Як розпізнати маніпуляцію: інструкція від психолога

Приклади дієслових і невербальних методів маніпуляторів, методів захисту і справ від реальної практики.

Вступ: Чому виникає предмет маніпуляції?
У сучасному світі ми зіткнулися з величезним потоком інформації, а іноді важко відрізнити чесний зв'язок від спроб боротьби з нами. З колег, друзів, партнерів або навіть близьких родичів, і визнання її є важливою майстерністю для підтримки емоційного здоров’я і впевненості в собі. За даними Американської психологічної асоціації, регулярне перебування маніпулятивних методик підвищує рівень стресу і сприяє зниженню самооцінки.
Мета даної статті полягає в тому, щоб ви зрозуміли маніпуляції та показати, як ви можете захистити себе від токсичних впливів у вашому повсякденному житті. Ми розглянемо як дієтичні, так і невербальні техніки, так і реальні випадки від практики психологів.

Що таке маніпуляція: ключові визначення
З точки зору психології маніпуляція Це спосіб контролінгу іншої людини для досягнення особистих цілей, часто до розпаду інтересів іншої партії. Ця поведінка ґрунтується на здатності впливати на емоції і потреби жертви. Маніпулятор, фактично, шукає швидкий шлях до влади та контролю, не враховуючи почуття та межі інших.
У порівнянні з традиційними комунікаціями є діалогове обговорення, взаємоповаги та вміння говорити ні. Маніпуляція передбачає приховані рухи: плащі, провини, страх відторгнення, а також інші емоційні важелі, які людина може навіть не розуміти, поки вони вже під впливом.

Ознаки маніпуляції: дієтичні методики
Є багато словесних методик, за допомогою яких маніпулятор намагається вивести іншу людину до потрібного рішення або поведінки. Ось деякі з них:
  • газорозпилюванняй Людина навмисно спотворює факти або заперечує реальність, викликаючи жертву сумніватися у власній адекватності. Наприклад: «Це не сталося, ви просто зробили це» або «Це ваша відмова, що все вийшло неправильно. й
  • Знамениті плащій маніпулятор щедрий душ похвалиться, але часто переслідує самогубний мотив: «Чи ви кращий фахівець в цьому, напевно, зробимо це краще, ніж мені? й
  • Порівнятий Покладіть іншу людину як приклад, щоб викликати відчуття нижчості або ревнощі: «Дуже світло вдається працювати, і підняти дітей, і ви... й
  • Оскарження провиний Фрази, як «Я зробив так багато для вас, і ви...» з серії «добрий» без обговорення.

Невербальні сигнали та мова тіла
Маніпуляція може проявлятися не тільки в словах, але і в невербалізм:
  • Неприємний контакт очейй Маніпулятор може виглядати непристойно в очах, щоб викликати дискомфорт і сили іншої людини до «набрання». й
  • Демонстраційний нападй Зіткнувшись від розмови, демонстративна тиша – це всі інструменти для провокування почуття провини.
  • Дистанційні ігрий Надмірне вторгнення в особистий простір, різкий дотик або, навпаки, йде на «холодну» відстань так, щоб співрозмовник прагне відновити контакт.
  • Мімики підвищеностій Посмішка, якби зробити це чітким: «Я знаю краще, що вам потрібно»; підняті брови, півсмішка, перехрещені руки – ці жести створюють атмосферу незліченного тиску.

Реальні випадки психологічної практики
Давайте подивимося на деякі приклади, які маніпуляції можуть виглядати як в реальних ситуаціях:
  1. Сімейний сценарій. "Якщо ви дійсно любили мене, ви діяли інакше." Поступово, жертва починає відчувати, що її особисті кордони не важливі і що вона завжди кидає щось. Як утворюється співзалежність у відносинах.
  2. Язик на роботі. Ви неодноразово попросите «Зберегти проект» за останні хвилини, стверджуючи, що «тільки ви можете це зробити». Flattery, поєднаний з почуттям провини — «Якщо ви не допоможемо, все не вийде» — ви погоджуєтесь на надмірне навантаження.
  3. Маніпулятивні друзі. Деякі «други» використовують для власних цілей. Наприклад, як тільки ви помітили, що ви регулярно кладете в ситуації, де «я моя найкраща друга, допомогти зараз, опустити все». Якщо ви відмовляєте, відмовляєте та відмовляєтеся від повернення боргу.
У всіх випадках важливо ранньої діагностики ситуації. Скоріше ви розумієте, що людина не грає правилами, чим швидше можна захистити себе.

Методи захисту: як протистояти маніпуляторам
На додаток до реалізації, що ви керуєте, є ряд методів, які допоможуть зберегти особисті межі:
  • Голосове обладнанняй Про те, як ви відчуваєте і що ви помітили в поведінці співрозмовника: «Що ви намагаєтеся зробити мене вірним прямо зараз». Чи можна говорити про це відкрито? й
  • Очистити межій Вивчайте, щоб не сказати і не скажете, не роблячи ніяких причин. Короткий аргумент і впевнений у собі тон ваших союзників.
  • Запитання щодо уточнення питаньй Якщо ви відчуваєте тиск, реформування ситуації в питаннях: Чому ви сказали це? Що саме ви хочете отримати? й
  • "Сила фарширована" в зворотному режимій Маніпулятор часто спотворює вашу позицію. Повернути виступ на оригінальні факти: Здавалося б, спотворення слів. Я ніколи не сказав, що.
У особливо складних випадках (продовжий тиск, тривалий емоційний дискомфорт), звертайтеся до психолога або психотерапевта, щоб зрозуміти ситуацію і відновити впевненість у своїх здібностях.

Особисті рекомендації від психолога
Як хтось, хто зіткнувся з схожими проблемами в практиці, я можу порадити кілька важливих точок:
  • Зверніть увагу на самооцінкуй Часто маніпуляція лікує до наших сумнівів і невизначеностей. Зміцнює внутрішню опору, тим важче контролювати вас.
  • Навчальний супровідй Не боятися паузи в розмові. Якщо щось гасить, подумайте про відповідь.
  • Уникнути «провини в поверненні»й Не впади в дзеркальні звинувачення. Намагатися відреагувати спокійно і справедливо.
  • Зберігати емоційну відстань.й Якщо ви отримуєте емоційну, ви вже втратите. Зробіть перерву, щоб відновити свій компост.

Висновок: Маніпуляція не є вироком
Знаючи, що маніпуляція виглядає як і як вона працює дає вам свободу вибору. Ви можете переосмислити ваші оточення, дізнатися, що немає, і встановити межі. Пам'ятайте, що відкрита і довірлива комунікація є найкращою альтернативою прихованим і почуттям провини. Якщо ви відчуваєте постійний дискомфорт у відносинах або на роботі, не соромтеся звернутися до фахівців.
По-перше, Можливість розпізнавання та відображення маніпуляцій Покращує вашу якість життя, зміцнює Ваше емоційне здоров’я і дає змогу будувати стосунки на респективних і чесних засадах.