Імпульсні зони: результат без шкоди для здоров'я

Будь-які тренування повинні бути не тільки ефективними, але і комфортними, і максимально безпечними для нашої серцево-судинної системи. Ви можете підтримувати цей баланс, контролюючи пульс протягом усього тренування. Це допоможе, з одного боку, не перевантажувати тіло, а, з іншого боку, не тренуватися «іделя».

Що дає нам серце? Вважають, що зниження частоти серцевих скорочень (швидкість серця), краще здоров’я серцево-судинної системи і ваше серце потребує менших скорочень на «памп» потрібну кількість крові. Виняток - люди, які страждають, наприклад, braycardia (жовтий рівень серця) або інших захворювань серця.

Класи в певній пульсовій зоні дозволяють досягти поставлених цілей в найкоротші терміни і без шкоди для здоров'я.

Щоб правильно і продуктивно керувати вашими фізичними можливостями, потрібно розрахувати EMERCOM (максимальна частота серцевих скорочень). Для цього існує формула: від 220 потрібно відхилити свій вік. Далі слід визначити, який відсоток МГР - це рівень серця під час тренувань. Отриманий показник дозволить вам орієнтуватися, в якому з пульсових зон ви в даний момент, і як він впливає на ваше тіло і, зокрема, серце, навантаження виконане.

Враховуйте, що пульс слід виміряти під час вправ, не зупиняючи вправу. Найкраще використовувати електронний пульсовий метр. Ще один менш зручний спосіб вимірювання імпульсу полягає в пальпації сонника, часової або радіальної артерії.

Є п'ять основних імпульсних зон. Для визначення ступеня навантаження на серце і результати тренінгу потрібно орієнтуватися.

60-70% від MHR – лікувальна (кардія) зона. Для людей з поганою фізичною фітнесом. Навантаження на серце в цій зоні мінімальна, відповідно, і ймовірність завдати шкоди найнижчим. Це може бути ранкова вправа, прогулянка в парку або не дуже інтенсивний прогрів.

70-80% від EMERCOM - це зона низької (їсти) Для тих, хто хоче схуднути. У цій зоні жири активно спалюються в організмі. Це може бути бігати або сходження сходів.

80-90% EMERCOM - аеробна зона. Досягнувши показники цієї зони, тіло не тільки спалює жир, щоб отримати енергію, яку вона потребує, але і починає використовувати запаси вуглеводів. Варіанти цього навантаження є танець або покрокова аеробіка.

90-95% EMERCOM – анаеробна зона. Ця область призначена для розвитку витривалості. Варто мати на увазі, що потрапити в цю зону, наше тіло буде спалювати переважно тільки вуглеводи. Отже, має сенс чергувати аеробний і анаеробний тренінг. Прийміть до анаеробної зони, наприклад, катання на лижах або інтенсивному велосипеді.

Більше 95% МПЛ – зона максимального навантаження. Ця інтенсивність навантаження не доступна для всіх. Як правило, тільки професійні спортсмени навчаються в цій зоні і тільки напередодні змагань.

Таким чином, практикуючи в певних пульсових зонах, можна регулювати вашу активність в залежності від бажаного результату. І для ефективності загального результату - чергування навантаження з різних зон. Але, як завжди, не переборщити його – адекватно оцінити стан здоров’я. Після всього, наприклад, якщо ви новачок спортсмена і не добре підготовлені фізично, то заняття в зоні максимального навантаження може призвести до вашого здоров'я дуже сумно.

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: fitfixed.com