16
6 Типи відмов, які ви використовуєте, якщо ви не любите життя

Ми хочемо бути щасливими і жити в житті. Але іноді, замість того, щоб відмовитися від проблем і роботи вирішувати їх, ми вдягаємо до різних форм заперечення. Цей психологічний механізм захисту допомагає зменшити занепокоєння в короткостроковій перспективі, але в довгостроковій перспективі він тільки посилює наші проблеми і перешкоджає особистісному зростанню.
Розуміння різних типів заперечення є першим кроком у надходженні цього руйнівного механізму оборони. Ви дізнаєтесь, які види заперечень, які ви схильні, ви можете розробити стратегії подолання їх і почати жити більш свідомим, автентичним і щасливим життям.
Згідно з дослідженнями, що проводяться в Університеті Станфорда, більше 70% людей регулярно використовують деякі види заперечень у своєму повсякденному житті, часто без навіть усвідомлення. Відповіли, що люди, які змогли впізнати та подолати свої денні механізми, свідчать про суттєві поліпшення психологічного благополуччя.
1,1 км відмова від реальності
Найголовніший і поширений тип заперечення є простим запереченням фактів. "Я не маю проблеми з питтям", "Мій шлюб є дрібним," "Я не негативно впливає на здоров'я" - це всі приклади неправомірного заперечення реальності.
Знижена реальність небезпечна, оскільки вона запобігає нам від початку вирішення проблеми. Ми не можемо виправити те, що ми не визнаємо. Так само, як і ігнорування витоку покрівлі - це не зупиняє витікання тільки тому, що ми попередили все океї.
Знаки заперечення реальності:
- Прогнозування негативних наслідків ваших дій
- Відмовляючи слухати побоювання близьких
- Уникнути розмови про певні теми
- Роз’яснення явних задач зовнішніми обставинами

2. Мінімізація задач
Під час мінімізації людина визнає існування проблеми, але порушує її значення або наслідки. «Так, я іноді витрачаю занадто багато, але це не те, що страшно», «Я знаю, що я віддаю важливі речі, але кожен робить,» є типовими заявами, що відображають цей тип заперечення.
Мінімізація особливо неспроможна в тому, що створює ілюзію свідомості. Ми думаємо, що один раз ми визнали проблему, ми вже взяли крок до вирішення. По суті, при недооцінці тяжіння ситуації продовжуємо затримати необхідні дії.
Дослідження психологів показує, що люди, які схильні до мінімізації проблем, швидше за все, стикаються з «припустимою кризою» – ситуація, де нехтовані маленькі проблеми раптом поєднуються в одну масштабну катастрофу.
Як проявляється мінімізація:
- Порівняти ваші проблеми тим, що є більш серйозними ( "Інші гірші)
- Про серйозні проблеми як спосіб ігнорувати їх
- Зосереджуючись на короткострокових, ігноруючи довгострокові наслідки
- Поведінка проблеми «Це нормально в нашій культурі / професіях»
У цьому виді заперечення людина визнає проблему, але пересуває відповідальність за неї іншим. «Я не буду сердитися, якщо ви не провокували мене», «Я досягла успіху, якщо це не для суспільства/системи/управління», – зазначив проекція.
Проекція дозволяє нам підтримувати позитивний образ, зберігаючи нас від необхідності зміни. В кінці позбавляє нас від влади і контролю над власним життям, адже джерело проблем завжди десь поза.
За даними теорії когнітивного диссонсу, проекція виникає, коли наш погляд не відповідає нашій поведінки або її результатам. Замість рецензування самооцінки ми розглянемо зовнішні чинники для полум'я.
Знаки проекції:
- Часте використання фрази "якщо це не було для них / чи її, то я б." . . ?
- Тексти пісень, а це означає: Живлення, що інші навмисно перешкоджають вам
- Присутність бачити в інших недоліках, які у вас є.
- Відсутність рефлексії за власним внеском до проблемної ситуації
Інтелектуалізація – це спроба відпустити себе від емоційного аспекту проблеми, орієнтованого виключно на абстрактне обґрунтування. Людина аналізує, аортизує, але не ускладнює і живе почуття, пов'язані з проблемою.
А не кажучи вже, «Я в болі від розриву відносин», людина з використанням інтелектуалізації може залучати до детального аналізу психології відносин, статистику розлучення або еволюціонарні теорії моногамі. Це створює ілюзію управління і захищає від болючих емоцій.

