Москва Милосердя (16 фото)

Старі ЛіАЗ-677 і 4 волонтери - це все, що одне з найбільших міст світу до недавнього часу може запропонувати своїм бездомним. Кожна ніч в холодному сезоні Мерижний автобус, що працює під командуванням Московської філії російської православної церкви, йде в найфертильні місця нижніх класів столиці - площа трьох станцій, Курськ, метро - збір бездомних і надання першої допомоги тим, хто потребує. Якщо ви станете бездомним в Москві, ви швидко дізнаєтеся, що ніч найнебезпечніший час доби, а Москва традиційно не вірить в сльози. На ніч активуються перепади температур, магазини, де ви можете відчекатися холодної близькості, охоронці безпеки в метро і вокзалах поїздів, неспроможні до вулиць, а щільні міські натовпи зникнуть в теплі квартири, роблячи свій власний життєвий шлях особливо очевидним. Після самих холодних ночей, поліція та комунальні послуги збирають закріплені крокоди за спиною площі трьох залізничних станцій - це Москва, яка більшість його мешканців не хочуть бачити, прогулявшись по алеях і проспектах, освітлених розкішними новорічними освітленнями.

Як бездомний в Росії стигма. У зв’язку з «бомбами» нагадувало моральну точність, яка сталася в російському суспільстві. Саме слово, яке походить від офісу протоколів міліції, слугує способом дегуманізації та відчуження бездомних. «Не люди, вони звіряються!» Я чув цю фразу багато разів в Росії. Ще один друг – молода людина показала кліп, який вони знімали з друзями і називають «Гам з бездомним людиною». У відео брудний людина в ганчі, як і прокочується через сніг, дихаючи удари подаються щедро, добре роздягаються московські вечері. Не знаючи, як реагувати на це, я сказав: «Як ви зробили бум». Для чого він отримав горду відповідь: «Це реально!»

Маршрут Мерченського автобуса на московському хитровці починається з залізничного вокзалу Курськ, поруч з яким знаходиться офіс організації. В автобусі є очікування. Як тільки ми зупинимося, щільний натовп бездомних, хворих і знімних зборів на задніх дверях.

Старий ЛіАЗ поділяється розділом на дві частини: в першому - для персоналу - є ноутбук, Wi-Fi, кавоварка, затишні шафки з серветками і м'якими кріслами. За залізними дверима - для клієнтів - звичайний старий ліАЗ з іргетованими дерматинськими сидіннями і незайманим запахом радянського автобуса. «Що ж пахнуть,» обіцяє молодим головою волонтерської бригади Михайло Терещенко. З профілем Джерзинського і холодного вигляду його тип буде більш придатним для роботи в органах:

В автобусі немає місць, тому можна тільки взяти тих, хто потребує медичної допомоги, інвалідів і тих, хто більше 60 років. Перша людина на автобусі на високих кроках намагається підняти чоловіка на хрящі. "Ми не беремо його!" - Михаїл сильно наказує. Але пізно він вже всередині і падає на сидіння. "Я бачив його десь - він тренажер і ходи", - пояснив начальник бригади. Юрій, ім’я інвалідів, протестує за підтримки інших бездомних людей, які кажуть, що він дійсно не йде.

Юрій 44. 10 років тому поліція зламала ноги. Кістки не правильно заподіяні, що призвело до того, що він може прогулятися тільки на скоринки. Він говорить дуже чистий і правильна російська, будівельний комплекс вироків, які хабар і розбити стереотип бездомних як п'яний, неадекватний монстр. Свою дружину зловив його 6 місяців тому. З того, як він не був зареєстрований в московській квартирі, він не був куди повертатися, тому він отримав в Курський. Це фактично досить типовий алгоритм безпритульності в Росії: людина з проблемами, відсутністю посвідки на проживання, сварки з родичами або дружиною – площею трьох залізничних станцій.

Тим не менш, голова бригади вимагає голки: «Для ніг, щоб побачити, як він нековтий». «Чи щось!» На очах сльозяться. Немає нічого я можу зробити для нього, я тут. Але я сказав, Михайло, ви можете ближче до світла, коли ви цегли? Це велике фото! «Окай, сидить.»

Голова автобуса перевіряє документи тих, хто хоче потрапити в неї

Тим часом автобус стає повним. Кожен має свою історію, яка дозволяє нам вивчати глибину соціального катастрофу, що бенефіціарне суспільство.

Ще один типовий випадок світло. Light має чіткі ознаки аутизму та затримок розвитку. Вона не добре впорається в космос і говорить ще гірше. Народжений в одному з польських губернств Света якось знайшов себе в Москві без документів. Це другий рік на станції. Це люди з психічною ретардацією, які насправді потребують медичної допомоги, яка утворилася образ бездомних людей, які не можуть взаємодіяти з суспільством. Згортання всієї системи соціального захисту призвело до того, що люди люблять Sveta, залишені без турботи родичів, закінчуються залізничними станціями і квадратами по всій Русі.

Світло

40-річний Семион - старочасник Курського - він жив тут протягом 10 років, що досить незвично. За словами волонтерів, вони не тримають довго на московських поїздних станціях: чи гинуть від хвороб, холоду або руки «чистих» (групи юнаків, які беруть участь у вбивстві бездомних людей), або рухаються, або просто зникнуть. Семен допомагав очистити найближчий овочевий ринок і тому може дозволити собі одяг краще, ніж інші. Семен в кінцевому підсумку був розбитий, поломивши ногу в два місця.

