Йога для жінок – збереження здоров’я та краси

Концепція жіночого здоров’я була різною в різних історичних періодах в різних суспільствах і залежить від культурних характеристик, економічних умов, наукових або релігійних поглядів часу. Я повинен сказати, що наука, в сучасному розумінні слова, почала розвиватися тільки після Ренесансу. Але це не означає, що люди, які живуть, кажуть, Давня Індія або Єгипет не мають поняття жіночого здоров’я. Якщо в сучасній науці важливе значення приєднується до досвіду як експерименту, у давньому суспільстві, досвіду як накопичення та передачі знань від покоління до покоління.

Здоров'я будь-якої людини складається з декількох факторів:

• спадковість;
  • Все, що відбувається при вагітності, пологах і перших 3 роки життя
  • освіти і умов життя в дитинстві;
  • Умови та спосіб життя в даний момент.
Очевидно, що ми можемо впливати тільки на останні. Але що про те, що не можна змінити? По-перше, минуле повинно бути визнано і прийнято. Для цього необхідно ознайомитися з ним. Порадуйте свою маму, як проживала вагітність, коли вона здійснила під нею серце, як породилася. Вже перший тиждень вагітності може вплинути на життя дитини. Наприклад, людина може бути схильна до депресії, якщо її мати, дізнавшись про її ситуацію, сумнівавшись, чи хоче вона народитися. Більш очевидні причинно-ефективні відносини: гормональний дисбаланс часто є наслідком гормональної терапії матері при вагітності.

Вчитися обставини вашого народження і раннього дитинства, у вас буде можливість працювати з цією інформацією – зрозуміти і приймати причини деяких проблем. Зараз ми розуміємо, що саме негативно впливає на здоров’я і чому різні захворювання, які раніше вважалися захворюваннями старого віку, тому «омолоджений»? Що таке феєрверка для здоров'я? Чому люди щасливі і спокійні? Неприродний, стимулює концепцію; медикаментозне лікування при вагітності; медикаментозне та інше втручання в процес пологів; неналежна поведінка матері (або того, хто замінює її) щодо дитини в перший рік життя; відсутність тривалої грудної вигодовування; інтоксикація в дитинстві та підлітковому віці (вакцинації, хімічні речовини, радіоактивності) – все це впливає на наше майбутнє життя – як здорове, так і психічне та суспільне благополуччя.

Наше здоров’я в першу чергу полягає в реалізації життєвого циклу, визначеного природою: дитинства, настання менструації, зростання, материнства, зрілість і спокійний вік. Не означає, що кожна жінка повинна мати дітей. У будь-якому суспільстві завжди були жінки, які не підлягають догляду за дитиною. У той же час вони не відчувають позбавлених і нещастя, тому що, жити в великих сім'ях, вони могли б подбати про дітей своїх родичів, таким чином, усвідомлення материнського інстинкту.

Кожен період життя жінки вимагає особливого ставлення і розуміння. Практика йога повинна бути побудована відповідно до одного етапу або іншого. Так сталося, що в сучасному суспільстві жінка очікується вічно молодий і енергійний, присвячуючи весь свій час розваги і кар'єри. І навіть народження дитини практично не впливає на її життя і зовнішній вигляд. Вона "не помітить" менструації і не відчуває ніяких труднощів в фітнес-залі, оскільки вона використовує тампони. Він веде активний секс життя і не обмежується чим завгодно, так як він приймає гормональні контрацепції. І навіть відкласти менопаузу в певній мірі тепер в її силі: лікар може вибрати гормональні препарати, які не дозволять цьому «трагедії» статися. Але вік все ще займає пальцем, незважаючи на виникнення нових технологій в косметичній промисловості.

У той же час, цілком природно, що материнство змінює жінку, її світогляд, спосіб життя і самознімання. Під час менструації слід відпочивати і подбати про себе, так як в цей період організм втрачає енергію. Вам необхідно дізнатися про вікові зміни, оскільки гормональна терапія – проте, як гормональна контрацепція – ніколи не йде безсоння.

Так що має бути практика в різних періодах життя? Що таке йога для жінок? Я можу сказати з впевненістю, що філософія і практика йоги, як вона прийшла до сучасної Західної людини, перш за все йога для чоловіків. У контексті жіночої практики вона вимагає адаптації. Великий внесок у розвиток йога для жінок був створений Гіта С. Ієнгар, дочкою всесвітньо відомого гуру Срі Б. К. С. Ієнгар. Вона приурочила своє життя на цю тему, і рекомендації, які ви знайдете в цій статті, ґрунтуються на її досвіді.

Жіноча практика повинна відрізнятися від морфологічних і фізіологічних особливостей, які не можуть ігноруватися. Для дитини створено жіноче тіло. Жінки мають більш широкий талвіс, довге талії, коротші ніжки, більш гнучке тіло. Гормональні коливання у жінок більш виражені і різні від чоловіків. Саме тому рекомендації щодо виконання однакових асан для чоловіків і жінок можуть відрізнятися. Програма занять жінки повинна бути побудована в залежності від менструального циклу. Під час менструації вагітності, після пологів і в менопаузи слід займатися спеціальною програмою. З точки зору філософії життя, якщо для чоловіка практика йога може стати своєрідною професійною реалізацією і стояти в першому місці, то для жінки повна занурення в йогу буде досить заміною для деяких нерозвинених природних речей: любов, сім'я, діти, попит на близьких і т.д. Серед інших речей, загальна природа практики повинна відрізнятися за віком.

