навіть...» означають «допомогти мені більше, меду, мені подобається». І вони відмовляються від права мати таргани у своїх головах, як «не визначені» дівчата.

П.П.С. В цілому цікаво, як дискримінація швидко ковзає в ріпаку і звичний пошук, хто винний і хто потерпілий, і що не можна говорити про взаємну відповідальність, бо ріпа ... (якби не існує інших контекстів у відносинах між чоловіком і жінкою, крім ріпаку). Будь-який, хто хоче бачити його в книзі, бачив його.

Автор: Ілля Латипов