Семен

Автобус знаходиться на півфіналі, щоб залишити номер на інших станціях - відпочинок доведеться шукати тепло десь ще. Ми рухаємось на площі Комсомольської. У бригаді «Мерці» крім головного Михайла входить автобусний драйвер і два медичні працівники - Лев і Юлія. Лео схожий на радянський шістдесятник, один з тих, хто колись передрукував заборонені обсяги Блаватського, а потім з такою ж пристрастю застрягти до православних. І він, мабуть, єдиний з бригади, який по-справжньому вірить - він супроводжує практично кожен рух з молитвою:

Юлія до пенсії працювала анестезіологом в Московській лікарні, а робота в Мерсі дозволяє отримати додаткову пенсію. А розклад зручний. Волонтерська робота була не зовсім волонтером – працівниками Милосердя платять 20-25 тис. в місяць залежно від кількості обов’язків.

На шляху до вокзалів ми назвали звідкись з проспекту Вернадського. Виявляється, що мешканці незадоволені наявністю бездомної людини в їх підході можуть викликати безпосередньо до Милосердя, щоб прийти і видалити неприємне явище. При приході, однак, виходить, що тільки висушені шкарпетки і пара пакетів залишилися від бездомних. «Так, його сусід потерпили, – пояснюється поціновувачем, який живе в одному будинку.

На вулиці дощів змішують з снігом - звичайна московська погода в грудні. Наш ЛіАЗ, щільно ратив з дизельним двигуном, повільно очищає його шлях серед брудних пишних. Водій, Ніколаї, гончарний чоловік 50, тільки подрібнюється, коли Lexus і BMW, незадоволений нашою низькою швидкістю, зрізаючи нас, змащуючи.

В той час, ми робимо чай і починаємо розмову з Юлії про віру і душу - автобус все ще православний: «Для того, що ви працювали так багато в інтенсивному догляді». Ви, ймовірно, бачили людей, які загинули багато разів. Як анестезіолог, ви думаєте, є душа або ні?

«Ви знаєте, що я думаю, що деякі люди не мають душі», – відповів вона. «Такі тварини. Людина ходить, ходи, як людина, але не має душі! Що таке, як оболонка порожній.

Так? Хто це, наприклад? Я запитую, вже знаю відповідь.

«Такі наші вопти, наприклад. . . ?

При приході на площі трьох залізничних вокзалів Михайло і Лев і я починав екскурсію по пошуку бездомних людей, що сплітають по вулиці. Всередині намагаються отримати Олександр від Владивосток. «Не місце, – Михайло категорично відрізається. Олександр - 61 років, але тільки свідоцтво про випуск. «Я витратив 39 років в зоні!» він говорить з деякими гордістю. З посмішки зморшки промені пропускають через обличчя, надаючи їй одночасно солодкий і крафтовий вираз. «Що ви робили? «Для вбивства. . ?

Ярославські мулі на повній жінці - чітко від тієї ж категорії, як Света. Вона йде в штаті, обсесивно прямо через дорогу. «Для сну тепло? Ви хочете тепла? він шунув. Вона пропускає щось. "Увімкніть тут світло трафіку, автобус надходить туди." Жінка змінює слухняно. Леон раптом захопить і просить Михаїла, «Ой, чекай, це четвер, автобус на іншому світлому трафіку буде підніматися?» "Ком на, нехай її йти, принаймні прогулянка". І сміється.

Він погоджується приймати лише один.

На закритому в'їзді в метро на гранітному фойє Сталіна, вишитому бордюром, дівчина лягає. Михаїл прокине її з жорстким поліцейським ударом: «Щодо!» Про нас

«Що таке милосердя?» вона не розуміє, але поступово визнає форму і говорить про те, що я не збираюся кудись! й

Михаїл, який тільки відхиляв кілька людей, які доставляють автобус, наполягають: "Підібрати, нехай йти!" Дівчина досить гарна. Не хочу, щоб дістатися на автобусі за будь-яких обставин. В кінці Михайла нащадить її брудну підлогу і починає стояти. До ранку біля Курського автобуса можна зрозуміти - в кінці рейду автобус буде стояти до ранку. Важко хто піклується про те, що відбувається в старій, бездомній Лізі. Дівчинка захистить своє право залишатися в лобі, і ми рухаємось.

На іншому в'їзді в кутку чоловіка з великим чорним соном на газетах. Як тільки ми підходимо, собака стрибає і мовчить показує зуби, захищаючи власника. Ліон приймає невизначений крок вперед. Собака також йде вперед, скраби і вирощування:

«Зроби їх, нехай!» говорить Михайло. Навколо підвіконня будівель, на тротуар, люди сплять, однак, на годинник вже 3, а рейда закінчується.

Ми паркуємо в одному з алей біля станції Курськ. До ранку з плитою виявиться автобус, після чого знову з’являться його пасажири. На дистанції блимає вогні нові московські хмарочоси. Уся вулиця світиться з білбордів і знаків. Вони відображають сліпучі жінки і холод, успішні красуні. У старовинному автобусі з крукавим написом «Мерці» тут з’являється.