Сучасне дослідження в нейронауці підтверджує, що емоційні та раціональні компоненти досвіду обробляються різними структурами мозку. Інтелектуалізація дозволяє активувати попередню кору (відповідна для раціонального мислення), при пригніченні активності кінцівкової системи (відповідна для емоцій).
Як розпізнати інтелекталізацію:
- Пропенситет теоретичних дискусій проблем замість практичних рішень
- Використання наукових або професійних бангонів при обговоренні особистих питань
- Дифузійне висловлювання і визнання власних емоцій
- Бажання знайти об'єктивні пояснення для суб'єктивного досвіду
При компенсації людина намагається приховати незадоволення в одній області життя через надмірну активність в іншому. Це спосіб заперечувати проблему шляхом створення альтернативного фокусу уваги.
Наприклад, людина, яка незадоволена своїми відносинами, може зануритися в роботу, досягнути вражаючого успіху. Або хтось, хто не задовольнить свою привабливість, може компенсувати це через непристойне споживання і придбання елементів статусу.
Компенсація не є повністю негативним механізмом. У деяких випадках це може бути стимулом для розвитку і досягнення. Однак, коли використовується для уникнення вирішення важливих проблем, вона стає руйнівною формою денного.
Ознаки компенсаційної поведінки:
- Гіперфокус на певній області життя при нехтуванні інших
- Стимулювання для досконалості в одній області як спосіб довести вартість
- Конкурентність та постійне порівняння з іншими
- Демонстративна поведінка, спрямована на отримання зовнішнього дозволу
6. Жнівень Заміна та відволікання
Цей тип заперечення проявляється через бажання тиші неприємні думки і почуття за допомогою зовнішніх стимулів. Людина постійно шукає способи відволікати від внутрішнього дискомфорту через розваги, харчування, алкоголь, соціальні медіа, трудалізм, або інші форми «запаювання від реальності». й
Заміщення особливо поширене в сучасному суспільстві, де є багато способів отримати миттєве задоволення. Безперервне прокручування кормів соціальних мереж, потокових послуг, інтернет-магазинів – все це можна використовувати як спосіб уникнути зустрічі.
Дослідження в нейрофізіології припускає, що механізм заміни пов'язаний з системою винагороди в мозку. При порушенні психологічного дискомфорту мозок прагне відновити баланс через стимулювання рецепторів допаміну, що досягається через різні форми відволікання і заміщення.
Як проявляється заміщення:
- Нездатність бути самотніми з вашими думками без зовнішніх стимулів
- Непристойна поведінка при порушенні негативних емоцій
- Надмірне використання смартфонів або інших пристроїв
- Повторні цикли тимчасового рельєфу через зовнішні стимули, які слідують підвищеним внутрішнім дискомфортом
- Розуміння практики. Регулярні методи медитації та розуму допоможуть вам навчитися помітити свої механізми захисту при виникненні.
- Тримайте щоденник. Опишіть свої думки, почуття та реакції, ви зможете помітити повторювані візерунки заперечення.
- Скористайтеся технікою «за межами спостерігача». Уявіть на вашу ситуацію з-за кордону - які поради ви подаруєте іншій людині в своєму положенні?
- Зверніть увагу на фізичні сигнали. Наше тіло часто сигнали пригнічують емоції через напругу, втоми або інші симптоми.
- Практика радикальна чесність з собою. Запитайте себе на складні питання: «Що я не знаю?», “Що я боїться визнати? й
- Створення кола підтримки. Навколо себе з людьми, які ви довіряєте і хто може дати вам чесний відгук.
- Розглянемо дискомфорт як сигнал для росту. Навчіться сприймати неприємні емоції не як ворогів, але як тостери до територій, які вимагають уваги.
«Правда не завжди приємна, але це завжди корисно. Відмова – це тимчасовий притулок, який згодом стає тюрмою. - Карл Юнг.
Оформити
Відмова – це природний психологічний механізм захисту, який допомагає нам впоратися з тривожністю та дискомфортом. Однак, коли стає хронічним малюнком, він стає перешкодою для повноцінного життя.
Визначте різні типи заперечення, що ви схильні до того, що ви повинні бути першим кроком, щоб позбутися від них. Пам'ятайте, що розумність - це майстерність, яка розвиває час. Будь-ласка, з вами, на цьому важливому шляху самовідкритого.
Ви отримаєте нове почуття свободи і контроль над вашим життям. Це не простий процес, але результат – можливість жити в автентичному вигляді, гармонії з собою – неоціненний.
Глосарій
Психологічні захисні механізми
Несвідомі психічні процеси, спрямовані на мінімізацію негативного досвіду. Механізми оборони дозволяють людині підтримувати психологічний баланс, відірвати свідомість від інформації, яка болюча або суперечить самоконцепції індивіда.
Когнітивний диссонанс
Стан психічного дискомфорту, який виникає при конфліктуванні знань, вірувань, або ставленнях колегідів у свідомості. Теорія була запропонована американський психолог Leon Festinger у 1957 році.
Раціоналізація
Механізм оборони, який намагається пояснити власну неприйнятну поведінку або почуття з логічною та соціально прийнятною причиною.
проект
Атрибут власних несвідомих думок, почуттів, мотивів та бажань інших людей. Проекція дозволяє відлякувати інших для того, що людина не хоче розпізнати себе.
Розуміння
Розумність: Практика зосередження уваги на даний момент з прийняттям всіх відчуттів, думок та емоцій без судової або оцінки.
ендометрічна система
Набір мозкових структур, залучених до регулювання емоційної поведінки та формування емоцій. Включає hippocampus, амигдала, цибулю та інші структури.
Попередня кора
Площа мозку, відповідального за планування комплексної когнітивної поведінки, прийняття рішень, регулювання соціальної поведінки, контроль над нечутливістю.