Спробуйте взуття яйце?

Валерія Кисельова в місті знає кожного хлопчика. У віці комп'ютерів і віртуальних світів вдалося неможливе: привернути увагу підлітків до технічної творчості і ракетного моделювання. Разом з головою кола, вони роблять ультра-вишукані моделі літаків, круїзерів, літаків. Не можна обійтися без креслень, точних розрахунках і вірною рукою - інакше ракета не буде знімати. Який ментор зумів зробити це можливо в складності нанотехнології сучасних супутників. На відміну від лабораторій, майстер Мстислава має лише три речі у своєму розпорядженні: авіл, тавежці та мікродрилі.

Зареєструватися Сайт: www.spublika.com

Р

- Я хімічний інженер по навчанню. Закінчив БП, працював на заводі «Бориспіль», потім переїхав до Мстиславля. З дитинства у мене є слабкість для точної науки, моделей, інженерної та невеликої збірки. Я ніколи не думав, що один день мені потрібно захоплення підліткового віку з фотографіями, аеромоделюванням та радіодизайном, говорить Валерія Кізлев, голова низки кіл у місті Будинок дитячої творчості. У журналі «Наука та технології» стартувала 20 років тому, коли я побував у цікавій статті. З російського м. Балхаш вдалося взути куряче яйце. Я пам'ятаю дива: як він зробив це, оболонка так крихка? Я був здивований і забули. Я знову прийшов по тій же замітці. Тоді я зловив вогонь, я пам'ятаю, не за жарт: не можу я? Це була зима, вечори були вільні - Я почався з нуля, щоб винахідити цей яєчний велосипед.

Для початку він пробурив отвори і витягував вміст практично з десятків курячих яєць. Миємо водою, висушуємо. Три оболонки, які порушують в перший тиждень експериментів. Кілька невдалих спроб - і сила матеріалу нарешті опанувала і перемогла. Найважчим було зробити конях і гвоздики для них.

- Я знайшов мідний дріт діаметром 0,7 мм, ріжу, зігнути дугою і знезаражують. Але як ви свердлите отвори? Я мав зробити пристрій самостійно, механізм якого приводиться двигуном з моделі літака. Діаметр дрилі 0,3 мм. Я зроблю чотири отвори в кожному взутті. Застрягти на наступному етапі: як прикріпити хрін до оболонки? Згадував майстер. Миротворно знайшли дріт діаметром 0,3 мм. Я подрібнила його з усіх боків, подрібнила її і навіть навчився робити капелюхи на 100-му спробі. Уявіть, що таке гвоздика можна порівняти з товщиною комарів. Потім на оболонці я зробив неускладнений геометричний візерунок і приступив до маркування. Через отвори він окреслював 4 точки в хроні і пробурив їх мікродрилом. Потім залишилося покласти оболонку на пінопластовий мат і «приблизити» мідну дугу на стіну яйцеклітини. Твінгери.

Перший шедевр взяв місяць і половину, 54 кінські та 216 гвоздики. Друге яйце було надано значно більшою складністю: Мстиславль пішов на запис. Досягнення коштовності з Балхаша – 92 кінь. Валерія Кізлев виконана 145, буріння всього 580 отворів. Після 9 місяців важкої роботи найбільш поширені об'єкти почали здаватися набагато важче звичайного. І око почала дискримінувати найменші недоліки у друкованому тексті.

- Я зробив третину від спортивного інтересу, збільшуючи довжину коней і кількість отворів: тепер було п'ять. Коли він зарекомендував себе, він хотів зробити щось незвичайним, що ніхто не зробив раніше. Він знайшов 20 радіозапчастин у своїх склепах і вирішив «інкрусти» яєчні шкаралупи з ними. Трансистори, чіпси, світлодіоди – багато з них мали 20-30 ніжок, для кожного з яких довелося свердлити отвори в ідеально плоскій лінії. Найменше відхилення від курсу в принаймні одне гніздо - і мікродеталь не буде сидіти в слотах. В цілому понад 200 отворів різних діаметрів потрібно зробити мікродрилом. Ця робота я люблю, можливо, більше інших – ресівер на курячій оболонці ви не зустрінете щодня, посміхається Валерія Васильович.

Спочатку будинок дитячої творчості сміхався в ентузіазму старшого вчителя. Але коли програма «Державний» показала сюжет про Мстиславльську ліву рукокрилку, місто почала говорити про місцеве явище. Вже зараз, коли я запитав, як знайти Валерія Кішельова, пасери-відповіли без зцілення: "Привіт, це мирдо, який подрібнює яйця ..."

Досягнення білоруського майстра потрапив на сторінки російського еквівалента Книги рекордів Гуіннесса - "Диво". На першій сторінці публікації покладається яєчно-рекордовий тримач з 145 конях. Зараз місто Мстиславля відомий у всіх країнах СНД.

до Моя мрія, яку я працюю, полягає в тому, щоб зробити серію пейзажів, кованих міді на оболонці. Зима, сніг, діти на гірці, дим з труб і ялинка. Ці картини я часто дивлюся з вікон мого будинку, і з яких причин вони міцно застрягають в пам'ять. Технічно, це буде дуже важко зробити це, але я вже придумав ряд нововведень - Я не розкриває всі секрети, говорить Кізлев. Багато людей запитують мене, чому це потрібно? Як я можу сказати вам... Коли така тонка робота виходить з рук, ви відчуваєте те ж саме неймовірне задоволення як успішний старт в моделювальному конкурсі. Ключ до запуску, 5, 4, 3, 2, 1 - початок! І ваші ракетні загари в небо, вдаривши рекорд високий. Все виглядає з землі і не можна повторювати. Це те, що!

Михайло Єршов, майстер-майстер з Каліновичі, виконавець техніки Валерія Кізлева:

- Всі творчі люди роблять цей спосіб: ви бачите щось незвичайне, і він наснить вас, займаючи всі ваші думки. Я прочитав про Кізлев в окрузі досить випадково. Я отримав ідею. У моїй домашньої лабораторії сьогодні є майже два десятки робіт: перепели, курка, гусака і качка яйця, покривається мідь. На даний момент я працюю на серії «World Maps» – Я наносу точну копію материків і країн на острічних яйцях і покрию їх конями. У моїй "Японі" більше 4000 кінь, кожен з яких сидить на 4 гвоздики. І це не ліміт!

р.

Джерело: