62
5 Ситуації При почуттях

Екологія життя. Психологія: Спілкування з людьми, ми зіткнулися з таким неприємним явищем, як неприпустимо. Коли наші емоції, враження та проблеми не беруть серйозно, це може викликати серйозні психологічні травми та знищити стосунки. Розуміння механізмів осадження та вміння розпізнати свої прояви – ключова майстерність для підтримки психологічного здоров’я в сучасному світі.
У повсякденному житті ми регулярно ділимося нашими почуттями, чуйними відчуттями та радістю з іншими, чекаючи на розуміння та підтримку. На жаль, ми часто зустрілися з девальвацією наших емоцій, феноменом, де значенням нашого досвіду є промінування або заперечення. За даними Американської психологічної асоціації, близько 65% людей переживали принаймні одне визнання своїх почуттів у тісних відносинах.
Психолог Джон Готтман, відомий своєю роботою в галузі психології сім'ї, відношення атрибутів до одного з «добрих кінців апкаліпса» у відносинах – деструктивні візерунки спілкування, які, ймовірно, призводять до розриву зв'язків між людьми.
Важливо розуміти: девальвація – це не просто неприємна комунікативна помилка, але форма емоційного насильства, яка може викликати суттєву шкоду психологічному здоров’ю людини, зменшити самооцінку та здатність довіряти іншим.
Ситуація 1: "Не проблема" - заперечення значення досвіду
Перший і, можливо, найпоширеніший сценарій знецінення є прямим запереченням важливість ваших емоцій або проблем. Фрази, як “Коме, це неспроможність”, “Дон не драматичний,” або “Всі це” мінімізувати значення вашого досвіду.
Коли людина ділиться своїм почуттям, він вже визначив своє значення. Оцінювання в даному випадку діє як відмова від реальності іншої людини, яка може викликати відчуття ізоляції і сумнівів про своє сприйняття.
Що робити в цій ситуації:
- Встановити межі. Якщо Ваші почуття відхилені: «Це дійсно важливо для мене, і я хотів би, що ви повинні взяти його серйозно. й
- Практика самооцінки. Визначте себе, що ваші почуття мають право існувати незалежно від того, як інші реагують. Заяви, як «Я маю право відчувати цей шлях» можуть стати потужним ресурсом для самопідтримки.
- Звернувшись до тих, хто підтримує вас. Навколо себе тим, хто здатний гасити і розпізнати свої емоції як значущі.
Ситуація 2: Інші є Worse - Порівняння з більш серйозними проблемами
Другий типовий сценарій знецінення порівнює ваші враження на інші проблеми людей, які нібито серйозні. "Я думаю, що ви в біді? Ось чоловік Маша пішов, і ви просто не погоджуєтесь, "У Африці діти голодують, і ви турбуєтеся про роботу".

Цей підхід ігнорує суб’єктивність емоційного досвіду. Дослідження показують, що емоційний біль активізує ті ж сфери мозку як фізичні. Коли хтось говорить, що ви не страждати, мозок сприймає його таким же чином, як ніби ви сказали, що не заплутуватися з переломом.
Зверніть увагу: Ієрархія страждань ("Чому гірше вимкнено") - логічна похибка. До цієї логіки існує тільки одна людина у світі, яка має право емпатії – той, хто найгірший. Всі емоційні враження заслуговують, незалежно від їх відносної тяжкості.
Як відповісти:
- Пояснення невідповідності порівняння. «Для того, що хтось не робить своїх почуттів більш реальними. й
- Точка до недоліку емпатії. “Коли ви порівнювати мої проблеми іншим, я відчуваю, що ви не намагаєтеся зрозуміти мене. й
- Формуйте те, що вам потрібно. «Я не потребує рішення прямо зараз, я просто хочу, щоб ви слухали і приймати свої почуття. й
Ситуація 3: "Особливості бути позитивним" - токсичний позитивний
Токсична позитливість – це сучасна форма знецінення, в якій людина змушена «мислитися позитивно» замість визнання і живих негативних емоцій. «Щодо найкращого,» «Смішка і все буде краще», «Не подумайте про погану» – фрази, які можуть звучати дружніми, але на практиці заперечують право людини випробувати повний спектр емоцій.
Викладач психології Сусан Девід, у своїй книзі Емоційна гнучкість, підкреслює, що емоційне здоров’я не про постійність, але про можливість адекватно сприймати і жити всі емоції, навіть неприємні. Пригнічення емоцій, що викликає токсичний позитивний, асоціюється з підвищеними рівнями стресу і навіть соматичними захворюваннями.
«Примушена позильність не є проявом оптимізму, але форма заперечення, яка, в довгостроковій перспективі, призводить до збільшення негативних емоцій, не до їх подолання. й
Ефективні стратегії токсичного позитиву:
- Визначте право на всі емоції. "Я розумію, що ви хочете допомогти мені, але зараз мені потрібно жити через ті почуття. й
- Пояснюйте значення емоційного досвіду. Моя негативна емоція не вирішується, але досить сигнали, які допомагають мені зрозуміти себе.
- Пропозиція конструктивної підтримки. Замість того, щоб сказати мені не бути сумним, ви можете просто сидіти з мене і слухати.
Ситуація 4: "Я знаю, що краще для вас" - патерналізм і нехтування автономії
Четвертий сценарій знецінення виникає, коли інша людина бере на себе право вирішувати, що ви повинні відчувати себе і як діяти, ігноруючи свою здатність до самовизначення. «Ви не можете відчувати себе таким чином», «Ви дійсно просто втомилися», «Я знаю, що вам потрібно краще» – заяви, як це підмінило вашу емоційну автономію.
3610Р. 4200Р.
Дослідження психології самовизначення показує, що повага автономії є фундаментальною психологічною потребою. Психотерапевт Даніель Сєгель відзначає, що він здатний чути є критичним для нейробіологічного здоров’я та саморегуляції.
Патернализм у відносинах особливо небезпечний, оскільки він створює небаланс влади. Коли людина постійно визначає емоційну реальність іншого, призводить до утворення залежних відносин і розмиття особистих кордонів.
Як захистити автономію:
- Визначте свій досвід. «Я оцінив вашу думку, але тільки я можу дізнатися, як я дійсно відчуваю себе. й
- Використовуйте "І-статеві." Коли ви знаєте, що ваші почуття краще, ніж я роблю, я відчуваю, що мій стиль не поважав.
- Налаштуйте чіткі межі. «Я пишу вам не інтерпретувати свої емоції. Якщо ви не розумієте щось, ви повинні запитати. й
- Шукаємо рівних відносин. Здорові зв’язки будуються по відношенню до внутрішнього миру.
Ситуація 5: «Ви занадто чутливі» - патологія нормальних емоцій
П'ятий загальний механізм знецінення - це презентація нормальних емоційних реакцій як ознака психологічної дистреси або надмірної чутливості. “Ви так драматичні”, “Ви просто гістеричні,” “Ви перебільшуєте” — коментарі, як це неприпустимо, якщо ви відчуваєте сильні емоції.
Цей механізм особливо шкідливий, тому що він викликає людину сумніватися в адекватності власного сприйняття і може призвести до явища, відомого в психології як «гасіння» – форми психологічного насильства, в якому потерпілий змушений сумніватися у власній адекватності.
Дослідження: Постійна девальвація емоцій може призвести до розвитку «короченої безповоротності» – держави, в якій людина перестає намагатися змінити ситуацію, оскільки він переконаний, що вони без використання. Цей стан тісно пов'язаний з розвитком депресії і тривожних порушень.
Як протистояти патології:
- Визначте себе про нормальність емоцій. Всі люди відчувають широкий спектр почуттів - не ознака слабкості або психологічного розпаду.
- Поверніть факти. “Дуже тому, що я не маю на увазі, що я перебільшую. Ось специфічні факти, які мене турбує. . . ?
- Шукаю роботу фахівця. Якщо ви регулярно відчуваєте визнання, консультуєте психолога може допомогти побудувати свою впевненість і розвивати ефективні стратегії захисту.
Практичні рекомендації щодо протидії знецінення
1,1 км Розробка емоційної розвідки
Уміння розпізнати, ім'я та зрозуміти ваші емоції є першим кроком, щоб захистити себе від знецінення. Психолог Марк Бракет, автор програми RULER (Реконструкція, витримка, етикетка, експрес, регулятор емоцій), підкреслює, що «емоційна грамотність» дозволяє більш впевнено захистити значення вашого досвіду.
2. Самооцінка практики
Самооцінка – визнання та прийняття власних емоцій без судових рішень. Навіть якщо інші знецінюють свої почуття, ви можете сказати собі, що я відчуваю себе правильно. Моя емоція реальна і важлива. й
3. У Покращення навичок спілкування
Невідомі методи зв'язку, розроблені Маршаллом Розенбергом, особливо ефективні в контрактному знеціленні. Формула “збереження – почуття – необхідність – запит” допомагає чітко передати свої враження та очікування.
4. У Виберіть ваші оточення
Навколо себе людям, які здатні емпатії і емоційного супроводу. Дослідження показує, що якість соціальних зв’язків є ключовим фактором психологічного благополуччя.
5. Умань Набір і захист кордонів
Очистити психологічні межі є передумовою для здорових відносин. Визнайомтесь, щоб не відхилити і послідовно стверджувати своє право по відношенню до емоційного досвіду.
Висновок
Емоційне визнання є загальним, але надзвичайно руйнівним явищем в міжособистісних відносинах. Визначають різні форми знецінення, від неправомого заперечення значення почуттів до токсичної здатності і патологізації емоцій, є першим кроком до побудови здорової емоційної екології.
Пам'ятайте, що ваші почуття є реальними і мають право на існування, незалежно від того, чи інші розуміють їх. Розвиток навичок захисту від знецінення не тільки покращує якість відносин, але і сприяє глибокому саморозумінню і психологічному підвищенню.
Важко прийняти і поважати весь спектр людських емоцій — будь-який власний і інші — це основа істинної емоційної зрілості і виконання відносин.
Словник термінів
Оцінювання
Форма психологічного зловживання, в якому значення емоцій людини, досвіду, проблем або потреб є порушенням або відмовою.
Емоційний інтелект
Уміння розпізнати, розуміти і управляти своїми емоціями, і розпізнати і впливати на емоції інших.
Токсикові позитиви
Навчитися винятково позитивними емоціями і заперечувати право відчути негативний емоційний досвід.
газорозпилювання
Форма психологічного насильства, в якому людина змушена сумніватися в адекватності власного сприйняття, пам'яті або причини.
Самооцінка
Практика визнання, прийняття та легітимізації власних емоцій, думок та досвіду без необхідності зовнішньої перевірки їх значення.
Психологічні межі
Розумний, емоційний та фізичні межі людини встановлює для захисту своєї особистості та психологічного благополуччя.
Емоційна автономія
Уміння самоідентифікувати, виявляти та регулювати емоції без зайвого впливу від інших.
Невідоме спілкування
Метод зв'язку, розробленого Маршаллом Розенбергом, спрямований на створення емпатського контакту і вирішення конфліктів без психологічного тиску.