У молоді практика повинна бути інтенсивною і активною. Вам необхідно перенести більше і використовувати мінімум допоміжних матеріалів. Звичайно, правильний виконання асан є важливим, але коли ви є 15-20 років, це більш важливо просто перемістити, спробувати зробити складні асани, стрибати в Surya Namaskar, стояти на руках, виконувати стоячі пози динамічно і не зафіксувати їх надовго. Ця практика як працює з дітьми. Як правило, pranayama і медитація в цьому віці не йти дуже добре, так як розум більш зовнішньо спрямований. Але в невеликих розмірах ці практики також корисні. Під час менструації вам необхідно займатися спеціальною програмою або взагалі.

З віком бажання займатися дуже активно і динамічно зазвичай зникає. Це досить природні, тому що гормональні фонові зміни. На цьому етапі життя повинні бути побудовані класи в залежності від щомісячного циклу. Під час менструації - виконувати спеціальну програму, а в перший тиждень після її закінчення - активно займатися. У період овуляції (середнього циклу) і далі, до наступного менструації акцент повинен бути розміщений на асанах, які особливо корисні для жінки: стоячі постави з підтримкою, постави для відкриття тазу (Baddha Konasan, Upavishta Konasan, Supta Padangushthasan, Janu Shirshasan), варіації інвертованих постави і відхилення назад на підтримку.

Це не означає, що сила асан (наприклад, Аштавакрасана або Вишвамітрасана) повинна бути повністю виключена з практики. Але ви повинні стежити за станом і розуміти, що будь-який надмірний дискомфорт може негативно вплинути на здоров'я. Це не тільки справжня практика йога. Перш за все, варто пам'ятати жінки, які мають деякі гінекологічні захворювання.

Кожна жінка повинна навчатися розуміти та приймати вікові зміни — фізико-психологічний та психологічний. Час менопаузи залежить від багатьох факторів: спадкоємності, тривалості грудного вигодовування, кліматичних умов та інших. Практика йога малоймовірно затримує цей час, оскільки вже встановлений біологічний годинник. Але правильні, збалансовані вправи можуть допомогти вижити цей період без значного погіршення здоров’я та психоемоційних поломок. У цей час необхідно працювати на спеціальній програмі. Скільки буде відрізнятися від звичайного, залежить від загального стану здоров'я, благополуччя жінки і рівня практики. Ви можете виконувати практично всі постави, що стоять за допомогою опори, зробити вигини назад на підтримку і пози для відкриття грудей, виконувати прананіму і медитати.

Під час менструації жінка повинна відпочивати більше.

Якщо ви просто починаєте йогу, краще не піти в регулярний клас в цей час, але навчатися вдома за спеціальною програмою або відвідувати заняття для жінок. Цей рецепт особливо важливо виконати в перші три дні менструації і строго обов'язково при гінекологічних захворюваннях. Якщо ви практикуєте тривалий час і знаєте, як працювати в позі так, щоб не випробувати напругу, ви можете приїхати до нормального класу і займатися всіма разом, виключаючи ті пози, які заборонені в цей період (перевернуті, черевні, скручувальні, активні вигини назад, стрибки і складні баланси).

Як тільки жінка дізнається, що вона вагітна, вона повинна піти в клас зі спеціальною програмою - не практикувати, якщо нічого не змінилося. Уникайте всіх появ, які супроводжуються натягом, вигинаючи вперед і будь-якими позиціями, в яких черевце стиснене або простір між грудями і тазом знижується. Особливо в першому триместрі вагітності краще виконувати більше постави на спині, таких як Супта Бадда Конасана. Неперевершені позиції з підтримкою також корисні, наприклад, Сарвангасани з кріслом і Віпаріта Карані Мудра. Правильна практика при вагітності нормалізує гормональну систему, допомагає жінці адаптуватися до фізичних змін і емоційного стану. Допомагає зменшити набряк, відчувати себе добре, зміцнює спину, що дуже важливо при вагітності і після народження дитини. Допомагає нормальному перебігу пологів (поведінка пологів - це гормональний процес), а також вигідно впливає на дитину, знижує ймовірність плодової гіпоксії.

Також добре виконувати прананіму в положенні півдня. Він допомагає заспокоїти розум. Згодом під час праці під час скорочень здатність контролювати дихання і стан розуму допомагає заспокоїти. Особливу увагу приділено перевернутому поставу. Їх виконання при вагітності є дуже важливим, але вони повинні бути зроблені під керівництвом досвідченого вчителя. У перший раз після пологів (1,5 місяців) краще не робити йога на всіх і витрачати час на дитину. У післяпологовому періоді слід уникати появи на відкриття тазу, стрибки, інтенсивні нахили вперед і назад. Дуже корисно виконувати постави на підтримку, варіації Адхо Муха Шванасана з ніжками на елевації і перевернуті постави. Все це допоможе повернути внутрішні органи після пологів в норму. Але головне, що сприяє поверненню внутрішніх органів до нормального - грудне вигодовування.

Автор: Elena Ulmasbaeva

Джерело: Yojournal.ru/practice/real-target/4046/