Я пообіцяв писати про принципи взаємодії з дітьми. І я зрозумів, що принципи є принципами, але перш за все, вам потрібна база. Основа, шкода за позиви, любов і прийняття. Це тканина відносин.
Я дуже хочу сказати, що це просто і без доріжок. Ми любимо наших дітей (навіть, якщо це не схоже, не так, і ми обурюємо питання про те, чи ми можемо любити всі). Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. А наші діти люблять нас. Що б мати батька, дитина любить його будь-яким чином. Після того, як я був вражений словами А. Я. Варг: «Діти засуджують любов своїх батьків» І ви повинні працювати дуже, дуже важко підбирати і вбити це почуття.
Р
Як дізнатися дитину? Поцілунки, тактильний контакт, через почуття, що він необхідний, він ласкаво просимо, він піклується. За допомогою батьківського емоційного залучення, інтересу до своїх справ і до себе, до чого він живе і що важливо для нього.
І дитина «посольство», відзначає батьківські почуття, робить їх власними, внутрішніми. Це найголовніше для свого доброго ставлення до себе і впевненості.
Й. Б. Хіппенрейтер слід читати і перечитати. У своїх книгах найбільш важливі слова розповіли, що будь-які батьківські вимоги (і їх виконання), будь-які дисциплінарні дії на дитину будуть успішними тільки тоді, коли є довіра і тепла у відносинах з батьками.
Тільки в цьому випадку. Дитина легко витримує ситуативні батьківські слабкі місця (і вони не викликають його будь-якої травми), якщо він зазвичай лікував, якщо він відчуває, що він важливий і дорогий, що він поважав. Я збираюся підписатися на кожне слово: мій досвід показує, що це правда.
Хороше ставлення до дитини – основа. Основи. Якщо є, немає нічого страшного, немає миттєвого “розумного”, розщеплення, не менш незначних несправедливостей, неприпустимості і зайвої батьківської реакції на щось. Це така «жива вода», яка загоює будь-які чіпси, подряпини і тріщини.
Зроблено гарне ставлення і прийняття, що довіряє, безпечна взаємодія. Здається мені, що без прийняття, ніде на всіх. Це те, що всі ми, які виросли радянські діти, дуже пропустили в дитинстві.
Прийняття є емоційним розумінням того, що людина поруч з ним, які його характеристики, включаючи складні. Це бачення є реальним, не плоским і придатним для нас деяким її (світлом) боком, але в об'ємі 3D, з усіма «загарними кутами» і обмеженнями. Це внутрішній договір! що він є те, що він є. І згода взаємодіяти з ним, як він є.
Прийняття не є безумовним і постійним затвердженням. Ми часто плутаємо. Прийняття іншої людини не означає, що не пускати себе на голову і безшумно нести все, що неприємно і неприпустимо. Це означає, що знову, розуміння того, що людина поруч з вами, що їх сильні сторони і обмеження. І якщо він робить вас некомфортним або (можливо ненав'язливим) болячем, скажеш його про це, і не переносить «захоплення» і не мовчить.
Побачити своїх дітей окремо, в деяких випадках схожих на нас, і в інших досить різні, іноді дуже важко. Уважно, що вони різні. Вони можуть мати різний тип нервової системи, різний темперамент, різні реакції, вони можуть бути захоплені почуттями, де ми не бачимо причину таких яскравих емоцій, вони можуть бути терористично важливі для того, що ми не звертаємо увагу на, і, навпаки, вони можуть залишатися байдужими, неприпустимо, що нам дорого.
Я написав, що я не відчув свою дочку довго. Вона завжди відрізнялася від мене - спрощена, скромна, дуже чутлива і дуже вразлива. В день змінив настрій. Я не розумію. Я не міг бачити її сльози, вони зробили мене відчайдушними. Я проголосив, що я не розумію своєї дитини і не змогла зробити її щасливою.
Апоге прийшов, коли вона пішла до школи. Як розумний, талановитий малюк, я думав, він повинен прагнути добре навчатися. Як мені. Вона повинна бути як мені! Чому?
Ми врятували мої дослідження в психологічному факультеті Московського державного університету, курс в психології індивідуальних відмінностей і мого друга, компетентного психолога і сильного психодіагностика: вона просто заливала свої знання в мене, і я greedily поглинав їх. Все це дав мені багато і значно реструктуризував світогляд.
Головний результат: Я бачив світ у всьому його різноманітності і рівноваги. Моя емоційна реакція повністю перейшла від засуджених, тому що я прийшов, щоб зрозуміти, чому люди роблять це. Коли ви можете зрозуміти і пояснити (майже) будь-який поведінковий відповідь людини, прийняття приходить.
Повернутися до моєї... Я не знаю, як це сталося, але це, безумовно, один з найпотужніших моментів життя: Я побачила і приймав її. Збережений, незрівняний, спокійний про своїх помилок. Не намагайтеся бути кращим.
Я побачила дивовижну людину поруч з мною, красиву в його іншому. Я не можу описати слова, скільки це спростило нашу взаємодію і зробив нас більш інтимним, відкритим і толерантним до кожного. Прийняття взаємно. Коли ви даєте вашій дитині досвід прийняття, він реагує на себе. Він комфортний з власними перешкодами, він не зашкодить йому.
І тепер мені здається, що потрібно кинути всю психічну енергію в це – можливість бачити дитину як він, і погоджуватися з його індивідуальними особливостями і рисами (зрозуміло, що ця внутрішня згода не викликає батьківських вимог і обмежень на поведінку дитини, якщо вона виходить за межі соціально прийнятного).
Автор: Ірина Чеснова